Copy
Nieuwsbrief 4 / 2021
24 april 2021  
foto: Peter der Kinderen
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!
  • Inmiddels heeft Laetitia Hage-Kock het stokje overgenomen van Jos Verpaalen om, naast de website, de nieuwsbrief te verzorgen.
  • Voorlopig zal de frequentie van verschijnen ongeveer 1 x per 2 maanden zijn: de eerstvolgende nieuwsbrief zal op 26 juni 2021 verschijnen (onder voorbehoud). 
  • Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn. Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur

Algemene Ledenvergadering
Normaal gesproken vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van onze vereniging plaats in april. Het zal niemand verbazen dat we ook dit jaar genoodzaakt zijn om de ALV digitaal af te wikkelen. Nu de coronamaatregelen zo streng zijn (horeca dicht, max. één bezoeker bij je thuis) is het voor de penningmeester (nog) niet mogelijk om de kascommissie uit te nodigen om de financiën over 2020 te controleren. Om die reden zal de ALV later plaatsvinden. Wanneer? We zouden willen dat we het wisten! Vast staat dat onze leden de stukken en het antwoordformulier weer per mail toegestuurd zullen krijgen, om aan te geven of zij goedkeuring kunnen geven aan de jaarstukken. Het bestuur legt graag verantwoording af aan de leden, maar we wachten tot alle stukken compleet zijn. Wordt vervolgd…

Uit het nieuws en interessante items
Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Noorwegen?
Op de website van 'Lonely Planet' is hierover het volgende te vinden:
https://www.lonelyplanet.com/articles/best-time-to-visit-norway
De Ronde van Noorwegen
De Ronde van Noorwegen gaat dit jaar niet door van 21-24 mei 2021. Volgens de organisatie is er nog te veel onduidelijkheid over de coronamaatregelen in het land, waaronder de reisbeperkingen. 
De verwachting is dat de coronasituatie in mei niet erg verbeterd is, schrijft de organisatie van de Tour of Norway. “We weten niet of het voor ploegen mogelijk is om in mei het land binnen te komen. Daarom hebben we besloten om de editie van 2021 uit te stellen tot dit najaar”, valt te lezen.
In overleg met de UCI zal de Ronde van Noorwegen plaatsvinden van 19 tot en met 22 augustus (onder voorbehoud). Er stonden tien WorldTour-teams klaar om in mei deel te nemen aan de rittenkoers, waaronder Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick-Step, Lotto Soudal, INEOS Grenadiers en Team DSM.
CO2-Slurper
Een opvallende verschijning in het stadje Brumunddal in Noorwegen, aan het meer van Mjøsa: de Mjøstårnet, met 85,4 meter het hoogste houten gebouw van Europa. Met appartementen, kantoorruimten en een hotel. De constructie is grotendeels van hout, de vloeren zijn van gelamineerd fineerhout en voor de trappenhuizen en liftschachten is kruislaaghout toegepast. Met het gebouw willen de architecten biobased bouwen stimuleren, waarbij natuurlijke, hernieuwbare materialen worden gebruikt om huizen te bouwen. Door huizen te bouwen van bijvoorbeeld kruislaaghout voorkom je het gebruik van beton en staal, materialen die in de productie veel CO2 uitstoten. Met hout als bouwmateriaal haal je CO2 uit de lucht én leg je het voor jaren vast. 
Voor meer info >>lees meer
Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Muziek: 'Spring' uit 'Seasons' van Ola Gjeilo
Ola Gjeilo werd in 1978 in Noorwegen geboren en verhuisde in 2001 naar de Verenigde Staten om zijn compositiestudies te beginnen aan de Juilliard School in New York City.
The tunnel
Rampenfilms komen niet alleen meer uit Hollywood. Ook Noorwegen blaast een partijtje mee met o.a. ‘The quake’, ‘The wave’ en nu ‘The tunnel’. In dit laatste geval gaat het om een tankwagen die in een tunnel onder de Noorse bergen door een ongeluk een allesverwoestende brand veroorzaakt. Terwijl buiten een sneeuwstorm tekeergaat, wordt er een reddingsoperatie opgestart voor de mensen die in de tunnel zitten opgesloten. De aandacht gaat uit naar Stein (Thorbjørn Harr), die de kerstdagen met zijn familie wil doorbrengen, maar nu in actie moet komen om een heldenrol te spelen.

Boek: 'Noordwaarts' van Gerrit Jan Zwier 
Begin juni verschijnt 'Noordwaarts' bij uitgeverij Atlas Contact, waarin zijn drie Scandinavische reisboeken - Altijd Lapland, Altijd Noorwegen en Er gaat niets boven Zweden - zijn gebundeld. 

Op de omslag:
"Al ben ik niet van adel en al leef ik niet in de achttiende eeuw, toch mocht ik als pas gesjeesde student graag vertellen dat ik aan een Grand Tour naar het hoge noorden wilde beginnen.
De lezer die sterker aangetrokken wordt door fjorden, wouden en toendra dan door de kunstschatten en het zoete leven in zonniger oorden, heeft met Noordwaarts feilloos het goede boek uitgekozen. 
Aan mijn ouders legde ik destijds uit dat ik bezield was door het 'noordelijk gevoel', een wat onduidelijk sentiment, dat met een verlangen naar ruimte en eenzaamheid had te maken. Ik zie nog de verbaasde blik in hun ogen.
Dat vage gevoel was door de jaren heen sterk genoeg om het noordelijke gebied in alle uithoeken te verkennen. Pas na een tijdje kwam ik er door de boeken, muziek en schilderijen van Scandinavische kunstenaars achter dat ook deze schaars bevolkte landen over eigen kunstschatten beschikten."  
 

Nadere informatie via gjzwier@gmail.com
Speciale prijs: € 15,00

Cadeautip

Cadeautip voor Noorwegenliefhebbers
Nu we momenteel alleen nog maar kunnen dromen van afreizen naar Noorwegen, is een jaar lidmaatschap van onze vereniging voor een Noorwegenliefhebber misschien al een goed idee!
Interesse? >>lees meer

Activiteiten 

Lezing op zondag 13 juni 14.00 uur
Op zondag 13 juni organiseert de Vereniging Nederland-Noorwegen regio Zuid-Nederland weer een interessante lezing.

Afhankelijk van de corona-maatregelen zal deze activiteit doorgaan in Boerderij Kattenbosch te Rosmalen of online via Zoom. Hierover ontvang je later nog bericht. De aanvang is om 14.00 uur.

Lezing door Erik Verheul:
‘400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr.Ms. Zeeland’

In de Noordelijke IJszee, halverwege IJsland en Spitbergen ligt moederziel alleen het Noorse eiland Jan Mayen. Het eiland is niet veel groter dan Texel en is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. Het mysterieuze pooleiland is ontdekt in het jaar 1614 en daarna een tijd intensief gebruikt door de Noordsche Compagnie die daar het monopolie op de walvisvangst had. Hier werd de Groenlandse walvis gevangen en tot walvistraan verwerkt. Ook vandaag de dag zijn er nog restanten te vinden van de nederzettingen uit die tijd. Een gedenksteen herinnert aan een barre overwintering van zeven Nederlanders die deze overwintering overigens niet overleefd hebben.

Tegenwoordig is het echter een Noors eiland. In 1921 is er een Noors weerstation gevestigd. Door de ligging zo ver van het vasteland van Noorwegen zijn de gegevens van dit weerstation belangrijk om een goede weersvoorspelling voor Noorwegen te kunnen maken. Vijf jaar later wordt het eiland tot Noors grondgebied verklaard. Het eiland kent dus een gedeelde Noorse en Nederlandse geschiedenis! 

In 2014, vierhonderd jaar na de ontdekking van het eiland, onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr.Ms. Zeeland een expeditie naar dit bijna vergeten eiland. Natuurlijk is het een spannende expeditie voor de bemanning omdat de wateren rond het eiland nog niet goed in kaart gebracht zijn en ondieptes op de loer liggen. Daarnaast hebben ook wetenschap en cultuur een belangrijke rol gespeeld bij deze expeditie. Meer dan 20 wetenschappers van verschillende disciplines hebben toestemming gekregen op het eiland onderzoek te gaan doen en het was dan ook de grootste Nederlandse wetenschappelijke poolexpeditie tot dan toe. Tijdens de expeditie wordt ook de gedenksteen voor de overleden overwinteraars gerestaureerd waardoor het culturele aspect ook niet uit het oog verloren wordt.

Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie, vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie. Erik is werkzaam bij de Koninklijke Marine als adviseur communicatie- en informatiesystemen en heeft een milde obsessie met sneeuw, ijs en de poolgebieden.

Agenda
rond 12 juni 2021
Kontaktlinjen verschijnt

zondag 13 juni 2021 om 14.00 uur
De regio Zuid-Nederland organiseert weer een interessante lezing: 
'400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr.Ms. Zeeland' door Erik Verheul
 
18 november 2021
Wadruna in Tivoli Vredenburg Utrecht
Tickets voor de show zijn verkrijgbaar via de website van TivoliVredenburg
Nog even dit ...
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan heel eenvoudig lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Vereniging Nederland-Noorwegen ook op Instagram!
Wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!
Neem eens een kijkje op Facebook en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met bijna dagelijks nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
Heb je zelf geen Facebook-account? Geen probleem ook dan kun je de pagina bezoeken! 
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2021 Vereniging Nederland-Noorwegen.
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van de Vereniging Nederland-Noorwegen of omdat je interesse hebt in Noorwegen.

Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen of wil je je uitschrijven? 
Regel het op de website

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp