Copy
View this email in your browser

I det här nyhetsbrevet:

  • Välkommen!
  • Biblioteken i corona-tider
  • Ladda ned och läs bis temanummer om Aktivism!
  • Jämlikhetskommissionen lyfter arbetsmiljön på bibliotek

Välkommen!

Välkommen till BiS nyhetsbrev för våra medlemmar och andra intresserade!

I brevet finns nyheter, information och tips om föreningens verksamhet som kan intressera dig som medlem eller dig som vill bevaka biblioteksutvecklingen ur ett vänsterperspektiv.

Bli medlem i BiS!


Som medlem får du tidskriften bis som kommer ut med 4 nummer om året.

Ett vanligt medlemskap kostar bara 250 kronor per år, eller 160 kronor för dig som är student/pensionär/person utan full inkomst. Du kan betala enkelt med Swish.
Klicka här för att bli medlem!

Biblioteken i corona-tider

bis undersöker hur biblioteken har klarat förhålla sig till pandemin.

Biblioteken i corona-tider

Aktuellt nummer av bis fokuserar på coronans konsekvenser för bibliotekens verksamhet. Som ett tillägg till numret har Eleonor Pavlov reflekterat över den oro som bibliotekens personal känner.

Digital omställning kräver digital delaktighet

När digitaliseringen av bibliotekens verksamhet har växlat upp på grund av pandemin så riskerar många att lämnas bakom. Tobias Willstedt påminner om problem med digital delaktighet, tillgänglighet och ökade klyftor som vi inte får negligera.

Tre aspekter av information under coronakrisen

Pandemin producerar inte bara sjukdom eller fullbelagda intensivvårdsavdelningar, det är också en ”infodemi”, där information i olika genrer och kanaler sprids i en oerhört snabb hastighet. Martin Persson tittar lite närmre på några informationsaspekter av coronakrisen.

Läsvärt

Sven Hallonsten är död

Sven Hallonsten har gått bort efter en tids sjukdom. Han spelade en viktig roll under BiS första år. Läs hans minnesord, förmedlade av Lena Lundgren.

Kan AI dikta?

Med Ammaseus Horisont så är den datorgenererade poesin här. bis recenserar resultatet när AI tolkar Karin Boye.

”En infödds argôt” – om språket i sociala medier

Hur ska bibliotek egentligen kommunicera med sociala medier?

SOM-institutet: Regntunga skyar

Regntunga skyar innehåller trettio kapitel forskaranalyser, sprungna ur resultaten från 2019 års nationella SOM-undersökning. "Digitiala böcker populära hos unga" och "Uppsprickande molnighet – nyanser av grått på bibliotek" rör läsning och bibliotek.

Ladda ned och läs bis temanummer om Aktivism!

bis 1/2020 fokuserade på aktivism, folkbildning och vår oförglömliga kamrat Barbro Bolonassos. Nu finns numret att läsa även för dig som inte är prenumerant!

Tipsa nyhetsbrevet!

Känner du till något som vi borde uppmärksamma? Vi tar gärna emot tips. Mejla foreningenbis@gmail.com.

Jämlikhetskommissionen lyfter arbetsmiljön på bibliotek

De snabbt växande klyftorna i Sverige är orsaken till att regeringen 2018 tillsatte en jämlikhetskommission.

Jämlikhetskommissionen har haft i uppdrag att föreslå åtgärder som kan utjämna skillnader i uppväxtförhållanden, utbildning och arbetsvillkor. I uppdraget har också ingått att föreslå åtgärder som stärker enskildas ställning gentemot starka ekonomiska intressen.

Per Molander har lett kommissionen, som nu har presenterat sin utredning. Kommissionens förslag rör flera områden, där de mest uppmärksammade rör utbildning, bostad, migration och integration och socialförsäkringen.

Jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Foto Sofia Runarsdotter/Weyler förlag
I utredningen finns även ett avsnitt om biblioteken vilka "bör ses som en del av den allmänna infrastrukturen för kunskap och bildning". Kommissionen har identifierat arbetsmiljön på biblioteken som ett problem, eftersom "permanenta ordningsproblem" på vissa håll stör arbetsron. Man avstår från att lägga förslag på lösningar på dessa problem, men slår fast att det är ett bredare problem än vad som gör att lösa exempelvis genom att sätta in ordningsvakter.
Twitter
Facebook
Copyright © 2020 Föreningen BiS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp