Copy
Nieuwsbrief van www.esmeraldatijhoff.nl met artikelen over biografisch onderzoek, activisme en politieke vraagstukken. 
Veelzijdig en inspirerend, dát gaan we doen!
View this email in your browser

Posterpresentatie op Rewriting Biography

Op woensdag 19 oktober organiseert de Werkgroep Biografie van het Tijdschrift voor Biografie het congres Rewriting Biography. The past (long) 25 years’. Op het congres zal ik ook met een poster over mijn onderzoek naar de gezusters Boissevain te vinden zijn.
Lees het artikel hier

Thijs Boissevain: Schilderen in Grouw 1916

In 1916 stapte Thijs Boissevain (1870-1946) in het bootje met Carl Breitenstein (1864-1921). In het archief van An den Tex-Boissevain in het Stadsarchief Amsterdam, vond ik deze brief van Thijs met een wel hele leuke omschrijving van dit slapende stadje.
Lees het artikel hier

Archiefvorming: Romé Boissevain-Kalff

Archieven zijn momenteel mijn halve leven. Maar wie heeft die archieven eigenlijk ooit samengesteld? Een kleine dankbetuiging aan de mensen die brieven bewaren en archiveren, met een prachtig voorbeeld van Romé Boissevain-Kalff uit 1944.
Lees het artikel hier

Objecten in het archief

Bij archieven denken mensen in eerste plaats aan gedrukte stukken van publieke aard, zoals notulen en officiële documenten. Brievenwisselingen tussen ‘belangrijke mensen’ worden ook makkelijk opgepikt als archiefwaardig. Maar documenten uit de familiesfeer of objecten zoals kleding, een schrijftafel of prachtig gekafte bijbel bereiken het archief en museum nauwelijks. Daarom ben ik altijd ontroerd als ik een object bij een familielid van de gezusters Boissevain tegen kom; een lieu de memoire voor mijn ondezoek.
Lees het artikel hier
 

IN DE CATEGORIE MUZIEK

Fireball Express en Blue Ribbon

Het doen van biografisch onderzoek brengt je soms onverwacht plezierige contacten. Zo kwam ik bij Matthijs van Hall op bezoekt. Hij zingt en speelt de gitaar in een prachtige rock/blues band onder de noemer Fireball Express.
Lees meer,...

De Introns: You better Run

De Introns uploaded two new and free recordings to their bandcamp page, including the song Run. This song is about state- and social control and the difficulties we face in everyday life resisting it.
Lees meer,...

Desensitized- by MalaMondo

A new clip from our last gig at Bambara, Groningen. This song is written by Roisin, and vents about her and our frustration of the desensitization of people. She calls for the right to feel again.
Lees meer,...


DIY vinyl 

Vinyl is terug! Een aantal handige tips om je op weg te helpen en om kosten te besparen.
Lees meer,...
 

Oproep


Heb je ideeën over onderwerpen, of wil je zelf een stukje publiceren,
neem dan contact met mij op.
 

Iets over Suske&Wiske, Pieter Brueghel en de Boissevains

Ten minste één werk van de Jonge Brueghel is in het bezit geweest van Jan en Nella Boissevain-Brugmans. Zij bezaten een versie van het olieschilderij ‘Landschap met windmolen en bruidsstoet’ uit 1630 dat vrijwel identiek is aan het eerder geproduceerde schilderij met dezelfde titel van zijn broertje Jan Brueghel de Oude. Via Brueghel kwam ik op Willy Vandersteen die mij als kind heeft geïntroduceerd met het werk van de Bruegels door hun optredens in de Suske en Wiske reeks. 
Lees het artikel hier

Maandblad Vereeniging voor Vrouwengeschiedenis

Voor mijn biografie over de gezusters Boissevain dook ik in de wereld van de vrouwenbeweging rond 1900. Zo kwam ik in het vrouwenarchief Atria terecht waar dit wel heel bijzondere maandblad te vinden is. Er staan enkele zeer aantrekkelijke afbeeldingen in die ik jullie niet wilde onthouden.
Lees het artikel hier

Humor in Archieven: Westerdijk en Von Goebel

Het is 1906 en Johanan Westerdijk is bezig haar proefschrift op de regeneratie van levermossen af te ronden in Zürich. Het is zwaar werk, maar tijd voor een verzetje is er ook. Dat vindt ze in München waar zij heeft gewerkt met professor Karl Goebel. 
Lees het artikel hier

Everdus Tijhoff: Beklag eener Geldersche juffer (1784)

Ook van mijn eigen familie kom ik af en toe historische documenten tegen. Zoals deze Everardus Tijhoff toe, die in 1784 een pamflet uitgaf met de klinkende titel:  Beklag eener Geldersche juffer, in eene der ongesterkte steden, bij het inrukken en wegjagen, van een corps vijandelijke hussaaren.
Lees het artikel hier
Share
Tweet
Forward
Nog geen lid? Meld je aan voor de Nieuwsbrief!
Geen zin in? Meld je af voor de Nieuwsbrief!
Copyright © 2016 esmeraldatijhoff.nl, All rights reserved.


Heb je dit bericht doorgestuurd gekregen?
Geef je dan op voor onze lijst zodat je de volgende nieuwsbrieven ook ontvangt!
Geef je op voor de nieuwsbrief.

Wijzig hier jouw instellingen. Of meld je af voor de nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp