Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief -

Jaargang 1 - nr 10
oktober 2016

UITNODIGING

De familie Levi Vitoria alias Italiaender

Sefardisch tussen Portugees en Hoogduits

Lezing van Marius Heemstra

Zondag 20 november 2016 14u.,
Openbare Bibliotheek Amsterdam,
Vergadercentrum 6e verdieping.
Aansluitend de Paternoster-pitch metLouis Cohen, Anneke de Lamaar en Bettine Polak

Lees verder...

Harmen Bussenschut, meestertimmerman

Daniel Metz heeft in het laatste nummer van Misjpoge aandacht besteed aan het boek van Fred van Biesen over meestertimmerman Harmen Bussenschut (1635-1713) . "Zijn naam is blijvend verbonden aan het Bussenschuthofje, een klein steegje aan de Rapenburgerstraat, waarvan de gevelsteen boven de ingang nog bestaat.
Te bestellen via...
 

De Kring treedt naar buiten...

Bezoek aan Zutphen

Zo;n 25 NKvJG-leden hebben op zondag 18 september een wandeling gemaakt door Joods Zutphen. Hier staan ze - op de foto van Anna Lems-Snoei - voor het huis van de familie Noach, voddenkoopmaan. Verre familie van de Amsterdamse Mendelsohn's. Meer foto's van het bezoek in de (besloten) Facebook-groep. Ga naar https://www.facebook.com/groups/NKvJG/

Aanwezig op de HCC Genealogiedag

Op zaterdag 8 oktober was de NKvJG aanwezig op de jaarlijkse HCC Genealogiedag in het Amsterdamse Stadsarchief, tussen tal van andere genealogische organisaties. Vele bezoekers van de stand werden geïnformeerd over de eerste stappen op het terrein van de joodse genealogie.

Overdracht Akevoth aan NKvJG

Op 5 september hebben vertegenwoordigers van Akevoth en de NKvJG in het Amsterdamse Stadsarchief gesproken over de overdracht van de Akevoth-website aan de Kring. Zij hebben besloten drie werkgroepen in te stellen die de verschillende aspecten van de voorgenomen overdracht zullen bestuderen. Het streven is erop gericht de overdracht in de loop van 2017 te effectueren.
Ga naar website Akevoth...

Lustrumviering 2017

Noteer vast in uw agenda: op zondag 17 september 2017 viert de Kring haar 30-jarig bestaan in de recentelijk gerestaureerde Uilenburgersjoel te Amsterdam (foto). 
De Lustrumcommissie streeft naar twee lezingen in de ochtend en twee in de middag, ieder van dertig minuten, in een workshop setting. Tezijnertijd informeert de lustrumcommissie ons nader over het programma.
Lees meer over de Uilenburgersjoel...

Ze’ev Bar over de familienaam Katan

Katan, zijn naam is Klein

Het boek van J.D. Kila, Kaddiesj voor Joods Alkmaar (1992) bevat een bijlage: ‘Leden der Joodse Gemeente, 1810’ [Regionaal Archief, Stadsarchief voor 1815, inv.nr. 335.], waarin o.a. het volgende: Annastraat 287: Josef Katan 50 jaar, geboren: Zwanewebel in Hanover, beroep: oudijzer, vodden" en zo verder. Niets opvallends, maar...

Lees verder...

Digitalisering Misjpoge nadert eindfase

Na goedkeuring door Maror van de aanvraag van subsidie voor digitalisering van de Misjpoge is de uitvoering snel ter hand genomen. Alle artikelen worden digitaal toegankelijk en doorzoekbaar.  Aan niet-leden zal betaling worden gevraagd voor artikelen uit de jongste 2 jaargangen.
Het proces bevindt zich in de eindfase. Mensen die al een sneaky preview willen zijn welkom. Naar verwachting zal 1 december 2016 de Misjpoge volledig digitaal beschikbaar zijn.

Ga voor een voorproefje naar...

Vraag - Tip - Aanbod

Tip - Nieuwe aanwinsten Stadsarchief Amsterdam
Onlngs zijn het archief van de Kunsthandel en Familie Houthakker, het archief van de verenging B'nai B'rith en het archief van  Joodse Vrouwengroep Deborah door het Stadsarchief online geplaatst.
Lees meer...
 
Vraag -  Harma Moorlag trof in de erfenis van haar vader een ketting aan, die afkomstig is van de familie Wijnberg/Jacobs uit Winschoten. Moorlags oma was daar dienstmeisje. Enig onderzoek laat zien dat er geen familieleden meer in leven zijn op dit moment. Harma Moorlg wil de ketting aan de rechtmatige erfgenamen loverdragen. Reacties kunnen rechtstreeks naar harma.moorlag@gmail.com
_____
Tip - In het afgelopen voorjaar heeft Fred Stranders een uniek boekje op de markt gebracht (foto), De brief van mijn vader, waarin zijn vader Ben Stranders direct na de oorlog zijn bezetterservaringen heeft opgeschreven, met een climax tot bijna zijn dood. Stranders zelf heeft 70 jaar later het verhaal aangevuld met Onderduiken doe je zo. Het ISBN nr is 978 90 9029345 5. Meer informatie: 020-6453942.
_____
Vraag - Waar is Meijer Meijers begraven?  Meijer Meijers (Baarn 25 juni 1808 – Oegstgeest 8 mei 1884) was in zijn dagen hoofd van de enige Joodse familie van Baarn en als vleeshouwer in 1864 tot hofleverancier benoemd door Prins Hendrik op Soestdijk. Dat hij begraven is staat vast, maar nog niet waar. Het is Daniël van den Bos ondanks vele inspanningen niet gelukt de locatie van zijn graf te achterhalen. In ieder geval niet bij zijn ouders echtgenote en zoon op de begraafplaats Bloemendalse Poort in Amersfoort, noch op de Nieuwe Joodse Begraafplaats aan de Soesterweg aldaar. Reacties kunnen rechtstreeks naar dgvdbos@gmail.com.  
_____
Vraag - Raya Lichansky wil in contact komen met mensen die bekend zijn met de Amsterdamse huisarts Norden. Haar oudtante Gine (1874-1974) was er huishoudster, en heeft wat zilveren spullen voor de familie bewaard, keurig op een lijstje, en die na de oorlog aan de erfgenamen teruggegeven. Lichansky zou ze graag eens spreken.

Activiteitenkalender

  • zo 20 november 2016 NKvJG-lezing, Marius Heemstra over De familie Levi Vitoria alias Italiaender - Aansluitend Paternosterpitch - 14u - OBA Amsterdam
  • zo 17 september 2017, NKvJG Lustrumviering - Uilenburgersjoel, Amsterdam
Copyright © 2016 Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, All rights reserved.


Wilt u wijzigingen doorgeven?
U kunt  update uw voorkeuren of u uitschrijven van deze lijst.


This email was sent to jjcspr@xs4all.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie · Meesterjoostenlaan 14 · Haarlem, Nh 2012CL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp