Copy
  NIEUWSBRIEF
 14 maart 2021
 
'foto: Heleen de Waard'
Nieuwsbrief nr. 3 /2021

Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

Voor 'kop gezocht voor deze nieuwsbrief' hebben een aantal leden spontaan gereageerd met het inzenden van foto's, heel fijn, bedankt!!
Bovenstaande foto is een van de inzendingen.

Dit is helaas mijn laatste nieuwsbrief. Ik wil iedereen, van lezers tot en met bestuur van VNN, bedanken want jullie hebben er mede voor gezorgd dat ik met plezier heb gewerkt aan het samenstellen van de nieuwsbrief!! Uiteraard ben ik beschikbaar om de nieuwsbrief over te dragen naar mijn opvolg(st)er.

Dus meld je aan!! Zie kopje 'Van het bestuur' waarin de oproep staat voor een nieuwe samensteller van de nieuwsbrief, er wacht je een hele leuke job!! 

Jos Verpaalen
Van het bestuur

Vernieuwde website mét QR-code!

Voor wie het nog niet gezien heeft: onze website is vernieuwd. Sinds januari 2021 is Laetitia Hage-Kock onze nieuwe webmaster en zij is direct voortvarend aan de slag gegaan. De informatie is geactualiseerd en er is gewerkt aan de leesbaarheid en uitstraling van de website. Het is nog niet helemaal klaar, maar het is duidelijk dat er al veel werk verzet is!
Neem vooral een kijkje:www.nederland-noorwegen.nl of gebruik de nieuwe QR-code onderaan de nieuwsbrief!

Algemene Ledenvergadering ook dit jaar weer digitaal

We hoopten allemaal dat we de Algemene Ledenvergadering dit jaar weer in de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam zouden kunnen organiseren, maar de nog altijd geldende beperkingen dwingen ons opnieuw de ALV digitaal te houden. Omdat ook de kascommissie vanwege diezelfde beperkingen haar werk nog niet kan doen, is nog niet precies te zeggen wanneer dit gaat plaatsvinden. We verwachten dat dat ergens eind april/begin mei zal zijn. Alle leden van wie we een mailadres in de ledenadministratie hebben krijgen de agenda en de stukken per e-mail toegestuurd met daarbij een antwoordformulier. Op dat formulier kan iedereen wel of geen instemming geven op de vragen die gesteld worden. Het bestuur vindt het belangrijk om verantwoording af te leggen aan de leden en op deze manier kan dat. Intussen blijven we hopen op betere tijden, die steeds dichterbij komen.
 

Oproep kandidaten voor een bestuursfunctie

Na het afscheid van Sissel de Vries-Skjøthaug telt het bestuur nog 4 leden. Gelukkig loopt Ronald Hage zich al warm om na benoeming door de Algemene Ledenvergadering het bestuur te versterken, hetgeen hij in feite nu al doet. Leo van der Torre is aan het einde van zijn tweede termijn en treedt derhalve af bij de komende ALV. Het bestuursteam is dan nog altijd slechts met 4 personen. Daarom roepen wij kandidaten op voor een bestuursfunctie. Lijkt het je leuk om in een gezellig team verantwoordelijkheid te dragen voor het reilen en zeilen van onze mooie vereniging, meld je dan aan! Vele handen maken licht werk. Voor informatie kun je terecht bij Caroline Geldtmeijer, secretaris@nederland-noorwegen.nl.


Tusen takk!

Jos Verpaalen, de samensteller van de nieuwsbrief is helaas genoodzaakt te stoppen met deze taak. Daarom is deze editie voorlopig de laatste. We zijn op zoek naar iemand die het van hem kan en wil overnemen. Voor informatie kun je ook hiervoor terecht bij Caroline Geldtmeijer, secretaris@nederland-noorwegen.nl.

We danken Jos voor de tijd dat hij de nieuwsbrief voor ons verzorgd heeft. Het was altijd een gevarieerde en lezenswaardige nieuwsbrief met een fijne combinatie van interessante informatie en leuke weetjes. Dank je wel, Jos!

Uit het nieuws
'Eind mei kunnen de grenzen worden geopend.'

Dat zegt Geir Bukholm van het National Institute of Public Health (NIPH) tegen de Noorse krant VG .
Hij is de directeur van infectiebeheersing, maar iedereen boven de 45 moet wel zijn eerste dosis coronavaccin hebben gekregen om dit mogelijk te maken.

- Uiteindelijk zullen we de grenzen kunnen openen. Dan kunnen we normaal toeristenverkeer krijgen. En we kunnen ons openstellen voor alles wat met sociale bijeenkomsten te maken heeft. Het kan eind mei gebeuren. Maar ik kan het niet zeker beloven, zegt Bukholm tegen VG.

Het grootste obstakel is het gebrek aan vaccins.

We zullen in mei en juni grote hoeveelheden vaccins laten afleveren.
We willen binnen twee maanden van een vrij klein deel vaccineren naar bijna iedereen, zegt hij.

Zie grenzen open?

REDD+:  Noorwegen werkt mee aan CO2-reductie in de wereld
 

Sinds 2007 kent Noorwegen jaarlijks tot NOK 3 miljard van zijn budget voor hulp toe aan REDD+ (Reducing emissions from deforestation and forest degradation in developing countries), een programma dat ontwikkelingslanden financieel beloont voor CO2-reductie die is gerealiseerd door aantoonbare vermindering van ontbossing en bosdegradatie.

Zie voor meer info REDD+
Muziek/Film/Boek/Blog e.d.

Blog:
Artsenstel emigreert naar  Noorwegen

In nieuwsbrief 1/2021 informeerden wij u  over dit artsenstel.
Blijf op de hoogte van de belevenissen van Arjan van den Akker en Marijn Radersma via deze (opnieuw) vernieuwde link:
Blog Arjan van den Akker

 

 

Noorse thriller: Vrije val
(Randi Fuglehaug)


Het verhaal speelt zich af in het normaal zo rustige Fjordengebied in het westen van Noorwegen. Daar vindt een extreme sports-festival plaats. Een skydiveteam van vier vrouwen maakt een formatiesprong en voor het oog van honderden mensen gaat de parachute van een van hen niet open. Politieonderzoek toont aan dat het geen ongeluk was...

Verschijnt: 5 maart 2021 (320 pagina’s)
ISBN 9789026353666 (ook in e-book)
zie  Vrije val

TV: 22 Juli: Norway's Darkest Day

VIJF UUR DUREND TELEVISIEDRAMA GEEFT MEER INZICHT IN NOORS NATIONAAL TRAUMA.

(Foto credits: Lumière Benelux)

In 2018 verschenen twee speelfilms over de door Anders Breivik uitgevoerde aanslagen op 22 juli 2011 in Noorwegen: Utoya: Juli 22 en 22 July. Waar die films zich focussen op de gruwelijkheden zelf, geven showrunners Sara Johnsen en Pal Sletaune in het vijf uur durende televisiedrama 22 Juli: Norway’s Darkest Day juist meer inzicht in de keur aan mensen die de gebeurtenissen van dichtbij meemaakten: de camera volgt onder meer politieagenten, trauma-artsen, leraren en schoonmakers. Voor, tijdens en na 22 juli.
Vanaf 9 maart op Ziggo movies & Series te zien
Zie voor meer informatie 22 juli Norway's Darkest Day

Boek: Nasjonale turistveger (vernieuwde uitgave)

De grenzen zijn (nog) niet open maar om jullie alvast wat lekker te maken dit (herziene) boek over de  nationale toeristische routes in Noorwegen.

Dit boek vertelt hoe de attracties zijn ontstaan ​​en wat je kan beleven. Een omweg langs de Noorse natuur, design en architectuur die zeer de moeite waard is.


Nieuw in het boek zijn onder meer de presentatie van de herdenkingssite Steilneset in Vardø, de kunstwerken Hiet (DEN) op Aurlandsfjellet en Stein på stein (Rock on Top of Another Rock) op Valdresflye. Verder worden Selvika picknickplaats in Havøysund, Kleivodden op Andøya, Steinsdalsfossen in Hardanger, Eldhusøya op Atlanterhavsvegen naast het gouden toilet op Senja en het iconische punt Vøringsfossen op de Hardangervidda genoemd.

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Noorse Ministerie van Cultuur en het NorskForm.

(
Norsk Form was een Noorse stichting met als doel het algemene begrip van de verbinding tussen mensen, design en architectuur te vergroten en die in 2017 haar naam veranderde in Design and Architecture Norway, met de korte naam DOGA .

Zie uitgever  Forlaget Press ISBN 9788232800988

Terugkijken: Van de kaart in Noorwegen

Op vrijdag 12 maart was op NPO3 om 21.15 uur:
Van de kaart!
Top-kok Sergio Herman en acteur Axel Daeseleire gaan op culinaire zoektocht over de hele wereld.
Vanavond (12 maart) zijn ze in Noorwegen.
Kijk terug via Van de kaart Noorwegen. Veel kijkplezier!

TV:  'Het Hoge Noorden'

Soetkin Baptist performs 'Kom Sommarvijnn'


In de boeiende serie ‘Het Hoge Noorden’ uitgezonden door de Belgische TV zingt Soetkin Baptist, die van België naar Noorwegen verhuisde en een zeer goede zangeres is, een Noors lied genaamd 'Kom Sommarvijnn'.

Dit lied werd voor het eerst in 1980 gezongen door Tove Karoline Knudsen en daarna vertolkt door diverse andere artiesten.

Klik 'Soetkin performs 'Kom Sommarvijnn' en geniet mee...
 
Activiteiten 
Online lezing op zondag 21 maart 14.00 uur

Regio Zuid-Nederland van onze Vereniging Nederland-Noorwegen organiseert de online lezing:
”Op zoek naar Peer Gynt (Fietsen in Noorwegen)” door Frans Kabel

Peer Gynt was een avonturier die het liefst rondzwierf in de natuur om avonturen te beleven. Wanneer hij terugkeerde in het dorp vertelde hij zijn verhalen en hij zelf was de held.
De bergwereld waar Peer Gynt rondzwierf zijn Rondane en Jotunheimen.
Frans en zijn vrouw  kwamen op hun laatste fietsreis door het rijk van de legendarische Peer Gynt, vandaar de titel van deze voordracht.

Nu kent de vakantiefietser Noorwegen vooral van de tocht naar de Noordkaap. Vanaf Trondheim is er voornamelijk één route langs de kust via de Lofoten en Vesteralen. Frans neemt u ook mee op deze reis.

Praktisch:
Door de corona-situatie zullen wij deze lezing online verzorgen op zondag 21 maart, aanvang 14.00 uur.

Schrijf je in door een mailtje te sturen, voor de lezing, naar vnnzuid@gmail.com.
Je ontvangt dan per e-mail de link waarmee je aan de activiteit kan deelnemen.
Deelname is gratis!
 
 
Agenda  (onder voorbehoud i.v.m. corona)
rond 20 maart 2021
Kontaktlinjen verschijnt

zondag 21 maart 14.00 uur
Online lezing ”Op zoek naar Peer Gynt (Fietsen in Noorwegen)” door Frans Kabel
(vooraf aanmelden!)

4 en 7 april 2021
Thomas Dypdahl & Metropole Orkest in
Tivoli Vredenburg Utrecht en 013 Tilburg
Tickets verkrijgbaar bij Ticketmaster.


18 november 2021
Wadruna in Tivoli Vredenburg Utrecht
Tickets voor de show zijn verkrijgbaar (mits niet uitverkocht)
via de website van TivoliVredenburg.

 
Oproep ...

Gezocht: nieuw lid voor de kascommissie

Ieder jaar treedt één lid van de kascommissie reglementair af. Dat betekent dat we ieder jaar ook een nieuw lid zoeken om aan de Algemene Ledenvergadering voor te dragen voor benoeming. De kascontrole vindt eenmaal per jaar plaats, meestal eind maart/begin april. Het eerste jaar ben je reserve-lid. Dan kun je opgeroepen worden als één van de andere leden niet kan. Vervolgens neem je twee jaar deel aan de kascontrole. Onze administratie is niet ingewikkeld en je hoeft geen accountant te zijn om de controle te kunnen uitvoeren. Het is belangrijk dat het bestuur verantwoording kan afleggen aan de leden. De kascontrole is daar een essentieel onderdeel van. Lijkt het je leuk om namens de leden de financiële administratie te controleren? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar secretaris@nederland-noorwegen.nl. Voor vragen kun je ook bij de secretaris terecht.

Nog even dit ...
Lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan heel eenvoudig lid via dit aanmeldingsformulier. Je ontvangt elk kwartaal ons prachtig vormgegeven en zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Vereniging Nederland-Noorwegen ook op Instagram!
Wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram account heeft? Volg ons ook op Instagram !
Neem eens een kijkje op onze Facebookpagina of volg ons via Facebook!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met dagelijks nieuwe berichten. De artikelen zijn zeer gevarieerd: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
Heb je zelf geen Facebook-account?
Geen probleem ook dan kan je de pagina bezoeken! 
Op zoek naar onze vernieuwde website?

Gebruik de nieuwe QR-code!
Je hoeft er maar je smartphone-camera voor te houden en de website dient zich aan!
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Stuur dan een mail naar: nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl 
Inschrijven via de knop "subscribe" onderaan deze nieuwsbrief kan ook.
Website
Email
Facebook
Instagram
Copyright © 2021 Vereniging Nederland-Noorwegen, All rights reserved.
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van de Vereniging Nederland-Noorwegen of omdat je interesse hebt in Noorwegen.

Samensteller nieuwsbrief: Jos Verpaalen

Mailadres:

nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen of wil je uitschrijven? 
subscribe or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp