Copy
Nieuwsbrief 2 / 2022
16 april 2022  
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 18 juni 2022 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van het bestuur
Van het bestuur
Als bestuur kijken wij uit naar de Algemene Ledenvergadering op 23 april. Wij hopen veel leden te mogen verwelkomen en te trakteren op een heerlijke Noorse lunch in de prachtige Zeemanskerk/Sjømannskirke te Rotterdam. Uiterlijk 17 april kun je je nog aanmelden voor deze vergadering en lunch. De bijeenkomst is uiteraard alleen bestemd voor leden van de vereniging Nederland-Noorwegen. Voor meer informatie >>lees verder 
Vorige week was er veel belangstelling voor de nieuwe route naar Noorwegen met de MS Romantika van de Holland Norway Lines: Noorwegen is weer een stukje dichterbij voor Nederland! De rederij adverteert in ons kwartaalblad Kontaktlinjen en daar zijn we blij mee. Verderop in deze nieuwsbrief lees je meer over de nieuwe vaarverbinding.

We wensen je fijne paasdagen en veel leesplezier bij het lezen van deze nieuwsbrief.
Hans Groen, voorzitter
Uit het nieuws en interessante items
Vlaggenschip Holland Norway Lines, de MS Romantika
De MS Romantika heeft een lange reis afgelegd. Maandag 28 maart jl. vertrok het vanuit Finland waar zij voor groot onderhoud gestationeerd lag. Daar is het schip ‘omgevlagd’ en vaart nu onder de Nederlandse vlag. Via bestemmingshaven Kristiansand in Noorwegen maakte de cruiseferry haar opwachting in Groningen. 
Op vrijdagmiddag 1 april maakte de MS Romantika haar entree aan de Borkumkade in Eemshaven. Hier werd zij gereedgemaakt voor de eerste afvaart op 7 april. Vanaf dat moment startte de nieuwe vaarverbinding tussen Eemshaven en Kristiansand en zal het schip drie keer per week afvaren naar Noorwegen.
MS Romantika is met meer dan 700 hotelkamers en een breed scala aan cruisefaciliteiten het grootste en meest moderne passagiersschip dat vanuit Nederland een veerdienst onderhoudt.
Holland Norway Lines kondigde eind vorig jaar met succes de nieuwe vaarverbinding tussen Nederland en Noorwegen aan. Sinds de aankondiging zijn er zo’n 80.000 passagiers geboekt. Meer informatie is te vinden op: www.hollandnorwaylines.com
En houd de Kontaktlinjen van juni a.s. in de gaten: een van onze actieve leden scheepte deze eerste vaart in en maakt een verslag ........
Scandinaviëmarkt 2022 - Vikingen!
Op zaterdag 7 en zondag 8 mei organiseert Museum Schokland de negende versie van de Scandinaviëmarkt op UNESCO-Werelderfgoed Schokland. Een heel weekend lang kan de Scandinavië-liefhebber zijn hart ophalen aan alles wat er op dat gebied te vinden is. De markt heeft tientallen kramen vol Scandinavische producten; de sfeervolle stands staan verspreid over het museumterrein en bieden alles op het gebied van wonen, design, reizen, eten, mode & handvaardigheid. Naast de vele kramen is er ook een afwisselend randprogramma met lezingen, workshops en demonstraties, zoals houtsnijden, boogschieten en leer bewerken. Het overkoepelende thema is dit jaar ‘Vikingen’ met als highlight een Vikingkampement op het museumterrein.
Ook onze vereniging zal vertegenwoordigd zijn met een stand.
Voor meer informatie en het bestellen van toegangskaarten >>lees verder 

Mogelijk waarschuwingen op alcoholetiketten in Noorwegen
Er komt binnenkort waarschijnlijk een gezondheidswaarschuwing op de etiketten van flessen alcohol in Noorwegen. Dat heeft de Noorse Volksgezondheidsdienst geadviseerd. 
De Noorse Volksgezondheidsdienst onderzocht de effecten van gezondheidswaarschuwingen op alcohol. Een van de bevindingen was dat het invoeren van de waarschuwingen de bevolking meer bewust zal maken van de gezondheidsschade door alcoholdrinken. De Noorse overheid wil het alcoholgebruik in het land verminderen met tien procent in 2025. Dit zal voordelen hebben voor de bevolking, waaronder minder alcoholgerelateerde ongelukken en betere gezondheid. De etiketten zullen voornamelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten vermelden.

God Påske
In het Noors staat Pasen bekend als Påske. De periode begint met Palmzondag, bekend als Palmesøndag. Witte Donderdag, Skjærtorsdag, en Goede Vrijdag, Langfredag, komen een paar dagen later. Dan gaat de zaterdag van het paasweekend, Påskeaften, vooraf aan Paaszondag, Påskedag of Første Påskedag. De laatste feestdag van de periode, Paasmaandag, staat bekend als andre Påskedag.
Terwijl de periode wordt gekenmerkt door verschillende religieuze dagen en diensten, wordt Paaszaterdag, Påskeaften, beschouwd als een soort 'rustdag'. Winkels zijn open en een groot familiediner is gebruikelijk.
Veel Noren nemen de hele week vrij in aanloop naar het paasweekend en trekken naar de bergen om te genieten van de laatste kans van het jaar om te gaan langlaufen.
Reisleider worden in Noorwegen?
Mocht je interesse hebben of weet je iemand die zo'n functie ambieert? Zie website voor info.
Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
"Vikings"
"Vikings" is een historische dramaserie gebaseerd op de saga's van de viking Ragnar Lothbrok. Bijgaand een kort stukje film en muziek uit de serie die tussen 2013 en 2020 werd gemaakt. Niet echt 'nieuws' dus, maar wel passend bij het thema van de Scandinaviëmarkt 2022 en de aankondiging van een nieuwe film over een jonge Vikingprins (zie hieronder).
Film: The Northman
The Northman, de nieuwe film van de visionaire regisseur Robert Eggers (The Lighthouse, The Witch), is een heroïsch actie-epos over een jonge Vikingprins en zijn missie om de moord op zijn vader te wreken.
De sterrencast bestaat onder meer uit Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk en Willem Dafoe.

Vanaf 14 april te zien in de Nederlandse bioscopen.

Boek: Het zustertapijt (Lars Mytting)
Deel 2 van de ‘Zusterklokken’ trilogie speelt zich af op het Noorse platteland aan het begin van de twintigste eeuw en vertelt het verhaal van Jehans, de zoon van Astrid Hekne uit De Zusterklokken. ‘Het Zustertapijt’ van Lars Mytting speelt zich af in 1903, 22 jaar nadat dominee Schweigaard terugkeerde naar Butangen met de pasgeboren zoon van Astrid Hekne. Jehans Hekne is volwassen, verstoten door zijn familie, maar vastberaden iets van zijn leven te maken. Hij trekt graag de bergen in, de enige plek waar hij zich vrij voelt. Op een ochtend schiet Jehans een immense rendierstier en ontmoet hij een Engelse jager met wie hij een sterke verbondenheid voelt. De ontmoeting zal het leven van beiden ingrijpend veranderen en geeft Jehans de kracht om zijn lot in eigen hand te nemen. ‘Het Zustertapijt’ is een mythische familiesaga voor de liefhebbers van ‘Het achtste leven (voor Brilka)’.

Boek: De Nijl - Biografie van een rivier
(Terje Tvedt, vertaler: Maud Jenje)

De Noor Terje Tvedt, een van de meest vooraanstaande Nijl-experts, reist langs de rivier, van de monding tot de bronnen in Rwanda en Ethiopie. Dit boek is een reisverslag door elf landen en vijfduizend jaar geschiedenis, van de Middellandse Zee tot Centraal-Afrika.
Boek: Vervanging (Tor Ulven)
Vervanging, de enige roman van de invloedrijke Noorse auteur Tor Ulven (1953-1995), is verre van een traditionele roman met één plot. Het is een gefragmenteerde roman, waarin de ene koers bijna onmerkbaar wordt vervangen door de andere.
Een oude, bedlegerige man; een jongen die aan zijn operatie denkt; een iets oudere jongen die het huis uit is; een nachtwaker die rondloopt en walgt van zijn eigen stem terwijl hij verlangt naar de vrouw van wie hij houdt; een jonge man die wakker wordt met een kater en een ex-vriendin opbelt die niets van hem wil weten; een ouder wordende sporter wiens minachting voor niet-oefenende zwakkelingen net zo groot is als zijn liefde voor een overleden hond… Ze reflecteren allemaal op hun situatie en vertegenwoordigen het lijden van het leven – een leven waarin vergankelijkheid het tempo bepaalt, melancholie de melodie, zinloosheid het ritme. Vervanging is een melancholische roman met Beckettiaanse humor over vergankelijkheid en een leven dat had kunnen zijn. 
 

Boek: Septologie VI-VII (Jon Fosse)
Winnaar van de Bragenprisen, de belangrijkste literatuurprijs in Noorwegen. De jury: "Op meesterlijke wijze eindigt de Septologie met 'Een nieuwe naam'. Het boek functioneert als een op zichzelf staande roman, maar kan toch niet als losstaand worden beschouwd. Het verhaal van Asle, het meesterwerk van Jon Fosse, is daarmee compleet." 
Kerstmis nadert. Asle wil niet meer schilderen en besluit alles wat hij nog van zijn werk heeft af te leveren aan zijn galeriehouder Beyer. Het is tijd om te stoppen. Tegelijkertijd kan hij de gedachten aan zijn naamgenoot en dubbelganger die in het ziekenhuis in de stad ligt niet loslaten. Zo blijft Asle het verhaal van ‘de andere’ Asle ontrafelen – een soort verwrongen spiegelbeeld van zichzelf. Op kerstavond varen Asle en de hond Bragi met buurman Åsleik naar diens zus, Guro. Ondertussen volgen we de levens van de twee Asles als jongere volwassenen in flashbacks: de verteller ontmoet zijn levenslange liefde, Ales; sluit zich aan bij de katholieke kerk; gaat exposeren bij Beyer. Na een tijdje verlaten Asle en Ales de stad en verhuizen naar het huis in Dylgja. De andere Asle trouwt ook, maar zijn huwelijk eindigt met een snikkende bruid en wordt kort daarna gevolgd door een pijnlijke breuk. 
Fosse voert in dit laatste deel het tempo flink op. Net als in een goed gecomponeerde symfonie bouwt het op naar een obsessieve finale. De laatste pagina’s zijn alsof herinneringen, verdriet, bekentenissen, dromen en angst zich vermengen in een suggestieve stroom.

Expositie: in het Stedelijk museum te Alkmaar zijn tot 8 mei a.s. twee bijzondere exposities te zien

Allereerst een overzichtstentoonstelling van het werk van Allart van Everdingen (1621-1675), eerste schilder van het ruige Scandinavische landschap. Deze veelzijdige kunstenaar werd precies vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren, reisde als jongeman door Noorwegen, en woonde de rest van zijn leven in Haarlem en Amsterdam.
De reis door Noorwegen in 1644 was een inspirerende ervaring, bepalend voor zijn loopbaan. Hij maakte nadien talloze schilderijen, tekeningen en etsen van ruige landschappen met watervallen, blokhutten en sparren.

In Allarts voetsporen: fotograaf Pascal Vossen met foto's gemaakt in Zuid-Scandinavië van motieven en locaties die Allart van Everdingen eerder in zijn kunstwerken vastlegde.

Mocht je op zaterdag het Stedelijk museum in Alkmaar bezoeken, vergeet dan niet ons erelid Sissel de Vries-Skjøthaug te groeten. Zij staat op zaterdag in de winkel van het museum.

Voor meer informatie >>lees verder

Kinderboek: Zonnevangers - het geheime verbond (Ida Tufte Michielsen)
Lukt het Alma om binnen een paar weken een volwaardige zonnevanger te worden en de controle over het verloop van de tijd te bemachtigen?
Het geheime verbond van Ida Tufte Michelsen is een spannend boek vol magie en avontuur, voor lezers vanaf 10 jaar!
Via haar oma ontdekt Alma Freng dat ze een zonnevanger is. Zonnevangers zorgen ervoor de dat de draden van de tijd niet in de knoop raken. Sommigen van hen kunnen zelfs de tijd terugdraaien.
De zonnevangers plannen een coup om dictator Grubel ten val te brengen. En daarbij hebben ze de hulp van Alma nodig. En daarom moet Alma niet alleen leren vliegen, maar ook zonnestralen vangen en de tijd beheersen. En dit alles in een paar weken tijd! Hoe houdt ze zich staande?
Een magisch verhaal over heldendom, wraak, ongebruikelijke vriendschappen en ongelooflijke krachten.

Boek: De peetmoeder (Ingar Johnsrud)
Echte Scandi-crime, realistisch, gesitueerd in Noorwegen, met prachtige scènes, locaties en feilbare hoofdpersonen.
In een hut bij een oude, uitgeputte goudmijn wordt, hangend aan een balk, een dode man gevonden. Vijfentwintig jaar geleden heeft Ringo’s dochter Stella gezworen dat ze haar vader nooit meer zou zien. Nu moet ze toch de man die ze verachtte begraven en terugkeren naar haar geboortedorp Vike. In de vallei lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het landhuis Wiike torent nog altijd uit boven de gebouwen langs de fjord en eigenaresse Esther Wiike is nog steeds de ongekroonde koningin van het dorp.
Ringo blijkt een erfenis te hebben nagelaten die Stella’s beeld van haar verleden ongenadig overhoop zal halen. Het is namelijk een erfenis die wraak vereist.
Activiteit door de VNN (regio Noord-Holland noord) georganiseerd
Lezing door Petra Kunst op vrijdag 29 april 2022:
"Van zee naar 
fjell"
De eerste bewoners van Scandinavië vestigden zich langs de kust doordat het binnenland moeilijk begaanbaar was. Vanaf deze kusten zwierven de Vikingen uit over de wereldzeeën. Deze kusten waren vaak verraderlijk en zijn dat nu nog steeds. Langs de Botnische kust reist Petra met partner Frank en hond naar het noorden en onderweg verdiept zij zich in de, soms bijzondere, vuurtorens die zij tegenkomt. 
Het eiland Öland staat vol molens maar er is ook prachtige natuur en een muur die het eiland in tweeën deelt.
Helemaal in het noordoosten van Noorwegen leert zij hoe een grensconflict creatief werd opgelost en verdiept zij zich in het verhaal van de partizanen.
Natuurlijk wordt er ook genoten van het landschap, de rendieren en de vele vogels die hier voorkomen. Zo gaat zij met de rugzak op zoek naar de Jan-van-genten.
Tenslotte wordt de Tana-delta bezocht een dynamisch getijdengebied waar duizenden zaagbekken zich verzamelen.
Het verhaal wordt door middel van een multimedia-presentatie verteld.

Locatie:
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00.
Activiteiten door de VNN (regio Zuid) georganiseerd
Lezing door Björn von Ubisch op zondag 26 juni 2022:
"Vikingen"

Het verhaal over de Vikingen bestaat uit twee delen.
Deel één gaat over de Vikingen in het algemeen en over hun handelsroutes.
Deel twee behandelt het bouwen van een exacte kopie van een Vikingschip in 1892-1893 en het overzeilen ervan naar Chicago (IL) voor de wereldtentoonstelling in 1893. Deze Columbus-tentoonstelling was gepland voor 1892 maar werd uitgesteld tot 1893. De overtocht was in april en mei 1893 met redelijk zwaar weer, maar alles ging goed. Het Vikingschip staat nu in een dorp buiten Chicago. Voorheen was het tentoongesteld in twee verschillende prominente parken in Chicago.

Björn von Ubisch is scheepsbouwkundig ingenieur en kwam in Nederland terecht in 1981. Hier heeft hij nauw samengewerkt met een werf in Nederland met zes nieuwbouwschepen als resultaat. Eén van die schepen is tegenwoordig bij de Zweedse Marine als onderzeeboot-reddingsvaartuig in gebruik. Na 1986 was hij zelfstandig adviseur, zijn klanten waren meestal Britse en Amerikaanse bedrijven, verspreid tussen de VS en Singapore. Nu is hij met pensioen en schrijft hij artikelen voor het technische tijdschrift SWZ Maritiem.
In het Noorse bergland komen de verschillen tussen de seizoenen sterk tot uiting


Lezing door Fred Geers op zondag 2 oktober 2022: 
"Op stap door de Noorse natuur, herfst & winter in de Noorse bergen"
Reisjournalist Fred Geers reisde voor zijn artikelen en reisgidsen door heel Noorwegen in alle seizoenen. In de presentatie “Herfst & winter in de Noorse bergen” neemt hij de bezoekers mee door het Noorse bergland en de natuur van Noorwegen. 
Op stap in het uitgestrekte land komen daarbij de grote verschillen in klimaat naar voren in het langgerekte Noorwegen. Juist die verschillen zijn voor Noorwegen zo kenmerkend. De verschillen tussen de kust en het binnenland en noord en zuid zijn het meest opvallend. Maar naast deze markante verschillen zijn er ook grote regionale verschillen door de aard van het landschap en de begroeiing. Bij de presentatie komen ook deze verschillen naar aan bod; mooi om te zien wat de invloed van het klimaat op de natuur is. 
In het noorden van Europa kunnen de verschillende seizoenen elkaar snel opvolgen. Juist in de overgangen van de zomer naar de herfst en van de herfst naar de winter komen deze verschillen mooi tot uiting. Na een paar koude nachten kan het landschap – vooral in de bergen – volledig van kleur verschieten en een paar dagen later weer. 
Voor alle activiteiten van regio Zuid-Nederland geldt:
Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in de Noorse sferen te komen (onder voorbehoud). 

Locatie: 
  Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl 
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).
Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00. Introducés zijn welkom!

Agenda
16 april 2022
Nieuwsbrief 2 / 2022 verschijnt

23 april 2022
Algemene ledenvergadering in de Noorse Zeemanskerk (Rotterdam)

24 april 2022
Uiterste datum voor het inleveren van kopij voor KL 2022-2

29 april 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

7 en 8 mei 2022
Scandinaviëmarkt - Vikingen! (Schokland)

11 juni 2022
Verschijningsdatum Kontaktlinjen 2022-2 (onder voorbehoud)

18 juni 2022
Nieuwsbrief 3 / 2022 verschijnt (onder voorbehoud)

26 juni 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

9 september 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord

2 oktober 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

14 oktober 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord

18 november 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord

20 november 2022
Activiteit regio Zuid-Nederland

16 december 2022
Activiteit regio Noord-Holland noord
Bekende Noren  / deel  4:  Politici
Beroemde Noorse politici
Jens Stoltenberg (1959-heden) geboren in 1959 in Oslo, heeft een lange carrière als politicus achter de rug. Begonnen als leider van een Workers Youth League, daarna andere overheidsbanen en in 2000 werd hij premier. Hij diende slechts één jaar, want het kwam voort uit het aftreden van het huidige kabinet. Maar het duurde niet lang voordat hij weer in functie was en hij regeerde vervolgens van 2005 tot 2013. In 2011 ontving Stoltenberg de UN Champion of Global Change Award voor zijn inspanningen om ontwikkelingsdoelen te bereiken en een nieuw perspectief te bieden op het oplossen van mondiale problemen. Hij werkt nu als secretaris-generaal van de NAVO.

Erna Solberg (1961-heden), voormalig Noorse premier. Solberg, geboren in Bergen in 1961, klom op in de gelederen van de Conservatieve Partij om in 2004 leider te worden. Sinds zij in 2013 de 28e premier van Noorwegen werd, heeft Solberg het land geleid dankzij coalities van centrumrechtse partijen. In 2021 eindigde haar premierschap.

Gro Harlem Brundtland (1939-heden); deze arts en voormalig premier van Noorwegen was de eerste vrouw die het ambt bekleedde. Ze was zelfs drie keer premier, voordat ze aan de slag ging als directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. Brundtland leidde de Arbeiderspartij 11 jaar lang. Ze behoorde tot de gematigde vleugel van de partij en steunde het lidmaatschap van de Europese Unie tijdens het referendum van 1994. De motie werd verworpen met 52,2-47,8% na een enorme opkomst van bijna 90% van de Noorse bevolking.

NB. Op internet is uiteraard nog veel meer over de Noorse politiek te vinden! 
Nog even dit ...
Foto's
We zijn altijd op zoek naar mooie foto's van of over Noorwegen voor de website van de vereniging (en daarnaast ook voor de nieuwsbrief). Je kunt je foto's, bij voorkeur via WeTransfer, sturen aan webmaster@nederland-noorwegen.nl.
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan heel eenvoudig lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem een kijkje op onze Social Media en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met bijna dagelijks nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
Heb je zelf geen Facebook-account? Geen probleem: ook dan kun je de pagina bezoeken.
 
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2022 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp