De regelingen voor subsidie en financiering met een goedkope lening voor de verduurzaming van je huis veranderen af en toe. Hierbij het meest recente overzicht.
Alle bezitters van zonnepanelen weten dat met ingang van 2023 de salderingsregeling voor tijdelijk te veel geproduceerde zonnestroom in jaarlijkse stappen zou worden afgebouwd. Maar dit gaat in ieder geval niet vanaf volgend jaar gebeuren. Energieminister Rob Jetten heeft laten weten dat de politieke besluitvorming rondom deze wet meer tijd vraagt. Hij heeft tevens laten doorschemeren dat deze wet er wellicht ook anders uit gaat zien. Maar hij zegt niet hoe.
BTW terug bij uitbreiding of vervanging van zonnepanelen?
Bij een uitbreiding of vervanging van de installatie is het aan te raden om goed op te letten! Lees de ervaringen van Gé de Jong.
Bespaarhuisvraag: zonnepanelen op dakpannen van veertig jaar oud?
Vraag: we willen graag zonnepanelen en dakisolatie. Omdat de pannen al veertig jaar oud zijn lijkt het verstandig die ook te vervangen. Hoe kunnen we dit zo voordelig mogelijk regelen? Antwoord: Als je zonnepanelen wilt laten installeren, moet het niet zo zijn dat je binnen enkele jaren de dakpannen gaat vervangen. Het laten weghalen en weer terugplaatsen van de panelen is toch een aardige kostenpost.
Hoe lang pannen meegaan is een lastige vraag. Als je zelf wat werk op het dak kunt doen (bijvoorbeeld een lekkende loodslab repareren of een pan vervangen), kun je langer met je oude pannen doen dan de geadviseerde 40 jaar voor betonpannen of 75 voor keramische.
Elektrische auto voor de deur laden: oproep aan leden!
040energie probeert het laden bij eigen huis en met eigen stroom voor zoveel mogelijk mensen in Eindhoven mogelijk te maken. Helaas loopt het stroef met de gemeente. Laten we het erbij zitten of geven we extra gas? Lees verder op de site en meld je aan als je mee wilt helpen.
Smart grid: elektriciteit en geld besparen met behoud van comfort
Ons elektriciteitsverbruik heeft iets weg van de curve van een pandemie: hoge pieken en diepe dalen. Hetzelfde geldt voor de uurprijs van elektriciteit voor consumenten met een flexibel tarief: ook die fluctueert flink. Rond het ontbijt en het diner is stroom duur, om drie uur ’s nachts kost hij een stuk minder. Jaap Pelt speelt daar handig op in en bouwde zijn eigen ‘smart grid’. Hij koopt stroom als die het goedkoopst is en bespaart zo honderden euro’s per jaar.
Lees zijn hele verhaal op de site.
Wil je vaker actuele informatie krijgen over 040energie, evenementen, tips en nieuws over duurzaamheid in Eindhoven? Je kunt ons volgen op Facebook en Twitter. We plaatsen geregeld interessante updates.