Copy
Welkom bij de online kunstretraite!
Bekijk deze e-mail in je browser
Hallo <<Voornaam>>,

Beloofd is beloofd: hierbij ontvang je het eerste van twee kennismakingsmails van de online kunstretraite 'Leef bewust toe naar Pasen in de veertigdagentijd'. Het is ontzettend spannend en ik heb er tegelijk super veel zin in! De start op 1 maart (aanvang 40-dagentijd op as-woensdag) komt snel dichterbij... 40 dagen lang maak ik dagelijks een kunstwerk. Volgende week ontvang je de laatste kennismakingsmail voordat we echt starten. 

Weet je al dat je wilt meedoen aan de volledige retraite? 
Meld je dan aan.

Vriendelijke groet,

PS: De avond met Otto de Bruijne en mijn open atelier zit helemaal vol! Aanmelden is dus helaas niet meer mogelijk.

Jezus, het Beeld

Dag 00
"Beelden leggen niet vast. Ze zijn als een raam waardoor we ver naar buiten kunnen kijken. Ieder raam biedt ons een nieuw uitzicht."
- Anselm Grün, Beelden van Jezus (2002)
Het werk
Davitha van de Kuilen, To End All Wars (2014), hoogdruk, 20 x 30 cm
To End All Wars  is het eerste werk in een serie die Davitha sinds 2014 maakt. Je ziet een figuur op de rug, met een cirkel rond zijn hoofd. Een aureool? Of gewoon de hete zon?

Wat zien we hier? Is het een lijdend mens? Is het Jezus Christus? Is het beiden? Je weet het niet, omdat je de figuur niet recht in het gezicht kunt kijken. Maar juist omdat je het niet zeker weet, kan de figuur alle mogelijke gezichten hebben.
Het beeld
Marlene Dumas, Men's Views (Jesus Serene) (1994), waterverf en potlood op papier, 12 tekeningen à 60 x 50 cm
De Zuid-Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas (1953) maakte met Men's Views een studie naar het gezicht van Christus, afgeleid van voorbeelden uit de Gotiek. Ze combineerde de portretten met gezichten van vrienden en familie, maar ook beroemdheden als Francis Bacon en Michael Jackson. Het werk werd later omgedoopt tot Jesus Serene (de serene Jezus).

Kijk eens naar het vertrouwde gezicht tussen de vreemde hoofden en vraag jezelf af: wat is mijn beeld van Jezus? Hoe zie ik de ander? En hebben die twee vragen misschien meer met elkaar te maken dan je denkt?
Stiltetip
Probeer vandaag bewust te kijken naar de gezichten van je vrienden en/of familie. Neem de tijd. Let op de kleine details die maken dat je ze liefhebt en waardoor je zo met hen vertrouwd bent geraakt. Die ene ondeugende blik, dat mooie scheve lachje, de onbewuste traan bij het kijken van een film, de glinstering in de ogen. Of juist het verdriet of de pijn, de ogen die je aankijken terwijl je weet dat de gedachten heel ergens anders zijn. Wat doet dat met je?
Inzicht:
Om Jezus 'tastbaar' te maken is één beeld nooit voldoende. Elk mens, elk gezicht, is als een weerspiegeling van de liefde van God. Net zoals elk raam een nieuw uitzicht bidt, aldus Anselm Grün. Zo zijn wij allemaal beelden van Jezus. Als je je dit realiseert, is schoonheid overal.
Lees over de komst van Jezus in Jesaja 40:3 en bid.
Wie was Johannes?

Hij noemt zich de discipel die Jezus liefhad en hij schreef een Evangelie. In het boek Johannes kom je bijzonder veel 'Ik Ben'-beeldspraak tegen: beelden die Jezus gebruikt om zichzelf te laten kennen. Meer dan de helft van het boek gaat over de laatste dagen van Jezus op aarde.

Wij gebruiken de Herziene Statenvertaling (2010) en de Naardense Bijbelvertaling (2014).
Wie is Anselm Grün?

Iedere dag sluiten we af met een citaat uit het boek Beelden van Jezus van de Duitse Benedictijn en schrijver Anselm Grün (1945).

Geïnteresseerd? Koop het boek hier.

"De beelden van Jezus willen goed voor ons zijn. Ze willen niet alleen een ander licht werpen op Jezus, maar ons ook uitnodigen ons leven op een nieuwe manier in te richten."
- Anselm Grün, Beelden van Jezus (2002)
Wil je meedoen aan de volledige retraite?
Meld je dan hieronder voor €1,- per dag aan:
Ja, ik wil meedoen!
Heb je vragen? Deelnemen met een groep? Neem contact met ons op.
Copyright © 2017 Davitha, Alle rechten voorbehouden.


Wil je een wijziging aanbrengen in de manier waarop je deze e-mails ontvangt?
Klik hier om je voorkeuren te updaten of om je uit te schrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp