Copy
View this email in your browser
KUNSTEN Å MARKEDSFØRE KUNST
Sammendrag fra konferansen og andre smarte markedsføringstips for kunstfeltet.

Først må vi takke DERE deltagere for en engasjert og varm tilstedeværelse på konferansen. Det var virkelig en glede å møte dere og få en anledning til å samle mange spennende kunstnere fra Kristiansand denne dagen. Se bildedryss fra dagen nederst!❤️

Konferansen ble arrangert etter initiativ fra kompetansesentrene på Sørlandet:
Agder Kunstsenter, Sørnorsk Filmsenter, Musikkontoret Sørf, Norsk Forfattersentrum Sørlandet og Scenekunst Sør.
En stor takk til Kristiansand kommune som finansierte arrangementet. 

Her kommer flere konkrete tips til markedsføring av egen virksomhet, inkludert endel av nøkkelinnholdet i selve konferansen. Les mer om fredragsholderne nederst. Lenken til kompendiet vil også være tilgjengelig på Scenekunst Sørs
nettside

Vi skal først fokusere på 3 viktige punkter i markedsføringen av egen virksomhet. Dere bør sørge for å gjennomføre disse punktene som et minimum, dersom dere ønsker å øke rekkevidde av egen kommunikasjon mot et nytt publikum.
1. Profil på sosiale medier
2. Annonsering via Meta
3. Markedsføring IRL (utenom SoMe)

1. PROFIL PÅ SOSIALE MEDIER - HVA, HVORFOR OG HVORDAN

HVORDAN LAGE EN SYNLIG PROFIL PÅ SOME - STEG FOR STEG


1. Lag en SIDE for virksomheten din på Facebook. Ikke bruk din personlige profil. Ved å bruke en side kan du enklere lage og spre arrangementer, samtidig som det blir lettere for samarbeidspartnere å gjøre deg til medarrangør på felles prosjekter. Du kan lenke til en eventuell hjemmeside på Facebooksiden, men du bør legge all hovedaktivitet, nyhetsposter og visuelt materiale til Fb-siden din. Facebooks algoritme liker ikke å dirigere brukerne sine over til eksterne nettadresser, og det er derfor en fordel å bruke siden din aktivt til annonsering, salg og arrangementer. 

2. Fyll opp siden med innhold som virkelig viser hva slags virksomhet du driver med, før du inviterer venner til å like siden. Siden kan gjerne være en "paraply" for flere virksomheter/kunstformer, men da bør det komme tydelig frem at virksomheten din er tverrkunstnerisk. Personlig og/eller "tilfeldige" poster bør ryddes opp i. Tenk helhetlig og gjerne litt kritisk når du skaper siden din. Har du en logo eller et visuelt kjennetegn du kan bruke som en rød tråd? Tenk også på hvilken post som står øverst (pin-to-top) på siden din før du igangsetter tiltak for å få flere følgere. Når siden er rikholdig og på en god måte representerer kunstprosjektet ditt kan du invitere vennelisten til å like. Du kan du også f.eks ta direkte kontakt med venner i nettverket ditt, og spørre pent om de vil anbefale siden din i sin egen feed, eller tagge deg i et innlegg. Slik får man tilgang til helt nye publikumsmiljøer, både geografisk og demografisk. 

3. INNLEGG - bruk planleggeren Meta Business Suite når du skal poste et innlegg. Lenken dukker automatisk opp når du prøver å opprette et innlegg på siden din. Du kan via planleggeren poste på både Facebook og Instagram samtidig. I tillegg vil du etterhvert få beskjed inne i planleggeren om når på døgnet de fleste av følgerne dine er aktive. På den måten kan du poste innlegg i "prime-time" for å få best mulig rekkevidde på innleggene dine. 

Ved å bruke planleggeren kan du også forberede innlegg til helger, ferier og ugunstige tidspunkt - en stor fordel. Her kan man også holde oversikt på hvilke innlegg som er planlagt eller postet, dersom man er flere som administrerer samme side. 
4. Hastags #emneknagger og andre tips til større spredning på poster.
Vi kaller en post som publiseres i egne kanaler for organiske. Organiske poster vil stort sett kun treffe følgerne av siden din.
Med mindre; Du tagger et arrangement, en samarbeidspartner/person eller bruker såkalte #hashtags i innlegget ditt. 
Hashtags er nettets måte å sortere innhold på, og mange brukere følger disse #tagene for å holde seg orientert om innhold de er interessert i.

Skal man på ferie følger man kanskje #paris, eller om man er interessert i nye oppskrifter på ræge, så følger man #shrimprecipe. Er man over gjennomsnittet interessert i Jens Bjørneboe følger man garantert hashtagen #bjørneboe. 

Så som eksempel: Du har produsert en forestilling basert på Jens Bjørneboes forfatterskap og vil spre budskapet, men Metas (Facebook) algoritme lar deg ikke bruke nøkkelordene "Bjørneboe" eller "Jens Bjørneboe" i målretting av annonsene, da emnet er for smalt. (mer info om dette lengre nede..)

Du kan da bruke hashtags for å nå et publikum utenom følgerne dine. Ved å publisere en post med #bjørneboe #jensbjørneboe #bestialitetenshistorie #utenentråd etc. (jo flere, jo bedre) kan du nå en rekke mennesker som allerede har en interesse for temaet til forestillingen din.
Hvis du i tillegg lenker til spillestedet (bruk @forannavnet), alle skuespillerne som er en del av prosjektet, det lokale biblioteket, NRK Sørlandet, Fvn, osv, så vil posten din garantert få en mye større spredning, deling og effekt. 

Her er noen enkle regler for bruk av hashtags: 
  1. Bruk alltid # foran valgte nøkkelord.
  2. Ikke bruk mellomrom eller tegnsetting i hashtaggene. Dersom det er flere ord i en hashtag #skaldehengesammen.
  3. Ikke skriv noe rett foran #. Eksempel: Vi har gratis#seminar.
  4. Hold det kort og enkelt.
  5. Legg gjerne hashtagene nederst i innlegget, slik at ikke de blir like synlige for de organiske følgerne dine.
5. Ta vare følgerne dine! Husk å gå inn på "likes" på poster og inviter publikum til å like siden din. Har posten din blitt delt av andre, er det viktig å samle opp potensielle følgere som viser interesse for prosjektet ditt. Svar på kommentarer, lik og respondér på engasjementet til publikum, så de føler seg sett i sfæren din. Slik bygger man et dedikert publikum over tid. 
2. ANNONSERING VIA META
PROMOTER siden din for å få flere følgere. Denne knappen finner du øverst til høyre, under forsidebildet. Følg stegene: "Opprett ny annonse". Du kommer da videre til en "annonse-bygger". Facebook lager en automatisk annonse basert på tekst og bilde fra siden din. Denne kan du redigere. 
 
1. Lag en konsis og kort tekst om virksomheten din - max. to setninger. Bruk helst 1-2 emojier, det har faktisk en målt effekt på antall klikk 😅. Kopier emojier fra en ekstern nettside og sett inn i tekstfeltet. Se eksempel:
2. Velg bilder til annonsen (eller bare benytt bannerbildet ditt). Dersom du f.eks selger bilder, keramikk eller annet, kan det være en fordel å lage en bildekarusell. Du får da vist frem flere produkter, og kan legge til mer info om hvert produkt.
3. Scroll deg nedover til du kommer til "knappeetikett" - den står vanligvis på "Send melding", men her vil vi ha følgere, så da endrer vi til "Lik side". Til andre annonser kan man benytte en annen knappefunksjon - det er mange å velge i. 
4. Så kommer vi til et veldig viktig steg: PUBLIKUM. Facebook lar deg målrette annonsen din mot et helt spisset publikum. Trykk inn på "redigere" og velg:

Mann/kvinne/begge og alder. Kjenner du ditt publikum? Jo bedre du treffer på målgruppe, jo mere effekt for pengene!

Så går du videre ned til geografisk beliggenhet, f.eks Kristiansand + 5 mil omkrets, eller vil du annonsere inn mot et publikum i Oslo? New York? Reykjavik? Verden er din lekeplass når du annonserer via Meta.

Deretter begynner det å bli spennende når du kan velge Detaljert målretting. Her kan du faktisk skrive inn alle interessepunktene du mener målgruppen din måtte ha. Vær kreativ i søkeordene dine. Har du laget en utstilling med skjærgårdsmotiv? Søkeord som "båtliv" og "hytteliv" kan kanskje også fange opp et passende publikum, i tillegg til de obligatoriske "kunst", "oil painting", "kultur og medier", etc. Her kan man legge inn så mange ord man vil. Har man laget en forestilling for barn kan man f.eks legge inn søkeord: "forelder", man får da faktisk en liste over foreldre med barn i forskjellig alder. Så spesifikk er Metas målretting. Så trykker du "Lagre publikum" til slutt. Du kan da bruke det samme publikummet ved en annen anledning.
5. Til slutt velger du et budsjett. Den laveste summen man kan annonsere for på Meta er kr.10,- per dag. Man vil da treffe 55-166 personer hver dag. Dette er antallet personer som vil se annonsen din i sin feed eller på story via Facebook og Instagram, og forhåpentligvis gi deg en like!

Høyere budsjett = større rekkevidde. Så her kan man godt prøve seg frem først, hvilke annonser fungerer og hvilke fungerer ikke? 

Har du fått en like, så øker man jo antall følgere som får med seg aktiviteten du legger ut via siden din på organiske poster.
Men kanskje du vil bruke en annen knappeetikett neste gang? Vil du starte nyhetsbrev og finne nye mottakere? Da bruker du knappen "Registrer deg". Skal du ha en utstilling eller forestilling kan du bruke knappen "Finn ut mer", med lenke til infoside og billettkjøp. Skal du selge noe direkte bruker du knappen "Kjøp nå", osv. 
3. MARKEDSFØRING IRL
Så finnes det jo også en annen dimensjon av kunstkommunikasjon som ikke SoMe kan romme. Ikke alle mennesker er aktive på sosiale medier, og det finnes større grupper og miljøer man bør ta direkte kontakt med for å få til et samarbeid. Det kan også være en fordel å ta en liten opprydding i egne arbeidsvaner og metodikk, gjennom å lage en intern kommunikasjonsplan. Her er noen nyttige tiltak man kan benytte seg av utenom sosiale medier. 

De viktigste punktene er: 
1. Oppsøke publikumsgrupper
2. Kreativ markedsføring
3. Kommunikasjonsplan
1. OPPSØKE PUBLIKUMSGRUPPER
De aller fleste blir veldig glade for å motta tips om gode kunst- og kulturopplevelser. Mange publikummere synes at det er vanskelig å orientere seg i SoMe-støyen. Bruk tid på å skrive en god og personlig epost-presentasjon av kunstprosjektet ditt, gjerne med bilder og forklar hvorfor du mener at mottakeren kan ha glede av å besøke arrangementet ditt. Sett av en halv dag (det trenger ikke ta mer tid enn det) til å sende målrettede eposter til et potensielt publikum - det vil garantert gi resultater.

Eksempler:
Google, google, google: Skal du arrangere en japansk butoh-forestilling? Google Norge/Japan-forbindelser, foreninger, forretninger, trossamfunn. Send en personlig epost og fortell om prosjektet ditt - vær åpen for samarbeid, grupperabatt, førsnakk etc.

Skal du arrangere turné eller konsert med elektronisk musikk? Google electro-festivaler/ildsjeler i området og spør pent om de vil gjøre en shout-out i sine kanaler. Studentgrupper, musikksjapper, yoga-skoler. Kan man finne en lokal electro-DJ eller dansekunstner til et samarbeid på en eller annen måte? (Susanne Sundfør hadde yoga-session som oppvarming på sin forrige turné). 

Skal du invitere til vernissage? Inviter kulturutvalget, kommune, fylkeskommune, Kunstsilo, kunstgrupper, andre gallerier/nettverksgrupper, lokale kunstprofiler på Instagram/SoMe, tverrkunstneriske miljøer, kunstfagstudenter - bare kjør på! Det verste som kan skje er at du ikke får svar. Google også kunstgrupper og miljøer utenfor Kr.sand, og tilby tilrettelegging for besøk en dag det passer med utfart for kunstforeninger og kunstmiljøer fra nabobyer. 

Har kunstprosjektet ditt et historisk eller lokalt tilsnitt? Sett av en dag til de eldre. Finnes det eldresentre som har kulturgrupper? Kan SeniorKilden kontaktes for et samarbeid? Kan man bruke et uteområde med godt utsyn fra eldresenteret som scene for å tilrettelegge for bevegelsehemmede? 
2. KREATIV MARKEDSFØRING
Kreativ markedsføring omhandler så mangt, og har et uendelig spekter av muligheter, så her kommer en short-list med nøkkelord til inspirasjon og veiledning. Bruk kreativiteten! 
Kan man gjøre akkurat som man vil?
JA, man kan det, og det er givende, skapende og vil skape engasjement rundt prosjektet ditt. Det er jo kunstnerens privilegium! Man kan gjøre det man vil og det man tror på!

Samarbeide: Jo flere, jo bedre. Som Henning Bergsvåg sa i innlegget sitt - Invitér et kor til å synge, da er du sikker på fullt hus!
La oss ta vernissagen som brukt som eksempel i forrige avsnitt.
Kan man samarbeide med en lyriker, en lydkunstner, en kunstnerkollega som vil fortelle om et nytt prosjekt?
Kan man holde felles tverrkunstnerisk lansering i samarbeid med andre?
Kan man invitere til foredrag eller samtaler med flere i panelet før/etter utstillingen?

Overraske: 
Kan man legge lanseringen til kl.03 på natten og bare invitere nattugler?
Kan man lage en stille lansering, hvor snakk er forbudt?
Kan man invitere en kokk til å lage småretter inspirert av kunstverkene?

Engasjere:
Kan man invitere gjestene til å skrive kritikker av verkene?
Kan man ta motivbilder av gjestene ved et stilleben, fremfor å ta minglebilder med champagneglass?
Kan man tilby en høyt priset gullbillett som inkluderer et trykk fra kunstneren?

Begeistre:
Kan man sende motivbildet man tok av gjesten på vernissagen i posten uka etter?
Kan man lage et belønningssystem for deltagelse til dedikerte publikummere?
Kan man sette forskjellig pris etter publikums inntektsnivå?

Dersom man synes det er vanskelig å tenke kreativt rundt arrangementer på egen hånd kan man f.eks invitere kunstnerkolleger eller andre samarbeidspartnere og lage en arrangementsgruppe.

Kan man tenke lengre frem i tid og planlegge flere felles begivenheter i året? Kan man lage en "klubb" med månedlige møter? Kan man legge en lansering til et eksisterende arrangement, festival, jubileum eller kulturbegivenhet? 
3. KOMMUNIKASJONSPLAN
Å lage en kommunikasjonsplan trenger slett ikke være så omstendelig som man tror. Det er litt som å ta en personlighetstest, man blir bedre kjent med sin egen aktivitet, og blir bedre utstyrt til å måle resultater og fremdrift.
Klarte man å nå målene sine i fjor?
Hva må til for at jeg skal få en bedre arbeidshverdag det neste halve året?
Hvordan kan jeg utvikle prosjektene mine på en best mulig måte? 
 
Johanne Nordby Wernø var innom flere punkter man bør ha med i en kommunikasjonsplan. Hun brukte SWOT-analysen som eksempel.
SWOT kan dere lese mer om på nett, og finne flere eksempler på hvordan man fyller ut en kommunkasjonsplan.
Planen bør inneholde, i korte trekk:

Hvor vi er:

SWOT med mer - gjør opp status på dagens aktiviteter/arbeidsrutiner

Hvor vi skal:
Mål - sett konkrete mål (innen 1.desember skal jeg...)
 

Hvem vi er:

Budskap, tone of voice - humor, alvor eller ...


Hvem vi snakker til:

Målgrupper - Lag spesifikke grupper a la "papegøyedama"


Hvor vi snakker:

Kanaler - Nyhetsbrev eller TikTok?


Hvem som gjør hva:

Ansvar - Er man flere som gjør samme jobben?


Når de gjør det:

Framdrift - Konkret plan for gjennomføring


+ evaluering, revidering.  


Lykke til!
OM FOREDRAGSHOLDERNE✨✨
Johanne Nordby Wernø fra St.Hans Kommunikasjon er en av landets ledende (og første) kunstkommunikatører.
Hun var bl.a rådgiver for Kulturrådets satsingsprosjekt Seminar om kulturøkonomi og synliggjøring av det visuelle kunstfeltet, og Rambøl-rapporten (nyttig lesning).
Johanne fortalte om viktigheten av å ha gode, konkrete mål, lage en markedsplan - og følge den!
Følg St.Hans her.
Henning H. Bergsvåg er en norsk forfatter og litteraturformidler som bruker digitale medier for å overraske publikum og tilgjengeliggjøre et forfatterskap som i utgangspunktet kunne blitt sett på som vanskelig.

Han inviterte f.eks 61 kulturpersonligheter og forfattere til en felles opplesning ved lanseringen av hans nyeste bok; Dette er ikke et stille sted. Mange tusen seere var innom lanseringen som ble streamet digitalt. Følg Henning her.
Cato Fossum fra Filmbyrået Jack fortalte om hvordan filmbyrået startet sitt eget distribusjonsfelleskap for kunstfilm, og om strategien deres for å skape økt interesse og forståelse for filmatiske verk, styrke inntekten til filmskapere, og nå ut til et større publikum i Norge og verden.
Springhopp over den tradisjonelle modellen for distribusjon og nettverkssamlinger for filmmiljøet er nøkkelord.
Følg Jack her
Kunstner Jan Freuchen ble intervjuet på scenen av leder for Norsk Forfattersentrum, Irene Gressli Haugen. Freuchen hadde god erfaring med markedsføring av egen utstilling "Elektrifisert sokkel" i Kr.sand Kunsthall i vår.
Han sendte da personlig invitasjon til samfunnsprofiler han ønsket å presentere utstillingen for, bl.a Professor Thomas Hylland Eriksen. 
Følg her.
Festivalsjef Mikal Vassbotn har bred erfaring fra markedsføring av kulturfeltet, som ung entreprenør og initiativtager til festivalen Skral i Grimstad, til kommunikasjonsrådgiver ved Kilden i dag. Han gav god innsikt i bruk av SoMe, målgruppeforståelse og om hvordan tilfeldigheter kan sette et arrangement ut av spill.
Har du sjekka at forestillingen din ikke kræsjer med et annet stort event, som stjeler det samme publikummet? Eller at ikke fellesferien starter en uke før i år? 
Tonje Steen er prosjektleder for konferansen, og jobber til vanlig som Scenekunst Sørs informasjonsansvarlig og som markedsføringskonsulent for kunstfeltet.
Hun har bred erfaring som markedsfører/Art director, og fortalte om erfaringer fra pressestunts og geriljamarkedsføring fra tiden som innehaver av performancescenen Spasibar på Kunstakademiet i Oslo. Stikkord: Kjerneverdiene til kunstprosjektet kan brukes til å fortelle historier på mange forskjellige måter. Summen av historiene skaper et dedikert publikum over tid. Følg her.
BILDEDRYSS! Foto: Julie Pichard/Sørnorsk Filmsenter
Takk for nå! Spørsmål? 
scenekunstsor@gmail.com
Instagram
Facebook
Website
Our mailing address is:
scenekunstsor@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.