Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 1 - nr 06
juni 2016

Herinnering

zondag 19 juni, 14.00 uur
Openbare Bibliotheek Amsterdam,
vergadercentrum 6e verdieping
Lezing van Raya Lichansky -

Op zoek naar mijn onbekende vader
 

Aansluitend een paternoster-pitch van  de NKvJG-leden Regina Philip, Ze'ev Bar en Rob van het Groenewoud

Over de lezing

Op zoek naar
mijn onbekende vader

Op Vaderdag 19 juni 2016 spreekt Raya Lichansky over haar zoektocht die nog maar kort geleden begon maar al veel opleverde.

Ik ben geboren in Amsterdam in 1947. Mijn vader was de grote afwezige. Ik kende alleen zijn naam: Maxime Lichansky. Mijn moeder was buitengewoon onmededeelzaam, en het weinige dat ze over hem kwijt wilde, maakte hem niet tot iemand die ik graag zou willen leren kennen.
Dat veranderde op slag in juni 2015, toen ik het Belgische vreemdelingendossier van mijn vader in handen kreeg. Wat mijn moeder me had vertelt bleek een echo van de waarheid. En zo ging ik op zoek naar de echte Maxime, die als Morduch in Vitebsk geboren werd.

Op de foto
Vader & moeder Lichansky in Brussel, april 1946

Over de spreker

Raya Lichansky (1947)

In maart 2011 nam Raya Lichansky de Crescas-nieuwsbrief onder haar hoede en werd de inhoud geleidelijk verbreed. Boekennieuws, met aandacht voor nieuwe en verwachte Nederlandstalige of vertaalde 'Joodse' boeken, kwam erbij en is inmiddels niet meer weg te denken. In april van dat jaar kwam de rubriek Televisie en Radio erbij, en in mei werden de Wekelijkse Webtip , de voorloper van de huidige Website van de Week en Kort nieuws van heinde en ver, tegenwoordig Nieuws van heinde en verre aan de kolommen toegevoegd. Ondertussen groeide het aantal items gestaag tot boven de tien, en meldde de eerste nieuwsbrief van 2014 een nieuw vast item: In the picture.
Meer over Raya Lichansky...


Rectificatie

In de vorige Nieuwsbrief is bij het In Memoriam van Leo Vromen, mede-oprichter van de NKvJG, een overkeerde foto opgenomen. De redactie is daar van verschillende kanten op geattendeerd. Zij heeft de nabestaanden haar excuses daarvoor aangeboden. Hierbij de juiste foto.
Lees verder...

NKvJG op Famillement 

1. Het bestuur vertegenwoordigde donderdag 2 juni de Kring op het Famillement in Utrecht, de informatiebeurs voor genealogisch Nederland. Weer vele mensen wat wijzer gemaakt over het onderzoek naar hun - mogelijke - joodse wortels. En de inspanningen van de NKvJG om hen daarbij te ondersteunen.
2. Naar aanleiding van de vele vragen hoe je kunt vaststellen of je joodse voorouders hebt, zowel bij het Famillement als via e-mail heeft ons ingegeven een standaard-antwoord te formuleren.
 
"U of iemand anders is Joods als de moeder, grootmoeder en overgrootmoeder van moederszijde Joods waren. Daar moet u dus naar op zoek. Het Joods-zijn van moeder/grootmoeder kan blijken uit een bewaard gebleven ketoebah (huwelijkscontract) of een graf van de persoon op een Joodse begraafplaats. Voor uw onderzoek kunt u archieven of internet-bronnen gebruiken die te vinden zijn via verschillende genealogische websites, waaronder die van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie nljewgen.org U kunt ook gaan zoeken in genealogische databanken als akevoth.org, Jewishgen, Ancestry en geni.com."
3. In Utrecht op Famillement troffen wij SPOORZOEKER, een specialist op het terrein van het dateren, interpreteren en analyseren van oude (familie)foto's. Het is wellicht de moeite waard de website van deze Belg te bekijken.
Ga naar...

Ze’ev Bar over Walter Bartfeld

Een goede naam gaat boven grote rijkdom

Volgens Jehuda Bartfeld uit Ramat Gan, geboren in 1908 in Kolomeya, kwam de familie Bartfeld in de zeventiende eeuw uit Spanje naar Oost-Galicië (nu Oekraine), vestigde zich aanvankelijk in Lancyn aan de Prut en verspreidde zich vandaar naar o.a. Kolomeya, Milnida, Krasna, Rakovchik, Nadvirna en Diljatyn.
Lees meer…

... en over Hebreeuwse familienamen
van Nederlandse Joden

 

Wandelende namen

Toen Joden uit Oost-Europa zich in ons land vestigden brachten ze vreemde namen in hun bagage mee. Sommigen werden als vanzelf Nederlands: Moischel (Moosje) werd Mossel, Herschel Heertje, Borensztajn Barnsteen, Eisenmann Azijnman, Kurt Koord, Fischel (kleine Ephraim, zie Misjpoge 13:113-116) Vissel, Aronson Erwteman.
Lees verder …

Tweede deel Joods Gouda gepresenteerd

Tom Verwaijen heeft op 21 april een periode van bijna 20 jaar speuren en snuffelen in archieven, registers en boeken afgesloten met de overhandiging van zijn boek Joods Gouda 2 aan burgemeester Milo Schoenmaker (foto). Het rijkgeïllustreerde 375 pagina's tellende boek is voor 24,90 euro verkrijgbaar in de boekenwinkels. Het kan ook digitaal worden besteld. Ga daarvoor naar http://www.boekhandelsmit.nl/nl/product/9789462287587/joods-gouda-deel-2
In 2012 verscheen het eerste deel van Verwaijens studie over de periode van 1737 tot 1850. Lees meer...
Foto Goudse Post

NKvJG-Facebookgroep

Levendige markt van genealogische ervaringen

De besloten Facebookgroep van onze Kring telt inmiddels 62 leden. Dat is nog maar 15 procent van alle NKvJG-leden. Inmiddels heeft de groep zich ontwikkeld tot een levendige markt voor informatie, vragen, antwoorden en meningen. Posts (berichten) worden goed gelezen en leiden regelmatig tot onderlinge discussies. NKvJG-leden die zich nog niet hebben aangemeld missen echt iets. NKvJG-secretaris John Löwenhardt, is graag bereid u naar de ingang van de groep te coachen.  Maar direct een bezoek afleggen kan natuurlijk ook...

Vraag, aanbod, tip

  • Tip - Jack de Lowe uit Israel attendeert op de website http://www.alemannia-judaica.de/norden_friedhof.htm. Hij wijst erop dat als je op één van de vele foto's klikt, je veel aanvullende links aantreft, die hij nog niet eerder had ontdekt. De website is in het Duits.
    (Foto: Zegenende handen op een graf op de begraafplaats in Baisingen)
  • Verzoek - Jet Aeckerlin is op zoek naar een teken van leven van Sally Altschuh. Zij was voor/in de oorlog leerlinge van de Rotterdamse Montessorischool aan de Beukelsdijk. Zij zou in 1932 of daaromtrent geboren zijn. Reacties kunnen rechtstreeks naar hjaeck@kpnmail.nl
  • Verzoek - Cor en Nans de Boer zoeken in Nederland naar de familie Kirchheiner. H.H.Kirchheiner is geb 1915, waarschijnlijk te Rotterdam of Gouda. Hij is afgestudeerd te Leiden in 1940, Rechten. Begin 1945 ondergedoken in Bussum. In maart 1945 hebben Cor en Nans een schrijven ontvangen dat ze gaarne bezorgen bij kinderen / familie. Rechtstreekse reacties kunnen naar Cor en Nans de Boer corennans@hotmail.com.
  • Verzoek - Wim Abas (61 jaar oud, woonachtig in Israël) zoekt hulp van een ervaren genealoog, die tegen betaling een familie probleem wil opspeuren! Hij wil duidelijkheid over zijn afkomst.  In zijn databank is waarschijnlijk een balegan. De informatie kan rechtstreeks naar wim@hanita.co.il

Activiteitenkalender

  • zo. 19 juni 2016 Lezing door Raya Lichansky
  • zo.18 september 2016 Bezoek aan Joods Zutphen
  • za 8 oktober 11-16u. HCC genealogiedag 2016, Stadsarchief Amsterdam
  • zo 20 november 2016 NKvJG-lezing, 14u - OBA Amsterdam
Copyright © 2016 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to deleeuw.johan@gmail.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp