Copy
Nieuwsbrief 4 / 2022
20 augustus 2022  
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 15 oktober 2022 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur
Van het bestuur
Dit jaar ging men er massaal op uit: vliegen via Schiphol met veel geduld of naar het zuiden vaak met de auto. Een relatief kleine groep reizigers koos voor rust en een relaxed verblijf in een van de Scandinavische landen. Velen van ons hebben de vaarroute via Groningen naar Noorwegen uitgeprobeerd. In deze nieuwsbrief naast aandacht voor cultuur uit Noorwegen een uitgebreid stuk over de Noorse vlag.
Met name voor de groep reizigers vanuit Groningen naar Kristiansand een leuke beschrijving van de vierde stad van Noorwegen. Zeker de moeite waard!
Daarnaast wordt aandacht besteed aan vier nieuw boeken van Noorse schrijvers die ook in het Nederlands zijn vertaald. Tot slot als reminder de activiteiten voor de komende periode van de regio Noord-Holland noord en regio Zuid-Nederland. De nieuwsbrief eindigt met bekende sporters uit Noorwegen en de agenda.
Veel leesplezier en tot de volgende aflevering van Kontaklinjen en de nieuwsbrief.
Uit het nieuws en interessante items
Paradox Museum Oslo
Een nieuw museum in Oslo is kortgeleden geopend: neem een kijkje op de website >>lees en kijk verder

Verhuisd naar Noorwegen?
Hei! Voor een documentaire zou de VPRO graag in contact komen met Nederlanders die naar Noorwegen zijn verhuisd vanwege klimaatredenen. Omdat je de situatie in Nederland minder zonnig tegemoet ziet onder NAP (denk aan zeespiegelstijging, overstromingsgevaar, etc).
Maar ook omdat de Noorse regering veel groener en klimaatbewuster is.
Is dit op jou van toepassing? Of ken je mensen die om deze reden zijn verhuisd naar Noorwegen? Neem contact op voor een oriënterend gesprek in verband met onze research.

Takk!
Marjolein den Dekker m.den.dekker@vpro.nl +31648940133

Leprous
De Noorse band Leprous verkent al twintig jaar op virtuoze wijze het snijvlak van progressive metal en rock.
Op zondag 5 februari 2023 komt de band naar TivoliVredenburg in Utrecht met het recente album Aphelion (2021) vol persoonlijke teksten. De muziek klinkt energieker dan ooit en maakt Leprous nog steeds een van de avontuurlijkste bands uit het heavy genre! Support wordt verzorgd door de band Kalandra.
De ticketverkoop start op vrijdag 15 juli a.s. via de website van TilvoliVredenburg.

Varen met het vikingschip Dorestat-1

Het Vikingschip, een Skuldelev 3, voer van 700 tot ongeveer 850 na Christus veelvuldig door Nederland. Het schip legde aan in Dorestad, een handelsstad waar tegenwoordig Wijk bij Duurstede ligt, om handel te drijven en de stad te plunderen.
Tientallen vrijwilligers en jongeren met een 'rugzakje' hebben drie jaar lang gewerkt om het vijftien meter lange schip weer in het water te krijgen. Dit deden ze in sporthal 'De Vikinghal', een sporthal die voor een deel is gesloopt om het gigantische schip naar buiten te krijgen.

Een vaart is op meerdere manieren mogelijk. Je kunt een groepsvaart boeken met je eigen groep of een individuele inschrijving doen voor de opstapvaart (kan ook met een klein groepje). De meeste informatie kun je op de hierna genoemde pagina vinden. De reservering kan ook via deze website, klik hier voor het reserveringsformulier. Als je nog vragen hebt dan kun je contact opnemen met VVV Wijk bij Duurstede (per mail via info@vvvkrommerijnstreek.nl of per telefoon 0343-575995 tijdens de openingstijden). Het schip vaart altijd op de motor.

De Noorse vlag
De Noorse vlag wordt meerdere keren per jaar bij openbare gebouwen en particuliere woningen gehesen. In sommige delen van Noorwegen kun je de Noorse vlag trots aan de gebouwen zien wapperen. De meeste vlaggen zul je zien op 17 mei, de Noorse Dag van de Grondwet. Maar er zijn andere dagen dat overheidsgebouwen en particuliere burgers de vlag hijsen.

Wat is een vlaggendag?
Niet te verwarren met de officiële feestdagen van Noorwegen, worden vlaggendagen meestal uitgeroepen op de verjaardagen van een lid van het Noorse Koninklijk Huis, op sommige religieuze feestdagen en op jubilea van een aantal historische gebeurtenissen. Dit klinkt nogal willekeurig, maar ze zijn eigenlijk vastgelegd als onderdeel van een koninklijke resolutie uit 2004, die de regelgeving met betrekking tot het gebruik van de staatsvlag heeft gewijzigd.

Dit zijn de officiële vlaggendagen van Noorwegen:
1 januari: Nieuwjaarsdag
21 januari: De verjaardag van prinses Ingrid Alexandra, die ooit koningin van Noorwegen zal worden
6 februari: Dag van het Sami-volk: op deze dag worden staatsinstellingen en burgers aangemoedigd om zowel de Sami-vlag als de nationale vlag te voeren
21 februari: De verjaardag van koning Harald
1 mei: Dag van de Arbeid, een feestdag
8 mei: Hoewel het geen officiële feestdag is, markeert Bevrijdingsdag het einde van de Duitse bezetting van Noorwegen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog
17 mei: Noorse Dag van de Grondwet
7 juni: Union Ontbindingsdag; dit is geen feestdag, maar de vlag geeft het einde van de Union Zweden-Noorwegen in 1905 aan
4 juli: De verjaardag van koningin Sonja
20 juli: De verjaardag van kroonprins Haakon, de volgende koning van Noorwegen
29 juli: De dag van Sint Olav, de voormalige koning en patroonheilige van Noorwegen: de dag staat bekend als Olsok en is het middelpunt van het jaarlijkse St. Olav's festival in Trondheim
19 augustus: De verjaardag van kroonprinses Mette-Marit
25 december: Eerste Kerstdag

Kom je met de boot vanuit Eemshaven aan in Kristiansand? Een kennismaking met Kristansand zelf is zeker ook de moeite waard!
Er is van alles te doen in Kristiansand!
Als de zon schijnt, trekken Noorse families naar de zuidkust van het land. De gezinsvriendelijke attracties van Kristiansand maken de stad tot een aantrekkelijke keuze voor een zomervakantie.
De op vier na grootste stad van Noorwegen is minder bekend onder internationale toeristen, hoewel er veel mensen passeren op cruiseschepen, de veerboot uit Denemarken en sinds april 2022 de Holland Norway Lines-route vanuit Nederland.
Veel gezinnen die Kristiansand bezoeken, gaan vaak rechtstreeks naar Dyreparken, een enorme dierentuin en pretpark ongeveer elf kilometer ten oosten van de stad. Hoewel het terecht een van de meest bezochte toeristische attracties van Noorwegen is, is Dyreparken geen goedkoop dagje uit.
Als je een klein budget hebt of gewoon door Kristiansand reist, zijn er genoeg dingen te doen die niets kosten.

Ontspan op het stadsstrand
Stranden zijn niet zo ongewoon als je zou denken in Scandinavië, maar er zijn maar weinig stadsstranden zo goed als Bystranda. Het stadsstrand van Kristiansand met een blauwe vlag ligt op een steenworp afstand van de boulevard. Het ruime, fijne strand en het ondiepe water trekken gezinnen aan als de zon schijnt, maar het lijkt zelden druk.

Wandel langs de waterkant
De promenade van Kristiansand, die zich uitstrekt van het stadsstrand tot de ingang van Fiskebrygga en het eiland Odderøya, bestaat uit een reeks grotendeels autovrije wegen door parken en havens. Oorspronkelijk gebouwd op een klein eiland in 1672 om de stad te helpen verdedigen, is het Christiansholm-fort tegenwoordig verbonden met de promenade. Het werd slechts één keer gebruikt voor defensieve doeleinden, tijdens de Napoleontische oorlogen in 1807. De promenade van Kristiansand, die zich uitstrekt van het stadsstrand tot de ingang van Fiskebrygga en het eiland Odderøya, bestaat uit een reeks grotendeels autovrije paden door parken en havens. Overdag zijn de muren van het fort open en bieden ze je een fantastisch uitzicht over de oevers van de stad en de zee.

Mensen kijken bij Fiskebrygga
Aan het zuidwestelijke uiteinde van de promenade ligt een voormalige werf voor de visserij-industrie die nu is herontwikkeld tot een openbare wijk aan het water met restaurants, bars en houten pieren.
Kies ervoor om te eten op een van de buitenterrassen, geniet van verse zeevruchten van de overdekte vismarkt of ontspan gewoon op de houten pieren. In de zomer komen en gaan kleine pleziervaartuigen door het kanaal van Fiskebrygga dat de nabijgelegen havens met de open oceaan verbindt.
Fiskebrygga is ook een geweldige plek om de moderne architectuur van het Kilden-centrum voor podiumkunsten te bewonderen, aan de overkant van het water op het eiland Odderøya.

Wandel over de natuurpaden van Odderøya
Steek een van de verschillende bruggen over vanuit het centrum van Kristiansand om Odderøya te bereiken, een buitenspeeltuin voor de stad. De marinefaciliteiten van Odderøya, voorheen eigendom van de Noorse regering en gebruikt als marinebasis en oefenterrein, zijn nu de thuisbasis van kunstenaars, galerieën en filmmakers. Maar het eiland is vooral bekend als recreatiegebied. Wandelaars worden beloond met historische bezienswaardigheden in oorlogstijd, dieren in het wild en prachtige uitzichten. Hoewel het relatief klein is, is het eiland heuvelachtig en dus worden zelfs korte wandelingen beloond met verhoogde uitzichten terug naar het vasteland.

Bewonder de houten huizen van Posebyen
Posebyen is een charmante woonwijk met grote, witte houten huizen. Dit deel van Kristiansand ontsnapte in 1892 aan de verwoestende stadsbrand en zo geven de straten een indruk van hoe het vroeger was.  Opvallende gebouwen zijn het voormalige postkantoor aan Kronprinsensgate dat dateert uit 1695 en een elegant voormalig verpleeghuis op Elvegata. Posebyen is populair bij fietsers en een drukke fietsroute loopt door de wijk langs Rådhusgata naar het belangrijkste stadsplein en de neogotische Kristiansand-kathedraal.
'Sira' eindigt op 10e plaats bij wereldbeker zeilen
Koning Harald en de bemanning van de 8 meter lange boot 'Sira' zijn op de 10e plaats geëindigd bij de wereldbeker zeilen, die op 30 juli jl. eindigde.
De koningsboot lag op de 13e plaats voor de laatste wedstrijddag in Genève, maar met de 5e en 7e plaats eindigde 'Sira' op de 10e plaats tussen 24 boten.
De 85-jarige koning Harald wordt geprezen voor zijn vaardigheden:
“Hij gaf de jongere zeilers echt zware concurrentie. Het was leuk om naar te kijken”, vertelde Jean Olivier Kerr, hoofd van de evenementencommissie.
Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Zomer in Noorwegen!
Kjerag Hike and Kjeragbolten.
Boek: Ogen van de Rigel
(auteur: Roy Jacobsen, vertaald uit het Noors door Paul Stevens)

In Ogen van de Rigel, het derde deel in Roy Jacobsens veelgeprezen romanreeks, verlaat Ingrid het eiland van haar familie, op zoek naar de vader van haar kind. Haar tocht brengt haar dwars door Noorwegen, een land dat overal de littekens van de Tweede Wereldoorlog draagt. 

De lange oorlog is voorbij, en Ingrid Barrøy verlaat het eiland voor de Noorse kust dat haar naam draagt. Ze is op zoek naar de vader van haar kind, Alexander, de Russische gevangene die na het zinken van het schip de Rigel aanspoelde op Ingrids eiland. Inmiddels probeert hij zichzelf in veiligheid te brengen door te voet zijn weg naar Zweden te vinden. Ingrid volgt hem, met hun baby in haar armen. De donkere ogen van het kind vormen het enige bewijs dat ze Alexander heeft gekend. Onderweg komt Ingrid in aanraking met collaborateurs, partizanen, vluchtelingen, deserteurs, gelovigen en zondaars, in een land dat overal de littekens draagt van de bezetting. Voor haar reis ten einde komt zal Ingrid zich moeten afvragen of ze wel genoeg weet van de man voor wie ze alles op het spel zet.

Roy Jacobsen schrijft romans, korte verhalen en kinderboeken en wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van Noorwegen.

Boek: De vioolbouwer
(auteur: Edvard Hoem, vertaald uit het Noors door Lammie Post-Oostenbrink)

Al van jongs af aan droomt Lars Olsen ervan om de kapitein van zijn eigen schip te worden. Maar nu de Napoleontische oorlogen woeden, lijken alle wegen geblokkeerd voor een boerenzoon op een kleine boerderij diep in een West-Noorse fjord. Dan, kort na zijn belijdenis, wordt hij ingelijfd in het leger, en samen met een grote groep andere jonge mannen marcheert hij zuidwaarts door Noorwegen en Zweden naar Denemarken, waar hij in 1801 in de Slag om Kopenhagen wordt gestort. Later wordt hij gevangen- genomen door een Brits schip en brengt vijf jaar door op een gevangenisschip buiten Plymouth. Tijdens deze ellendige jaren ontmoet hij een Fransman die hem leert violen te bouwen.

En dat is wanneer de dingen veranderen. Als hij eindelijk naar huis terugkeert, vestigt hij zich in Kristiansund en ontmoet hij een jonge vrouw genaamd Gunhild. Ze wil niet dat hij naar zee terugkeert en zo begint het lange en moeizame proces van het opbouwen van een leven als vioolbouwer.

Boek: Serpent (auteur: Silje Ulstein, vertaald uit het Noors door Lammie Post-Oostenbrink)
Liv woont in een dorpje aan een fjord in het westen van Noorwegen. Ze deelt een appartement met twee vrienden en op een dag koopt ze een babytijgerpython. Livs band met het dier is intens en in haar ontwaakt een beschermend gevoel. Ze is overweldigd door haar emoties. Eindelijk voelt ze zich veilig. Eindelijk voelt ze zich thuis.
Dertien jaar later, in het nabijgelegen Kristiansund, gaat Mariam Lind winkelen met haar elfjarige dochter Iben. Na een ruzie stormt Mariam de winkel uit en laat Iben er achter. Ze denkt dat het meisje zelf wel naar huis gaat en besluit een stuk te gaan rijden om af te koelen. Maar als ze ’s avonds thuiskomt ontdekt ze dat Iben nooit thuis is aangekomen.
De zestigjarige rechercheur Roe Olsvik wordt op de vermissing gezet. Als hij Mariam ondervraagt vindt hij haar verdacht, maar hij voelt aan dat er meer achter de verdwijning van het kind zit.

Serpent is een bijtende, donkere, intense thriller vol familiegeheimen, obsessie en trauma.
Een indrukwekkend Noors debuut voor liefhebbers van Gillian Flynn en Jo Nesbø.
Boek: Mijn Mannen
(auteur: Victoria Kielland, vertaald uit het Noors door Michal van Zelm)

'Mijn mannen' is een fictief werk geïnspireerd door de werkelijke gebeurtenissen van Brynhild, een Noors dienstmeisje. Brynhild emigreerde aan het einde van de negentiende eeuw naar Amerika en werd Bella Sørensen, en daarna Belle Gunness uit La Porte, Indiana. Na haar dood staat Belle bekend als Amerika's eerste vrouwelijke seriemoordenaar, maar Kielland schrijft over een gebroken persoon, over teleurstellingen en afgronden, over jezelf niet verliezen, over wie mag leven en wie moet sterven: Wie liefheeft met heel zijn hart zal de liefde nooit overleven.
Activiteiten door de VNN (regio Noord-Holland noord) georganiseerd
Lezing door Jack de Vries op vrijdagavond 9 september 2022:
"Edvard Munch  -  Vincent van Gogh"
In 2015 presenteerde het Van Gogh Museum Munch : Van Gogh, een tentoonstelling die het werk van Vincent van Gogh en Edvard Munch voor het eerst in de geschiedenis samenbracht.
In deze tentoonstelling stonden de raakvlakken in het werk van beide schilders centraal.
Zoals parallelle lijnen hun eigen weg volgen naast elkaar, maakten de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) en Vincent van Gogh (1853-1890) hun werk onafhankelijk van elkaar.
Van Gogh zag nooit het werk van Munch. De Noor lijkt aandachtig gekeken te hebben naar het werk van Van Gogh.
De lezing van Jack de Vries heeft als uitgangspunt het werk van beide schilders te vergelijken. Dit zal worden gedaan met zelfportretten, verhoudingen van mensen onderling en eigen gevoelens ten opzichte van het leven. Deze thema’s zijn zowel in vorm als kleur sterk expressief, realistisch en symbolisch.

Lezing door Myra de Rooy op vrijdagavond 14 oktober 2022:
Myra de Rooy vertelt in haar presentatie over haar trektocht door Noorwegen, van de vuurtoren van Lindesnes naar de Noordkaap. Zij maakt alle seizoenen mee. In de winter met slee en op ski’s, kamperen bij min 34 graden, dagenlang vastzitten in afgelegen berghutten tijdens vliegende storm, wekenlang geen mens tegenkomen. In de zomer met rugzak door adembenemende berggebieden, langs bruisende rivieren en stille meren. Heilige bergen beklimmen, soppen door arctische toendramoerassen met rendieren en dansende muggen als gezelschap. Het is een innerlijke reis, want wie alleen reist, komt vooral zichzelf tegen. Daarnaast zijn het de inspirerende ontmoetingen onderweg, zoals de Sami-bevolking, die extra diepgang aan haar voetreis geven.
Bovenal is “In de lengte” een persoonlijk verhaal over de kracht en schoonheid van de bergen.
 
Myra de Rooy is schrijver, geoloog en bergbeklimmer. Ze maakte veel solotochten in afgelegen berggebieden in Tibet, de Himalaya en Noorwegen. Over haar ervaringen heeft ze vijf boeken geschreven: Vrouwen in Boeddha’s Bergen; Het Windpaardhuis; Dochters van de Bergen; Chamlang; en In de lengte.
“In de lengte, 3000 km solo door de Noorse bergen”
Lezing door Philip Friskom op vrijdagavond 18 november 2022: 
"Nordic, wildernis op het dak van Europa"
Vanaf het vroege voorjaar tot en met de winter worden we in deze lezing meegevoerd door de natuur van Noord-Europa. Het eind van de winter beleven we in Midden-Noorwegen en we volgen het voorjaar via Zweden, de Åland archipel en Finland tot de Noorse kust aan de Barentszzee. Hier, op de overgang van de subarctische naar de arctische klimaatzone, maken we de korte zomer mee met 24 uur per etmaal licht. In september neemt de natuur met een spectaculaire kleurenpracht afscheid van de zomer om zich in oktober onder een dikke witte deken te verstoppen. In de winter keren we terug naar Noord-Finland en arctisch Noorwegen. Eindeloze sneeuwvlakten, vogels die extreem lage temperaturen en sneeuwstormen doorstaan. Op een eiland in de Barentszzee komen in de eerste week van april de Papegaaiduikers al aan land om op de sneeuw hun territorium in te nemen. De natuur ontwaakt en is op weg naar die altijd weerkerende middernachtzon.

Door zijn Scandinavische afkomst is Philip zijn leven lang in de ban van Noord-Europa. De lezing over Noord-Europa is een van de oudste in de reeks natuurlezingen. “Tussen 61° en 71° Noorderbreedte” was de titel van de eerste lezing, zo’n 30 jaar geleden. Na recente bezoeken aan Scandinavië en meerdere winterexpedities naar arctisch Varanger was de tijd rijp om de serie te herzien en om een nieuwe werktitel te bedenken. “Nordic, wildernis op het dak van Europa” is de titel van deze vernieuwde lezing over de Scandinavische landen.
Alle activiteiten van regio Noord-Holland vinden plaats in
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00.
Activiteiten door de VNN (regio Zuid) georganiseerd
Lezing door Fred Geers op zondag 2 oktober 2022: 
"Op stap door de Noorse natuur, herfst & winter in de Noorse bergen"
Reisjournalist Fred Geers reisde voor zijn artikelen en reisgidsen door heel Noorwegen in alle seizoenen. In de presentatie “Herfst & winter in de Noorse bergen” neemt hij de bezoekers mee door het Noorse bergland en de natuur van Noorwegen. 
Op stap in het uitgestrekte land komen daarbij de grote verschillen in klimaat naar voren in het langgerekte Noorwegen. Juist die verschillen zijn voor Noorwegen zo kenmerkend. De verschillen tussen de kust en het binnenland en noord en zuid zijn het meest opvallend. Maar naast deze markante verschillen zijn er ook grote regionale verschillen door de aard van het landschap en de begroeiing. Bij de presentatie komen ook deze verschillen naar aan bod; mooi om te zien wat de invloed van het klimaat op de natuur is. 
In het noorden van Europa kunnen de verschillende seizoenen elkaar snel opvolgen. Juist in de overgangen van de zomer naar de herfst en van de herfst naar de winter komen deze verschillen mooi tot uiting. Na een paar koude nachten kan het landschap – vooral in de bergen – volledig van kleur verschieten en een paar dagen later weer. 
Film op zondag 20 november 2022:
"Ut og stjæle hester" (Out stealing horses)
Na de dood van zijn vrouw trekt de 67-jarige Trond zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman een oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven. Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948. Het seizoen dat Trond 15 jaar werd en hij zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader die hij adoreerde. Maar ook de zomer waar hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen. Naar de gelijknamige bestseller van Per Petterson. Regie: Hans Petter Moland. De film werd in 2019 genomineerd voor de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn en won de Zilveren Beer voor een bijzondere artistieke prestatie.
Alle activiteiten van regio Zuid-Nederland vinden plaats in
  Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl 
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00. Introducés zijn welkom!


Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in Noorse sferen te komen. 

Agenda
20 augustus 2022
Nieuwsbrief 4 / 2022 verschijnt

9 september 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

10 september 2022
Verschijningsdatum Kontaktlinjen 2022-3 (onder voorbehoud)

2 oktober 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

14 oktober 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

15 oktober 2022
Nieuwsbrief 5 / 2022 verschijnt (onder voorbehoud)

29/30 oktober 2022
Scandinavië-XL gaat dit jaar door op 29/30 oktober!
Voor de laatste keer op de bekende plek in de zalen van Expo Hoevelaken.
(NB. Met ingang van volgend jaar zal dit evenement plaatsvinden in de Evenementenhal in Gorinchem)
De Vereniging Nederland-Noorwegen zal aanwezig zijn met een stand.

18 november 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

20 november 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

16 december 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord
Bekende Noren  / laatste deel:  Sporters
Aksel Lund Svindal (Skiër, 1982-heden)
Tweevoudig wereldbekerkampioen skiër Aksel Lund Svindal komt uit Lørenskog bij Oslo. Hij heeft een Olympische gouden medaille gewonnen en is vijfvoudig wereldkampioen in downhill, reuzenslalom en super gecombineerde evenementen.


Ole Gunnar Solskjær (Voetballer, 1973-heden)

Ole Gunnar genoot van een succesvolle voetbalcarrière. De carrière van Solskjær begon in Noorwegen, waar hij voor twee clubs speelde (Clausnengen en Molde FK), voordat hij in 1996 als aanvaller voor Manchester United ging spelen. Ole Gunnar is momenteel de manager van Manchester United in de Engelse Premier League.

Petter Solberg (Rallyrijder, 1974-heden)
Petter, een van de snelste Noren aller tijden, is een professionele rally- en rallycrossrijder.

Solberg begon zijn carrière met een grote interesse in het racen met op afstand bestuurbare auto's. Hij was gek op auto's en hielp met het repareren van voertuigen totdat hij oud genoeg was om te gaan werken en zijn eigen auto te besturen. Minder dan een decennium later begon Solberg de aandacht te trekken van de wereldwijde rallycrossteams. Sindsdien heeft hij een groot aantal wereldkampioenschappen en andere evenementen georganiseerd. Solberg blijft tot op de dag van vandaag professioneel racen.

Magnus Carlsen (Wereldkampioen schaken, 1990-heden)

Het schaakwonder dat over de hele wereld bekend is, Magnus Carlsen zet zijn heerschappij voort als wereldkampioen schaken. Magnus bereikte het niveau van grootmeester in het schaken op de ongekende leeftijd van 13 jaar en is alleen maar indruk blijven maken.

NB. Op internet is uiteraard nog veel meer over Noorse sporters te vinden! 
Nog even dit ...
Foto's
We zijn altijd op zoek naar mooie foto's van of over Noorwegen voor de website van de vereniging (en daarnaast ook voor de nieuwsbrief). Je kunt je foto's, bij voorkeur via WeTransfer, sturen aan webmaster@nederland-noorwegen.nl.
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem een kijkje op Facebook en Instagram en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met zeer regelmatig nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!

De inhoud van beide kanalen is ook te vinden op onze website: altijd makkelijk leesbaar >>lees verder
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2022 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp