Copy
28e nieuwsbrief VerbindDrenthe: 
Lees deze email in uw browser

Nieuws van VerbindDrenthe

Deze aflevering gaat over: 

  • Toekomst als rode draad door bijeenkomsten
  • Campagne #Javoorglasvezel
  • Radio-interview met Robert Hoogendorp

Toekomst als rode draad door bijeenkomsten


VerbindDrenthe richt de laatste tijd het vizier op de toekomst van de glasvezelinitiatieven. Op 17 oktober was er bijvoorbeeld de bijeenkomst met NLConnect, de organisatie die zich inspant voor de Gigabit Society. Op de website van VerbindDrenthe hebben we achter de inlog de gehele presentatie van Matthieu Andriessen in de vorm van een PDF-bestand geplaatst.
 
Op 8 november gaan we verder met de toekomst. Deze bijeenkomst heeft een hoog glasvezelmarktgehalte en behandelt daarnaast grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de invloed van de sociale media, “slimme meutes” en de kracht van onderop.
 

De sprekers

 
Bert Meijerink was in het verleden directeur van Reggefiber en daarna was hij CEO van Deutsche Glasfaser. Hij kent de wereld van glasvezelnetwerken, was betrokken bij de start van internet bij Essent Kabelcom, het huidige Ziggo. Bert neemt ons mee in die wereld en deelt met ons zijn beeld van de glasvezelmarkt en bespreekt het belang van uniformeren en schaalgrootte.
 
Martijn Aslander heeft zijn roots in Drenthe en volgt de ontwikkelingen in de maatschappij op de voet, met name hoe je dingen slimmer kunt doen en hoe je groepen kunt mobiliseren. Op zijn eigen wijze en met veel humor schetst hij de onmacht van grote organisaties en hoe je tegenwoordig als inwoners dingen voor elkaar kan krijgen op een manier die in het verleden onmogelijk was.
Een glasvezelinitiatief is daar een mooi voorbeeld van. Inwoners komen in actie daar waar de markt faalt. Martijn heeft veel voorbeelden van “slimme meutes” die het anders doen. Inspirerend voor eenieder die van nabij het ontstaan van glasvezelinitiatieven heeft meegemaakt.
 
Toekomst: exploitatie en beheer
Dit zijn de eerste 2 bijeenkomsten rond de toekomst en exploitatie en beheer van onze Drentse glasvezelnetwerken. Hier zal het niet eindigen want de telecommarkt blijft volop in beweging. Neem bijvoorbeeld de komst van 5G en de vraag die daaruit voortkomt, zakelijke aansluitingen, het verkennen van verdere samenwerking, gezamenlijke inkoop, een uniform aanbod voor heel Drenthe, en ga zo maar door. U kunt natuurlijk ook zelf bij ons aangeven over welke onderwerpen u graag eens een workshop of presentatie zou willen bijwonen.


 

#JAvoorglasvezel


De campagne is van start! De website is live, de sociale media zijn actief en het JA-team is ook al op pad geweest. De cijfers zien er tot nu toe goed uit. De website wordt goed bezocht en bij de initiatieven komen de eerste aanmeldingen van geïnteresseerde bewoners binnen. In de gebieden waar het netwerk al wordt of is aangelegd, is het aantal aanmeldingen kleiner, maar in gebieden waar binnenkort aangelegd gaat worden of waar een vraagbundeling loopt, groeien de aanmeldingen via de website gestaag. 


Ook het JA-team is actief. Zaterdag 3 november werd in Veenhuizen de Coöperatie Glasvezel Noord bijgestaan bij de vraagbundeling. Alie Hut, directeur van Glasvezel Noord, had deze actie tot in de puntjes geregeld, tot en met een megafoonwagen die door de straten trok.

Er zijn die dag heel wat abonnementen afgesloten door de providers, die op hun post zaten in het karakteristieke Verenigingsgebouw van Veenhuizen. Ook konden de JA-teamers een groot aantal namen en adressen noteren van potentiele abonnees waar Glasvezel Noord zelf binnenkort contact mee opneemt voor het afsluiten van het abonnement.

Video’s
Als onderdeel van de campagne zijn er een aantal video’s gemaakt. Deze zijn te vinden op de website van #JAvoorglasvezel, op de facebookpagina Javoorglasvezel en natuurlijk ook op YouTube. Uiteraard kunnen alle initiatieven deze filmpjes “liken” en delen en gebruiken op de eigen website en andere media.

Interview


Robert Hoogendorp heeft afgelopen week bij Radio Tynaarlo Lokaal een interview gegeven over de campagne JAvoorglasvezel, maar ook over de Drentse initiatieven in het algemeen. Het interview is HIER  te beluisteren, vanaf minuut 3:10 begint het daadwerkelijke interview.


 

Bijeenkomst met provincie en providers

De resultaten van de bijeenkomst met initiatieven, provincie en providers worden binnenkort in een apart bericht met de initiatieven gedeeld.
 

Input volgende nieuwsbrief

Input voor de volgende nieuwsbrief mag gemaild worden naar marja@verbinddrenthe.nl
Copyright © 2018 VerbindDrenthe, rechten voorbehouden.