Copy
Wij houden u op de hoogte van de steeds wijzigende EPB-wetgeving!
Bekijk deze e-mail in uw browser

EPB in 2017: alles wat u moet weten!


Een nieuw jaar, nieuwe regelgeving, zo gaat het meestal. Omdat wij merken dat de nieuwigheden elk jaar weer vrij onoverzichtelijk zijn voor de meeste mensen, vatten wij dit graag voor u samen. De aanpassingen die het VEA aanbrengt aan de EPB-regelgeving zullen niet met terugwerkende kracht ingevoerd worden. Onderstaande zaken hebben betrekking tot dossiers met stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding vanaf 1 januari 2017.

Hieronder een bondige samenvatting in 6 puntjes:
 

1. EPN-eenheden en functiedelen
EPN staat voor EnergiePrestatie van Niet-residentiële gebouwen.

Er zal een E-peil eis gelden voor de andere specifieke bestemmingen. Kantoren, scholen en andere specifieke bestemmingen zullen allen vallen onder het begrip ‘EPN-eenheid’. Aan de eisen voor industrie zijn er geen wijzigingen in 2017.

De E-peil eis hangt af van de functies die aanwezig zijn in het gebouw: er wordt een onderverdeling gemaakt op basis van functiedelen.

Een voorbeeld: een kantoorgebouw heeft een refter en kitchenette. Hier zullen 3 functiedelen worden gecreëerd, namelijk een deel kantoor, een deel bijeenkomst cafetaria/refter en een functiedeel keuken. Voor de functiedelen zijn verschillende E-peil eisen van toepassing. Er wordt een gewogen E-peil berekend via de software op basis van de 3 functiedelen.

2. Ingrijpende energetische renovaties
Er is een E-peil eis van toepassing voor de ingrijpende energetische renovaties van álle niet-residentiële gebouwen. Ook hier zal het E-peil afhangen van het functioneel deel.

3. Hernieuwbare energie
Niet-residentiële projecten en ingrijpende energetische renovaties zijn verplicht om een minimum aandeel hernieuwbare energie in te voeren. Deze eis mag worden gerealiseerd door één of meerdere verschillende systemen:
  • ingrijpende renovaties met aanvraag vanaf 2017: 10 kW/m²/jaar
  • verstrenging voor nieuwe wooneenheden met aanvraag vanaf 2017: 15 kWh/m²/jaar
4. Woning met kantoor of andere specifieke bestemming
Bij vergunningsaanvragen vóór 1 januari 2017 is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een kantoor of ASB mee te nemen in een wooneenheid (vb. dokterspraktijk in een woning). Vanaf 1 januari 2017 is dit niet meer mogelijk en moet de EPN-eenheid als een aparte eenheid beschouwd worden.

5. Collectieve woongebouwen
De huidige definitie van woongebouwen vervalt! Collectieve woongebouwen (met gemeenschappelijke keukens en/of badkamers) vallen volledig onder EPN en niet meer onder EPW (EnergiePrestatie van Woningen), bijvoorbeeld studentenkoten.

6. Overige aanpassingen
De software vereist voor enkele onderdelen meer input die ingevoerd dient te worden door de EPB-verslaggever. Dit wil uiteraard ook zeggen dat er meer zaken moeten gestaafd worden aan de hand van stavingsstukken voor het Vlaamse EnergieAgentschap (VEA).

Enkele onderdelen die uitgebreid zijn in de EPB-software:
  • ventilatie (hulpenergie)
  • ruimteverwarming (hulpenergie, verwarmingssysteem, sanitair warm water)
 


Als laatste nog even een toelichting in verband met de dienst 'ventilatieverslaggever'. Veilico bvba is sinds maart 2016 erkend als ventilatieverslaggever en kan ventilatievoorontwerpen en -prestatieverslagen opmaken. Voor meer info kan u terecht op onze website.

Hopelijk is hiermee alles duidelijk. Als u toch nog met vragen zit, aarzel dan niet ons te contacteren.

Met vriendelijke groeten
het Veilico-team

Tabel met nieuwe EPB-eisen 2017
Copyright © 2017 Veilico bvba, All rights reserved.

VEILICO bvba
Visserij 24 - 2910 ESSEN
Tel. 03 667 22 83 | jpnelen@veilico.be | www.veilico.be
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Veilico bvba · Visserij 24 · Essen 2910 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp