Copy

 
Nieuwsbrief
januari 2022
Algemene ledenvergadering
Op 21 februari is er een algemene ledenvergadering van 040energie per webinar. Het bestuur presenteert een verslag van het afgelopen jaar en de plannen voor het nieuwe jaar. We hopen een vooraanstaande gast te strikken om een korte speech te houden. Wil je weten wat er gebeurt in 040energie en meedenken over hoe we mensen beter kunnen helpen om hun eigen energieverbruik te verduurzamen: meld je dan aan!
Aanmelden ALV
Gezocht: ervaringen met decentrale WTW
Ventilatie wordt steeds belangrijker naarmate een huis beter is geïsoleerd. De meest energiezuinige ventilatieoplossingen zijn warmte-terug-win (WTW) installaties. Er zijn twee soorten WTW installaties. Meest gebruikt in nieuwe huizen is een centraal systeem met aan- en afvoerkanalen. Helaas zijn nieuwe kanalen lastig aan te brengen in een bestaand huis. De alternatieve oplossing is een decentrale WTW: kleine ventilatie units met warmteterugwinning in de kamers die je goed wil ventileren. Dat lijkt heel interessant. Maar er is bij ons weinig praktijkervaring mee bekend. Daarom zijn we op zoek naar lezers die zo’n decentrale WTW in huis hebben en hun ervaring willen delen. Wat zijn je ervaringen? Wil je ze delen? Reageer via de link hieronder.
Ja, ik wil mijn ervaringen met WTW delen
Kenneth Bandhoe: pionier in verduurzaming
Als je je woning wilt verduurzamen, is het handig als je kennis van techniek hebt. Ben je bovendien leergierig én eigenwijs, dan kom het wel goed. Levend bewijs van deze stelling is Kenneth Bandhoe. Lang voordat werd besloten dat we van het aardgas af moeten maakte hij zijn woning aardgasvrij. 
Lees zijn hele verhaal op de site, via de link hieronder.
Lees het hele verhaal van Kenneth Bandhoe
Groene gevel en lage energierekening?
Een groene gevel zorgt voor een aangename kamertemperatuur in de zomer en een warmere temperatuur in huis in de winter. Een leuk project voor het voorjaar?
Lees verder op de site, via de link hieronder.
Meer info groene gevel en lage energierekening
Bespaarhuisvraag: kunnen zonnepanelen op een dak met shingles?
Vraag: kunnen zonnepanelen op een dak met shingles? Waarom weigeren installateurs zo'n opdracht?
Antwoord:
Deze vraag komt voort uit de frustratie dat veel PV-installateurs de opdracht weigeren  als het gaat om panelen te leggen op een shingledak (zie foto). Omdat installateurs meer dan genoeg werk hebben, passen ze voor opdrachten waaraan een meer dan gemiddeld risico zit. Zo ook PureSolar, een van onze toeleveranciers. Bij navraag bleek hun ‘nee’ iets genuanceerder te liggen. Als de shingles niet ouder zijn dan tien jaar, de ondergrond stevig genoeg is om enkele stevige schroeven in te draaien, komt een ‘ja’ in zicht. Verder moet het geen probleem zijn dat de stroomkabel niet, zoals bij een pannendak, onzichtbaar naar binnen gaat, maar eerst langs de buitenkant geleid wordt naar een punt waar waar de kabel wel naar binnen kan.
Bij shingles die ouder zijn dan tien jaar wordt het risico groter dat ze breken als ze opgetild worden. Dan kan het een probleem zijn om het dak waterdicht te houden. Verder kan het frame waarmee de panelen op het dak bevestigd worden, slechts met enkele schroeven worden vastgezet. Dat zijn dus grotere schroeven die voldoende grip moeten hebben in de doorgaans houten ondergrond.
shingledak van 25 jaar oud: voldoet niet aan de eisen
Vrijwilligers gezocht
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om zelf een steentje bij te dragen aan het doel van de vereniging. Wil je meer weten laat even wat horen: we kijken in een gesprek of er iets is wat bij je zou passen.
Info mogelijkheden vrijwilligers
Vacature penningmeester
040energie is nog steeds op zoek naar een nieuwe penningmeester. De huidige penningmeester is beschikbaar om in te werken. We zijn ook grote delen van de financiële administratie aan het automatiseren. Wil je een flinke rol nemen om onze vereniging de grootste hulp bij het verduurzamen van huizen in Eindhoven te maken, stuur dan een email via onderstaande link.
Penningmeester
Andere vacatures
Er zijn vacatures voor projectleider acties en voor werkgroepleider PR. Voor de projectleider is financiële compensatie mogelijk.
Overige vacatures
Webinars 2022
Ook in 2022 worden er weer regelmatig webinars gehouden. Alle webinars starten om 20.00 uur. Meld je aan via de link hieronder.
 
Infoavond isolatie dinsdag 18 januari
Infoavond warmtepompen dinsdag 8 februari
Infoavond isolatie woensdag 9 februari
Infoavond zonnepanelen dinsdag 15 februari
Infoavond isolatie donderdag 24 februari
Infoavond isolatie dinsdag 8 maart
Infoavond warmtepompen donderdag 10 maart
Infoavond isolatie woensdag 23 maart
Infoavond zonnepanelen woensdag 23 maart
Infoavond warmtepompen dinsdag 5 april
Infoavond zonnepanelen donderdag 14 april
Infoavond zonnepanelen maandag 25 april
Infoavond zonnepanelen dinsdag 31 mei
Aanmelden en data
Corona update
De vrijwillgers van 040energie en de door ons geselecteerde leveranciers werken volgens de actuele RIVM richtlijnen.
040energie op social media

Wil je vaker actuele informatie krijgen over 040energie, evenementen, tips en nieuws over duurzaamheid in Eindhoven? Je kunt ons volgen op Facebook en Twitter. We plaatsen geregeld interessante updates.
Facebook
Twitter
Copyright © 2022 040energie, All rights reserved.


Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan uitschrijven van deze mailing.

Email Marketing Powered by Mailchimp