Copy
Nieuwsbrief 6 / 2022
17 december 2022  
Dit kunstwerk is jaren geleden in Ullensvang (Vestland) ontstaan, maar niemand weet wie het heeft gemaakt. Het patroon is waarschijnlijk afkomstig van een kledingriem en werd 's nachts op de weg geschilderd.

(met dank aan Hanneke de Graaf voor foto en info)
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 11 februari 2023 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur
Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Ruim 900 lezers hebben het afgelopen jaar genoten van het nieuws gerelateerd aan Noorwegen. Ook een bewogen jaar! Nu het tegen Kerstmis en oud en nieuw loopt, valt op dat we eindelijk normale feestdagen tegemoet kunnen zien. Dat alleen al is fijn om naar uit te kijken en met familie en kennissen van te genieten.
Langs deze weg wensen we alle lezers van de nieuwsbrief een mooi en vooral gezond nieuwjaar toe. Op naar een jaar waar we terug kunnen gaan naar een normale situatie in binnen- en buitenland.
Naast het nieuws en interessante items wordt in deze nieuwsbrief uitgebreid aandacht geschonken aan muziek, film, boeken en blogs.
De nieuwsbrief eindigt met een overzicht van de activiteiten in de regio's Noord-Holland noord en Zuid-Nederland en de agenda van de vereniging.
Voor de leden van de vereniging willen we alvast onze algemene ledenvergadering van 15 april a.s. in de Noorse Kerk in Rotterdam onder de aandacht brengen. Reserveer deze datum in je (nieuwe!) agenda.
Uit het nieuws en interessante items
Slee
Konden we in Nederland ook maar weer eens met de slee naar de supermarkt......... 
Wel vastzetten met een slot, net zoals je fiets!
 
Eerste energie-positieve hotel ter wereld
In 2024 opent net boven de poolcirkel het eerste energie-positieve hotel ter wereld. Het ligt aan de voet van Svartisen, een gletsjer van 370 vierkante kilometer die door Noorwegen loopt. Het hotel zal onder het merk Six Senses opereren.
Het ringvormige Six Senses Svart wordt het eerste volledig CO2-neutrale en emissievrije resort. Dit betekent dat het niet alleen 85 procent minder energie verbruikt dan vergelijkbare hotels, maar dat het op termijn ook meer energie zal opwekken (via zonnepanelen en geothermische bronnen) dan nodig is om te bouwen en te exploiteren. Het resort en de aangrenzende diensten, waaronder de bootshuttles, zullen volledig zelfvoorzienend zijn op het gebied van elektriciteit, water en afvalbeheer.

Het hotel telt 94 kamers. Iedere hotelkamer wordt uitgerust met de zogeheten Svart Touch: een contactloze technologie die zich aanpast aan de gemoedstoestand van de gasten. Er zal ook een Svart Design Lab zijn, dat zal fungeren als een broedplaats voor innovatie en onderwijs en laat zien hoe nieuwe technologieën de hotelsector dichter bij CO2-neutraliteit kunnen brengen.

De architecten van het Noorse architectenbureau Snøhetta hebben uitgebreid in kaart gebracht hoe zonnestraling zich het hele jaar door gedraagt in relatie tot bergachtige context om de energieopbrengst te optimaliseren. Het resultaat van de studie is een belangrijk uitgangspunt geweest voor het circulaire ontwerp van het hotel. Zowel hotelkamers, restaurants als terrassen zijn strategisch geplaatst om de energie van de zon gedurende de dag en seizoenen optimaal te benutten. Het dak van het hotel is bekleed met Noorse zonnepanelen die zijn geproduceerd met schone waterkracht, waardoor de ecologische voetafdruk nog verder wordt verminderd. Door de lange zomernachten in dit gebied, zal de jaarlijkse productie van zonne-energie aanzienlijk zijn.

Blauwe stad zoals Jodhpur (India) of Chefchaouen (Marokko) in Noorwegen!?
Sortland, het regionaal centrum van Vesterålen, noemt men ook de 'Blauwe stad aan de zee-engte'. Enkele personen hadden het idee opgevat om de huizen in verschillende schakeringen van blauw te schilderen, een idee dat later door de gemeentelijke overheid werd overgenomen. Niet alle eigenaars gingen hiermee akkoord. Er werd een tiental woningen in het centrum blauw geschilderd.
Noors leren?
Voor taalcursussen Noors kun je o.a. bij het SVIN in Groningen terecht. De volgende reeks groepscursussen start in de week van 23 januari 2023.
De cursussen zijn in het bijzonder gericht op vakantiegangers en mensen die plannen hebben om naar Scandinavië te verhuizen. Iedereen, van beginners tot vergevorderden, kan bij het SVIN terecht.
Kijk voor meer informatie op www.svin.nl of stuur een e-mail naar info@svin.nl.
Het Noorse alfabet
Het Noorse alfabet heeft 29 letters. Naast het 26-letterige alfabet zoals we dat in Nederland kennen heeft het Noors nog de tekens å, æ, en ø. De letter w komt alleen voor in buitenlandse woorden.
Bijzondere letters:
- æ - komt voor in het Noors, Deens, IJslands en het Faröërs. De æ wordt ongeveer uitgesproken als een korte e, zoals de e in het woord "stem".
- å - Deze letter, die iets meer dan honderd jaar oud is, wordt gebruikt in het Noors, Deens en het Zweeds. De letter werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden door een Noorse drukker ter vervanging van de letter aa, die als een korte o (als in het woord "stom") wordt uitgesproken. Enkele decennia later werd deze letter ook in het Deense en Zweedse alfabet overgenomen. Een dubbele a komt in deze talen dan ook nagenoeg niet meer voor, behalve in plaatsnamen en eigennamen. Waar de dubbele a nog voorkomt wordt deze ook als een korte o uitgesproken. De naam van de Deense stad Aabenraa wordt dus uitgesproken als Obenro (met een korte o, dus niet uitspreken als Oobenroo!). Bij plaatsnamen mag de å ook gebruikt worden. Aabenraa mag dus ook als Åbenrå geshcreven worden. Beide alternatieven zijn correct. Bij eigennamen van personen is men iets conservatiever. Hoewel veel families bij de invoering van de å dit zo nodig ook in hun familienaam toegepast hebben, blijft men naar personen van voor de invoering van de å en die een dubbele a in hun namen hadden verwijzen met een dubbele a. Bij bijvoorbeeld een herdruk van het werk van de Deense 19e eeuwse filosoof Kierkegaard is het onwaarschijnlijk dat zijn naam als Kierkegård geschreven gaat worden.
- ø - Deze letter wordt gebruikt in het Noors, Deens en Faeroërs, en correspondeert met de ö in het IJslands en het Zweeds. De ø wordt uitgesproken als de eu in "leuk"of als eu in "peul".
Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Noors Solistenkoor
Kerst brengt licht in de duisternis. Dat geldt al helemaal in landen waar de dagen ’s winters zeer kort zijn, zoals in Noorwegen. Een programma van ruim een uur met traditionele kerstliederen uit het hoge noorden uitgevoerd door een topkoor uit Scandinavië.
Muziek: Leif Ove Andsnes brengt nieuwe CD uit
Deze Noorse pianist zagen we enkele weken geleden optreden bij Podium Klassiek.
Poëtische toonschilderingen is een cyclus van stukken voor pianosolo. Deze cyclus is een minder bekend werk van de Tsjechische componist Dvorák.
Ook op Spotify is deze muziek te vinden.
Leif Ove Andsnes
De Noorse pianist Leif Ove Andsnes presenteert met zijn nieuwe album Dvořák: Poetic Tone Picture een zeldzaam juweel uit het pianorepertoire.
Boek: De vissershut
(auteur: Stein Torleif Bjella)

Noorse bestseller over de schoonheid van het vissen én de kracht van de natuur.

Ivar Helgesen Aal is een 79-jarige zakenman en begaafd violist. Hij is bovendien fervent visser en trotse eigenaar van een Noors bergmeer met visrechten. Vastberaden dat zijn neef Jon het meer na zijn dood moet overnemen, brengen de twee daar zeven herfstdagen vissend door. De 47-jarige Jon is onderwijsassistent en een weinig succesvolle muzikant. Tijdens deze week probeert Ivar Jon alles te leren wat hij moet weten over vissen en het leven, nu zijn eigen dagen geteld zijn. 

De vissershut is een roman over eenzaamheid, de pijnlijke pogingen nader tot elkaar te komen en de onvermijdelijke eindigheid van het leven. Het toont de kracht van de natuur, de schoonheid van het vissen en de liefde voor muziek en het leven. 

Stein Torleif Bjella is een Noorse auteur en muzikant. Hij schrijft zijn eigen nummers en heeft met zijn muziek al vele prijzen gewonnen. De vissershut is zijn romandebuut en was direct een bestseller in Noorwegen. 

Boek: Stargate
(auteur: Ingvild Hedemann Rishøi, vertaald uit het Noors door Liesbeth Huijer)

Ronja, haar grote zus Melissa en haar vader wonen in Tøyen, een volksbuurt in Oslo. Kerstmis staat voor de deur en Ronja wil voor het eerst van haar leven een eigen kerstboom. Haar vader, die te vaak en te veel drinkt, is net weer zijn baan kwijt. Met de hulp van een vriend, de conciërge, bezorgt Ronja hem een baan op de kerstbomenmarkt. Een paar dagen lang lijkt alles goed te komen: haar vader blijft nuchter, er is fatsoenlijk eten en misschien komen er zelfs kerstcadeautjes aan. Maar als hij weer begint te drinken, lijkt een gelukzalige kerst in gevaar te komen. Melissa ziet geen andere keuze dan het over te nemen op de kerstbomenmarkt en Ronja helpt haar zo goed als ze kan. Het werk is loodzwaar, de baas is streng en het is ijskoud. Maar er zijn ook drie wijzen, een ster en een magisch bos…

Ingvild H. Rishøi heeft met Stargate een eigenzinnig, ontroerend kerstverhaal geschreven, een sprookje van onze tijd, dat diepe indruk maakt door de stem van Ronja. Stargate is een klein meesterwerk vol realistische magie, in de traditie van H.C. Andersen.

Film: Plus que jamais
Vanaf 1 december te zien in de bioscoop: Plus que jamais. Een Franse film die zich grotendeels in Noorwegen afspeelt. 
Voor de recensie >>lees verder

"Niets is zo vervelend als verteld worden hoe dapper je bent." Het is maar één van de rake en eerlijke observaties in Emily Atefs sublieme drama over een stervende jonge vrouw - en over afscheid nemen op eigen voorwaarden. Hélène (een prachtige rol van Vicky Krieps) lijdt aan een longziekte die haar beetje bij beetje dichter bij de dood brengt. Toch wil ze een zo normaal mogelijk leven leiden met haar echtgenoot Mathieu, tot ze besluit zich te ontdoen van de sociale normen en de verwachtingen van haar naasten. Hélène laat alles achter om de Noorse berglucht op te snuiven.

Film: Troll
Vanaf 1 december te zien op Netflix: Troll. 
Het verhaal: Tidemann, die vooral werkt aan opgravingen van dinosauriërs, herkent de sporen aanvankelijk niet. Maar haar vader – die in de Noorse wildernis woont – rept al snel over trollen. Maar dat kan toch helemaal niet? Wat volgt is een gedegen schouwspel waarin Uthaug de juiste ingrediënten mixt: een vleugje zwarte humor; een ontroerend moment hier en daar. Hoewel de actie het meest in het oog springt. En de trol en zijn menselijke vijanden zijn op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. Er is niet beknibbeld op het gebruik van computereffecten.

Voor de trailer, zie hieronder:

Stripboek: De Bergenvaarders
De Bergenvaarders is een stripserie die zich afspeelt in Deventer eind veertiende eeuw, toen de stad een van de machtigste Hanzesteden van Oost-Nederland was.

Het eerste deel gaat over twee jonge raddraaiers die meegaan op een kogge richting Bergen, voor de handel in stokvis en om een machtige handelaar in diskrediet te brengen.

Het scenario is geschreven door Kristof Berte. Tekeningen zijn van Joey Potargent, inkleuring Shirow di Rosso.

Activiteiten door de VNN
(regio Noord-Holland noord) georganiseerd
20 januari 2023 - "Herfst en winter in het Noorse bergland"(Fred Geers)
Reisjournalist Fred Geers reisde voor zijn artikelen en reisgidsen door heel Noorwegen in alle seizoenen. In de presentatie neemt hij de bezoekers mee door het Noorse bergland en de natuur van Noorwegen. 
Op stap in het uitgestrekte land komen daarbij de grote verschillen in klimaat naar voren in het langgerekte Noorwegen. Juist die verschillen zijn voor Noorwegen zo kenmerkend. De verschillen tussen de kust en het binnenland en noord en zuid zijn het meest opvallend. Naast deze markante verschillen zijn er ook grote regionale verschillen door de ligging en de aard van het landschap. Bij de presentatie komen ook deze verschillen naar aan bod; mooi om te zien wat de invloed van het klimaat op de natuur is. 
In het noorden van Europa kunnen de verschillende seizoenen elkaar snel opvolgen. Juist in de overgangen van de zomer naar de herfst en van de herfst naar deze winter komen de verschillen mooi tot uiting. Na een paar koude nachten kan het landschap – vooral in de bergen – volledig van kleur verschieten en een paar dagen later weer. 
Tijdens de lezing neemt Fred Geers de bezoeker mee op pad door de natuur op de ski, de sneeuwschoenen, en op de slee.
Let op: de datum van deze lezing is gewijzigd (stond eerst op 27 januari 2023 gepland)

10 maart 2023 - "Hout in Noorwegen" (Ronald Hage)
Zie info bij de activiteiten van regio Zuid.

14 april 2023 - "Langs de koele kusten van Spitsbergen" (Otte Zijlstra)
In juni 2019 zag Otte Zijlstra een jongensdroom in vervulling gaan: een reis naar het hoge noorden en wel naar Spitsbergen. Een landcruiser voor op de wal en een boot met zodiacs voor op het water. Rond Longyearbyen, de Adventfjord, het vliegveld en langs de autoweg was veel te zien. Rosse en grauwe franjepoten, koningseider, alpensneeuwhoen, kleine rietgans, sneeuwgors, poolvos, inheems rendier, kleine jager, noordse stern, ijseend en honderden broedende eiders dicht bij hondenkennels, omdat daar de poolvos niet durft te komen. Een boottocht van een week langs niet te beschrijven landschappen, zo mooi en adembenemend! IJsberen met in hun buurt vaak ivoormeeuwen die hun restjes en ook wel hun fecaliën opruimen. Walrus, baardrob en ringelrob kruisten hun pad, broedende kleine alken, zwarte zeekoet, Noordse stormvogel, (vaak donkere fase) dikbekzeekoet, papegaaiduiker en grote burgemeester, te veel om op te noemen. In woord en beeld zal hij de bezoekers meenemen op zijn reis.

Alle activiteiten van regio Noord-Holland vinden plaats in
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00.
Activiteiten door de VNN
(regio Zuid-Nederland) georganiseerd
19 maart 2023 - “Hout in Noorwegen” (Ronald Hage)
Als regelmatige bezoeker van Noorwegen wandelt Ronald Hage graag in de natuur. Lopend over de fjell of door het bos valt zijn oog keer op keer op de diversiteit aan begroeiing variërend van dwergberkje tot reuzenzilverspar. Twijgjes hout die maar net in staat zijn hun kruin enkele centimeters boven de grond uit te steken tot robuuste boomstammen die een recordhoogte van bijna 54 meter bereiken. In deze natuur ligt de basis van het hout. De mens heeft al eeuwenlang de bruikbaarheid van dit hout ingezien en het benut in ontelbare toepassingen. Van brandhout voor de kachel, bouwmateriaal voor het Vikingschip en de Staafkerk tot constructiepanelen bij de bouw van het hoogste houten hotel in de wereld dat in Brumunddal staat. Ronald neemt je in beeld en verhaal mee vanaf de zaailing in de bodem van het bos tot op het 85 meter hoge dak van het Wood Hotel.

25 juni 2023 - "Ibsen" (Rixt Bilker)
Informatie volgt in de volgende nieuwsbrief!

24 september 2023 - "Verdens verste mennesker" (film)
Informatie volgt in een van de volgende nieuwsbrieven!

26 november 2023 - lezing (Myra de Rooy)
Informatie volgt in een van de volgende nieuwsbrieven!

Alle activiteiten van regio Zuid-Nederland vinden plaats in
  Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl 
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00. Introducés zijn welkom!


Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in Noorse sferen te komen. 

Agenda
20 januari 2023
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

29 januari 2023
Uiterste inleverdatum kopij Kontaktlinjen 1 / 2023

11 februari 2023
Nieuwsbrief 1 / 2023 verschijnt

10 maart 2023
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

18 maart 2023
Verschijningsdatum Kontaktlinjen 1 / 2023

19 maart 2023
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

1 en 2 april 2023
Emigratiebeurs (Expo te Houten)

14 april 2023
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

15 april 2023
Algemene ledenvergadering Vereniging Nederland-Noorwegen
(Noorse kerk, Rotterdam)

6 en 7 mei 2023
Scandinavië Markt (Schokland)

25 juni 2023
Activiteit regio Zuid-Nederland
Nog even dit ...
Foto's
We zijn altijd op zoek naar mooie foto's van of over Noorwegen voor de website van de vereniging (en daarnaast ook voor de nieuwsbrief). Je kunt je foto's, bij voorkeur via WeTransfer, sturen aan webmaster@nederland-noorwegen.nl.
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem een kijkje op Facebook en Instagram en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met zeer regelmatig nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!

De inhoud van beide kanalen is ook te vinden op onze website: altijd makkelijk leesbaar >>lees verder
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2022 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp