Copy
Nieuwsbrief 6 / 2021
21  augustus 2021  
foto:  drone-shot via Selvær.no
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 16 oktober 2021 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur

Meer mogelijk!
Na anderhalf jaar met beperkingen, lijkt het er nu toch op dat er weer meer mogelijk zal zijn. Kleine groepjes kunnen al bij elkaar komen. Zo vergadert het bestuur binnenkort voor de tweede keer weer in de Noorse Zeemanskerk te Rotterdam en kwam ook de redactie van Kontaktlinjen begin deze maand weer fysiek bijeen in plaats van online. Het is fijn om elkaar niet via een scherm maar gewoon live in de ogen te kunnen kijken!
De voor 12 september a.s. geplande activiteit van regio Zuid-Nederland kan nog net niet meeprofiteren van de versoepelingen. Deze wordt daarom online georganiseerd.* Dat heeft als voordeel dat leden uit het hele land (en daarbuiten) kunnen deelnemen. Deze online-presentaties worden door de leden gewaardeerd! Dit bleek duidelijk uit de reacties die binnenkwamen op de vragen in het kader van de Algemene Ledenvergadering. 
De versoepelingen per 20 september zijn goed nieuws voor de ledenmiddag, die gepland is voor zaterdag 9 oktober aanstaande. Elders in de nieuwsbrief lees je hier meer over.
Ook voor de altijd gezellige beurs Scandinavië-XL zijn de vooruitzichten goed. Het ziet ernaar uit dat deze beurs kan doorgaan op 30 en 31 oktober in de Expo te Hoevelaken. Voor het eerst sinds februari vorig jaar kan het beursteam van de vereniging weer gaan werken aan naamsbekendheid en nieuwe leden werven. Het is ook altijd leuk om daar leden te ontmoeten. We kijken ernaar uit!

* Lees aanvullende informatie over deze lezing van 12 september in de agenda van deze nieuwsbrief.

Uit het nieuws en interessante items
Ambassadeur
Koning Harald heeft ambassadeur Bård Ivar Svendsen tot 'Commander of the Royal Norwegian Order of Merit' benoemd voor zijn diensten aan Noorwegen en de mensheid.
Gratulerer!
Makreel
Noorwegen en de Faeröer hebben overeenstemming bereikt over wederzijdse mogelijkheden om in 2021 in elkaars zones op makreel te vissen.
Faeröerse schepen zullen tot 83.524 ton kunnen vissen in Noorse wateren, wat overeenkomt met de helft van het nationale makreelquotum van de eilanden, aldus de Noorse regering.
Dit jaar hebben de Faeröerse autoriteiten een deel van de aanmeerverplichting voor Faeröerse vaartuigen afgeschaft, zodat alle makreel die in Noorse wateren wordt gevist, ook via dokken in Noorwegen kan worden vervoerd.
 
Robin verzamelt zeven zakken plastic per week
Robin Aanstoot fietst deze zomer van het noorden van Noorwegen naar Portugal en is inmiddels drie weken onderweg, heeft 1200 km gefietst en 21 zakken plastic afval verzameld. Nu fietst hij van Bergen naar Stavanger. Op de fiets door Noorwegen met bepakking en een surfkar achterop is een enorme uitdaging: het regent vrijwel elke dag en er is nauwelijks een vlak stuk weg in Noorwegen.
Robin’s tip: ga een stuk wandelen of fietsen met een vuilniszak mee en ruim wat op onderweg. Samen kom je zo een heel eind: voor de natuur en een fijnere omgeving voor de mens!
 

PFAS, forever chemicals: we krijgen er teveel van binnen!

Nederland heeft, samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen, een officiële eerste stap gezet om PFAS-stoffen in de Europese Unie te verbieden.

PFAS is een verzamelnaam voor zo'n 6000 chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. Vanwege die eigenschappen worden ze gebruikt voor veel producten: van regenjassen en pizzadozen tot brandschuim.

Sommige PFAS-stoffen, zoals PFOS en PFOA, zijn al verboden. Het voorstel van de vijf landen is bedoeld om alle 6000 PFAS-stoffen in één keer te verbieden. Deze 'eeuwige stoffen' worden teruggevonden in het water, de grond en het menselijk lichaam.

Munch Museet
Het Munchmuseum (Munch Museet) in Oslo heeft een nieuwe locatie. Het splinternieuwe gebouw van architectenbureau Estudio Herreros is te vinden in de wijk Bjørvika aan de rand van het Oslofjord. Op 22 oktober 2021 is de officiële opening. Voor informatie >>lees meer

Oslo heeft de laatste jaren een geweldige metamorfose doorgaan. Industrie langs het water heeft plaatsgemaakt voor moderne nieuwbouw met veel ruimte voor kunst en cultuur. 

Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Muziek: Til ungdommen
'Til ungdommen' (Aan de jeugd), ook bekend als 'Kringsatt av fiender' (Omringd door vijanden), is een gedicht van de Noorse dichter en journalist Nordahl Grieg. In 1936 werd de tekst geschreven op verzoek van de Noorse politicus Trond Hegna ter gelegenheid van een feest van de Noorse studentenvereniging Det Norske Studentersamfund

De tekst is gebaseerd op het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog in juli 1936. Het gedicht roept op tot een vreedzame reactie op het geweld dat Europa te wachten stond, maar vond in die tijd weinig weerklank. Het gedicht raakte niet in de vergetelheid en bleef populair, vooral in humanistische kringen. De Deense componist Otto Mortensen voorzag in 1952 het gedicht van een melodie. Talrijke muzikanten en muziekgroepen hebben dit lied opgenomen in hun repertoire.

Na de aanslag in Noorwegen op 22 juli 2011, inmiddels 10 jaar geleden, werd het lied ten gehore gebracht tijdens diverse herdenkingsbijeenkomsten. Wat de Noren op dat moment voelden: geen roep om vergelding, maar de wens om door saamhorigheid en menselijke waardigheid het kwaad te overwinnen. 

Boek: Zwanenzang (Karin Fossum)
Een zestienjarig meisje wordt dood gevonden. Commissaris Konrad Sejer gaat op onderzoek uit.

Psychologische en razend spannende thriller van de koningin van de Scandinavische crime: Karin Fossum.

Een alleenstaande moeder vindt een verontrustende tekening in de slaapkamer van haar zoon. Een jonge man en een tiener ontmoeten elkaar toevallig in het bos van de Svartlandsskog. De volgende dag wordt de zestienjarige Gritt Zeeland dood aangetroffen in hetzelfde bos. Wat hebben deze drie ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen met elkaar te maken?

Boek: Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde
(Mona Høvring)

Twee zussen, begin twintig: de zoekende vertelster Ella en de ongrijpbare, impulsieve Martha. Samen rijden ze naar een hotel midden in de Noorse bergen, waar Martha wil herstellen van een zenuwinzinking. In deze afzondering worden de zussen geconfronteerd met hun gevoelens en hun symbiotische relatie. Want in het hotel vinden geheime ontmoetingen plaats en ontstaan nieuwe verleidingen. Door middel van Ella’s vertrouwelijke verhaal krijgen we een kijkje in de onderliggende conflicten van de twee zussen.

Boek: Witte zee (Roy Jacobsen)
Het vervolg op de succesvolle eilandroman 'De onzichtbaren'.

Na het grote succes van de roman De onzichtbaren vervolgt Roy Jacobsen met 'Witte zee' zijn epos over een Noorse familie die in de tumultueuze twintigste eeuw een bestaan probeert op te bouwen. In deze los te lezen roman gebruikt hij een nog groter canvas om het verhaal van de familie Barrøy te vertellen. 
 
Muziek: Moddi komt naar Groningen op 13 september om 20.30 uur in de Oosterpoort
De Noorse Pål Moddi Knutsen, Moddi in het kort, maakt progressieve folkliedjes die klinken als een subtiele middenweg tussen Björk en Damien Rice. Geïnspireerd door eigenzinnige freak-folk en politiek protest bracht hij in 2010 zijn debuutalbum Floriography uit, waarna de cultstatus vanzelf volgde. Voor meer informatie en kaartjes >>lees meer

Muziek: Ane Brun (Noorse singer-songwriter: pop, folk, rock) komt dit najaar naar Nederland en België
Ze doet tijdens haar tour door Europa verschillende plaatsen in Nederland en één in België aan.
3-11-2021 - Den Haag, Paard
5-11-2021 - Brussel, Orangerie
7-11-2021 - Amsterdam, Melkweg
9-11-2021 - Nijmegen, Doornroosje
10-11-2021 - Groningen, Oosterpoort

Toneel: 'Applaus en Rozen' speelt 'Peer Gynt'
(over o.a. leugens, intriges, verdriet, rijkdom, liefde)
Toneelvoorstelling met stukjes muziek uit de Peer Gynt-suite van Edvard Grieg. Na afloop is er Scandinavische vioolmuziek, een tombola, Noorse wanten, Noorse tasjes en Noorse schilderijtjes om te kopen. Daarnaast toont Hadewych van der Werf haar Noors breiwerk.
Vooraf is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij het soepbuffet (bij de middagvoorstelling na afloop), nu met soepen geïnspireerd op Noorwegen. 
 
Plaats: Industrieweg 6A, Zoetermeer
Data:
- donderdag 28 oktober om 20.00 uur;
- vrijdag 29 oktober om 20.00 uur;
- zaterdag 30 oktober om 16.00 uur. 
Soepbuffet om 19.00 uur op donderdag en vrijdag; zaterdag na afloop (€ 6,-).
Op zaterdagmiddag om 12.00 uur is er een speciale voorstelling met en voor kinderen (€ 5,-) en hun begeleiders (€ 7,-).
Reserveren (noodzakelijk!) via www.applaus-rozen.nl
Naturvettregler
De natuurwetten van Noorwegen, mooi geïllustreerd met foto's van de Noorse fauna (bron: Visit Norway) >>lees meer via onze website
Activiteiten 
Ledenmiddag
In Kontaktlinjen en de nieuwsbrief stond al eerder te lezen dat er werd gedacht over een landelijke activiteit, voor als het weer zou kunnen. Zeker weten is onmogelijk in deze tijd waarin niets meer vanzelf spreekt, maar ijs en weder dienende organiseert de Vereniging Nederland-Noorwegen een ledenmiddag.
We beginnen met een gezamenlijke lunch en sluiten af met koffie/thee met een Noorse wafel. Deze gezellige bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 9 oktober 2021 op een sfeervolle locatie in Baarn. Er is bewust voor gekozen om geen specifieke invulling te geven aan het programma. We hebben elkaar zo lang niet kunnen ontmoeten, dat gewoon gezellig bijpraten voldoende zal zijn. Natuurlijk is er wel de traditionele verloting en ook deze keer weer hebben we een tafel vol mooie prijzen die te winnen zijn.
Kontaktlinjen 2021-03 verschijnt rond 11 september en daarin vind je meer informatie over locatie en tijden, en ook over hoe je je kunt aanmelden.
Houd 9 oktober alvast vrij en graag tot dan!
 
Het organisatiecomité, Nieke Grozema en Caroline Geldtmeijer
Filmvoorstelling “Out Stealing Horses” op zondag 14 november
Op zondag 14 november organiseert de Vereniging Nederland – Noorwegen, regio Zuid-Nederland, in Rosmalen een gezellige filmmiddag met vertoning van de Noorse film “Out Stealing Horses” (Ut og stjæle hester).
 
Na de dood van zijn vrouw trekt de 67-jarige Trond zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman, Lars, een oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven.
Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948, het seizoen dat Trond 15 jaar werd en hij zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader die hij adoreerde. Maar ook de zomer waar hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen.


Naar de gelijknamige bestseller van Per Petterson tegen de achtergrond van de adembenemende landschappen tussen Noorwegen en Zweden.
 
- aanvang om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur); einde rond 17.00 uur;
- de film (uit 2019) duurt 123 minuten;
- versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in Noorse sferen te komen;
- locatie: Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c, 5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).
Agenda
11 september
Kontaktlinjen (nr. 3 - 2021) verschijnt

12 september 14.00 uur
Lezing door Fred Geers: 'Kyst-Norge, een blik op de toegang tot Noorwegen' - zie wat betreft inhoud onze vorige nieuwsbrief (5 / 2021) of raadpleeg onze website >>lees meer

Praktisch: Door de corona-situatie zullen wij ook deze lezing online verzorgen. Je kunt inschrijven door een mailtje te sturen naar vnnzuid@gmail.com. Na bevestiging is je deelname geregistreerd. Op de dag zelf, enkele uren voor de lezing, ontvang je per e-mail de link waarmee je aan de activiteit kan deelnemen. We maken gebruik van ZOOM, in de mail met de link zal een handleiding staan die verduidelijkt hoe je de lezing kunt bijwonen.Voor de beste ervaring raden we het gebruik van een computer, laptop of tablet aan.
Leden van onze vereniging krijgen bij inschrijving voorrang op niet-leden.

9 oktober 
Ledenmiddag in Baarn

16 oktober
Nieuwsbrief 7 verschijnt

30 en 31 oktober
Scandinavië-XL, beurs in de Expo te Hoevelaken

14 november 14.00 uur
Filmvoorstelling in Rosmalen - zie elders in deze nieuwsbrief
Nog even dit ...
Een vrolijk filmpje ter afsluiting van deze nieuwsbrief, opgenomen in de Noorse natuur (Grimsdalen) >>kijk hier
En ook deze versie willen we je niet onthouden >>kijk hier met het vervolg >>kijk hier
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan heel eenvoudig lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem eens een kijkje op onze Social Media en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met bijna dagelijks nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
Heb je zelf geen Facebook-account? Geen probleem: ook dan kun je de pagina bezoeken! 
 
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2021 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp