Copy
Nieuwsbrief 5 / 2022
15 oktober 2022  
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 17 december 2022 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur, uit de vereniging en de regio
Van het bestuur
Het is inmiddels herfst met al zijn mooie kleuren en sommige mensen spreken zelfs over een Indian Summer. Op naar de winter die ons hopelijk een aparte ervaring zal brengen, zeker als we onze focus op Noorwegen leggen. Daar kunnen we in ieder geval een wit landschap verwachten met sneeuw en ijs.
We bevinden ons in de laatste maanden van 2022: een bijzonder jaar met absurde gebeurtenissen die voor velen van ons impact hebben op het dagelijks leven.
Voor nu hebben we weer activiteiten en informatie in deze nieuwsbrief op een rijtje gezet. Wellicht inspirerend voor de komende periode.
Landelijke ledendag: Julebord
Zoals de leden van de vereniging al hebben kunnen lezen in de laatste Kontaktlinjen (nr. 3 - blz. 8) vindt het Julebord dit jaar plaats op zaterdag 10 december a.s. in het Scandinavisch Dorp in Eelderwolde. Dit Julebord is exclusief voor leden en je kunt nog tot uiterlijk 26 november a.s. inschrijven (inschrijving sluit eerder als het maximum aantal deelnemers is bereikt).

Voor meer info over kosten en het inschrijfformulier >>lees verder
Regioteam Zuid-Nederland zoekt versterking
Twee leden van ons team zijn gestopt en daarom zijn wij op zoek naar versterking. Lijkt het je leuk om met een gezellig team vier keer per jaar een activiteit mee te organiseren, meld je dan aan bij Erik Heirbaut, mail: vnnzuid@gmail.com of telefoon: 06-27050527. Erik kan ook je vragen beantwoorden en meer informatie geven. Velkommen!
Uit het nieuws en interessante items
‘Haugtussa’ en ‘Draumkvedet’ in Leiden
Op zondag 18 december om 15.00 uur is er in de Cultuurzaal van Sijthoff aan de Doezastraat 1B in Leiden de unieke kans om twee van Noorwegens grootste cultuurschatten te horen. 
Voor de pauze brengt Øyonn Groven Myhren (zang en harp) samen met Rasmus Kjorstad (diverse snaarinstrumenten) en Tomas Nilsson (percussie) de liederencyclus Haugtussa van de dichter Arne Garborg waarvoor zij zelf de muziek geheel nieuw componeerde. Na de pauze zingt Øyonn het mystieke verhaal Draumkvedet fra Olaf Åsteson in het Oudnoors.

Entree bedraagt € 20 (voor studenten € 15). 
Na afloop is er soep met brood. 
Reserveren kan via www.sijthoff-leiden.nl/agenda
Meer info: https://www.sijthoff-leiden.nl/agenda/concert-haugtussa-en-draumkvedet/ of via Bernard Schut: bernardschut@sijthoff-leiden.nl
Kunnen voormalige productie-iepen nog gered worden?
Project: Reconstructie knot-iepen in Noorwegen

Noorwegen was van oudsher een arm land met klimatologische uitdagingen. Tot hoog in de bergen hadden mensen een boerenbestaan. Weilanden zijn er schaars en veevoer voor de winter was daarom een grote uitdaging. 
Het enorme iepenbestand in Noorwegen vormde een belangrijke reden waardoor het vee de zware, lange winters kon overleven. Iep is zeer geschikt als veevoer en bijna alle iepen werden dan ook geknot om het te kunnen oogsten als veevoer. Zoals in ieder land is het 'boeren' drastisch veranderd en dit heeft tot leegloop van de betreffende gebieden geleid. 
De duizenden iepen zijn vervolgens niet meer geknot. Knotten van achterstallige knotbomen, met name iep, is een riskante aangelegenheid en heeft bij bijna honderd procent van de reconstructies in Noorwegen tot sterfte van de bomen geleid. Het Nationale Park Breheimen (Jotunheimen) heeft aan Innlandet Trepleie opdracht gegeven een onderzoek te starten en praktische werkzaamheden uit te voeren in een specifiek deel van het Nationale Park. 
Noordelijk Film Festival
Van 9 tot en met 13 november is het weer zo ver en vindt de 42e editie van het Noordelijk Film Festival plaats. Het festival verschijnt net als vorig jaar in hybride-vorm, waarbij er naast het sfeervolle filmfestival een online aanbod beschikbaar zal zijn. Zoals elk jaar houden ze daarbij de vertrouwde Noordse Focus aan, maar in 2022 willen ze nog meer aandacht geven aan de diversiteit en rijkheid van de noordelijke filmcultuur onder de slogan ‘Faces of the North’.
Meer informatie >>lees verder
Uitreiking tweejaarlijkse Amy van Markenprijs voor literaire vertalingen uit de Scandinavische talen aan Geri de Boer
Op vrijdag 28 oktober a.s. kent Stichting Leonora Christina voor de negende maal de Amy van Marken-vertaalprijs toe.
Op advies van een jury, bestaande uit drs. Hester Eymers, filosofe, recensente, vertaalster Engels (voorzitter), prof. dr. Stine Jensen, filosofe en schrijfster, en drs. Elina van der Heijden, vertaalster Zweeds, wordt de vertaalprijs, bestaande uit een oorkonde en € 5000.-, toegekend aan vertaalster Geri de Boer voor haar vertaling uit het Zweeds van de roman W. (2019) van de Zweedse auteur Steve Sem-Sandberg. 

Geri de Boer heeft een lange en veelzijdige ervaring als vertaler uit het Deens, Noors en Zweeds. Ze vertaalde onder meer romans van Jonas Karlsson, Bengt Ohlssen, Steve Sem-Sandberg en Geir Gulliksen. Daarnaast vertaalde ze literaire thrillers van o.a. David Lagercrantz en Hjorth Rosenfeldt, poëzie van Ruth Lillegraven en non-fictie van diverse auteurs.

Stichting Leonora Christina wil de kennismaking van het Nederlandstalige publiek met kwalitatief uitstekend literair werk uit Scandinavië (zowel hedendaags werk als klassieken) bevorderen met bijzondere aandacht voor het werk van vrouwelijke auteurs.

MS Medstraum: schip van het jaar 2022!
De op batterijen werkende Noorse fast ferry MS Medstraum werd op de scheepsbouwbeurs in Hamburg bekroond met de prijs "Schip van het jaar 2022".
De veerboot vaart tussen Stavanger, Byøyene en Hommersåk in Rogaland en is eigendom van de rederij Kolumbus AS. De veerboot is ontworpen en gebouwd door de scheepswerf Fjellstrand Verft AS. De catamaran biedt plaats aan 147 passagiers en de overtocht duurt ongeveer 35-40 minuten. De innovatieve veerboot maakt energiezuinige tochten en haalt hoge snelheden tot 23 knopen. Op deze snelheid gaat de batterij een uur mee.

Kristiansund vanuit een drone gefilmd.
Sundbåten: historische passagiersveerboot in Kristiansund
Deze kleine passagiersveerboot is al bijna 150 jaar een integraal onderdeel van het openbaar vervoer in Kristiansund. De locatie van Kristiansund, verspreid over een handvol eilanden, geeft het een spectaculaire omgeving, maar het maakt het een uitdaging om door de stad te reizen, tenzij je een auto hebt. Er zijn bussen, maar het is de kleine passagiersveerboot die bekend staat als Sundbåten die geliefd is bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Sinds 1876 vervoert de kleine passagiersveerdienst mensen rond Kristiansund. Men zegt dat het een van 's werelds oudste openbaarvervoersystemen is en dat er al meer dan 130 miljoen passagiers zijn vervoerd. De service is in de loop der jaren vele malen veranderd, maar op dit moment is een overtocht gratis. Dit betekent dat het ook een mogelijke keuze is voor een snelle rondvaartboottocht door Kristiansund.
Scandinavië-XL
In het laatste weekend van deze maand, 29 en 30 oktober, vindt Scandinavië-XL weer plaats in de Expo te Hoevelaken. Op deze gezellige beurs tref je de meest uiteenlopende standhouders op het gebied van reizen, lifestyle, eten en drinken, muziek, boeken en kleding. Tevens zijn er lezingen, demonstraties en proeverijen. Ook onze vereniging is er vertegenwoordigd met een stand. Je vindt ons in stand B29. Kom vooral even bij ons langs. Meer informatie vind je op https://scandinavie-xl.nl/.
Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Wardruna
Wardruna is een Noors muzikaal project, geïnspireerd door de Noorse mythologie en het oude runenschrift, en werd opgericht in 2003 door Einar Selvik, Kristian Eivind Espedal en Linda Fay Hella. De muziekvideo's zijn kunst op zich!
Voor meer informatie nodigen we je uit de op de website gepubliceerde pagina's hierover van Kontaktlinjen 2022-3 te lezen.
Boek: Engelenschare
(auteur: Hans van Driel)

In juni 2022 voer de schrijver op het expeditieschip de Ortelius van Vlissingen naar Spitsbergen. Die wonderbaarlijke reis inspireerde hem tot de novelle Engelenschare: een fictief verhaal met elementen uit de Griekse mythologie, de bijbel en Moby Dick.
Opwinding en diepe teleurstelling: de ijsbeer
Op het expeditieschip de Herakles onderneemt Sam met ruim honderd anderen een zeereis naar het hoge Noorden op zoek naar de ongerepte natuur. Tijdens de reis wordt de sfeer steeds onrustiger. Natuur en techniek keren zich tegen hem. Sam begint te twijfelen of de hemel op aarde wel bestaat... tot hij een engel ontmoet.
De pocket, 78 pagina's, kost € 9,95 incl. bijdrage aan verzendkosten. Van elk verkocht exemplaar doneert de schrijver 1 euro aan Quiet Tilburg. Maak het bedrag over op rekening NL60 TRIO 0786 9283 36 t.n.v. H. van Driel met vermelding van je postadres onder 'mededeling'. Het boek komt gesigneerd en met opdracht zo snel mogelijk naar je toe.

Boek: De onbekende
(auteur: Jørn Lier Horst, vertaald uit het Noors door Kim Snoeijing)

Wanneer in het bos het verminkte lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, lijkt de modus operandi op die van seriemoordenaar Tom Kerr. Maar Kerr zit al vier jaar in de gevangenis en kan de misdaad nooit hebben gepleegd. De politie richt haar pijlen dan ook op een andere verdachte, een man die de pers ooit ‘Nummer Twee’ doopte – Kerrs nooit gevonden partner. 

Adrian Stiller bereidt een reconstructie voor waarin Kerr de politie leidt naar het lichaam van een van zijn slachtoffers. Het graf is in Eftang, en Wisting is verantwoordelijk voor de beveiliging. Zijn dochter Line heeft de taak alles te documenteren. 
Maar de reconstructie gaat gruwelijk mis en als Kerr weet te ontsnappen krijgt Wisting de zondebok toegespeeld. Met zowel Kerr als Nummer Twee op vrije voeten, is het een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen… 

Activiteiten door de VNN (regio Noord-Holland noord) georganiseerd

Lezing door Philip Friskom op vrijdagavond 18 november 2022: “Nordic, wildernis op het dak van Europa”
Vanaf het vroege voorjaar tot en met de winter worden we in deze lezing meegevoerd door de natuur van Noord-Europa. Het eind van de winter beleven we in Midden-Noorwegen en we volgen het voorjaar via Zweden, de Åland archipel en Finland tot de Noorse kust aan de Barentszzee. Hier, op de overgang van de subarctische naar de arctische klimaatzone, maken we de korte zomer mee met 24 uur per etmaal licht. In september neemt de natuur met een spectaculaire kleurenpracht afscheid van de zomer om zich in oktober onder een dikke witte deken te verstoppen. In de winter keren we terug naar Noord-Finland en arctisch Noorwegen. Eindeloze sneeuwvlakten, vogels die extreem lage temperaturen en sneeuwstormen doorstaan. Op een eiland in de Barentszzee komen in de eerste week van april de Papegaaiduikers al aan land om op de sneeuw hun territorium in te nemen. De natuur ontwaakt en is op weg naar die altijd weerkerende middernachtzon.

Door zijn Scandinavische afkomst is Philip zijn leven lang in de ban van Noord-Europa. De lezing over Noord-Europa is een van de oudste in de reeks natuurlezingen. “Tussen 61° en 71° Noorderbreedte” was de titel van de eerste lezing, zo’n 30 jaar geleden. Na recente bezoeken aan Scandinavië en meerdere winterexpedities naar arctisch Varanger was de tijd rijp om de serie te herzien en om een nieuwe werktitel te bedenken. “Nordic, wildernis op het dak van Europa” is de titel van deze vernieuwde lezing over de Scandinavische landen.

Alle activiteiten van regio Noord-Holland vinden plaats in
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00.
Activiteiten door de VNN (regio Zuid) georganiseerd
Film op zondag 20 november 2022:
"Ut og stjæle hester" (Out stealing horses)
Na de dood van zijn vrouw trekt de 67-jarige Trond zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman een oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven. Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948. Het seizoen dat Trond 15 jaar werd en hij zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader die hij adoreerde. Maar ook de zomer waar hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen. Naar de gelijknamige bestseller van Per Petterson. Regie: Hans Petter Moland. De film werd in 2019 genomineerd voor de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn en won de Zilveren Beer voor een bijzondere artistieke prestatie.
Alle activiteiten van regio Zuid-Nederland vinden plaats in
  Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl 
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00. Introducés zijn welkom!


Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in Noorse sferen te komen. 

Agenda
15 oktober 2022
Nieuwsbrief 5 / 2022 verschijnt

16 oktober 2022
Uiterste datum voor het inleveren van kopij voor Kontaktlinjen 2022-04

29/30 oktober 2022
Scandinavië-XL gaat dit jaar door op 29/30 oktober!
Voor de laatste keer op de bekende plek in de zalen van Expo Hoevelaken.
Zie elders in deze nieuwsbrief.
(NB. Met ingang van volgend jaar zal dit evenement plaatsvinden in de Evenementenhal in Gorinchem)

10 t/m 13 en 19/20 november 2022
Noorse Kerstmarkt - Sjømannskirken (Rotterdam), zie elders in deze nieuwsbrief

18 november 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

20 november 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

10 december 2022
Julebord (NB exclusief voor leden van de Vereniging Nederland-Noorwegen), zie elders in deze nieuwsbrief

10 december 2022
Verschijningsdatum Kontaktlinjen 2022-04 (onder voorbehoud)

16 december 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord

17 december 2022
Nieuwsbrief 6 / 2022 verschijnt
Nog even dit ...
Foto's
We zijn altijd op zoek naar mooie foto's van of over Noorwegen voor de website van de vereniging (en daarnaast ook voor de nieuwsbrief). Je kunt je foto's, bij voorkeur via WeTransfer, sturen aan webmaster@nederland-noorwegen.nl.
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem een kijkje op Facebook en Instagram en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met zeer regelmatig nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!

De inhoud van beide kanalen is ook te vinden op onze website: altijd makkelijk leesbaar >>lees verder
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2022 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp