Copy
Volem conèixer-te millor!
Desembre 2015

Us presentem en nostre nou butlletí. L'enviarem cada dos mesos (alternant amb el de la revista FerSalut). En cada número volem fer un resum de les últimes novetats en temes de salut i en el dia a dia del teu CAP. També et volem presentar els membres del nostre equip. En aquest primer número parlem amb el Dr. Lluís Gràcia.

Lluís Gràcia

Sóc el director de les àrees bàsiques de salut de Vallcarca i Sant Gervasi i el gerent de l'EBA Vallcarca SLP.

Metge de família, vaig fer l'especialitat al Vall d'Hebron i Badia del Vallés.
Llicenciat al 1994 a la Universitat de Barcelona. Ara acabo de fer 25 anys de col·legiat al Col·legi de Metges de Barcelona.


Per què vas estudiar medicina?
Sempre ho he tingut clar. Des de petit quan em preguntaven, jo sempre deia que seria metge.

Des de quan treballes a Atenció Primària Vallcarca Sant Gervasi?
Estic des de que es va fer el canvi de l'Institut Català de la Salut a la EBA de Vallcarca, en 2003.

El CAP ha celebrat una jornada de portes obertes. Quin era l'objectiu?
Contactar d'una forma diferent de l'habitual amb els nostres pacients. Formem part del projecte COMSalut, que intenta anar girant la perspectiva de l'atenció primària de salut des d'un punt de vista de resoldre el problema individual d'un a un, cap a una vessant més preventiva, més de treball fora de la consulta, en la pròpia comunitat. Per fer-ho ens ho hem d'inventar.

COMSalut és un projecte nou, llavors?
Tot i que fa molt temps que hi ha gent que hi treballa i ha aconseguit alguns aspectes parcials, la visió global de com es fa una atenció comunitària i integral completa, no l'ha aplicat encara ningú. Per tant, ens ho estem inventant. A nosaltres se'ns han acudit algunes coses que ja estan sobre la taula: xerrades, tallers, totes les coses que considerem que aporten valor afegit per prevenir problemes de salut. Però pensem que la població també ha de poder dir la seva i segurament ells des d'un altre punt de vista tindran idees més interessants que les nostres que ja estan molt limitades per la nostra visió.

La idea és contactar amb el màxim d'entitats veïnals, de persones individuals, de grups del territori i obrir la possibilitat de que ens facin propostes.


Així, si llavors algú ens està llegint i vol participar-hi, encara pot?
Per suposat. De fet l'animem a que ens faci arribar tot suggeriment, proposta de millora que se li acudeixi. Tenim diversos canals de contacte, tant físics com el mostrador del nostre centre, com online: la nostra web amb el correu contactar@aprimariavsg.com, la e-Bústia de suggeriments i els perfils Facebook i Twitter. Estem amatents de veure quines idees podem rebre.

Perquè el barri sigui saludable, llavors l'esforç l'hem de posar fora de la consulta?
La influència del sistema sanitari sobre la salut de la població es calcula en un 20%. La resta són els estils de vida i un ambient saludable... coses sobre les que molt poca intervenció es pot fer des de la consulta. Hi influeix si en el barri hi ha prou llocs on fer exercici, si hi ha prou agrupacions on la gent gran pugui anar i relacionar-se amb els altres, mantenir-se mentalment activa i per tant evitar deteriorament mental... tot això té un 80% d'influència. Mentre que el que nosaltres fem a les consultes és només un 20%. El que pretén aquest projecte és intentar millorar aquest altre 80% des del propi sistema sanitari. Donant per fet que l'altre 20% evidentment el continuarem fent. Volem engegar accions preventives, que facin que en part d'aquest 20% ni tan sols calgui intervenir, perquè hem previngut el problema des de l'altre 80%.

Notícies

Salut i tràmits administratius
Continua la vacunació
de la grip
Guia de l'embaràs i els primers mesos
Canvis en la gestió de baixes laborals
El nostre CAP
Jornada de portes obertes
Vas venir a la jornada de portes obertes? Mira les fotos al nostre Facebook.
 
Presentació del projecte COMSalut
Premi Espais Saludables
Avancem en Responsabilitat Social Corporativa
Twitter
Facebook
Web
YouTube