Copy
Nieuwsbrief 1 / 2022
19 februari 2022  
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 16 april 2022 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur
Vandaag 19 februari, een dag om te vieren! Een nieuwe nieuwsbrief van onze vereniging en Nederland gaat na twee jaar coronamaatregelen stapsgewijs grotendeels open. Ook ons geliefde land Noorwegen heeft inmiddels de meeste maatregelen ingetrokken. Dat betekent dat wij ons vrijer kunnen bewegen en dat reizen en het ontmoeten van elkaar een stuk eenvoudiger gaat worden. 
De vereniging heeft opnieuw in regio Zuid-Nederland interessante lezingen op haar programma staan en wie weet volgen de andere regio’s binnenkort. Om in de Noorse sfeer te komen kan je jezelf al onderdompelen in de muziek van Edvard Grieg gecombineerd met prachtige beelden van Noorwegen. Mocht je jezelf willen uitdagen en graag Scandinavische liederen zingen, dan vind je hieronder een mooi aanbod. De volksliederen van Nederland en Noorwegen hebben we de afgelopen twee weken tijdens de Olympische Spelen in China ook zeer regelmatig mogen horen bij het uitreiken van medailles op Medal Plaza. Wat hebben we kunnen genieten van de sportieve inzet van de Nederlandse en Noorse deelnemers. Hun prestaties op de latten en de ijzers brachten ons regelmatig in extase. Soms moeilijk te kiezen voor wie je was, maar als betrokkene bij de Vereniging Nederland-Noorwegen was het beide goed. De Olympische medaillespiegel (vrijdag 18/2) zet het sterke Noorwegen als wintersportland wel erg duidelijk op de wereldkaart.
Komende maand verschijnt de eerste uitgave 2022 van ons verenigingsblad. We zijn erg nieuwsgierig naar alle nieuwe artikelen in deze Kontaktlinjen, samengesteld door het vernieuwde redactieteam. Mocht je nog geen lid zijn, maar wel belangstelling hebben voor ons verenigingsblad, meld je dan snel aan als nieuw lid. Met veel zorg en toewijding is opnieuw deze nieuwsbrief tot stand gekomen en wij wensen iedereen veel lees-, kijk- en luisterplezier.
  Medaillespiegel  Olympische Spelen (18/2)    
Uit het nieuws en interessante items
Zangers en zangeressen gezocht!
Het Scandinavisch Koor (a capella) zoekt mensen die graag zingen.
Het koor oefent ongeveer 1 keer per 2 weken op zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur in Baarn. De oefendata staan van te voren vast.
Momenteel hebben we een Noorse dirigente, die heel enthousiast is en daarmee het koor met overtuiging weet te inspireren!
Omdat het een Scandinavisch Koor is, zingen we niet alleen Noorse, maar ook Zweedse en Deense liederen.
Gewoon een keer bij een repetitie komen luisteren ? Natuurlijk altijd goed!
Kijk op de website van het koor: www.scandinavischkoor.nl  
Daar vind je ook heel veel informatie over het koor. Of stuur een email naar pb@scandinavischkoor.nl
Kalender 2022
De voorpret is leuker dan de reis zelf, zeggen ze … 
Heb je zin in een kalender met prachtige Noorse natuurfoto’s?
Ook leuk als je geen reis aan het plannen bent, natuurlijk!
Bij de Noorse Kerk in Rotterdam hebben ze nog een klein aantal van de bekende “Norgeskalenderen 2022” over.
De Noorwegenkalender is ca 40x33 cm (hxb) en de Kabouterkalender is ca 33x30 cm (hxb).
Als je belangstelling hebt kan je een berichtje sturen aan kirkedrift.rotterdam@outlook.com, en de vrijwilligers bij de kerk sturen de kalender snel naar je toe.
De prijs is € 24,75 inclusief verzendkosten.
De Noorse kroonprinses gaat er wel voor
Je wordt maar één keer achttien en in Nederland hebben we in december gezien wat dat teweegbrengt als je uit een koninklijke familie komt. Kortgeleden was het de beurt aan prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen. Die haar debuut als achttienjarige hoogst fashionable oppakte.
Van nieuwe portretten tot een bezoek aan de premier en een uitgebreid televisie-interview... daar moesten allemaal volwassen looks voor worden uitgekozen. En die shopte de prinses... in haar moeders kast.
Het laat maar zien hoe verschillend de achttienjarige troonopvolgers zijn in hun aanpak. Ingrid koos voor een thuisshop en lijkt daarmee duidelijk aan te geven dat haar eigen royal garderobe momenteel nog geen prioriteit heeft.
Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Noorwegen op muziek van Edvard Grieg
Peer Gynt is de hoofdrolspeler in een toneelstuk van Henrik Ibsen geschreven in 1876. Samen met de Peer Gyntsuite gecomponeerd voor de premiere. In opdracht van de Noorse regering had Ibsen een rondreis gemaakt door de Ronde Bergen om daar verhalen van het volk op te tekenen. In het dorp Vinstra schreef Ibsen de avonturen op van de historische Peer Gynt uit de mond van de bergbewoners. Ook bevindt zich daar het graf van Peer Gynt.
Geniet van 25 minuten beelden van Noorwegen begeleid door de muziek van Grieg.
Boek: Slagzij (Jørn Lier Horst & Thomas Enger)
Inspecteur Sofia Kovic ontdekt een verband tussen verschillende moordzaken in Oslo in het afgelopen anderhalf jaar. Ze probeert haar baas, Alexander Blix, te bereiken nog voor ze iemand anders bij de politie op de hoogte brengt. Maar voordat Blix haar kan terugbellen, wordt Kovic doodgeschoten in haar huis. Het lijkt op een keiharde afrekening. En in het appartement onder dat van Kovic lukt het Blix’ dochter Iselin maar net om aan hetzelfde lot te ontsnappen. Vier dagen laten zitten Blix en misdaadjournalist Emma Ramm in een verhoorkamer tegenover de nationale recherche. Blix heeft een man doodgeschoten en Ramm heeft dit zien gebeuren. In het ziekenhuis vecht Iselin voor haar leven. Blix weet inmiddels niet meer wie hij nog kan vertrouwen. En wat erger is: hij weet niet of Iselin het zal redden. Bovendien is hij er niet zeker van dat hij de juiste man heeft neergeschoten…
(verschijningsdatum: eind maart 2022)

Boek: In de lengte (Myra de Rooy)
‘In de lengte’ vertelt over Myra de Rooy's wandeltocht door Noorwegen; een fysieke uitdaging, een indrukwekkende en eenzame tocht door Europa’s laatste grote wildernis.

Myra zal op 3 april 2022 een lezing voor de vereniging verzorgen, zie elders in deze nieuwsbrief.

Boek: Friluftsliv (Eric en Benjamin Brinckmann)
Friluftsliv (letterlijk vrije-lucht-leven) is de Noorse manier om je thuis te voelen in de buitenruimte. Eric Brinckmann beschrijft met zijn zoon Benjamin op een luchtige, verhalende en praktische manier het leven in de open ruimte van het Noorse en Nederlandse landschap: buiten slapen, je oriënteren op de zon en de sterren, kamperen met zo min mogelijk spullen, of kanoën in een eindeloos landschap vermengd met praktische toepassingen van eetbare planten, bruikbare bomen en leesbare wolken en Sami-weetjes. Dit is een lees-, reis- en doe-boek dat begint in je eigen tuin of op je balkon: daar valt de buitenwereld al op een spannende manier te beleven. Je kunt daar blijven of er verder op uit trekken, allebei goed. De auteurs vergeten niet dit buitenleven in een historische en filosofische context van Arne Naess en Spinoza te plaatsen en daarmee extra diepgang te geven. Eric Brinckmann (1961) studeerde rechten en filosofie en is momenteel directeur van landgoed Het Lankheet in Overijssel en schrijver van filosofische wandelboeken. Benjamin Brinckmann (1992) studeerde milieukunde in Noorwegen en woont nu in Sandefjord (Noorwegen) waar hij onder andere docent Friluftsliv is.

Kinderboek: Wat is er met jou gebeurd?
(Jenny Jordahl)

Noorse full colour graphic novel voor kinderen over de moed om jezelf te zijn.

In 'Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?' vertelt de Noorse Jenny Jordahl in woord en beeld het verhaal van een meisje dat te maken krijgt met vooroordelen vanwege haar gewicht. Het resultaat is een ontroerende novel, die terecht is bekroond met twee belangrijke Noorse prijzen waaronder de 'Brageprisen for barne- og ungdomsbøker (de Brage-prijs voor kinder- en jeugdboeken).

Boek: Het huis aan het einde (Irwan Droog)
Irwan Droog deed waar de meeste mensen alleen maar van dromen: hij verliet de drukte van de Nederlandse stad om samen met zijn vriendin en hond op een minuscuul, afgelegen eilandje in Noorwegen te gaan wonen. Te midden van de talloze trekvogels en loslopende schapen ziet hij de seizoenen komen en gaan, van noorderlicht tot middernachtzon. In de tussentijd duikt hij in de geschiedenis van het eiland en zijn bewoners. Zo ontmoet hij visser Knut, die al zijn leven lang op het eiland woont, Eivind, die elk voorjaar voor de eidereenden zorgt, en Heidi, die er de liefde vond en nooit meer weg wil.

Boek: Noorse truien breien (Linka Neumann)
Brei jezelf warm met de patronen voor deze überwarme en stoere Noorse truien van Linka Neumann.
In ons koude kikkerlandje heb je er nooit genoeg van: dikke truien! Met de hulp van Linka Neumann brei je nu gemakkelijk zelf een heerlijke Noorse trui. De breipatronen van stoere Noorse truien voor buitenmensen en avonturiers zijn geschikt voor vrouwen, mannen en kinderen. Brei ze voor jezelf of voor een ander – een musthave voor iedereen die een duurzame, wollen trui wil breien die je een leven lang warm houdt.
Film: a-ha The Movie
Take on Me is een van die nummers die nog steeds tot in de uithoeken van de kleinste karaokezalen gezongen wordt. De hit betekende in 1985 de wereldwijde doorbraak van a-ha, mede dankzij de aansprekende videoclip. Een droom die de bandleden al van kinds af aan hadden, maar onbereikbaar leek voor een kleine band uit Noorwegen in de jaren ’70...
Over een band die nog steeds met veel succes optreedt, maar die nooit op vriendschap gebaseerd is geweest.
Vanaf 28 april te zien in de bioscoop.

Kijk voor de trailer: https://youtu.be/4HpoNUYXlwE
Activiteiten door de VNN (regio Zuid) georganiseerd
Lezing door Myra de Rooy op zondag 3 april 2022:
"In de lengte, 3000 km solo door de Noorse bergen"

Myra de Rooy vertelt in haar presentatie over haar trektocht door Noorwegen, van de vuurtoren van Lindesnes naar de Noordkaap. Zij maakt alle seizoenen mee. In de winter met slee en op ski’s, kamperen bij min 34 graden, dagenlang vastzitten in afgelegen berghutten tijdens vliegende storm, wekenlang geen mens tegenkomen. In de zomer met rugzak door adembenemende berggebieden, langs bruisende rivieren en stille meren. Heilige bergen beklimmen, soppen door arctische toendramoerassen met rendieren en dansende muggen als gezelschap. Het is een innerlijke reis, want wie alleen reist, komt vooral zichzelf tegen. Daarnaast zijn het de inspirerende ontmoetingen onderweg, zoals de Sami-bevolking, die extra diepgang aan haar voetreis geven.
Bovenal is "In de lengte" een persoonlijk verhaal over de kracht en schoonheid van de bergen.
 
Myra de Rooy is schrijver, geoloog en bergbeklimmer. Ze maakte veel solotochten in afgelegen berggebieden in Tibet, de Himalaya en Noorwegen. Over haar ervaringen heeft ze vijf boeken geschreven: Vrouwen in Boeddha’s Bergen; Het Windpaardhuis; Dochters van de Bergen; Chamlang; en In de lengte.
Lezing door Björn von Ubisch op zondag 26 juni 2022:
"Vikingen"

Het verhaal over de Vikingen bestaat uit twee delen.
Deel één gaat over de Vikingen in het algemeen en over hun handelsroutes.
Deel twee behandelt het bouwen van een exacte kopie van een Vikingschip in 1892-1893 en het overzeilen ervan naar Chicago (IL) voor de wereldtentoonstelling in 1893. Deze Columbus-tentoonstelling was gepland voor 1892 maar werd uitgesteld tot 1893. De overtocht was in april en mei 1893 met redelijk zwaar weer, maar alles ging goed. Het Vikingschip staat nu in een dorp buiten Chicago. Voorheen was het tentoongesteld in twee verschillende prominente parken in Chicago.

Björn von Ubisch is scheepsbouwkundig ingenieur en kwam in Nederland terecht in 1981. Hier heeft hij nauw samengewerkt met een werf in Nederland met zes nieuwbouwschepen als resultaat. Eén van die schepen is tegenwoordig bij de Zweedse Marine als onderzeeboot-reddingsvaartuig in gebruik. Na 1986 was hij zelfstandig adviseur, zijn klanten waren meestal Britse en Amerikaanse bedrijven, verspreid tussen de VS en Singapore. Nu is hij met pensioen en schrijft hij artikelen voor het technische tijdschrift SWZ Maritiem.
In het Noorse bergland komen de verschillen tussen de seizoenen sterk tot uiting


Lezing door Fred Geers op zondag 2 oktober 2022: 
"Op stap door de Noorse natuur, herfst & winter in de Noorse bergen"
Reisjournalist Fred Geers reisde voor zijn artikelen en reisgidsen door heel Noorwegen in alle seizoenen. In de presentatie “Herfst & winter in de Noorse bergen” neemt hij de bezoekers mee door het Noorse bergland en de natuur van Noorwegen. 
Op stap in het uitgestrekte land komen daarbij de grote verschillen in klimaat naar voren in het langgerekte Noorwegen. Juist die verschillen zijn voor Noorwegen zo kenmerkend. De verschillen tussen de kust en het binnenland en noord en zuid zijn het meest opvallend. Maar naast deze markante verschillen zijn er ook grote regionale verschillen door de aard van het landschap en de begroeiing. Bij de presentatie komen ook deze verschillen naar aan bod; mooi om te zien wat de invloed van het klimaat op de natuur is. 
In het noorden van Europa kunnen de verschillende seizoenen elkaar snel opvolgen. Juist in de overgangen van de zomer naar de herfst en van de herfst naar de winter komen deze verschillen mooi tot uiting. Na een paar koude nachten kan het landschap – vooral in de bergen – volledig van kleur verschieten en een paar dagen later weer. 
Voor alle activiteiten van regio Zuid-Nederland geldt (onder voorbehoud van corona-regels):

Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in de Noorse sferen te komen (onder voorbehoud). 
Locatie: 
  Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl 
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).
Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00. Introducés zijn welkom!

Agenda
19 februari 2022
Nieuwsbrief 1 / 2022 verschijnt

19 maart 2022
De verschijningsdatum Kontaktlinjen 2022-1 is voorlopig gepland op deze datum.

3 april 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

16 april 2022
Nieuwsbrief 2 / 2022 verschijnt (onder voorbehoud)

23 april 2022
Algemene ledenvergadering in de Noorse Zeemanskerk (Rotterdam)

26 juni 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

2 oktober 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

20 november 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland
Bekende Noren  / deel 3: Musici
Beroemde Noorse musici
Noorse muziek is meer dan A-ha en black metal! Noorwegen heeft een rijke geschiedenis van muzikanten, van de klassieke tijd tot de moderne pop. Hier een spontane selectie.

Edvard Grieg (1843-1907) uit Bergen was een wereldberoemde componist en pianist. Hij is de meest gevierde persoon uit zijn geboortestad geworden, met overal verwijzingen naar zijn naam. Grieg gebruikte de invloed van traditionele volksstijlen in Noorwegen om meesterwerken te componeren die vandaag de dag nog steeds veel worden gedraaid in klassieke zalen over de hele wereld. Zie ook elders deze nieuwsbrief.

Morten Harket (1959-heden): de leadzanger van een van de beroemdste Noorse bands aller tijden: A-ha! De doorbraakhit "Take on Me" van de groep leidde tot een internationale carrière die bijna drie decennia besloeg. Na een laatste concert in Oslo in 2010 gingen ze uit elkaar. Harket is doorgegaan met het uitbrengen van solomateriaal en het samenwerken aan opnames met andere artiesten. Inmiddels is de band toch weer gaan optreden, op 4 mei a.s. treden ze op in Afas Live in Amsterdam! Zie elders in deze nieuwsbrief het bericht over de film!

Ane Brun (1976-heden): deze singer/songwriter uit Molde heeft grote impact gehad op de Scandinavische en internationale muziekscene. Bruns discografie is indrukwekkend, sinds 2003 bracht ze acht albums uit en toerde ze meermaals door Europa, de VS en Japan. Haar werk heeft uitstekende recensies, meerdere nominaties en overwinningen ontvangen; waaronder een handvol Spellemannprisen – het Noorse equivalent van een Grammy. Ane Brun woont momenteel in Stockholm en schrijft en maakt muziek onder haar eigen muzieklabel.

Mari Boine (1956-heden): ongetwijfeld de beroemdste Noorse Sami, althans in de wereld van entertainment. Haar minimalistische volksliedjes hebben het beeld van de Sami-cultuur helpen transformeren. Met elementen van jazz en folkrock plus enkele Engelstalige liedjes, begint de rest van de wereld aandacht te schenken aan Mari Boine.

NB. Op internet en YouTube is uiteraard nog veel meer over Noorse artiesten te vinden! Ook in Kontaktlinjen wordt regelmatig aandacht besteed aan Noorse muziek.
Nog even dit ...
Foto's
We zijn altijd op zoek naar mooie foto's van of over Noorwegen voor de website van de vereniging (en daarnaast ook voor de nieuwsbrief). Je kunt je foto's, bij voorkeur via WeTransfer, sturen aan webmaster@nederland-noorwegen.nl.
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan heel eenvoudig lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem een kijkje op onze Social Media en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met bijna dagelijks nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
Heb je zelf geen Facebook-account? Geen probleem: ook dan kun je de pagina bezoeken.
 
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2022 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp