Copy
Digitale nieuwsbrief De Keerkring december 2015
View this email in your browser

Welkom bij de eerste digitale nieuwsbrief van De Keerkring, de Haarlemse afdeling van Antroposana. Vanaf nu zal deze nieuwsbrief twee keer per jaar uitkomen, in juni en in december. Daarnaast komt in maart en september de papieren Keerkringkrant.
Inhoud van deze nieuwsbrief:


Nieuws van het bestuur van De Keerkring

Nieuws van het Therapeuticum
- Ontwikkelingen in de huisartspraktijken
- Enquete over de nieuwbouw
- Nieuwe Zorgverzekering 2016


Programma cursussen, lezingen en vieringen
- Kerstviering Therapeuticum
- Adventsavond Quinta Essentia
- Programma Centrum voor Antroposofie

- Programma De Zonneschuur
- Cursussen Schilderen / Hooggevoeligheid 


De redactie, 
Lusanne Hogeweg en Hilda Rijkmans

Reacties kunt u mailen naar keerkring@antroposana.nl. Voor informatie over de Keerkring zie 
www.dekeerkring.info.

In november hebben we de ledenraadvergadering van Antroposana bijgewoond, waar we o.a. meer geleerd hebben over het inzetten van social media. Achter de schermen zijn we ook druk bezig met onze nieuwe website. De vorm is door Antroposana gemaakt, nu nog op een heldere wijze de informatie plaatsen!
 
De Nieuwe Antroposanapolis, die sinds vorig jaar bij AvéroAchmea is ondergebracht, is er speciaal voor mensen die gebruik maken van complementaire geneeskunde. Deze collectieve polis heeft aantrekkelijke vergoedingen voor deze geneeskunde, zoals antroposofische geneeskunde. Met ruim 3000 verzekerden behoort de Antroposanapolis tot de grote collectieve polissen in het land. Bij meer deelnemers is er een grotere kans dat de dekking verruimd kan worden. Antroposana spant zich in voor een vergoeding voor meer geneesmiddelen die op doktersvoorschrift zijn betrokken via de Schloss Apotheke én dat alle antroposofisch werkende therapeuten, dus ook verpleegkundigen en diëtisten, binnen de dekking vallen.
NB: bij vergelijkingssites wordt de Antroposanapolis niet altijd weergegeven, het is dus zinvol om deze polis er apart naast te bekijken! Zie http://www.antroposanapolis.nl.
 
Sinds kort is De Keerkring ook betrokken bij de plannen van het Antroposofisch Centrum Haarlem, om daar ook de patiënten te vertegenwoordigen. Er is en wordt heel veel werk verzet door de architect en alle betrokkenen, het vraagt een enorme inspanning vóórdat er gebouwd kan gaan worden. We waren allen verrast door de presentatie van de buitenkant van het gebouw, echt prachtig de openheid én de omhulling van het gebouw.
 
En mochten zich in het nieuwe jaar nog leden bij ons willen voegen die een bijdrage willen leveren aan bepaalde taken, van harte welkom!!!
 
Allen een hele mooie Kersttijd toegewenst en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! 

De huisartsen moeten, ondanks de goede acties van het comité 'Het roer moet om', nog steeds veel van u registreren en vastleggen in het huisartsensysteem. Dat daarbij soms ook dingen misgaan bleek toen we sommigen van u (ongevraagd) een link stuurden met het verzoek om een vragenlijst in te vullen over het functioneren van de praktijk. Inmiddels kreeg iedereen met een bekend mailadres van ons een excuusmail met de optie om het mailadres te laten verwijderen. Een tiental mensen verzocht om het mailadres te verwijderen.

Voor de duidelijkheid nog even op een rij voor welke gegevens we uw toestemming nodig hebben:

Koppeling LSP: Om op de huisartsenpost gegevens van de huisarts te kunnen zien, is een koppeling met het LSP nodig. Het LSP is het landelijk schakelpunt en biedt alle zorgverleners met een UZI-pas toegang tot dossiers bij bijvoorbeeld de huisarts of de apotheek. Dit kan pas na expliciete toestemming, we moeten uw dossier actief 'open zetten'. Voor meer informatie: https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Het-LSP of voor een tegengeluid: http://www.ikgeentoestemming.nl/

Mailadres: Uw mailadres geeft ons niet alleen de kans om met u te communiceren, maar het wordt ook gebruikt om u eens per jaar een vragenlijst toe te zenden. Deze vragenlijst wordt anoniem verwerkt door Qualizorg, de organisatie achter de Huisartsprestatiemonitor. Meer informatie vindt u in de voorlichtingsbrief die op alle praktijken ligt.

Soms is het handig als u naar aanleiding van een consult een klachtenvragenlijst invult. Dit doen we ook digitaal, via zorgIQ. In het voorkomende geval zullen we u eerst toestemming vragen. Wordt u verwezen naar de GGZ dan is het aanbieden  van een vragenlijst door de therapeut verplicht.

Bouwbrief: We gebruiken uw mailadres NIET om u op de hoogte te stellen van de voortgang van de nieuwbouw. Daarvoor moet u zich zelf opgeven op de website over de nieuwbouw: www.antroposofischcentrumhaarlem.info . U kunt de voorgaande bouwbrieven overigens wel bekijken op de site:

http://www.antroposofischcentrumhaarlem.info/#!bouwbrieven/c40x

Raziye Sert, HBO studente, doet in opdracht van het bestuur een afstudeeropdracht die het bestuur inzicht gaat geven in uw betrokkenheid. Ze heeft daartoe een enquête ontworpen en we hopen van harte dat u bereid bent die in te vullen. Klik daartoe op deze link. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 10 minuten.

Binnenkort kunt u weer overstappen van zorgverzekeraar. Bedenk voor u overstapt wat u wel en niet wil verzekeren en bedenk dat een ongeluk in een klein hoekje zit ! Dan lopen de zorgkosten flink op. Afgelopen jaar hadden mensen met een goedkope polis en de consequentie was dat ze voor onderzoek naar Amsterdam moesten ! Aan reiskosten bent u dan soms meer kwijt dan u aan premie bespaarde.

Voor de antroposofische zorg is het van belang dat de antroposofische therapieën vergoed worden. Verschillende zorgverzekeraars verwijzen daarvoor naar een lijst met beroepsverenigingen die ze vergoeden. Als daar de NVAZ tussen staat weet u zeker dat álle antroposofische therapieën vergoed worden. Voor de andere beroepsverenigingen geven we hier de afkortingen: Euritmie: NVET, kunstzinnige therapie: NVKToag, psychologen (vaak al in de basisverzekering) NVAP, diëtisten (vaak al in de basisverzekering): NVDA, fysiotherapeuten (altijd aanvullende verzekering nodig, worden ook vergoed als reguliere fysiotherapie): NVAF, (consultatiebureau-)arts (de huisarts wordt vergoed uit de basisverzekering) : NVAA, de verpleegkundige zorg (in onze praktijk via de huisarts gefinancierd maar landelijk zeker niet): V&VN-az.

Antroposofische medicatie die in Nederland is geregistreerd wordt vaak wel vergoed in de aanvullende verzekering, de medicatie uit Duitsland zelden. Daarvoor moet u een polis afsluiten via Antroposana. Deze loopt dan via de Amersfoortse of Aveiro.

Op www.zorgwijzer.nl vindt u betrouwbare vergelijking, ook over antroposofische zorg. Vandaag (22 november) was het gedeelte over antroposofische zorg echter nog niet bijgewerkt voor 2016.

Wilt u nog meer informatie?
Kijk dan in het themadossier over Zorgverzekeringen op onze site via deze url > https://www.npcf.nl/themas/zorgverzekering-kiezen.

Of lees het artikel over de Zorgverzekering van het ministerie van VWS.

Graag nodigen we u uit voor een mooie adventsavond, op zaterdagavond 19 december tussen 19.00 en 22.00 uur, naast de kerstboom waarin we samen meerstemmige kerst- en advents-liederen zingen uit verschillende culturen afgewisseld met het lezen van gedichten en een kerstverhaal. Met glühwein, warme chocolademelk en appelcake wordt het een avond in liefde en verbondenheid.  

Adres: Spieringweg 913, 2136 LK Zwaanshoek. Er is een mogelijkheid mensen die met openbaar vervoer reizen vanaf het Spaarneziekenhuis op te halen. Contact: 023 5280025 / 06 55775268 www.kunstwerkplaats.com

Programma t/m maart 2016
 
DE BLIK NAAR BINNEN, DE BLIK NAAR BUITEN
 
Dit thema wordt voortgezet in het Lente programma. Hoe bepaal je – in deze verwarrende tijd – je eigen koers, hoe kom je toe aan het verzorgen van je verdere ontwikkeling en hoe wil je staan tegenover de gebeurtenissen in de wereld om ons heen? Wellicht biedt het Lenteprogramma inspirerende antwoorden op al deze vragen.

Alle bijeenkomsten Floraplein 27, Haarlem, tenzij anders vermeld. Uitgebreide info:  www.antroposofiehaarlem.nlOpgave workshops:  www.antroposofiehaarlem.nl of 023 5322632 (Liesbeth van Beek).

CRISIS IN EUROPA, 
MOGELIJKHEDEN VOOR EEN CULTURELE EN SPRITUELE SAMENWERKING
lezing door Frans Lutters

MA. 25 jan.      20.00 uur – 21.45 uur    €10
 
LICHT EN DUISTERNIS MET HOUTSKOOL workshop door Anna Robadey
DO. 11, 18 en 25 februari  en 10, 17 en 24 maart   10:00 tot 12:30   €60 per 3 keer (incl materialen) Opgave verplicht.
De workshop kan in zijn geheel gevolgd worden, maar ook 3 keer in feb., of 3 keer in maart.
 
KARMA EN LOT workshop door Drude van Houwelingen
MA. 15 en 29 feb. en 14 maart     20.00 -21.45 uur     €40    Opgave verplicht
 
HOE WERKEN DE VIER AARTSENGELEN VAN HET JAAR OP GEEST EN LICHAAM   lezing door Roland van Vliet
MA. 22 feb.      20.00 uur – 21.45 uur    €10

PLANETENKWALITEITEN EN PASEN euritmieworkshop door Eva Ouwehand
VR. 4, 11, 18, 25 maart en 1, 8, 15 april      10.30 – 12.00 uur  €70     Opgave verplicht
 
VOGELGELUIDEN VOOR BEGINNERS workshop door Wolter Bos
ZA. 19 maart (locatie: Floraplein27, Haarlem) en ZA. 2 april (locatie: Vertelschuur, Krullenlaan 3, Bloemendaal)  10.00 – 12.00 uur  €12,50       Opgave verplicht
 
LIJDEN, DOOD EN OPSTANDING: EEN MEDITATIE  lezing door Christine Gruwez
MA. 21 maart    20.00 uur – 21.45 uur    €10

 
LEDEN,  STUDIEGROEPEN, en DE CREATIEVE WERKPLAATS: zie www.antroposofiehaarlem.nl
Openingstijden (winkel en de bibliotheek)
MA       14:00 – 16:30 uur
DI         10:00 – 12:30 uur
WO      14:00 – 16:30 uur
DO       10:00 – 12:30 uur
VR       14:00 – 16:30 uur
Gesloten: 24 december 2015 t/m 2 januari 2016, 25 t/m 28 maart.
De 1e dag schilderen we met aquarel op vochtig papier, de 2e dag schilderen we met viltwol en stof. Warmte hebben we altijd nodig: niet alleen in ons lichaam voor alle processen die daar plaats vinden, maar ook in onze ziel zodat we enthousiast kunnen worden en in beweging komen. We zullen met aarde kleuren werken om onze verbinding met de aarde te versterken.  
We beginnen de dag met waarnemingen in de tuin of het bos om onze zintuigen te openen en ons te laten inspireren. In de middagpauze eten we gezamenlijk een eenvoudige en gezonde broodmaaltijd. De dag begint om 10:00 uur en eindigt om 14:30 uur. Wanneer:
1) 17 februari en 2 maart of
2) 
16 en 30 maart of
3) 
4 en 18 mei
Je schrijft je in voor 1, 2 of 3. De kosten zijn € 35 per dag.

 
De Zonneschuur
Krullenlaan 3, 2061 HT Bloemendaal
www.dezonneschuur.nl
info: Anna Robadey tel.: 5275699 / Taletta Bierens: tel.: 5257855
Op de agenda staan de cursussen 'sluieren met aardekleuren' en 'schilderen met viltwol en stof', aangeboden door Anna Robadey. Zie www.schildertherapiehaarlem.nl.
 
Workshops en cursus "Hooggevoeligheid is een mooie kwaliteit" door Marijke de Vries, kunstzinnig therapeut. Zie www.kunsttherapiehaarlem.nl.
Copyright © 2015 De Keerkring, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp