Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

  • Välkommen!
  • 50 år i vänsterfil – och sedan? Fira med BiS i Göteborg den 19 februari!
  • Vi blickar framåt!
  • Vad händer i föreningen?

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

I brevet finns nyheter, information och tips om föreningens verksamhet som kan intressera dig som medlem eller dig som vill bevaka biblioteksutvecklingen ur ett vänsterperspektiv.

50 år i vänsterfil – och sedan? Fira med BiS i Göteborg den 19 februari!

Illustration: Tobias Johansson

Tidskriften bis har precis kommit med sitt 50-årsnummer och föreningen BiS har lokala aktiviteter på flera håll i landet. Men i Göteborgsområdet saknas en lokalgrupp, trots att det finns många medlemmar och prenumeranter här. Därför är det dags att vi träffas, alla sympatisörer, medlemmar, prenumeranter, gamla aktivister och andra intresserade. Demokratins skattkammare behöver sina aktivister.

Välkommen på BiS 50-årskalas onsdagen den 19 februari klockan 18.00, Forum Skill, Linnégatan 5, 1tr.

Vi firar med en enkel buffé till självkostnadspris, med lite nostalgi och mycket framtidstankar. 

Anmälan senast 10 februari till Anna Hallberg, stjarnfro@hotmail.com  eller Ingrid Atlestam, ingrid.atlestam@gmail.com.

Lästips


"Älskar ju alltid bibliotek, men herregud vad fint det nya i Helsingfors är! Att man kan skriva ut klistermärken, låna 3D-printer eller symaskin och liknande, det är ännu ett steg mot socialismen!"
Ali Esbati, riksdagsledamot Vänsterpartiet, skriver på twitter.


Vänstern måste våga försvara biblioteken

"Få saker skrämmer despoter mer än böcker"

Daniel Swedin skriver en ledare om de stora nedskärningar som nu görs i många kommuner, och varför vänstern måste våga försvara biblioteken.

Är Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek hotat?

Biblioteksbladet rapporterar om stora nedskärningar på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Kommer verksamheten kunna fortsätta?

Vi riktar blicken framåt!

Vi har bett två studenter i biblioteks- och informationsvetenskap, Tove Völgyi och William Friström samt en nyutexad bibliotekarie, Alexandra Wahlström att berätta om vad de anser är de mest aktuella frågorna nu.
"Frågor som på olika sätt har med makt och jämlikhet att göra är viktigast för biblioteken."
"Jag vill påstå att frågan om neutraliteten är viktig att fånga. Den nya nationella biblioteksstrategin talar om biblioteket som neutralt. Det här menar jag på är farligt."
"Jag skulle gärna se att skolbibliotekarie är ett yrke som får lyftas ännu mer, Både i utbildningen och på arbetsmarknaden då jag upplever att skolbibliotek ofta hamnar i kläm mellan olika yrken och förvaltningar."

Bli medlem i BiS!

Föreningen BiS vill på socialistisk grund verka för ett demokratiskt samhälle och ett biblioteksväsen till för alla. Som medlem får du tidskriften bis som kommer ut med 4 nummer om året.

Ett vanligt medlemskap kostar bara 250 kronor per år, eller 160 kronor för dig som är student/pensionär/person utan full inkomst. Du kan betala enkelt med Swish.

Vad händer i föreningen?

Inbjudan till BiS årsmöte 2020

Föreningen Bibliotek i Samhälle håller årsmöte i Lund
lördag 28 mars klockan 10-16.

Lokal: Hemgården, Kiliansgatan 11, Lund

10–12 och 14.30–16:
Årsmötesförhandlingar.

12–13:
Lunch.

13–14.30:
Salong! Vad är nästa steg för biblioteken och biblioteksaktivismen?

Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast två veckor före årsmötet.

Anmäl deltagande Christian Forsell, christian_forsell@telia.com. Skriv om du vill äta lunch på med årsmötet och om du vill följa med och äta middag efteråt.

Välkommen!

Engagera dig i styrelsen!

Föreningen söker nya styrelseledamöter! Är du intresserad eller nyfiken på vad det innebär, kontakta valberedningen: Tobias Johansson, tobbepysslare@gmail.com, eller Tove Völgyi, tove.volgyi@hotmail.com.

BiS bjuder in till salong:
Vad är nästa steg för biblioteken och biblioteksaktivismen?


Debattörer från höger angriper biblioteksanställda för att vara partiska i utövandet av sin profession och agera som aktivister och inte tjänstepersoner. Samtidigt ser vi hur bibliotekens verksamhet är reellt hotad av högerpolitiska krafter som inte drar sig från att avsätta tjänstemän, sätta bibliotekslagen på undantag och försöka censurera programverksamhet.

Vad innebär det att vara aktivist idag? Och vad behöver vi göra för att förverkliga ett demokratiskt bibliotek för alla?

Tid: lördag 28 mars klockan 13.00-14.30
Lokal: Hemgården, Kiliansgatan 11, Lund

Alla är välkomna!

Bidra till nästa nummer av bis med tema Aktivism!


Nästa nummer av bis har tema Aktivism! och utkommer den 2 april 2020. Redaktionen välkomnar varmt bidrag i text och bild, både på temat och utanför. Senast den 17 februari 2020 behöver vi ditt bidrag, som mejlas till tidskriftenbis@gmail.com. Vi hörs!
Copyright © 2020 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp