Copy
Què pot fer treball social per tu?
Febrer 2016

En aquest segon número us presenten a la nostra treballadora social, Cristina Bravo. Ella ens explicarà quines són les seves funcions i com beneficia a la població comptar amb una treballadora social al CAP.
Una tasca que no està centrada en oferir ajudes econòmiques, sinó en oferir diversos recursos sanitaris i de salut comunitària per potenciar les capacitats dels pacients per sortir d'una situació complicada.

Cristina Bravo

Cristina Bravo - Treballadora social d'Atenció Primària Vallcarca Sant Gervasi
Sóc la treballadora social d'Atenció Primària Vallcarca - Sant Gervasi.
Hi treballo des de la tardor de 2003.

Estic diplomada en treball social per la UB i llicenciada en Antropologia social i cultural per la UB
Vaig continuar especialitzant-me amb un postgrau i màster en Programació Neurolingüística (PNL) i un màster en Teràpia Breu.

 

Què et va portar a dedicar-te a treball social?
M'agrada estar en contacte amb la gent, la satisfacció de fer quelcom pels altres i l'agraïment que després em mostren. És més que ajudar, és aplicar uns coneixements per orientar i potenciar els recursos personals dels usuaris.


Com ha evolucionat en les darreres dècades el treball social? 
Abans es focalitzava en els serveis socials dels barris. Ara existeixen diverses especialitats: no és el mateix exercir en salut, en serveis socials, salut mental o en un hospital...

Com és l'especialitat en atenció primària?
La tasca s'assembla més a la hospitalària, però no és ben bé igual. Els pacients visiten el CAP de forma més continuada, hi ha un seguiment. L'hospital, en canvi, es visita de forma més puntual.


Quins avantatges té per als usuaris que hi hagi una treballadora social al CAP?
L'avantatge d'estar al CAP és la continuïtat assistencial. Un mateix usuari pot venir per motius diversos, en diferents situacions vitals...
Una altra avantatge és la possibilitat de tenir diferents punts de vista: jo tinc una visió més social, però és molt enriquidor comptar amb la visió dels companys i companyes d'infermeria i medicina.
 En resum, puc oferir un major seguiment i tenir una visió més global de la situació dels pacients. Al CAP els coneixem millor.

Com és un dia tipus de feina per a tu?
Tinc una agenda, amb una mitja de 9 visites diàries, amb atencions telefòniques, visites no presencials, reunions amb els companys per comentar casos...
 Un cop acaben les visites... gairebé és podria dir que és quan tinc més feina. És l'hora de fer els seguiments, els informes, les derivacions a centres sociosanitaris, coordinar-me amb d'altres serveis, com hospitals, serveis socials, entitats o fundacions... cercar nous recursos.


Quins són els aspectes que més tractes?
Habitualment, els usuaris arriben a la meva consulta derivats pels professionals de medicina i infermeria del centre. Són casos en els que la malaltia es veu agreujada per una situació social fràgil. No evoluciona igual una malaltia en un entorn protegit, que un no ho està. No només hi ha un tractament, també cal un entorn que s'asseguri de que el pacient està ben alimentat, pren correctament la medicació...
També em trobo sovint amb situacions de maltractament. O bé, persones que estan passant per una crisi personal que els desborda (un naixement, una malaltia, un dol, la pèrdua de la feina, fills que s'independitzen...) La meva tasca és escoltar, orientar, mostrar a aquestes persones com poden sortir d'aquesta situació per elles mateixes.

Aquí és on entren el joc els tallers de salut comunitària?
Sí. Primer ho treballo a la consulta i si crec que un taller pot fer servei, li comento a l'usuari.  
És el que en diem prescripció social. La fem tant treball social, com medicina o infermeria. No solament són els tallers del CAP, sinó també anar a un centre cívic, a un casal...

 
Què és el més gratificant de la teva feina?
Veure com l'usuari, amb unes indicacions, se'n surt per ell mateix. I el poder d'escoltar. A vegades pensen que hem de dir mil coses, però que la persona es senti escoltada ja és molt terapèutic.

Què és el que més t'agrada d'Atenció Primària Vallcarca - Sant Gervasi?
Som un equip molt innovador. Tots tenim ganes de treballar i superar-nos. Jo, que estic sola, perquè sóc l'única treballadora social del centre, em sento molt acollida per l'equip. La meva opció es té en compte.

 

Notícies

Salut comunitària
Nova edició del taller contra el sobrepès infantil
Taller de cuidadors
Torna el taller de cuidadors
Vacuna de la tos ferina
Vacuna de la tos ferina als 6 anys
El nostre CAP
Participació en congressos i jornades científiques en 2015
Participació en congressos i jornades científiques en 2015
 
Què és per a l'EBA Vallcarca la RSC
Què és per a l'EBA Vallcarca la RSC?
Nova e-bústia de suggeriments
Nova e-bústia de suggeriments
Dia europeu de la mediació
Dia europeu de la mediació
Twitter
Facebook
Web
YouTube