CopyVERENIGING NEDERLAND-NOORWEGEN
 Lees de nieuwsbrief hier online                                                  11 september 2020

 
Eerste nieuwsbrief van het nieuwe seizoen
Deze eerste nieuwsbrief  is ook meteen de eerste nieuwsbrief van mijn hand !
Mijn naam is Jos Verpaalen en ik ga in navolging van Ineke Langelaar de nieuwsbrief Vereniging Nederland-Noorwegen samenstellen. Ik wil Ineke bedanken voor de goede overdracht.
We leven nog steeds in een periode van afstand daarom wil ik graag dat onze nieuwsbrief ons allen een beetje bij elkaar brengt. Dus, als u denkt nieuws of iets anders interessants te hebben voor de nieuwsbrief mail het naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Dan maken wij er samen iets moois van!
 
Van het bestuur

Landelijke ledendag gaat niet door 

Vanwege de grote onzekerheden die er zijn op het gebied van het coronavirus heeft het bestuur helaas moeten besluiten om de voor 3 oktober a.s. geplande landelijke ledendag te annuleren. Het is niet mogelijk om deze gezellige dag coronaproof te organiseren. Begin 2021 zal de situatie opnieuw bekeken worden. We hopen met elkaar op betere tijden.

-------------------------------------------------------------------------------------

Scandinavië-XL is afgelast

Onze vereniging is al jaren vertegenwoordigd op Scandinavië-XL, de grote Scandinaviëbeurs in de Expo te Hoevelaken, die plaatsvindt in het laatste weekend van oktober. De organisatie van dit evenement heeft moeten besluiten de beurs af te gelasten. Onder de gegeven omstandigheden was het niet verantwoord en niet haalbaar. Een begrijpelijk en verstandig besluit, maar wel enorm jammer.

Onze activiteiten - onder voorbehoud
Alkmaar (Regio Noord-Holland noord) 

Annuleren lezingen en Julefest voor rest van het jaar 2020
Beste leden,
 
Wij vinden het heel jammer  dat wij jullie moeten meedelen dat we besloten hebben om de lezingen voor de rest van dit jaar 2020 en ook het Julefest te annuleren.
Het hele regioteam is unaniem van mening dat we dit moeten doen om de risico’s uit te sluiten.
Het merendeel van onze bezoekers (leden en niet-leden) behoort tot de kwetsbare doelgroep. 
 
Laten we hopen dat we in 2021 door een vaccin of een onverwachte afname van het virus weer gezellig bij elkaar kunnen komen voor onze lezingen.
 
Met vriendelijke groet,
 
De regiocoördinator IJsbrand Bruijn en regiomedewerkers Rob Klop en Niek Klaver
Let op verplaatst naar 
15 november 2020 (reserveren vooraf !)
Rosmaken - Kattenbosch Boerderij
Vertoning Noorse film: Kongens Nei

Deze film van regisseur Erik Poppe gaat over drie dramatische etmalen in april 1940. De Noorse koning Haakon VII krijgt een onbegrijpelijk ultimatum van de Duitsers: overgave of de dood. Met Duitse vliegtuigen en Duitse soldaten op de hielen wordt de koninklijke familie op de vlucht gedwongen. De koninklijke familie besluit dat kroonprinses Mårtha met de kinderen naar Zweden zal reizen. Koning Haakon en kroonprins Olav blijven in Noorwegen om de strijd voort te zetten. Na drie etmalen van wanhopig vluchten komt de koning tot zijn definitieve besluit.
Uit het nieuws

 

Streekhistorie: Een stranding bij Ter Heijde in 1843 – Redders rijkelijk beloond

Op 13 oktober 1843 strandde rond drie uur in de middag bij Ter Heijde de brik ‘De Tvende Søstre’, Noors voor ‘De Twee Gezusters’.

Het had een lading ijzer aan boord en had als thuishaven Larvik bij Oslo in Noorwegen. Kapitein was G. van Deurs, kennelijk een Nederlander. Het schip, dat vanuit Engeland onderweg was naar Dordrecht, had al een paar dagen met twee andere schepen voor de kust van Scheveningen gelegen. Met de sterke westen- en noordwestenwind die er stond, hadden deze schepen de grootste moeite om een stranding te voorkomen. Dat is uiteindelijk de Tvende Søstre niet gelukt. 

lees verder op https://wos.nl/nieuws/artikel/streekhistorie-een-stranding-bij-ter-heijde-in-1843-redders-rijkelijk-beloond

Op wintersport naar Scandinavië, dat wordt nu mogelijk.

De komende winter zijn de Scandinavian Mountains de nieuwe bestemming vanaf Groningen Airport Eelde.

De sneeuwbestemming ligt op de grens tussen Noorwegen en Zweden. De vluchten worden vanaf 17 december t/m 14 maart twee keer per week aangeboden, waardoor ook een lang weekend of een midweek mogelijk is.

Check vooraf eventuele inreisbeperkingen in verband met corona!.
Hoe Noorse royals hun zomervakantie vierden.

Kroonprins Haakon van Noorwegen bleef deze zomer ook in eigen land. Samen met zijn vrouw Mette-Marit, prinses Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus en hun twee honden vierde hij vakantie in Sørlandet in het zuiden van Noorwegen. Mette-Marit was hier de afgelopen tijd al veel te vinden, samen met haar moeder Marit Tjessem nadat haar moeders vriend in juni op 83-jarige leeftijd overleed.

Koning Harald en koningin Sonja bleven het grootste gedeelte van de zomer in Mågerø.


 

 Op vakantie in Noorwegen (1972); fiskekaker en   rendierworst. (Annette Tromp ED)

Op vakantie naar Noorwegen.
Hoe ging dat vroeger bijvoorbeeld in 1972?

Annette Tromp schrijft het heel beeldend in het artikel 'fiskekaker en rendierworst'.
Voor een aantal van onze leden herkenbaar en voor de wat jongeren onder ons een leuk moment om een indruk van vroeger te krijgen hoe het was om in Noorwegen op vakantie te gaan.
Was? Dat klopt niet helemaal! Ik herkende in ieder geval nog een aantal dingen die nu nog in Noorwegen voorkomen.
Noorwegen, een sterk vooruitstrevend land dat zijn cultuur en tradities toch ook in ere houdt.
Klik op onderstaande link en wellicht geniet u net als ik van dit artikel. 
https://www.ed.nl/regio/op-vakantie-in-noorwegen-fiskekaker-en-rendierworst~a4a44786/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Muziek/Film/Boek e.d.

muziek: Nieuwe single Ane Brun – “Take Hold of Me”

Ane Brun draait ondertussen toch al vlotjes twee decennia mee in de Scandinavische hitlijsten en verzamelde in Noorwegen al vijf keer platina met haar albums en ook twee prestigieuze Spellemannprisen (een belangrijke Noorse muziekprijs) als vrouwelijke solo-artiest. Haar muziek is vaak zo filmisch dat het gebruikt wordt in vele tv-reeksen en films, waarbij vooral “The Fall” bij veel Nederlanders is bijgebleven.

Brun heeft haar strepen dus al meer dan verdiend, maar het weerhoudt haar er niet van om met nieuw materiaal te komen en daarin ook te blijven vernieuwen. Vorige single “Honey” gaf al een leuke jaren ’90-vibe weg, met “Take Hold of Me” durft ze nu echt alle poorten open te zetten en horen we voorwaar electropop. Het maakt de poëzie van de woordenkunstenares er overigens niet minder op. Het geheel droomt lekker weg, maar zit toch bijzonder stevig in elkaar. Met een beetje coronageluk kunnen we Ane Brun van 22 t/m 26 november 2020 ook aan het werk zien in Den Haag, Groningen, Nijmegen en Amsterdam.

boek: Roman over langbewaarde familiegeheimen

Lara Steege weet helemaal niets over haar vader, alleen zijn naam. En dat frustreert haar enorm. Ze ontmoet een oude vriend van haar vader, en besluit dezelfde reis naar Noorwegen te maken die haar vader ook ooit gemaakt heeft toen hij zijn gezin in de steek liet. Daar ontdekt ze telkens een klein beetje informatie, maar niemand weet of hij nog leeft. Totdat haar opa langbewaarde geheimen onthult.

Met ”Ongekend” heeft José Runhaar een roman geschreven over een jonge vrouw die op zoek is naar haar identiteit. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven, in levendig taalgebruik en met een lange spanningsboog.

De diepere laag van de roman laat zien dat je ouders een belangrijke rol vervullen als het gaat over geliefd en gekend zijn, je aanvaard weten als persoon, zodat je zelf ook in staat bent om standvastige relaties aan te gaan. Hoe dit proces bij Lara verloopt, weet de schrijfster realistisch neer te zetten.

Boekgegevens

Ongekend, José Runhaar; uitg. Plateau; 293 blz.

 

 

muziek:
THOMAS DYBDAHL & METROPOLE ORKEST


Dit concert is verplaatst naar
zondag 4 april 2021      Tivoli Vredenburg Utrecht

woensdag 7 april 2021 013 Tilburg

Tickets zijn verkrijgbaar (mits niet uitverkocht) via 

https://www.ticketmaster.nl/artist/thomas-dybdahl-tickets/531623?language=dutch

muziek: Wardruna komt naar Nederland! 

Goed nieuws voor fans van Wardruna!
De uit Noorwegen afkomstige band, die bekend staat om zijn duistere, op traditionele instrumenten gespeelde folkmuziek, reist volgend jaar naar Nederland voor een concert in TivoliVredenburg. De Noorse muzikant strijken op donderdag 18 november 2021 in het Utrechtse poppodium neer. De show vindt plaats in de Grote Zaal van het concertgebouw.

Tickets voor de show zijn verkrijgbaar (mits niet uitverkocht) via de website van TivoliVredenburg.

serie: '22 Juli'

22 juli 2011 is een datum die voor altijd een plaats in het collectieve geheugen van Noorwegen zal hebben.

Het systeem faalde, ruim zeventig mensen vonden de dood.


'nieuwe serie 22 juli' 

Je kon er natuurlijk op wachten tot filmmakers zich aan deze zwaarbeladen geschiedenis waagden. Dat duurde weliswaar enkele jaren, maar inmiddels zijn er toch een aantal films en series over die bewuste dag. Sinds kort is daar een nieuwe serie aan toegevoegd, opnieuw met een simpele titel: ‘22 Juli’.

Deze keer gaat het om een Noorse productie waarvoor het creatieve duo Sara Johnsen en Pål Sletaune verantwoordelijk is. Zij hebben gekozen voor het perspectief van drie personages die op een andere manier kunnen zeggen: ‘Ik was erbij’. Het gaat om Anine, (Alexandra Gjerpen), een jonge journaliste, politieman Eivind (Øyvind Brandtzæg) en tenslotte basisschoollerares Helga (Helga Guren).
Het blijkt dus mogelijk de gebeurtenissen van die onvergetelijke dag nu negen jaar geleden opnieuw tot een filmverhaal te maken in zes afleveringen.

De serie '22 juli' is verkrijgbaar via onderstaande link
 http://https://www.lumiereseries.com/nl/series/22-juli

boek: Drive your adventure !

Ik moest even aan onze leden denken die Noorwegen nog meer willen ontdekken per camper toen ik dit artikel las.
Want overweeg je een reis per camper, dan heeft Lannoo een Drive Your Adventure-reeks waarin Noorwegen het spits afbijt. Het is het land van rust, ruimte en avontuur, en van fjorden, verlaten wegen en ruige natuur. Dit handboek laat je een aantal troeven ontdekken, zodat je kunt genieten van wat dit prachtige land te bieden heeft. Reizen in een camper geeft je wel meer vrijheid en je kunt drukke steden omzeilen in deze coronatijd. Neem wel je tijd want Noorwegen heeft zoveel 'mooiste plekjes'.
 

Start van een nieuwe Noorse serie:
het Cold Case Kwartet door J
ørn Lier Horst


Deel1 :De Katharinacode
Het is weer de tijd van het jaar: voor de vierentwintigste keer pakt William Wisting het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen. De zaak werd nooit opgelost en elke jaar belt Wisting met Katharina’s echtgenoot, Martin Haugen. Het terugkerende contact tussen de politieinspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar dit jaar is het donker in Haugens huis als Wisting er aankomt. Haugen is spoorloos verdwenen.

Dan blijkt er opeens een verband te zijn tussen Katharina's verdwijning en een nieuwe zaak.
Wat is hier aan de hand?

De start van een nieuwe serie van de Noorse topschrijver Jørn Lier Horst is verschenen in Nederlandse vertaling.

film: 'Barn'

De veelgeprezen Noorse film 'Barn' (‘Kinderen’) uit 2019 van regisseur Dag Johan Haugerud wordt momenteel vertoond in arthousebioscopen door heel Nederland.
In dit warme, innemende, humoristische en beschouwende drama spelen verschillende gerenommeerde Noorse acteurs de hoofdrol en de film won 9 Amanda-prijzen (Noorse filmprijs)  tijdens het Noorse Internationale Filmfestival van dit jaar.

Een ruzie tijdens de schoolpauze tussen twee klasgenootjes leidt tot de dood van één van hen, wat een dramatische nasleep geeft voor de schoolleiding, ouders en leerlingen die allen op zoek gaan naar de waarheid..

Ga naar: https://www.biosagenda.nl/film_barn_35722.html voor een overzicht waar de film draait.

 

De boot in de avond

Filosofische roman van de auteur van 'De vogels' en 'Het ijspaleis', over de strijd tussen mens en natuur

In zijn laatste, meest persoonlijke roman weet Tarjei Vesaas proza en poëzie te verenigen. Alledaagse scènes, dromen en visioenen wisselen elkaar af en vormen samen een indringend levensverhaal. De betovering van de dans van de kraanvogels, de eendrachtige samenwerking tussen vader, zoon en paard in een besneeuwd bos, de oude, zwijgzame vriendschap met een steen: Vesaas neemt je mee in zijn wereld en geeft je toegang tot zijn intiemste gevoelens en gedachten.

 

Agenda  (onder voorbehoud i.v.m. corona)

 

12 september 2020
Kontaktlinjen nr. 3 verschijnt !

15 november 2020 (verplaatst van 20 september)
Rosmalen - Kattenbosch Boerderij
Noorse film Kongens Nei

22 t/m 26 november 2020
Ane Brun in Den Haag, Groningen, Nijmegen en Amsterdam

4 en 7 april 2021
Thomas Dypdahl & Metropole Orkest in
Tivoli Vredenburg Utrecht en 013 Tilburg


18 november 2021  
Wadruna in Tivoli Vredenburg Utrecht

 
Nog even dit
Lid worden?
Bent u enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Lid worden gaat heel eenvoudig via dit aanmeldingsformulier. U ontvangt dan elk kwartaal ons prachtig vormgegeven en zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvangt u korting indien u onze activiteiten bezoekt. Velkommen! 
Neem eens een kijkje op onze Facebookpagina
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met vrijwel dagelijks nieuwe berichten. De artikelen zijn zeer gevarieerd: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  Ook indien u zelf geen Facebook-account hebt, is de pagina te bezoeken. 
Nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen?
Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet in uw mailbox? Stuur een mail naar:
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl 
en u wordt toegevoegd aan de maillijst.
U kunt zichzelf ook inschrijven via de knop "subscribe" onderaan deze nieuwsbrief.
Copyright © 2020 Vereniging Nederland-Noorwegen, All rights reserved.
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van de Vereniging Nederland-Noorwegen of omdat je interesse hebt in Noorwegen.

Samensteller nieuwsbrief: Jos Verpaalen

Mailadres:

nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl

Wit u onze nieuwsbrief ontvangen of wilt u zich uitschrijven? 
subscribe or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp