Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 2 - nr 6
juni 2017

Herhaalde uitnodiging
Lezing 18 juni 2017
Aanvang 14.00u

Ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80,
Amsterdam-Buitenveldert
Introducées zijn welkom!
-------

Wally de Lang -

Waterlooplein 64-78

Over de spreker - Wally de Lang (foto) is een zelfstandig onderzoeker die vele studies op haar naam heeft staan, zoals het Het oorlogsdagboek van Gabriel Italie en Slotakkoord der kinderjaren, over het Joods Lyceum in Den Haag.
Over de lezing - Eind jaren dertig woonden in een huizenrij op het Waterlooplein, waar nu de ingang van het stadhuis is, 26 Joodse gezinnen, 125 mensen in totaal. Wie waren de bewoners van deze huizen? Het is belangrijk deze mensen  uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Zij hebben geleefd, gestreden, liefgehad en zijn uitgemoord, maar in de openbaarheid is er niets dat aan hen herinnert. Wally de Lang laat de voormalige bewoners uit de mist van het verleden stappen.

Meld u vast aan!

Lustrumviering

zondag 17 september 2017 in de Uilenburgersjoel
met een leerzaam, spiritueel en
amusant  programma.
Een dag die U tevens de gelegenheid geeft
uw mede genealogen te ontmoeten en
met hen van gedachten te wisselen.

Programma

Lezingen met discussie
dr. Myriam Everard: Rosa Manus, de joodse roots van een feministe
dr. Jacques Barth: Epigenetica, een andere vorm van genealogie
dr. Bart Wallet: Joodse militairen, taboe en realiteit
Omlijsting door Anouk Dorfmann met
het theatraal muziek-ensemble Yesh (video oproep)
Koosjer lunchbuffet
- Inloop vanaf 09.30u - Einde ca 17.30u
- Entrée: NKvJG-leden € 25,=, Introducé's € 35,= (inclusief lidmaatschap)
Het volledige programma van de Lustrumviering staat op de NKvJG-website. In volgende Nieuwsbrieven komt meer informatie over aanmelding en bereikbaarheid. En over de verschillende programma-onderdelen.

U kunt zich nu reeds aanmelden!

Het lustrumprogramma

Uitgelicht

(In de komende NKvJG Nieuwsbrieven wordt er steeds een aspect van de Lustrumviering nader belicht).
Over de lezing van Myriam Everard, Rosa Manus de joodse roots van een feministe.
Rosa Manus (Amsterdam 1881 – Bernburg 1942) is een feministe die we tot voor kort kenden en niet kenden. Zo is op tal van plaatsen te lezen, dat zij opgroeide in een vrijzinnig joods gezin, ook wel: in een liberaal joods milieu. Haar persoonlijke geschiedenis laat zien dat de verlichte, ‘emancipistische’ traditie waarin zij opgroeide, mét de fricties die deze traditie voor vrouwen in zich droeg, een vruchtbare bodem voor feministen vormde.
Myriam Everard (foto) is onafhankelijk onderzoeker. Zij publiceert veel over de geschiedenis van vrouwen en de vrouwenbeweging in Nederland. De laatste jaren deed zij onderzoek naar het aandeel van joodse vrouwen in de Nederlandse eerste feministische golf. Recent verscheen Rosa Manus (1881-1942): The International Life and Legacy of a Jewish Dutch Feminist, onder redactie van Myriam Everard en Francisca de Haan (Leiden/Boston: Brill, 2017).

Studie over oorlogstegoeden

Eindelijk restitutie

Als in 1997 de kwestie rondom Joodse oorlogstegoeden opnieuw in de aandacht komt, reageren niet alle Nederlandse partijen coöperatief. De onderhandelingen met de overheid en met verzekeraars verlopen soepeler. Deze partijen reageren met begrip op de eisen van de Joodse gemeenschap. Het akkoord komt betrekkelijk gemakkelijk tot stand. Dit alles concludeert Christiaan Ruppert in zijn proefschrift 'Eindelijk ‘restitutie’. De totstandkoming van Nederlandse akkoorden over Joodse oorlogstegoeden (1997-2000). VU University Press, 392 blz. ISBN 978 90 8659 760 4, € 29,95
Lees verder...

Interessante discussie in Facebook-groep

In de besloten Facebook-groep van de Kring zijn in mei weer waardevolle tips uitgewisseld. Ook is er een interessante ervaringen uitgewisseld over DNA-genealogie. Rob van Geuns heeft een steen in de vijver gegooid. Hij heeft zijn  DNA laten onderzoeken bij ancestry.com en noemt het resultaat teleurstellend. "Wat mij betreft zonde van het geld".
Dus alle reden om u aan te melden. Lees de reacties...
Of meld je aan om rechtstreeks aan de informatieuitwisseling mee te doen. Ga naar...

Vragen - tips - oproepen

Ook op Facebook de open groep Archiefzoeker van de bekende archiefdeskundige Eric Hennekam. Met ook voor NKvJG-leden veel interessante tips.
Ga naar ... 
Oproep / Tip - John Löwenhardt is op zoek naar Henry (Hans) Goudsmit, die op 19 november 1944 bij Menaldum standrechtelijk is geëxecuteerd. Hij is begraven op de begraafplaats rond de NH kerk van Menaam. In het gemeentearchief van Menameradiel vond hij het Notulenboek van Gemeentelijke commissie tot Oprichting van Oorlogsgedenktekenen (foto) met nauwgezette notulen uit de jaren 1947-1949 toen twee gedenktekens voor de drie geëxecuteerden werden ontworpen en opgericht. Lees het volledige verslag: https://www.joodsmonument.nl/nl/page/575187/op-zoek-naar-hans-goudsmit — bij Mieddyk, Menaam.
Reacties kunnen rechtstreeks naar John Löwenhardt...
Tip - De website Delpher is bij de meesten wel bekend. Een onuitputtelijke bron voor stamboomonderzoekers. Sinds deze weg is er een nieuwe functie aan toegevoegd, de krant van uw geboortedag. Er zal geen haan naar kraaien als u een andere voor het onderzoek belangrijke datum invult :-)
Ga naar...
Vraag - Emilia Hermans is op zoek naar de achtergrond van Mozes Tukkie (geboren in 1903 in Amsterdam), echtgenoot van Josephina Arnoldine Nelissen (geboren 22 december 1907 in Blerick), (half)zuster van haar grootmoeder Engelina Nelissen (geboren 30 mei 1897 in Meijel, overleden 25 juni 1957 in Deurne). Wie kan haar helpen? Reacties kunnen rechtstreeks naar ecmhermans@gmail.com
Oproep - Aaldrik Hermans wil voor een Struikelstenenproject meer weten van in Laren (NH) ondergedoken Joden, hun onderduikadressen en hun helpers. Meer informatie over het project kan  per e-mail bij hem worden opgevraagd.
Tip - Onlangs is via printing-on-demand van de hand van Bert Schut de publicatie De Joodse inwoners van Veendam-Wildervank, Hoogezand-Sappemeer, Zuid- en Noordbroek en Slochteren 1674 – 1811 verschenen. Het boek geeft een opsomming van alle Joodse inwoners van dit gebied vóór 1812. Het boek telt ongeveer 154 bladzijden en is voorzien van indexen op voornaam, patroniem en toenaam en topografische namen. Het formaat is A-4, genaaid gebonden en voorzien van een hardcover. Het boek is inmiddels aan de intekenaars verzonden en niet meer leverbaar. Inmiddels zijn er vijf (5) spijtoptanten die het boek graag hadden willen bezitten. Het bedrijf dat de druk verzorgt, wil eventueel nog wel een aantal exemplaren drukken maar gaat uit van minimaal 15 exemplaren. Mocht u alsnog willen intekenen, dan kunt u dat kenbaar maken door een email te sturen aan bevolkingsoverzicht@ziggo.nl. De prijs ligt rond de 19 euro exclusief verzendkosten.

Activiteitenkalender

  • zo. 18 juni 14u. - Lezing door Wally de Lang over bewoners van Waterlooplein 64-78, in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • di 12 september 2017 - Lezing Jeroen Sprenger over 'Joodse genealogie' voor NGV-afdeling Kempen- en Peelland, 't Trefpunt, Belgieplein 20, 5618 XJ Eindhoven
  • zo 17 september 2017, NKvJG Lustrumviering - Uilenburgersjoel, Amsterdam
  • za. 7 oktober 10-16u. NKvJG op de HCC genealogiedag, Hofdijk 651, Rotterdam
  • zo. 14 januari 2018 14u. Lezing in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • o. 18 maart 2018 14u. ALV en lezing in ontmoetingscentrum Lev, Kastelenstraat 80, Amsterdam-Buitenveldert
  • zo. 10 juni 2018 Medienedag
Copyright © 2017 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp