Copy


Het afgelopen decennium was wereldwijd het warmste decennium ooit gemeten. En het laatste jaar van dat decennium was het op één na warmste jaar, na 2016. In Nederland stond 2019 op een gedeelde derde plaats. Met 40,7 graden in Gilze-Rijen werd op 25 juli de hoogste temperatuur sinds drie eeuwen in Nederland geregistreerd. Extreme buien komen vaker voor, de temperaturen stijgen en droogte zorgt regelmatig voor problemen. Het klimaat verandert. Ook in onze regio. Hoe? In deze special van het KNMI kan je hier meer over lezen.  

In Utrecht gebeurt er al veel. De gemeente houdt rekening met klimaatverandering. Een andere inrichting van onze stad (bijvoorbeeld meer groen) is nodig om klimaatverandering het hoofd te bieden. Milieucentrum Utrecht zet zich hiervoor in, samen met jullie.

Op naar een groen, duurzaam en gezond 030! Kom naar onze activiteiten en doe mee met onze projecten!

In deze nieuwsbrief: 

 
  • 'Groene Maandag' 27 januari: over luchtkwaliteit en onze projecten.
  • Inloopavond Meet Je Stad Utrecht op 3 februari.
  • 'Jouw tuin Klimaatproof'? op 10 februari.
  • Onze Milieuwijzer uitgelicht: mode voor het nieuwe jaar.
  • Duurzaam en groen nieuws uit en ronDom Utrecht.
  • Agenda.
  • Vergaderen bij het MCU.
  • Vacatures vrijwilligers.
27 januari Groene Maandag: Luchtkwaliteit  
In onze vorige nieuwsbrief kondigden we 'Groene Maandag' op 27 januari al aan. Het is alweer de derde keer dat Milieucentrum Utrecht een Groene Maandag organiseert. Het programma is inmiddels bekend; het belooft een interessante avond te worden.
Wil je meer weten over luchtkwaliteit, de snuffelfiets en wat luchtwachters doen? Kom dan naar Groene Maandag! Je krijgt ook een update van onze projecten. 
We willen daarnaast graag weten wat jouw ideeën zijn voor een groene, duurzame stad. Iedereen is welkom om te luisteren of mee te praten. Op onze site vind je meer informatie over deze Groene Maandag.

De inloop is vanaf 18.30 uur met een vegetarische soep en broodjes en het programma start om 19.00 uur. Vanwege de catering is aanmelden vooraf noodzakelijk. Stuur daarvoor een mailtje aan: projecten@mcu.nl. Aanmelden kan tot 26 januari. Vol=Vol.
3 februari: Inloopavond Meet Je Stad Utrecht
Hoe verandert het klimaat in je stad en wat kun je daar aan doen? Onderzoek het zelf! Dat is het motto van Meet Je Stad Utrecht, een burgerwetenschapsproject dat de klimaatverandering in onze stad samen met jullie wil onderzoeken! Wil je meer weten? Heb je een idee? Kom op maandagavond 3 februari bij Milieucentrum Utrecht kennismaken met het project.
Ook als je al naar een bijeenkomst geweest bent en wat meer op de hoogte bent van het project ben je van harte welkom. We borduren tijdens de avond namelijk eveneens verder op eerder besproken ideeën en mogelijkheden. 
Meer over deze inloopavond lees je hier.
Aanmelden en vragen via e-mail: projecten@mcu.nl
 
10 februari: Jouw tuin Klimaatproof?
Veranderen hoosbuien jouw tuin geregeld in een vijver? Of is er sprake van hittestress en droogte? Daar is iets aan te doen! Samen met Energie U organiseert Milieucentrum Utrecht op 10 februari een avond over klimaatmaatregelen in je tuin: ‘Jouw tuin Klimaatproof’.

Op de informatiebijeenkomst ‘Jouw tuin Klimaatproof’ is er aandacht voor het praktische stappenplan van student Jesper Linderhof, gemaakt in het kader van zijn onderzoek aan de Hogeschool Utrecht. Welke klimaatmaatregelen zijn toepasbaar voor jouw tuin? We testen het ter plekke uit: misschien wel aan de hand van jouw tuin! Daarnaast vertelt hovenier Rob van der Steen over zijn ervaring met klimaatbestendig en natuurlijk tuinieren.
Meer informatie over deze avond kan je hier lezen.
Aanmelden via e-mail projecten@mcu.nl
Milieuwijzer Uitgelicht: mode voor het nieuwe jaar
Onze Milieuwijzer wordt steeds bijgevuld met nieuwe bedrijven en initiatieven. Deze keer willen we wat kledingtips met jullie delen.

Een nieuwe interessante toevoeging is de Utrechtse jeans. Hierbij hebben twee Utrechtse merken, De Rode Winkel en Kuyichi, de handen ineen geslagen om samen een duurzame jeans te maken. Eerder zijn hiervoor oude spijkerbroeken ingezameld. Deze zijn vervolgens versnipperd en samengevoegd met nieuw biologisch katoen. Bij het maken van de broeken is er aandacht geweest voor zowel het milieu als de arbeidsomstandigheden. Daarnaast is het leuk dat er typisch Utrechtse details zijn toegevoegd, waaronder een patch met de Dom erop. 

Een andere aanrader is kledingmarkt Fris. Dit is een gezellige en betaalbare tweedehands markt. Dus goed voor portemonnee, planeet en een leuke middag. Op twee februari vindt deze weer plaats in Utrecht. 

Voor meer duurzame mode-tips: zie onze Milieuwijzer. 
 
Duurzaam en groen nieuws uit en ronDom Utrecht

Agenda   

25 jan: Lezingen over insecten in de stad.
26 jan: Tuinvogelexcursie Griftpark.
2 feb:   Warme Truiendag.
3-7 feb: Week van de Circulaire Economie.
11 feb: Hoe blijft Nederland bereikbaar?

Meer Activiteiten>>
 

Vergaderruimtes bij het MCU   

Vergaderen in hartje centrum: dat is handig! Onze zaalruimte wordt gebruikt door diverse milieugroepen die we graag samenbrengen. Milieucentrum Utrecht beschikt over drie ruimtes die overdag, ’s avonds en in het weekend beschikbaar zijn. In alle zalen is gratis wifi aanwezig. Een beamerscherm, whiteboard en flap-over kunnen ook gebruikt worden. 
Door bij ons een ruimte te huren steun je het Milieucentrum!

Vacatures   

Milieucentrum Utrecht draait op vrijwilligers. Wij bieden een leuke werkplek in een enthousiast team met een hoop flexibiliteit en mogelijkheden. Doe je mee met onze milieuambities voor de stad?
Op allerlei manieren werken we aan een circulaire, duurzame en gezonde stad.

Milieucentrum Utrecht – Oudegracht 60 – 3511 AS Utrecht – 030-2367240
info@mcu.nl – www.mcu.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u op een mailinglijst van Milieucentrum Utrecht staat. Als u geen prijs stelt op deze gratis service of uw gegevens wilt aanpassen: pas je gegevens aan of meld je af. Natuurlijk kan je ook een vriend blij maken: stuur door.
Volg Milieucentrum Utrecht op Twitter
Milieucentrum Utrecht op Facebook
Website Milieucentrum Utrecht
Stuur ons een mailtje


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Milieucentrum Utrecht · Oude Gracht 60 · Utrecht, 3511 AS · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp