Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 2 - nr 3
maart 2017

Uitnodiging

Algemene Ledenvergadering
Zondag 19 maart 2017
Aanvang 14 uur
Openbare Bibliotheek Amsterdam

Aansluitend lezing Leo Smole -
Archeologie laat de doden spreken

De Algemene Leden Vergadering (ALV) begint om 14u en duurt tot 15u. Op de agenda onder meer bespreking en beoordeling van financiële jaarstukken, de stand van zaken in de gesprekken met Akevoth, herverkiezing van het bestuur en nog enkele andere Kring-aangelegenheden. De volledige agenda en bijbehorende stukken staan op de NKvJG-website op de pagina Bestuurszaken...

Lezing Archeologie laat
de doden spreken

 

Over de spreker: Leo Smole (foto) studeerde in Leiden Egyptologie met als specialisatie archeologie. Sinds 2008 is hij archeologisch adviseur voor het Inter Provinciaal Opperrabbinaat, inzake Joodse begraafplaatsen en archeologische vondsten.
Over de lezing - Smole spreekt over achtergronden van archeologische werkzaamheden en zijn werkzaamheden als archeologisch adviseur. Vooral het bestuderen van Joodse begraafplaatsen komt aan de orde en het herbegraven van Joden naar andere begraafplaatsen. Ook de vondst van menselijke begravingen op een vergeten deel van de Joodse begraafplaats in Winschoten komt aan de orde. Lees verder...
(foto: Overleg op Joodse begraafplaats in Goes)

Noteer in uw agenda!

Lustrumviering

zondag 17 september 2017 in de Uilenburgersjoel
met een leerzaam, spiritueel en
amusant  programma.
Een dag die U tevens de gelegenheid geeft
uw mede genealogen te ontmoeten en
met hen van gedachten te wisselen.

Programma

Lezingen met discussie
dr. Myriam Everard: Rosa Manus, de joodse roots van een feministe
dr. Jacques Barth: Epigenetica, een andere vorm van genealogie
dr. Bart Wallet: Joodse militairen, taboe en realiteit
Omlijsting door Anouk Dorfmann met het theatraal muziek-ensemble Yesh (foto)
Koosjer lunchbuffet
- Inloop vanaf 09,30u - Einde ca 17.30u
- Entrée: NKvJG-leden € 25,=, Introducé's € 35,= (inclusief lidmaatschap)
Het volledige programma van de Lustrumviering staat op de NKvJG-website. In volgende Nieuwsbrieven komt meer informatie over aanmelding en bereikbaarheid. En over de verschillende programma-onderdelen.

Aankondiging lezing 18 juni 2017
Ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80,
Amsterdam-Buitenveldert
-------

Wally de Lang -

Waterlooplein 64-78

Over de spreker - Wally de Lang (foto) is een zelfstandig onderzoeker die vele studies op haar naam heeft staan. zoals het Het oorlogsdagboek van Gabriel Italie en Slotakkoord der kinderjaren, over het Joods Lyceum in Den Haag.
Over de lezing - Eind jaren dertig woonden in een huizenrij op het Waterlooplein, waar nu de ingang van het stadhuis is, 26 Joodse gezinnen, 125 mensen in totaal. Wie waren de bewoners van deze huizen? Het is belangrijk deze mensen  uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Zij hebben geleefd, gestreden, liefgehad en zijn uitgemoord, maar in de openbaarheid is er niets dat aan hen herinnert. Wally de Lang laat de voormalige bewoners uit de mist van het verleden stappen. In april komt haar boek (foto) uit.
Lees verder...

Uit de rijke familiegeschiedenis van Ze'ev Bar

Ontkiemend zionisme in Galicië

Als de zionistische beweging in Galicië eind jaren tachtig van de negentiende eeuw opkomt, komen ook leidende figuren in Buczacz onder de indruk van het idee van ‘Sjivat Tsion’, de terugkeer naar Erets Israel. De eerste zaden van nationaal bewustzijn ontkiemen tijdens de verkiezingscampagnes van 1883 en 1885. Later, in 1892, wordt gepoogd in Buczacz een ‘Chevrat Tsion’ op te richten, Tijdens de eerste algemene vergadering op 17 juni 1894 werd de juridische basis gelegd en een bestuur gekozen met daarin Moses Weisser (foto), de overgrootvader van Ze'ev Bar.
Lees verder...

Misjpoge

Eind januari / begin februari is de eerste editie van de Misjpoge op de deurmat gevallen. Met daarin onder meer artikelen over 'Een heimelijke begrafenis in Naarden', Rika Davids, revue-artieste en zus van Louis en Heintje, Joodse huwelijken in Amsterdam, en Twee vrouwelijke musici, Femmy Gelbart en Dita Schmetterling. Daarnaast boekbesprekingen van Kille mist, proefschrift van Raymund Schütz over het notariaat in de oorlog, en Van Vrouwen, vrede en verzet, Selma Meyer (1890-1941) en haar Holland Typing Office.
Lees verder...

Vragen - tips - oproepen

Vraag - Op bovenstaande foto zit het bestuur van de Diamantclub Concordia in 1911. Vlnr zittend: J. Vischjager, H. van Praag Sigaar, Ph. Cohen (voorzitter), D. Sluijs, D. Ensel, A. [of S.A.] de Vries. Staand vlnr; S. Bas, L. [of F.] Brand en D. Drukker. Daniël Metz wil meer weten over deze personen. Met name de voorzitter heeft zijn interesse. Reacties kunnen rechtstreeks naar Metz. 
Tip - Aan het einde van het seizoen 2016-2017 biedt Crescas weer een Crash Course Ivriet aan: de populaire, vijf dagen durende snelcursus, waarin kennis van het modern Hebreeuws kan worden opgefrist of een stevig fundament kan worden gegeven. De start is zondag 21 mei, de afsluiting op donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag). Aanmelden via de Crescas-website.
Oproep - Bij voldoende interesse verschijnt via printing-on-demand binnenkort E. Schut - De Joodse inwoners van Veendam-Wildervank, Hoogezand-Sappemeer, Zuid- en Noordbroek en Slochteren 1674 - 1811. Het boek geeft een opsomming van alle Joodse inwoners vóór 1812. Het boek telt 154 bladzijden en is voorzien zijn van een uitgebreide index.  Het boek wordt intekenaars tegen kostprijs en vooruitbetaling van ongeveer 19 euro en bij voldoende interesse (exclusief verzendkosten) aangeboden. Intekenen kan door een email te sturen aan bevolkingsoverzicht@ziggo.nl
Tip - De Stichting Sneek 1940-1945 heeft in eigen archief naar schatting 15 duizend registratiekaarten gevonden van circa 2 duizend onderduikers.
De registratiekaartjes en formulieren lagen zeventig jaar lang in vijftien doosjes. Ze waren de eerste weken na de bevrijding door de onderduikers zelf ingevuld en door een medewerker van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO) overgetypt.
Lees verder...

Activiteitenkalender

  • zo. 19 maart 2017 14u, Algemene Ledenvergadering en lezing - OBA Amsterdam
  • zo. 18 juni 14u. - Lezing door Wally de Lang over bewoners van Waterlooplein 64-78, in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • zo 17 september 2017, NKvJG Lustrumviering - Uilenburgersjoel, Amsterdam
Copyright © 2017 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to deleeuw.johan@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp