Copy
Nieuwsbrief Stichting Vrienden van Rubya                                       jaargang 2 - nummer 2

Wat is er gebeurd in 2015?

De nieuwe watertoren is klaar en functioneert goed. Op de oude toren worden waarschijnlijk 4 nieuwe PVC tanks geplaatst.

Lees het volledige artikel op de website.
Waterzuiveringsinstallatie: was in november voor 40% klaar. Pech in het voorjaar: het afgraven van de grote oppervlakten voor de vijvers bleek een probleem. De bodem in Rubya is erg rotsachtig, er was al een graafmachine op stuk gegaan, met als gevolg hogere kosten.

Lees het volledige artikel op de website.

Reproductive Child Health Clinic: De nieuwbouw is bijna klaar.

Lees het volledige artikel op de website.

Automatisering: Alle patiënten worden op de polikliniek (OPD) digitaal geregistreerd, alle medicijnen en verrichtingen geboekt, en bij betaling krijgt iedere patiënt een uitgeprinte rekening. De hele apotheek is gedigitaliseerd, wat al besparingen oplevert, want het blijkt dat er veel minder medicijnen “verdwijnen”. Om inkomsten te genereren is er een Internet Café geopend.

Lees het volledige artikel op de website.

Palliatieve zorg: geleidelijk aan wordt pijnbestrijding een belangrijk issue en zijn er meer patiënten. In februari 2016 wordt er een seminar georganiseerd, met docenten uit Nederland en Kampala, Oeganda.

Onderhoudsplan: Loopt volgens afspraak. Er is een goede lokale bouwcoördinator, Aristides, die oog houdt in welke onderhoudswerkzaamheden prioriteit behoeven.

Lees het volledige artikel op de website.

Het laatste project van dit jaar: de opstart van een Laboratoriumopleiding. 16 Leerlingen zijn gestart in november!

Rubya is nog steeds in beweging! Dit zijn de grote projecten. Maar er zijn ook kleinere zaken die de aandacht vragen: verouderde sterilisators, wasmachines en OK-instrumentarium. Uw giften zijn nog steeds van groot belang!!

Bestuurswisselingen

In 2015 hebben we afscheid genomen van een bestuurslid, die er al bij was sinds de oprichting in 1996: Woet Gianotten. Hij wil graag zijn plaats afstaan aan iemand van de jongere garde, mocht die in zicht komen. Woet werd door de voorzitter heel hartelijke bedankt voor alles wat hij voor Rubya en het bestuur heeft betekend! Als afscheidscadeau ontving hij het boek: “Afrika is besmettelijk” van Steven van de Vijver.

In April trad Lamiek Westerhof toe tot het bestuur. Zij was één van de laatste Nederlandse artsen in Rubya: zij werkte er van 1995 tot 2001. Lamiek is al jaren werkzaam voor de Stichting, en dit werd nu bezegeld met een plaats binnen het bestuur.

Uitgelicht

Eén van de bezigste bijen in Rubya is Zr. Nicolaus Nshekanabo.

Zij is sinds 1998 hoofd van de Rubya School of Nursing en Midwifery, en is ook lid van het zogenoemde Managementteam van het ziekenhuis. Elk jaar ontvangen rond de 40 studenten hun diploma voor verpleegkundige na een studie van 3 jaar. Het 4de jaar leidt op tot vroedvrouw. Sinds de oprichting in 1963 zijn er al meer dan 1700 jonge mensen afgestudeerd als verpleegkundige en uitgezwermd over heel Tanzania.

De school is onlangs uitgeroepen tot één van de beste Nursestrainingen van het land, en dat is mede te danken aan het doorzettingsvermogen, de wilskracht en het enthousiasme van Zr. Nicolaus. Zo klein als ze is (rond 1.50 meter), zo groot zijn haar daden. Zij heeft vorig jaar het Revolving Fund in het leven geroepen: afgestudeerden betalen een gedeelte van het ontvangen bedrag terug en maken het op die manier voor nieuwe collega’s mogelijk te gaan studeren.

Rubya in de literatuur

Het leven in Afrika, het leven en werken in een missieziekenhuis, is voor velen een een dankbaar onderwerp voor een roman.

Eén van de boeken waarin Rubya een belangrijke plaats inneemt is Het gouden licht van Afrika van de schrijfster Erna Gianotten. Zij heeft als partner van een tropenarts in Rubya gewoond in de jaren 70. “Het gouden licht van Afrika” is een geromantiseerde autobiografische roman.
De hoofdpersoon Emma probeert zich staande te houden op een primitieve, afgelegen missiepost in Tanzania, Rubya dus! Het gaat ook over de complexe verhouding tussen missie en passie en over vallen en opstaan! Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel. ISBN nummer: 9024544661

Een andere roman, die zich afspeelt in Rubya, is geschreven door Adriaan Groen, een tropenarts die al 40 jaar doktert in Tanzania. De titel: Kruisbestuiving. “Op geraffineerde wijze beschrijft Groen afwisselend de periode als tropenarts in Tanzania en het heden van hoofdpersoon Cas Peters. Pijnlijk wordt duidelijk aan welke gevaren een arts in Afrika blootstaat” (Medisch Contact). ISBN nummer: 902040315X

Ook de andere boeken van Adriaan Groen, zich allemaal afspelend in Tanzania, zijn de moeite waard! Zijn laatste boek, Halen en Brengen, uit dit jaar, is een verhalenboek. Grappige, aandoenlijke, soms hartverscheurende schetsen van het alledaagse leven in en rond een missieziekenhuis

Tenslotte

Het bestuur van de Stichting Vrienden van Rubya bedankt alle donateurs voor hun giften en wenst u:
 

Heel goede kerstdagen en een gelukkig en gezond 2016!

Voorzitter: Fons Mathot
Secretaris: Marijke Kool-Geerdes
Penningmeester: Wim Mathot

Adres Secretariaat:
Madepolderweg 61
2553 EG Den Haag
Tel: 06 24215564

Bank: NL66ABNA064513211, Doorwerth

Forward
Share
Tweet
Copyright © 2015 Stichting Vrienden van Rubya, Alle rechten voorbehouden.


Wilt u iets wijzigen aan uw inschrijving?
U kunt uw gegevens wijzigen of uzelf uitschrijven voor de nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp