Copy
Twaalfde maandelijkse nieuwsbrief VerbindDrenthe: schop in de grond bij Glasvezel Noord, media aandacht voor Drentse breedbandinitiatieven, FTTH conferentie Marseille, twee gepubliceerde marktconsultaties en de eerste ervaringen van onze nieuwe Directeur, Karma Sierts. 
Lees deze email in uw browser

Nieuws van VerbindDrenthe

Deze maand: veel aandacht in de media voor Drentse breedbandinitiatieven!
 

  • Schop in de grond bij Glasvezel Noord
  • Snel Internet Yde de Punt bij Een Vandaag
  • FTTH Conference Marseille: verslag van Jan Hut
  • Gepubliceerd: marktconsultaties Tynaarlo en Oosterduinen/Langelo
  • Sterk Midden-Drenthe in het Financieel Dagblad
  • Eerste ervaringen Karma Sierts, nieuwe Directeur VerbindDrenthe
screenshot verbinddrenthe.nl

Schop in de grond bij Glasvezel Noord 

 

9 februari 2017


Op 9 februari was het zover: Burgemeester Thijsen van de gemeente Tynaarlo groef de eerste sleuf voor Glasvezel Noord. Thijsen gaf daarmee het startsein voor de graafwerkzaamheden van het glasvezelnetwerk in het noorden van Drenthe. Na deze feestelijke aangelegenheid werd er geproost in de melkfabriek in Bunne. Namens VerbindDrenthe was Directeur/Bestuurder Karma Sierts aanwezig bij het moment suprême. Wij wensen Glasvezel Noord veel succes met de uitrol!
screenshot verbinddrenthe.nl

Snel Internet Yde de Punt bij Een Vandaag

 
"Het dorpje Yde in Drenthe, het heeft net als veel buitengebieden in Nederland geen snel internet." De initiatiefnemers van Snel Internet Yde de Punt leggen uit waar zij tegenaan lopen. De speedtest laat een snelheid zien van 4,63 megabit per seconde, andere dorpsgenoten hebben een nog tragere verbinding. "In totaal zijn er in Nederland zo'n 300.000 adressen die niet beschikken over vast, snel internet." Agnes Mulder van het CDA bracht een bezoek aan Yde. Zij wil de Europese regels 'slopen' en beloofde het breedbandvraagstuk op te pakken. 

Uitzending gemist? Kijk dan hier het fragment terug.

FTTH Conference Marseille: verslag van Jan Hut


Jaarlijks is er een bijeenkomst waar alle ontwikkelingen op het gebied van Fiber to the Home worden besproken: de FTTH Conference. Dit jaar was het van 14 tot en met 16 februari in Marseille. Jan Hut van VerbindDrenthe was daar aanwezig en hij maakte hiervan een korte notitie
 

De politiek 

 
Langzamerhand spreekt men van een Gigabit Society. De verwachting is dat het toekomstig netwerk 1000Mb/sec de basissnelheid gaat worden. Glasvezel is geen vraag maar een must volgens de conferentie.  De EU onderzoekt wat het gaat kosten om dit in heel Europa te realiseren. Voor heel veel mensen in het buitengebied lijkt dit nog ver weg maar de politiek is er druk mee bezig. 


Financiering


Het lastige punt voor het aanleggen van FTTH in het buitengebied. Maar ook na de aanleg,  om zo snel mogelijk klanten operationeel te krijgen wat geld oplevert voor het afbetalen van het netwerk. Het aanleggen is één kant van de medaille maar het operationeel houden vraagt ook de nodige inspanning.

 

Techniek 


Het lijkt simpel, een glasvezeltje tussen een POP kast en een woning. Maar bij het maken van een goed ontwerp, de aanleg en het onderhouden komt veel techniek kijken. Er waren veel stands te zien met apparatuur, POP kasten, software voor ontwerp- en lasmethoden. Het is wel duidelijk dat er veel methoden zijn en het maken van een goed glasvezelnetwerk een vak apart is.


De markt


In Drenthe concentreren we ons vaak op een alles-in-één pakket: televisie, telefoon en internet. Dit is echter een zeer klein deel van de markt. Verhuur van Dark Fiber, aansluitingen op meerdere niveaus of zakelijke aansluitingen: commercieel gezien kan er veel meer met een glasvezelnetwerk.
 

Gepubliceerd: marktconsultaties Tynaarlo en Oosterduinen/Langelo


Op dinsdag 14 februari zijn twee marktconsultaties gepubliceerd: één voor de gemeente Tynaarlo en één voor de Oosterduinen, Langelo en Langeloërduinen. Met een marktconsultatie wordt getoetst of marktpartijen daadwerkelijk geen interesse hebben in het aanleggen van een NGA-breedbandnetwerk in witte gebieden. 
 

Planning marktconsultaties


De marktconsultaties zijn gepubliceerd op dinsdag 14 februari 2017. Marktpartijen krijgen tot en met dinsdag 28 februari (12.00 uur) de tijd om vragen te stellen aan VerbindDrenthe en de provincie Drenthe. Marktpartijen dienen voor 21 maart (12.00 uur) concrete plannen aan te leveren. De initiatiefnemers die in de geconsulteerde regio's werkzaam zijn, worden door VerbindDrenthe op de hoogte gehouden tijdens de looptijd van de marktconsultatie. Op de website van VerbindDrenthe vindt u alle documenten die behoren bij de marktconsultaties.

Heeft u als initiatiefnemer vragen over één van beide marktconsultaties? Neem dan contact op met Marlous Rosegaar van VerbindDrenthe (marlous@verbinddrenthe.nl). 

Sterk Midden-Drenthe in het Financieel Dagblad


Woensdag 22 februari publiceerde het Financieel Dagblad een pagina-groot artikel over glasvezelinitiatieven in Nederland. Ook Peter de Vries van Sterk Midden-Drenthe kwam aan het woord. Wilt u het artikel teruglezen? Kijk dan op de website van VerbindDrenthe of lees hier het artikel op de website van het Financieel Dagblad.
screenshot verbinddrenthe.nl

Eerste ervaringen Karma Sierts, nieuwe Directeur VerbindDrenthe 


"Ruim een maand loop ik nu rond in Drenthe en spreek heel veel mensen. Vijfendertig initiatieven voor vraagbundeling die het hele Drentse buitengebied afdekken. Je kan wel zeggen dat ‘de geest uit de glazen fles is’! Grote groepen vrijwilligers tonen inzet en begrijpen heel goed het maatschappelijk belang van snelle verbindingen voor hun regio. 

Waar vrijwel heel Nederland de laatste decennia steeds snellere verbindingen door de markt geleverd kreeg, moest het buitengebied het maar redden met steeds slechter werkende koperlijntjes. 

Bij vraagbundeling is het in Drenthe niet gebleven, want inmiddels zijn 5 coöperaties van start gegaan en zijn er opgeteld ruim 800 aansluitingen echt werkend en dat gaat door. Natuurlijk zijn er ook nog grote uitdagingen. Want de stap van een vrijwilligersclub naar een professionele organisatie is heel groot. Daar vraagt de overheid nogal wat van de burgers! Dit gegeven dringt door in Assen en ik denk dat de helpende hand dan ook duidelijker uitgestoken gaat worden. Daar zal ik mij met VerbindDrenthe de komende tijd hard voor maken.
"

Input volgende nieuwsbrief


De volgende nieuwsbrief van VerbindDrenthe verschijnt eind maart/begin april. Input voor de volgende nieuwsbrief kunt u mailen naar marlous@verbinddrenthe.nl
Copyright © 2017 VerbindDrenthe, rechten voorbehouden.


Wilt u uw email-voorkeuren aanpassen?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief 

Email Marketing Powered by Mailchimp