Copy
Friday 8 February 2019

'Safe-Kid-One-horloge' toch niet zo veilig

Ouders houden hun kinderen graag in de gaten. Het AD schrijft dat uit een nieuwe studie blijkt dat 80% van de ouders (stiekem) controleert wat hun kinderen online doen. Ook producenten spelen in op deze behoefte van ouders om hun kinderen te ‘volgen’. De Duitse fabrikant ENOX ontwikkelde het GPS-horloge genaamd Safe-Kid-One, dat ouders in staat stelt om hun kinderen te lokaliseren. Lees verder.

Verwerkingsverantwoordelijke of verwerker: wat is je rol onder de AVG?

Eén van de lastigste dingen onder de AVG is wel het vaststellen van de rollen bij het verwerken van persoonsgegevens. De privacywetgeving maakt namelijk een onderscheid tussen de verwerkings-verantwoordelijke en de verwerker. Hoewel het onderscheid vaak genoeg op eerste gezicht duidelijk is, zorgen de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe ICT-producten.. Lees verder.

Wetsvoorstel verplicht luchtvaartmaatschappijen om passagiersgegevens te delen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft deze week schriftelijk geantwoordop de aanvullende vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van het wetsvoorstel dat luchtvaartmaatschappijen verplicht stelt om passagiersgegevens te verstrekken. Deze gegevens dienen gedeeld te worden met een nieuw orgaan genaamd de ‘passagiers informatie eenheid’ (PI-NL). Lees verder.

Privacyzorgen

De Autoriteit Persoonsgegevens deelde deze week in een nieuwsbericht dat het ter ere van de Dag van de Privacy een onderzoek heeft gedaan naar de zorgen die mensen in Nederland hebben met betrekking tot hun privacy. Wat blijkt, maar liefst 94% van de mensen die meededen aan het onderzoek maken zich zorgen over de bescherming van hun persoonsgegevens.. Lees verder.

ACM hoeft niet te handhaven tegen datavrije muziekdienst T-Mobile

De rechtbank Rotterdam besliste 24 januari jl. dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) terecht het handhavingsverzoek van Bits of Freedom heeft afgewezen. De onafhankelijke Nederlandse stichting, die opkomt voor digitale burgerrechten, had beroep aangetekend tegen het afwijzingsbesluit van de ACM om niet op te treden tegen een door T-Mobile aangeboden ‘Datavrije muziekdienst’. Lees verder.

XS4ALL moet wel/niet* blijven

Vorige week promoveerde Tijmen Wisman na een gloedvolle verdediging op het prachtige proefschrift The Quest for the Effective Protection of the Right to Privacy. Bij het voorlezen van de formule waarmee hem de graad van doctor werd toegekend stuitte ik op het volgende zinnetje.. Lees verder.

De verleiders en de digidystopie


Als iemand het over ‘de verleiders’ had, dacht ik altijd direct aan de serie ‘the persuaders’, met Tony Curtis en Roger Moore, een soort James Bond-achtige show over twee mannen in mooie auto’s die misdaden oplossen. Sinds afgelopen maandag denk ik bij ‘de verleiders’ aan vijf wat oudere mannen die van privacyrecht weinig kaas gegeten hebben. Lees verder.

Stage lopen bij SOLV?

Ben je in de laatste fase van bachelor of al begonnen aan de master van je studie rechten en heb je interesse op het gebied van technologie, media en communicatie (TMC), dan zijn wij op zoek naar jou! Lees verder.
 
View this email in your browser
Copyright © 2019 SOLV Advocaten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.