Copy

Samen voor een Duurzaam & Groen Utrecht! 

Stikstof, klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis. Je hoort of leest bijna over niets anders. Het is om moedeloos van te worden. Des te belangrijker dat er ook in steden als Utrecht actie ondernomen wordt voor een groenere, duurzame stad met aandacht voor klimaatadaptatie. Milieucentrum Utrecht wil hier graag een bijdrage aan leveren. Samen met de inwoners van onze stad. Maak je je zorgen om het klimaat en wil je op een positieve manier iets doen voor het klimaat? Kom dan naar Groene Maandag en doe mee met onze projecten!

In deze nieuwsbrief: 

 • Tweede editie van 'Groene Maandag' op 25 november;
 • Brainstorm 'Meet je Stad' op 9 december;
 • Lancering Vernieuwde Milieuwijzer geslaagd;
 • Duurzaam en groen nieuws uit en rondom Utrecht;
 • Stikstofmaatregelen Rutte III : gevolgen voor Amelisweerd 
 • Agenda;
 • Vergaderen bij het MCU;
 • Vacatures vrijwilligers.

   25 november: Groene Maandag   

Op 25 november wordt in ons pand aan de Oudegracht 60 alweer de tweede 'Groene Maandag' gehouden. Een inloopavond voor inwoners uit Utrecht die zich zorgen maken over het klimaat. Wil je meer weten over klimaatadaptatie en groen in de stad? Kom dan naar de Groene Maandag! Heb je ideeën voor een duurzame, groene stad? Wij zijn daar benieuwd naar!

Deze Groene Maandag :
 • Milieudefensie Utrecht vertelt over de eerste resultaten van hun project 'Operatie Klimaat'.
 • Ons project 'Meet Je Stad Utrecht' (zie verderop in deze nieuwsbrief).
 • Het project 'De Groenwachter, Groen en Werk': een goede combinatie. Meer betaalde banen door gezond en natuurlijk groen in de wijk te realiseren. Hoe gaan we dat doen? We vertellen hier meer over.
 • Onze Milieuwijzer Utrecht 2.0: gebruik jij ‘m al? 
Meer info>>

De inloop is vanaf 18.30 uur met soep en broodjes en het programma start om 19.00 uur. Vanwege de catering is aanmelden vooraf noodzakelijk. Stuur daarvoor een mailtje aan projecten@mcu.nl
   Brainstorm Meet je Stad 9 december   
Als burgerwetenschapper onderzoek doen naar het klimaat in Utrecht? Doe mee met Meet je Stad! 

Milieucentrum Utrecht gaat samen met inwoners klimaatverandering in kaart brengen. We willen graag weten wat jouw vragen zijn op het gebied van klimaatverandering en nodigen je uit mee te denken en gezamenlijk onderzoek te doen. Kijk voor meer informatie op de projectpagina op onze site

Op 9 december 19:30 organiseren we een brainstorm met het onderwerp: wat zou je willen onderzoeken op het gebied van klimaatverandering in je eigen omgeving? Van te voren zal de gemeente Utrecht meer vertellen over klimaatverandering en het effect daarvan op de stad. Meedoen? Meld je aan op de site!
 
   Vernieuwde Milieuwijzer Utrecht   
Het was een tijdje stil rond onze Milieuwijzer. Er werd hard gewerkt aan een nieuwe site. Maar nu kunnen we met trots vermelden dat onze vernieuwde Milieuwijzer Utrecht op 16 oktober is gelanceerd. Het was een feestelijke avond. Een selectie van Utrechtse duurzame bedrijven en initiatiefnemers die in de Milieuwijzer vermeld staan (Guerrilla Gardeners, BuurtBuik en RondomDom) presenteerden zich in de vorm van een pitch en Maarten van Deursen van Utrecht Natuurlijk 'lanceerde' de vernieuwde Milieuwijzer.

Voor het maken van duurzame keuzes in hun stad kunnen Utrechters terecht op de vernieuwde Milieuwijzer. In deze online gids staan tal van lokale duurzame bedrijven, winkels, restaurants, initiatieven en tips om bewoners van Utrecht wegwijs te maken. Een bron van inspiratie en informatie. Zo maken we duurzame keuzes in de stad voor elke Utrechter een stapje eenvoudiger.
   Duurzaam en groen nieuws uit en rondom Utrecht    
   Stikstofmaatregelen Kabinet Rutte en Amelisweerd   
We dachten dat Amelisweerd voorlopig gered was. Kabinet Rutte III ziet echter kans om projecten zoals de verbreding Ring Utrecht A27 toch weer op te pakken. Door de voorgestelde maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen, zoals verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u op alle snelwegen, denkt het kabinet dat dit mogelijk is. De reactie van de Kerngroep Ring Utrecht en andere belanghebbenden in het AD/Utrechts Nieuwsblad: "dit plan wordt steeds absurder". 

Kerngroep Ring Utrecht kwam vrijwel meteen nadat het nieuws bekend werd met een persbericht naar buiten: "Kerngroep Ring Utrecht: opnieuw opvoeren verbreding Ring Utrecht onzinnig". 

   Agenda   

Welke groene en duurzame activiteiten zijn er te doen in en om Utrecht? 

19 nov: Infoavond Klimaatakkoord
21 nov: Repair Café Transwijk
28 nov: Debat, quiz en comedy over Global Goals
4 december: Boottocht vergroening singel

Meer Activiteiten>>
 

   Vergaderruimtes bij het MCU   

Vergaderen in hartje centrum: dat is handig! Onze zaalruimte wordt gebruikt door diverse milieugroepen die we graag samenbrengen.
Milieucentrum Utrecht beschikt over drie ruimtes die overdag, ’s avonds en in het weekend beschikbaar zijn.
In alle zalen is gratis wifi aanwezig. Een beamerscherm, whiteboard en flap-over kunnen ook gebruikt worden. 
 

   Vacatures   

Milieucentrum Utrecht draait op vrijwilligers. Wij bieden een leuke werkplek in een enthousiast team met een hoop flexibiliteit en mogelijkheden. Doe je mee met onze milieuambities voor de stad?
Op allerlei manieren werken we aan een circulaire, duurzame en gezonde stad.

Milieucentrum Utrecht – Oudegracht 60 – 3511 AS Utrecht – 030-2367240
info@mcu.nl – www.mcu.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u op een mailinglijst van Milieucentrum Utrecht staat. Als u geen prijs stelt op deze gratis service of uw gegevens wilt aanpassen: pas je gegevens aan of meld je af. Natuurlijk kan je ook een vriend blij maken: stuur door.
Het Milieucentrum op Twitter
Het Milieucentrum op Facebook
Website Milieucentrum Utrecht
Stuur ons een mailtje


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Milieucentrum Utrecht · Oude Gracht 60 · Utrecht, 3511 AS · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp