Copy
Nyhetsbrev från Tostan Sverige
View this email in your browser

Molly Melching besöker Sverige


Lyssna till Molly Melching med dottern Zoe och två flickor från Gambia. Med i programmet är också en sång, dans och musik grupp med barn från Sydafrika.

Tid: Torsdag 27 april kl. 18:00.
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 2-4 (vid Birger Jarlsgatan 35, Stockholm).
Program: Fullständigt program för kvällen skickas separat. 

Tostan Sverige bjuder in till kvällen i samarbete med HM Drottning Silvias Stiftelse och World’s Children’s Prize. 

45 samhällen upphör med kvinnlig omskärelse och barnäktenskap


Tostan Sverige gratulerar de 45 samhällen i Fouta i norra Senegal som vid en publik deklaration den 19 februari meddelat att de upphört med kvinnlig omskärelse och barnäktenskap. Med vid deklarationen var hundratals representanter från de 45 byarna, samt Radiohjälpens Generalsekreterare Per Byaman, tillsammans med ett team från SVT och Molly Melching från Tostan. Vi kommer att meddela när filmen visas på SVT.

Projektet har finansierats av Radiohjälpen / musikhjälpen genom Tostan Sverige.

 

Solenergi höjer skolresultat


Vilken skillnad i vardagen solbatterier gör berättar 17 åriga Coura, som förbereder examen i 10:e klassen. Nu kan hon studera så länge hon vill på kvällarna. Med stearinljus var hon tvungen att släcka kl. 9. Hennes betyg har gått upp och föräldrarna slipper köpa de dyra stearinljusen. Hon kan också ladda sin mobil, använda den som lexikon eller tala med sin syster som bor 200 km bort. 

Coura vill bli polis efter skolan och bor i en av de tre byar i Senegal som Tostan med stöd från Ed Nef Foundation delade ut  solarbatterier till. 362 stycken i 150 hushåll.  Byarna har genomgått det treåriga Tostan programmet och har stora visioner för framtiden om skolgång för alla flickor, om inkomstbringande projekt och om ett hälsocenter. 


Läs mer på tostan.org

Pedagogik för vuxenutlärning i Guinea-Bissau  


I Västafrika är den muntliga traditionen norm, inte den skriftliga.  Mer än 45 % av befolkningen är analfabeter. Med Tostans program lär sig deltagarna läsa och signera viktiga dokument och att själva skriva enklare meddelanden. Detta innebär basfärdigheter som att registrera nyfödda barn eller att skaffa och fylla i rösträttshandlingar, något som tidigare varit en svårighet.

Pedagogiken för vuxenutlärning är intressant. Man börjar med att tala om de mänskliga rättigheterna. Deltagarna ombeds därefter att med en kort mening beskriva en av rättigheterna. Läraren tar sedan isär den meningen och identifierar först orden, sedan stavelserna och slutligen bokstäverna. Tvärtemot den svenska metoden som börjar med enskilda bokstäver och bygger vidare. 

 

Molly Melching nominerad till The World’s Children’s Prize


Varje år nomineras tre barnrättts hjältar till The World’s Children’s Prize. Juryn består av barn upp till 18 år. De nominerades arbete och barnen de arbetar för presenteras därefter för elever i 69 000 skolor i 100 länder världen över. Eleverna får sedan själva ordna var och när omröstning skall äga rum och efter den rapportera in sin favorit på nätet till ’The online ballot box’.  

Förutom Molly Melching är Rosi Gollman och Manuel Rodrigues nominerade. Rosi Gollman för över 50 års arbete med barn i Indien och Bangladesh, Manuel Rodrigues för arbete med blinda och funktionshindrade barn i Guinea-Bissau.

Läs mer om priset på worldchildrensprize.org

Lokal program sprider budskap om mänskliga rättigheter


Ett effektivt hjälpmedel att sprida och förstärka Tostans program är lokalradion. Sändningarna görs av bymedlemmar för bymedlemmar på deras språk och med för dem relevanta frågor. I utbildningscentret i Thiès erbjuder Tostan en veckas seminarier som lär ut hur man arbetar fram ett program. Över radion når man byar som inte deltar i Tostan utbildning men som ändå blir varse om viktiga frågor som kvinnlig omskärelse och barnäktenskap.

I Kaolack i Senegal till exempel presenterade och diskuterade en by Tostans program om föräldraskap i tre  sändningar. I Gambia har Tostan en egen radiostation  som lagt fokus på att bredda specifika delar av byprogrammet. På så sätt fortsätter Tostan Molly Melchings ursprungliga metod att sprida kunskap från 80-talet. 


Läs mer på tostan.org
Stöd Tostan Sveriges arbete genom en gåva på 90 00 47-2 eller på Swish 1239000472
Twitter
Facebook
Website
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2017 Tostan Sverige, All rights reserved.


Vill du ändra hur du får dessa mail? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avsluta prenumerationen för mailutskick

Email Marketing Powered by Mailchimp