Copy
Thursday 21 February 2019

PSD2 nu ook in werking getreden!

Eerder deze week, op 19 februari, is de Payment Services Directive 2 (PSD2) in Nederland in werking getreden. Eindelijk, want de Europese richtlijn is al op 12 januari 2016 in de hele EU in werking getreden en had eigenlijk begin vorig jaar al in Nederland moeten zijn geïmplementeerd. De implementatie liep vertraging op, maar deze week was het dan eindelijk zo ver. Lees verder.

AP neemt politieke partijen onder de loep

In april 2018 werd duidelijk dat tientallen medewerkers van het HagaZiekenhuis in Den Haag, onbevoegd het elektronische medisch dossier van BN’er Samantha de Jong (bekend als ‘Barbie’) hadden ingezien. Deze medewerkers waren niet betrokken bij de medische behandeling van Barbie en mochten deze gegevens dus ook niet inzien. Lees verder.

Legaal online gokken komt nu echt! In 2020.

19 februari 2019 was een historische dag. De Eerste Kamer heeft op deze datum het wetsvoorstel kansspelen op afstand (eindelijk) aangenomen. De verwachting is dat de Kansspel Autoriteit (KSA) eind 2020 de eerste vergunningen voor het online aanbieden van kansspelen zal verstrekken. Lees verder.

Hof Amsterdam: kentekenparkeren geen inbreuk op privacy

Inmiddels lijkt het bijna de gewoonste zaak van de wereld. Je parkeert je auto in de stad en voert, al dan niet in een app, je kenteken in en kan zo je parkeersessie starten. Door middel van scanauto’s wordt vervolgens gecontroleerd of voor de geparkeerde auto’s een parkeerrecht is aangeschaft. Lees verder
 

BTW/BSN: het is onrechtmatig, maar mag toch!

Vandaag een bijzonder vermakelijke zaak bij de Rechtbank Amsterdam tussen Isabelle Wárlám en de staatssecretaris van financiën. Zij publiceerde er al in 2015 over in P&I De Belastingdienst mag het BSN niet omdopen tot BTW-nummer.  Al heel lang wordt door de belastingdienst het BTW-nummer voor zelfstandigen gebruikt waar het BSN onderdeel van uit maakt. Lees verder.

Tekst auteursrechtrichtlijn definitief na compromis (?)

Julia Reda, een Duitse parlementariër van de Europese piratenpartij, meldt op haar website dat de tekst van de Auteursrechtrichtlijn (“Richtlijn”) definitief is, na een compromis tussen Frankrijk en Duitsland vorige week. Het compromis zou inhouden dat het omstreden artikel 13 van de Richtlijn gehandhaafd wordt, maar dat een uitzondering wordt gemaakt voor ‘kleine diensten’. Lees verder.

Ziggo hoeft geen NAW-gegevens te verstrekken


De rechtbank Midden-Nederland besloot vorige week in kort geding dat Ziggo geen adresgegevens hoeft te geven van haar abonnees aan Dutch Filmworks. In de strijd tegen illegaal downloaden verzamelt de Dutch Filmworks al enige tijd IP-adressen waarmee de film ‘The Hitman’s Bodyguard’ illegaal gedownload is. Aan enkel de IP-adressen heeft de filmdistribiteur echter niet genoeg. Lees verder.

Stage lopen bij SOLV?


Ben je in de laatste fase van bachelor of al begonnen aan de master van je studie rechten en heb je interesse op het gebied van technologie, media en communicatie (TMC), dan zijn wij op zoek naar jou! Stuur ons dan even een mailtje
View this email in your browser
Copyright © 2019 SOLV Advocaten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.