Copy
Nieuwsbrief 8 / 2021
18 december 2021  
Venabygdsfjellet is een prachtig plateau omringd door dichte toppen die een speciaal intern microklimaat creëren.
De hoogte van het plateau boven zeeniveau is ongeveer 1000 meter, waardoor het gebied in een strook laagblijvend berkenbos ligt en zelfs gedeeltelijk boven de boomgrens.
Geniet van deze prachtige winterbeelden, een video gemaakt m.b.v. een drone!
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 19 februari 2022 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur
Beste lezers van de nieuwsbrief Vereniging Nederland-Noorwegen,

Als je deze nieuwsbrief leest ben je een van de bijna 900 belangstellenden die deze nieuwsbrief ontvangt. Verder zijn wij ook te vinden op Facebook, Instagram en natuurlijk is er, voor leden, Kontaktlinjen met foto’s en artikelen met diepgang over dat wat er in Noorwegen plaatsvindt.
Ons leven wordt beheerst en deels beperkt door het coronavirus. We zullen er mee moeten omgaan, verzet helpt niet. Net als ‘fjellregler’ ons leren om de wetten van Moeder Natuur te respecteren om te overleven in de natuur, maar ook in de samenleving.
Ook Noorwegen heeft zijn ‘regler’ vastgesteld om het land te mogen bezoeken en binnen die regels is dat best goed mogelijk. Laten we erop vertrouwen dat we plannen kunnen maken voor het komende seizoen om het mooie land weer te gaan bezoeken. In deze nieuwsbrief informatie om de zinnen te prikkelen en het Noorse gevoel warm te houden.
 
Namens het bestuur wens ik jullie veel leesplezier, God Jul en een voorspoedig 2022.
 
Hans Groen,
voorzitter
Uit het nieuws en interessante items
Thomas Dybdahl
De Noorse singer-songwriter Thomas Dybdahl brengt samen met het Metropole Orkest zijn tijdloze nummers naar grote hoogten en doet Nederland aan tijdens zijn komende tour!
De muziek van Dybdahl bevindt zich op het snijvlak van folk, pop en jazz en is meestal akoestisch getint, maar allesbehalve kabbelend. Dybdahl en het Metropole Orkest spelen een selectie van oudere nummers en werk van zijn nieuwe album FEVER, dat in maart verscheen.

Data:
14 april 2022 in 013, Tilburg
17 april 2022 in TivoliVredenburg, Utrecht
Sami-herders in de problemen
Ook in het land van de Sami-herders wordt het te warm, de toendra groeit langzaam dicht. Klimaatverandering bedreigt de Sami-herders en hun rendieren in het noorden van Scandinavië. Veranderende weerpatronen tasten niet alleen de kwetsbare natuur aan, maar ook hun cultuur en levensonderhoud.
Het levensonderhoud van de Sami-herders, en daarmee hun cultuur, staat zwaar onder druk. Een van de bedreigingen is klimaatverandering, die in het arctisch gebied zo’n twee tot drie keer sneller gaat dan in de rest van de wereld. Deze zomer tikte het kwik in Noord-Zweden zelfs een onwaarschijnlijke 30 graden aan. Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen tasten het kwetsbare ecosysteem aan, waardoor het hoeden van rendieren moeilijker wordt en, niet onbelangrijk, aanzienlijk duurder. Zowel in de zomer als in de winter zien ze het landschap veranderen: hoge struiken rond het meer horen daar niet thuis, maar door de hogere temperaturen groeien ze er wel en verdringen ze de andere vegetatie. Bovendien houden ze de warmte van de zon lang vast waardoor de temperatuur nog verder stijgt.
Ook de boomgrens kruipt steeds hoger en sneeuw en gletsjers verdwijnen in snel tempo.
In de winter lopen de rendieren vrij rond over de uitgestrekte graasgronden aan de kust, op zoek naar korstmos. Door regen en periodes waarin het afwisselend vriest en dooit, ontstaat onder de sneeuw een laag ijs. Het voedsel voor de rendieren ligt er dan nog wel, maar ze kunnen er eenvoudigweg niet bij. Het gevolg is dat ze verzwakken of in het ergste geval verhongeren.Om ze te redden kopen de Sami voer voor hun dieren. Dat kost niet alleen geld, maar ook extra tijd voor het bijeendrijven en binnen een omheining plaatsen van de kudde.
De opwarming van het arctisch gebied vergroot ook de economische belangstelling in de regio. Zo zijn er al vergunningen afgegeven voor mijnbouw, windmolenparken en bosbouw. Door deze commercialisering verandert het landschap van met name de wintergraasgronden ingrijpend.
(Bron: Trouw d.d. 16 december 2021)
Kim Friele
Koningin Sonja en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen hebben begin december de staatsbegrafenis van homorechtenactiviste Kim Friele bijgewoond. Het afscheid vond plaats in de kathedraal van Oslo.
Friele, die eind november op 86-jarige leeftijd overleed, was in 1965 de eerste Noorse vrouw die als lesbienne in het openbaar verscheen. Mede dankzij haar inzet werd in 1972 (!) homoseksualiteit niet langer als strafbaar gezien.
Noorwegen kegelt Oranje (tot nu regerend wereldkampioen) uit het WK!
De Nederlandse handbalsters hebben het op het WK niet gered. Noorwegen plaatste zich maandagavond 13 december jl. ten koste van de Oranje-vrouwen met een 37-34 zege voor de kwartfinales en hopen na nog meer winst straks in Spanje de finale (op 19 december 2021) te mogen gaan spelen. De halve finale (tegen thuisland Spanje) is al bereikt na de overwinning op Rusland.
Nieuw Noors kerstalbum 'Ringe inn'
Een klein voorproefje >>luister en kijk hier
Op Spotify is het hele album 'Ringe inn' van de Noorse muzikant Lars Bremnes en zangeres Maria Haukaas Mittet te vinden.
Aanrader!
Noorwegen test een 'emissievrij' e-containerschip
Intussen worden niet alleen auto's elektrisch aangedreven; ook in de scheepvaart is emissievrij vervoer zeer dichtbij. Volgend jaar al zal een volledig elektrisch containerschip door de Noordse wateren varen. Het is ontwikkeld door een bedrijf uit een ongebruikelijke sector (kunstmest).

De wereld van de elektromobiliteit lijkt nog maar net begonnen, en toch leveren steeds meer mobiliteitsbedrijven hun aandeel in een emissievrije toekomst. 

Vanaf volgend jaar zal het volledig elektrische containerschip "Yara Birkeland" de Noordse wateren bevaren, waardoor 1.000 ton CO₂ wordt bespaard en 40.000 reizen met door diesel aangedreven vrachtwagens worden vervangen. Dit blijkt uit een persbericht van de twee bedrijven Yara en Kongsberg.

Naast Kongsberg en Yara was ook de scheepsbouwer Vard betrokken bij de ontwikkeling van het schip. Yara produceert eigenlijk kunstmest voor de landbouw, maar om die op een milieuvriendelijke manier te kunnen verschepen, had het een emissievrij vrachtschip nodig. Het project werd ook gesubsidieerd door Enova, een onderneming van het Noorse ministerie van Klimaat en Milieu, de subsidie bedraagt 13.374.785 euro.

"We hebben lang naar deze dag uitgekeken. De Yara Birkeland zal minerale meststoffen vervoeren tussen Porsgrunn en Brevik en bijdragen tot een aanzienlijke vermindering van de emissies tijdens het vervoer. (...) We hopen dat dit schip het begin zal zijn van een nieuw soort emissieloze containerschepen," legt Yara's CEO Svein Tore Holsether uit.

Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Muziek: Ja, vi elsker dette landet 
('Ja, wij houden van dit land') is het volkslied van Noorwegen.
De tekst dateert uit de periode 1859-1868 en is geschreven door  Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910). De muziek werd door zijn neef Rikard Nordraak (1842-1866) gecomponeerd in 1864.
Op 17 mei van dat jaar werd het voor het eerst gezongen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Noorse Grondwet.
 
Boek: Koningen (Erik Petersson)
In Koningen neemt de schrijver ons mee op een reis door de tijd, van het tijdperk van koningen en keizerinnen, sultans, shoguns, koninginnen en tsaren tot de democratische samenleving van vandaag. In het middeleeuwse Constantinopel ontmoeten we een jonge, ambitieuze sultan die met hulp van zijn smid een einde maakte aan de politieke orde van zijn tijd. Aan de hand van talloze verhalen leren we tijdloze lessen over leiderschap, de menselijke psyche en de werking van macht. Petersson beschrijft wat er gebeurt als macht in handen van een individu ligt – een bestuursvorm met een slechte reputatie, maar hij laat ook zien hoe die duizenden jaren alleenheerschappij leidden tot de grootste verworvenheid van de twintigste eeuw: onze hedendaagse democratie.
(Vertaald door Marit Kramer en Lucy Pijttersen)
 

Boek: A frog in the fjord, one year in Norway (Lorelou Desjardins)
Een inzichtelijk en humoristisch verslag van het eerste jaar van de auteur in Noorwegen als buitenlander. Van Pasen tot zomervakantie en Kerstmis, het duikt diep in de Noorse cultuur, taal en mensen. Het boek is zowel in het Noors als in het Engels verschenen. 
De (Engelstalige) website van deze auteur biedt nog meer, waaronder een blog >>lees meer

Boek: De morgenster (Karl Ove Knausgård) 
Klimaatverandering is het zwaard van Damocles in deze nieuwe, onheilspellende roman van Karl Ove Knausgård.
In 'De morgenster' beschrijft de Noorse auteur twee dagen uit het leven van acht volwassenen die allemaal in de omgeving van de Noorse stad Bergen wonen. Hoewel hun levens elkaar soms maar zijdelings raken, hebben ze één ding gemeen: ze kijken allemaal gebiologeerd naar een reusachtige nieuwe ster die plotseling aan de hemel is verschenen. 
In dit boek worden alle grote levensvragen gesteld: bestaat God, wat kunnen we weten en welke zin heeft het menselijk bestaan, als de dood ons op de hielen zit? Hij overstijgt daarmee het persoonlijke perspectief dat hij in eerder werk centraal stelde.

Boek: Lachend naar Walhalla (Tom Shippey) 
Heldhaftige sterfscènes, doodsliederen en grimmige humor kenmerken de literatuur van de Noormannen. Het is die doodsverachting van de Vikingen die ons eeuwenlang heeft geïntrigeerd. Tegenwoordig worden de Noormannen gepresenteerd als vreedzame ontdekkingsreizigers en handelaren, maar in de oude saga’s en legendes zagen ze zichzelf als bloeddorstige krijgers en plunderaars.
Hoogleraar en Tolkienkenner Tom Shippey weegt de waarde van de Oudnoorse literatuur af tegen archeologische vondsten en de bronnen van slachtoffers, maar vertelt vooral geweldige verhalen met kennis, humor en vooral veel verve.

Kinderboek (6-10 jaar): Tiril en de toverdrank (Bette Westera)
Nog maar één dorpje, dan is het gelukt. Maar de dorpsoudste – de baas van het dorpje – wil niet. Hij is bang dat Harald hen gaat overheersen, dat ze niet meer de baas over zichzelf mogen zijn. ‘Onzin,’ zegt Tiril, ‘we gaan een toverdrank halen. Als de dorpsoudste die opdrinkt, denkt hij er wel anders over. Harald wil het dorp juist beschermen, samen met alle andere dorpen.’

Hoe loopt dat af? Dat zien we in dit grappige verhaal van Bette Westera, met erg mooie illustraties van Pyhai. Het meisje Tiril gaat samen met haar vriend Thialfi op speurtocht naar een toverdrank, toverbier eigenlijk. Die moet de tong van de dorpsoudste zo los maken, dat hij een prachtig heldendicht maakt. Daarmee kan het dorp weer trots op zichzelf zijn, niet meer bang voor overheersing.

Veerpont
Met de veerpont naar Noorwegen
De Vereniging Nederland-Noorwegen werd van alle kanten geattendeerd op de nieuwe verbinding vanuit de Eemshaven naar het Noorse Kristiansand.
We zijn er blij mee!
Hierboven een artikel uit de Leeuwarder Courant van 2-11-2021.
Agenda
18 december 2021
Nieuwsbrief 8 verschijnt

30 januari 2022
De uiterste datum voor het inleveren van kopij voor Kontaktlinjen 2022-1.

19 februari 2022
Nieuwsbrief 1 / 2022 verschijnt (onder voorbehoud)

19 maart 2022
De verschijningsdatum Kontaktlinjen 2022-1 is voorlopig gepland op deze datum.

3 april 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland

26 juni 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland

2 oktober 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland

20 november 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland

Voor de activiteiten van regio Zuid-Nederland geldt (onder voorbehoud van corona-regels):
Locatie: 
Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c,
5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl 
(vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).
Aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00. Introducés zijn welkom!
De invulling van de activiteiten volgt later.

Bekende Noren  / deel 2: Ontdekkingsreizigers
Beroemde Noorse ontdekkingsreizigers
De Noren dateren uit de tijd van de Vikingen en staan ​​al lang bekend als ontdekkingsreizigers. De bijzondere expertise van het land, dankzij deze ondernemende mensen uit het verleden, zijn uiteraard de poolgebieden!

Roald Amundsen (1872-1928) geboren in het kleine stadje Borge, was een ontdekkingsreiziger van poolgebieden. Van 1910-1912 leidde hij een expeditie naar Antarctica en werd hij de eerste persoon die de Zuidpool bereikte. Een decennium later leidde hij een expeditie naar de Noordpool, waarmee hij de eerste persoon was die beide polen bereikte!
Thor Heyerdahl (1914-2002), afkomstig uit Larvik, was een Noorse ontdekkingsreiziger en etnograaf die het meest bekend werd door zijn Kon-Tiki-expeditie in 1947. Hij zeilde meer dan 8000 km over de Stille Oceaan in een houten vlot. Zijn redenen hiervoor, en voor zijn andere expedities en studies, waren om de mogelijkheden aan te tonen dat mensen vroeger lange reizen hadden kunnen maken om met elkaar in contact te komen. Er is een film gemaakt van Heyerdahls Kon-Tiki-expeditie die een aantal prijzen in en buiten Noorwegen heeft gewonnen.
Fridtjof Nansen (1861-1930); deze ervaren skiër en schaatser leidde het team dat in 1888 de eerste oversteek over de ijsvelden van Groenland maakte. Hij ontwierp de 'Fram' (een speciaal gebouwd rond schip dat later ook gebruikt werd door Roald Amundsen om zijn expeditie naar Antarctica te voeren) en werd later diplomaat bij de Volkenbond (voorloper van de Verenigde Naties).

N.B. Over de Noorse ontdekkingsreizigers is o.a. op internet veel te vinden.
In de laatstverschenen Kontaktlinjen (4 - 2021) is een uitgebreid artikel, deel 4, opgenomen over Fridtjof Nansen van de hand van Arie Wolfert; dit artikel is voor niet-leden ook te lezen op onze website >>lees verder
Beeld
"Seeding"
Kunstenaar Linda Bakke heeft een 11,5 meter hoge sculptuur gemaakt in staal genaamd "Seeding". We zien een interpretatie
van een zaadcel en een spruit: een symbool van vruchtbaarheid. Je vindt het in de gemeente Stange, waar Linda vandaan komt.
Nog even dit ...
Foto's
We zijn altijd op zoek naar mooie foto's van of over Noorwegen voor de website van de vereniging (en daarnaast ook voor de nieuwsbrief). Je kunt je foto's, bij voorkeur via WeTransfer, sturen aan webmaster@nederland-noorwegen.nl.
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan heel eenvoudig lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem een kijkje op onze Social Media en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met bijna dagelijks nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
Heb je zelf geen Facebook-account? Geen probleem: ook dan kun je de pagina bezoeken.
 
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2021 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp