Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier
DigiMarge - Nieuwsbrief van
Het Drachtster Lyceum
2018-2019 - Nummer 6 

Beste ouders,

Terwijl ik dit schrijf, schijnt buiten de zon en zijn de tweedeklassers vertrokken naar Lauwersoog voor een avontuur op en nabij het wad. De bovenbouw was de week na de meivakantie uitgewaaierd over Europa, we hebben in Drachten de Stolpersteine gepoetst, er is gefietst door het prachtige Friese land. Met de decanen gaan we naar hogeschool en universiteit; onze leerlingen gaan vaak de school uit.

Leren vindt niet alleen plaats op school maar ook, misschien wel vooral, er buiten. Samen op onderzoek uitgaan, levert leerlingen en de school veel op. Het opdoen van nieuwe en gedeelde ervaringen heeft ook een sociaal doel. Als begeleider zie je snel hoe iemand in een groep functioneert, veel sneller dan in een klas. En het is gewoon gezellig. 

Van docenten vraagt dit nogal wat. Dat we verantwoordelijk zijn voor onze leerlingen, weten we maar al te goed. Een ongeluk, zoals we bij de introducties aan het begin van het schooljaar hadden, hakt er behoorlijk in. Het zal je als docent, als school maar overkomen dat je in goed vertrouwen een leerling meeneemt maar niet weer terug kan brengen. We kennen allemaal de voorbeelden. Als schoolleiding is het goedkeuren van elke excursie een afweging van winst en risico. 

Wij mogen met uw kind op stap, daartoe vertrouwt u ons. Ook voor ouders is dit niet altijd makkelijk. Met name de buitenlandse reizen die vaak naar grote steden gaan, roepen allerlei vragen op. Is het in het Europa van nu nog verantwoord om als groep een grote stad te bezoeken? Een ieder van u maakt hierin een eigen afweging. 

Ook de kosten spelen een rol. Wij proberen de ouderbijdrage zo laag mogelijk te houden. Uitgangspunt is dat iedereen moet kunnen deelnemen aan alles wat wij aanbieden. Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd mogelijk. U heeft een brief ontvangen van het Lyceum fonds dat leerlingen en hun ouders financieel ondersteunt met het verzoek een donatie te doen. De solidariteit onder u is groot, waarvoor hartelijk dank!

Wij zijn in de fase beland waarin we plannen maken voor komend schooljaar. We streven naar een divers programma met veel leermomenten, nieuwe ervaringen en heel veel plezier!

Audrie Nieborg
Rector

Enquête sociale veiligheid 

In de eerste maanden van 2019 is de jaarlijkse enquête afgenomen over de sociale veiligheid op school. Hiertoe is op basis van een representatieve steekproef van klassen uit elk leerjaar en elke afdeling onder leerlingen en ouders een vragenlijst uitgezet.
De enquête is een verplicht onderdeel voor scholen die meedoen aan ‘scholen op de kaart’ (voorheen: Vensters voor Verantwoording. Dit is een website waarop ouders diverse gegevens van scholen in hun regio kunnen vergelijken. Deze gegevens kunnen meespelen in de overweging voor een school voor hun zoon/dochter te kiezen. 
Lees verder >

De Zomerschool van Singelland en Liudger 2019 

Ook dit schooljaar starten CSG Liudger en OSG Singelland gezamenlijk voor het 5e opeenvolgende jaar met de zomerschool. In 2019 wordt de zomerschool georganiseerd op de locatie Splitting van CSG Liudger. De zomerschool start woensdag 10 juli en de laatste dag is vrijdag 19 juli.
Lees verder > 

Herstructurering Torenstraat: andere aanrijroutes naar school

Gemeente Smallingerland is bezig met de herstructurering van de Torenstraat. In dit gedeelte zit de "rare kruising". Er wordt door allerlei partijen gesproken over hoe de verkeersveiligheid optimaal te maken. Ons is gevraagd te wijzen op andere aanrijroutes naar de school. 
Lees verder > 

Summer Holiday Vibes

Op woensdag 12 juni van 12.00 tot 13.00 uur wordt voor de derde keer ons eigen mini-festival Summer Holiday Vibes georganiseerd op het plein bij de hoofdingang van de school. Leerlingen die zingen, een instrument bespelen, in een bandje spelen of een ander artistiek talent willen etaleren kunnen zich tot en met 10 juni opgeven bij dhr. Noordenbos via b.noordenbos@singelland.nl.
Lees verder > 

Leerlingen over examen Frysk bij Omrop Fryslân

Op 23 mei vonden de laatste examens van het eerste tijdvak plaats. Op het programma stond Frysk. Omrop Fryslân bezocht onze school om Hiske Oosterhof (V6), Wieger de Bruin (H5) en docent Ans Wallinga te interviewen over het examen. (Het item begint na 8.30 minuten).
Lees verder > 

Leerlingen maken plannen om centrum van Drachten te verduurzamen

Hittestress, klimaatadaptatie, biodiversiteit, zonneverf en vooral veel groene daken, dit is slechts een greep uit de onderwerpen die op 22 mei voorbij kwamen tijdens de projectpresentaties van A3d en G3a op het Drachtster Lyceum. Van gemeente Smallingerland, Wetterskip Fryslân en het IVN Jongeren Adviesbureau kregen de leerlingen de opdracht om het centrum van Drachten te verduurzamen. 
Lees verder > 

Fotowedstrijd aardrijkskunde

Voor de vorige zomervakantie schreef de sectie aardrijkskunde een fotowedstrijd uit. Deze bestond uit twee delen: Wie maakt de mooiste aardrijkskundige vakantiefoto en wie vindt en maakt een foto van de meest bijzondere steen of mineraal. Het heeft even geduurd voor de jury tot een weloverwogen besluit kon komen, maar de winnaars zijn bekend! Leerlingen moeten www.schoolbord.info goed in de gaten houden, want binnenkort komt er informatie over de nieuwe fotowedstrijd van de sectie aardrijkskunde. 
Lees verder > 

Werkweek Ardennen

De werkweek Ardennen (havo 4 en vwo 5) was vol van actie: kanovaren, bivak, mountainbiken, lasergamen en zelfs abseilen uit een helikopter. Docent Sietse Rooks doet verslag. 
Lees verder > 

Engelse boeken voor Secundary School in Mnero, Tanzania

Oud-leerling Pieter Veenstra heeft voor zijn studie Geneeskunde drie maanden stage gelopen in een ziekenhuis in Mnero (Tanzania). Hij stuurde een mail naar onze school met de vraag of wij voor de plaatselijke school misschien nog Engelse boeken op de boekenzolder hadden staan die we zelf niet meer gebruiken. Die hadden we en de boeken hebben nu weer een goede bestemming gekregen. Pieter doet verslag.
Lees verder >

DELF scolaire is voor Frans wat Cambridge is voor Engels

Sinds 2016 is er op Het Drachtster Lyceum de mogelijkheid om een internationaal erkend diploma te halen voor de Franse taal, het DELF-diploma. Er zijn twee erkende niveaus waarop dat gebeurt: B1 en B2.
Lees verder > 

Sylvana Mulder naar finale Verhalencompetitie Nederlands 

Sylvana Mulder uit B1d is genomineerd als winnaar van de Verhalencompetitie Nederlands van Randstad Onderwijs. De verhalen van alle genomineerden worden geïllustreerd en gedrukt in een boekje met als titel: ’Wat doe jij morgen?’.
Lees verder > 

Myrthe Grit na 12.000 zeemijl terug in IJmuiden 

Voor de familie Grit uit Olterterp brak een lang verwacht moment aan. Na een schoolprogramma van een half jaar aan boord van het Tall Ship de Thalassa kwam op 20 april Myrthe Grit (vwo 4) in IJmuiden aan. Het was een afscheid en een weerzien tegelijkertijd. Myrthe vertelt over haar avonturen.
Lees verder > 

Mediathecaris Mark Spijkers gemeentedichter

Onze mediathecaris, Mark Spijkers, is op 26 april in Café Marktzicht officieel benoemd tot gemeentedichter van Smallingerland. 
Lees verder > 

Bijna een kwartet!

Er worden elke dag gevonden voorwerpen bij de conciërgebalie gebracht. Het is opmerkelijk hoeveel van deze spullen nooit worden opgehaald. Zo hebben we bijna een kwartet OV-chipkaarten compleet! Is uw zoon of dochter iets verloren laat hem of haar dan altijd kijken of het bij de conciërgebalie ligt. Het kan ook zijn dat iets pas na een paar dagen wordt gevonden, dus herhaaldelijk even kijken loont zeker de moeite. Aan het eind van het schooljaar worden alle gevonden voorwerpen ook nog een keer uitgestald. 
Lees verder >

Contact
Contact Ouderplatform
Jaarrooster
Schoolbord.info
         
Het Drachtster Lyceum
Torenstraat 28
9201 JW Drachten
0512-571020
drachtsterlyceum@singelland.nl

Copyright © 2017 Het Drachtster Lyceum, All rights reserved.
 
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp