Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 1 - nr 07
juli 2016

Aankondiging

Bezoek aan Joods Zutphen
Zondag 18 september 2016
Lezing en stadswandeling
Aanvang 13.30u
Dieserstraat 7
Kosten € 20,00
Voor NKvJG-leden gratis

De NKvJG nodigt u uit voor een bezoek aan Joods Zutphen. De ontvangst - met koffie en thee - is in de Synagoge (foto) aan de Dieserstraat. Om 13.30u is er een lezing. Daarna volgt een stadswandeling die langs gebouwen, panden en sporen van Joods leven in het Nieuwstad- en het Barlhezekwartier voert. Daarbij gaat het niet alleen om de gebouwen maar juist ook hun voormalige bewoners en gebruikers. Dat levert een beeld op van Joods leven in Zutphen van de achttiende eeuw tot heden.
Opgaven verplicht, graag voor 1 september, per mail naar treasurer@nljewgen.org
Lees meer over Joods Zutphen...

Terugblik op lezing Raya Lichansky

Op haar eigen website kijkt Raya Lichansky terug op haar lezing voor de NKvjG op zondag 19 juni. "Het was een geweldige ervaring zondagmiddag 19 juni 2016 in de OBA mijn vader Morduch aan de wereld te presenteren. Niet iedereen die mijn verhaal graag had willen horen, kon aanwezig zijn. Gelukkig heeft Marjon een video-opname gemaakt en mijn lieve vriend en Crescas-baas Michel een geluidsopname, De grote zoektocht gaat natuurlijk verder, mede dankzij de tips die me werden aangereikt. Kortom: wordt vervolgd!"
Lees verder...

Vooraankondiging

Lezing Marius Heemstra over

De familie Levi Vitoria alias Italiaender

Sefardisch tussen Portugees en Hoogduits

Zondag 20 november 2016 14u.,
Openbare Bibliotheek Amsterdam,
Vergadercentrum 6e verdieping.
Lees verder...

Maror keurt subsidieaanvraag digitalisering Misjpoge goed

De aanvraag voor subsidiëring van de digitalisering van de jaargangen van de Misjpoge is door het bestuur van de Stichting Maror gehonoreerd. Het bestuur is er zeer verheugd over. Daarmee kan een belangrijke doelstelling van de digitalisering van de dienstverlening worden gerealiseerd. Alle artikelen worden daardoor voor iedereen digitaal toegankelijk en doorzoekbaar.   Aan niet-leden zal betaling worden gevraagd voor artikelen uit de jongste 2 jaargangen. toegankelijk te maken voor de NKvJG-leden.
De eerste vijf jaargangen zijn al eerder gedigitaliseerd.
Ga naar...

Naturalisatiedossier als bron...

 De oudste herinnering van John Löwenhardt is dat zijn vader Heinz opgetogen vanuit de slagerij de woonkeuken binnenkomt met  een stuk papier in de hand. Hij zwaait ermee, triomfantelijk bijna. John is vijf jaar, het is december 1952. In zijn herinnering weet John meteen waar het om gaat. Vader is eindelijk Nederlander! Vrij recent pas besloot hij het naturalisatiedossier op te vragen. Het begin van een Kafkaeske zoektocht.
Lees verder...

Vraag - Tip - Aanbod


Vraag - Joke de Jong-Gabel zoekt leden van de familie Fransman / Franschman, die in de oorlog in de Valkenierstraat in Amsterdam, woonden. Hij was diamantslijper. Zij heeft een theeservies, dat in bewaring is gegeven bij haar schoonouders en dat ze aan de familie wil teruggeven. Reacties kunnen rechtstreeks naar joke.dejong-gabel@versatel.nl Tip - Ton Tielen attendeert op de vondst van een akte waaronder de handtekeningen staan van 120 leden van de Hoogduitse Joodse Gemeente van Amsterdam in 1640 (zie foto). Helaas vermeldt de vinder David Moses Sluys geen bron voor deze akte. Tielen vermoedt dat het om een notariële akte gaat.
Ga naar de publikatie van Sluys...
Tip - John Löwenhardt attendeert erop dat het dagblad Tubantia eindelijk opgenomen in Delpher. Hij vond daar ondermeer deze advertentie (foto) van de Enschedese slager Bram (Abraham) de Leeuw die via twee lijnen - de De Leeuws en de Ten Brinken - familie is.
Lees meer over Bram de Leeuw...
Vraag - Kim Donaghey zoekt informatie over Jacob Dirks Rosenkrantz. Geboren: 23 februari 1535 (Schleswig-Holstein, Denmark* (Hannover, Stadt Hannover, Niedersachsen, Germany). Overleden 15 oktober 1559 in Amsterdam. Hij trouwde in 1553 met Adriana Jacobs (1535–1581) in Amsterdam. Nakomelingen van hem vertrokken naar New York aan het begin van de 17de eeuw.
Reacties kunnen rechtstreek naar kim@cherundololaw.com.
__________
Vraag - Regina Philip wil weten wie bovenstaande personen herkent? De foto's zijn genomen door de Rotterdamse fotograaf W. Ganter. Ze komen uit de nalatenschap van haar oud-tante Saartje Malgo-Philip (1896-1988). Er bestaat een vaag vermoeden dat dit haar overgrootvader Lewie (Louis) Philip is.
__________
Tip - Elise Friedmann wijst degenen die geïnteresseerd zijn in Joods Den Haag op de website Joods Erfgoed, die regelmatig wordt bijgehouden door Corien Gaudemans van het Haags Gemeentearchief.
Ga naar website...

Ze’ev Bar over Walter Bartfeld

Een goede naam gaat boven grote rijkdom

Volgens Jehuda Bartfeld uit Ramat Gan, geboren in 1908 in Kolomeya, kwam de familie Bartfeld in de zeventiende eeuw uit Spanje naar Oost-Galicië (nu Oekraine), vestigde zich aanvankelijk in Lancyn aan de Prut en verspreidde zich vandaar naar o.a. Kolomeya, Milnida, Krasna, Rakovchik, Nadvirna en Diljatyn.
Lees meer…

... en over Hebreeuwse familienamen
van Nederlandse Joden

 

Wandelende namen

Toen Joden uit Oost-Europa zich in ons land vestigden brachten ze vreemde namen in hun bagage mee. Sommigen werden als vanzelf Nederlands: Moischel (Moosje) werd Mossel, Herschel Heertje, Borensztajn Barnsteen, Eisenmann Azijnman, Kurt Koord, Fischel (kleine Ephraim, zie Misjpoge 13:113-116) Vissel, Aronson Erwteman.
Lees verder …

NKvJG-Facebookgroep

Levendige markt van genealogische ervaringen

De besloten Facebookgroep van onze Kring telt inmiddels 67 leden. Dat is nog maar 15 procent van alle NKvJG-leden. Inmiddels heeft de groep zich ontwikkeld tot een levendige markt voor informatie, vragen, antwoorden en meningen. Posts (berichten) worden goed gelezen en leiden regelmatig tot onderlinge discussies. NKvJG-leden die zich nog niet hebben aangemeld missen echt iets. NKvJG-secretaris John Löwenhardt, is graag bereid u naar de ingang van de groep te coachen.  Maar direct een bezoek afleggen kan natuurlijk ook...

Activiteitenkalender

Copyright © 2016 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp