Copy
NIEUWSBRIEF


VERENIGING NEDERLAND-NOORWEGEN
 11 december 2020
 
Van het bestuur

Vanwege het coronavirus liggen activiteiten veelal stil en gaan bijeenkomsten helaas niet door. Hoewel wij als Vereniging Nederland-Noorwegen onze leden en andere belangstellenden zo graag van alles hadden willen bieden, bleek dat dit jaar vanaf maart veelal niet mogelijk. Nu er een vaccin beschikbaar komt, gloort er hoop aan de horizon dat dit ergens in de loop van 2021 ten goede zal veranderen. We kijken er met elkaar naar uit! Gelukkig bleef ons mooie en interessante kwartaalblad Kontaktlinjen in deze periode gewoon verschijnen. Op deze wijze bleven wij toch verbonden met elkaar en met Noorwegen.

Voor deze nieuwsbrief betekent dit dat er eenvoudig minder nieuws is. Als de bioscopen niet open zijn of slechts 30 personen mogen ontvangen, worden filmreleases uitgesteld. Hetzelfde geldt voor optredens van musici en gezelschappen in theaters. Wij merken wel dat in deze tijd onze sociale media goed bezocht worden. Onze Facebookpagina mag zich verheugen in toenemende belangstelling. En wist u dat wij ook op Instagram te vinden zijn?

Voor en door de leden van de vereniging wordt er op initiatief vanuit het bestuur een digitale bundel samengesteld met daarin verhalen, foto’s, plannen en andere wetenswaardigheden over Noorwegen, die we anders wellicht tijdens bijeenkomsten met elkaar gedeeld hadden. Voor Kerstmis zal dit digitale boekwerkje via e-mail verspreid worden. Ben je lid en heb je de mail niet ontvangen met de uitnodiging om je bijdrage in te sturen? Dan hebben wij geen geldig mailadres van jou. Meld je dan via secretaris@nederland-noorwegen.nl, dan kunnen we je straks in ieder geval de bundel toezenden.

Muziek/Film/Boek e.d.

 

Maak kennis met de Noorse keuken !


Tijdens de kleinschalige groepsreizen van Fru Amundsen worden de maaltijden door de reisleiding bereid. Daarvoor worden recepten gebruikt die kenmerkend zijn voor de Noorse keuken. Een groot aantal favoriete recepten zijn nu verzameld in een kookboekje. Handig in A5-formaat en naast de heerlijke recepten voorzien van mooie foto's en interessante wetenswaardigheden.

Smullen met Fru Amundsen bestaat uit 72 pagina's en bevat onder meer een woordenlijst met de vertaling van gebruikte Noorse woorden en een handige omrekentabel naar deciliters voor als u geen weegschaal bij de hand hebt - praktisch voor onderweg! Aan de hand van de recepten kunt u een volledige Noorse maaltijd bereiden, maar u leest ook hoe u diverse heerlijke Noorse taarten en desserts kunt maken, bijvoorbeeld met zelf geplukte bessen.
Natuurlijk zijn de recepten voorzien van persoonlijke tips! Misschien een leuk kerstcadeautje voor uzelf of voor bij u bekende Noorwegenliefhebbers of keukenprinsen en -prinsessen?

Deel met ons de door u gemaakte maaltijden, desserts, ideeën en natuurlijk uw 'avonturen' in en met de Noorse keuken op Facebook en Instagram !!
 
Hoe bestellen
U kunt Smullen met Fru Amundsen bestellen door een mail te sturen met uw adresgegevens naar info@fruamundsen.nl. Ook voor vragen kunt u dit mailadres gebruiken. 
Smullen met Fru Amundsen kost € 10,- exclusief € 4,75 verpakkings- en verzendkosten.
 

 

boek: 'In de lengte', 3000 km solo door de Noorse bergen. (Myra de Rooy)


Soms kiest een reis jou uit, meer nog dan jij die kiest.
Zelfs voor ervaren lange afstandswandelaars is ‘Noorwegen in de lengte’ een fysieke uitdaging, een indrukwekkende en eenzame tocht door Europa’s laatste grote wildernis.

Myra de Rooy trekt solo door de bergen van het zuidelijkste puntje van Noorwegen, de vuurtoren van Lindesnes, naar het noordelijkste punt, de Noordkaap – een tocht van 3.000 kilometer. Zij maakt alle seizoenen mee – van noorderlicht tot middernachtzon. In de winter met slee en op ski’s, kamperen bij min 34 graden, dagenlang vastzitten in afgelegen berghutten tijdens vliegende storm, wekenlang geen mens tegenkomen. In de zomer trekt ze met haar rugzak door adembenemende berggebieden, langs gletsjers, bruisende rivieren en stille meren, ze beklimt heilige bergen, maar sopt ook door arctische toendramoerassen met rendieren en dansende muggen als gezelschap. Soms is het afzien en gevaarlijk, toch is het vooral genieten van een weids en ruig berglandschap.

Het is een innerlijke reis, want wie alleen reist, komt vooral zichzelf tegen. Daarnaast zijn het de inspirerende ontmoetingen onderweg die extra diepgang aan deze voetreis geven. Zoals kunstenaars, milieukundigen en mijnbouwactivisten, die allen op een eigen manier een verhouding met de natuur hebben. Ze spreekt met veel Sami, zoals de zangeres Mari Boine, en hoort bijzondere levensverhalen over de discriminatie en bedreigingen van dit inheemse volk. Bovenal is In de lengte een persoonlijk verhaal over de kracht en schoonheid van de bergen.

Voor meer informatie kijk op Boeken-Myra de Rooy

boek: De boeken van Gunnar Staalesen; Varg Veum

In deze donkere dagen is het heerlijk om een lekker warm plekje te vinden in huis en een van de fantastische boeken over Varg Veum er bij te pakken.
Gunnar Staalesen heeft gestudeerd aan de Universiteit van Bergen. Omdat de stad Bergen een belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.
Wist u dat diverse boeken van Gunnar Staalesen door Lucy Pijttersen vertaald zijn ? 
Lucy is lid van onze vereniging en Zwarte schapen is een herziene vertaling van haar, waar dit boek eerder verschenen is in een vertaling van Annemarie Smit.

Hieronder volgen de titels uit de Varg Veum reeks; kunt u zelf kiezen wat u wilt lezen!

Varg Veum

1.De vrouw in de koelkast - Kvinnen i kjøleskapet
2.Het uur van de wolf - I mørket er alle ulver grå
3.Zwarte schapen - Svarte får
4.Gevallen engelen - Falne engler
5.Bittere bloemen - Bitre blomster
6.Laat de kinderen tot mij komen - Ingen er så trygg i fare
7.Grote zus - Storesøster
8.Buiten zijn de honden - Utenfor er hundene

Meer over Varg Veum en Gunnar Staalesen vindt u op
Varg Veum.no

boek: Brave honden halen de Zuidpool niet 
(Hans-Olav Thyvold)

Honden zijn de trouwste metgezellen.

De hond Tassen luisterde naar slechts één persoon: de oude majoor Thorkildsen. Wanneer die overlijdt zijn hij en mevrouw Thorkildsen op elkaar aangewezen. Tassen rouwt en eet te veel, en mevrouw kijkt steeds vaker te diep in het glaasje. Elke avond vertelt ze aan Tassen het verhaal van de beroemde Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen en hoe die met een roedel honden de Zuidpool bereikte na een tocht vol ontberingen.

Hun rust wordt verstoord door de komst van mevrouw Thorkildsens zoon en schoondochter. Die willen haar laten opnemen in een verzorgingshuis en zelf hun intrek nemen in de riante woning. Wat moet er dan van Tassen terechtkomen, vraagt mevrouw zich verontrust af. Geïnspireerd door het verhaal van Amundsen geeft ze het niet zomaar op....

Brave honden halen de Zuidpool niet van Hans-Olav Thyvold is een humoristisch en hartverwarmende roman over onvoorwaardelijke vriendschap. Zowel sprankelend als melancholisch: over ouder worden en trouw zijn aan jezelf en elkaar


Oorspronkelijke titel: Snille hunder kommer ikke til Sydpolen
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026352584
Ebook: 9789026352591
Uitgever: Ambo | Anthos

Agenda  (onder voorbehoud i.v.m. corona)

 

12 december 2020
Kontaktlinjen nr.4 verschijnt

4 en 7 april 2021
Thomas Dypdahl & Metropole Orkest in
Tivoli Vredenburg Utrecht en 013 Tilburg
Tickets verkrijgbaar bij Ticketmaster.18 november 2021
Wadruna in Tivoli Vredenburg Utrecht
Tickets voor de show zijn verkrijgbaar (mits niet uitverkocht)
via de website van TivoliVredenburg.

 
Oproep

Pak uw kans 1!

Gezocht: samensteller Nieuwsbrief 

Helaas gaat onze nieuwe nieuwsbriefsamensteller er mee stoppen. Daarom zijn wij op zoek naar iemand die dit wil overnemen. Lijkt het je leuk om Noorse nieuwtjes op allerlei gebied te verzamelen en op regelmatige basis te versturen aan leden en andere belangstellenden? Meld je via
secretaris@nederland-noorwegen.nl voor meer informatie.

Pak uw kans 2 !

Gezocht: behartiger van advertentiezaken

U kunt deel uitmaken van de redactie van ons kwartaalblad Kontaktlinjen en hebt regelmatig overleg met de overige redactieleden, onder andere via vier redactievergaderingen per jaar.

De taak houdt het volgende in. 

  • Contact onderhouden met en informeren van onze bestaande adverteerders en het verwerven van nieuwe. Advies bieden bij de opmaak en zo nodig het creëren van nieuwe advertenties.

  • U levert voor iedere te verschijnen KL de advertenties aan ten behoeve van de redactie en heeft contact met onze webmaster voor de plaatsing van logo’s op de website. 

  • U bent verantwoordelijk voor de facturering van de advertenties en de verdere afwikkeling daarvan in overleg met de penningmeester. Daarnaast heeft u overleg met het bestuur in verband met de advertentietarieven.

  • Bij beurzen en markten bent u nauw betrokken en eventueel aanwezig om onze bestaande contacten te bezoeken, nieuwe contacten te leggen met beursexposanten en andere belangstellenden om onze advertentiemogelijkheden onder de aandacht te brengen.

 

Wij zoeken dus iemand die belangstelling heeft voor media en pr.
Bent u geïnteresseerd, neemt u dan vrijblijvend contact op via secretaris@nederland-noorwegen.nl met onze secretaris Caroline Geldtmeijer of Hans Groen, voorzitter. Deze zullen u dan voor nadere informatie in verbinding stellen met Jeroen Kat, de huidige behartiger advertentiezaken. Bij voorbaat dank!

Pak uw kans 3 !
Noorse boeken te geef!

Anne Franks dagbok

Chesholm, Matt    -Mannen av stål

Cusler, Clive         -Nemesis

Grey, Zane            -Prærievognen

Horst, Jørn Lier     -Bunnfall

Horst, Jørn Lier     -Vinterstengt

Ibsen, Henrik         -Samlede verker 1

Linde, Heidi           -Norsk sokkel

Nesbø, Jo              -Snømannen

Nesbø, Jo              -Sorgenfri

Nesbø, Jo              -Marekors

O’brian, Patrick      -Orlogskaptein

Row, Dickson         -Terror i kvinnenes by

Rowling, J.K.          -Harry Potter og ildbegeret

Skram, Amalie        -Hellemyrsfolket 1 boek 

                         én luisterboek 2 cd’s

Smith, Wilbur           -Brennende kyst

Torkildsen, Tor         -Forsvunnet på Ben Nevis

Undset, Sigrid          -Jenny

Verne, Jules             -Jorden rundt på 80 dager

U kunt contact opnemen met Tiny of René

tel. 0652116749 of 0631795282,
tiny.mannak@kpnmail.nl

 

Nog even dit ...
Lid worden?
Bent u enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Lid worden gaat heel eenvoudig via dit aanmeldingsformulier. U ontvangt dan elk kwartaal ons prachtig vormgegeven en zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvangt u korting indien u onze activiteiten bezoekt. Velkommen! 
Vereniging Nederland-Noorwegen ook op Instagram!
Wist u dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram account heeft? Volg ons ook op Instagram !
Neem eens een kijkje op onze Facebookpagina
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met vrijwel dagelijks nieuwe berichten. De artikelen zijn zeer gevarieerd: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  Ook indien u zelf geen Facebook-account hebt, is de pagina te bezoeken. 
Nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen?
Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet in uw mailbox? Stuur een mail naar:
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl 
en u wordt toegevoegd aan de maillijst.
U kunt zichzelf ook inschrijven via de knop "subscribe" onderaan deze nieuwsbrief.
Website
Email
Facebook
Instagram
Twitter
Copyright © 2020 Vereniging Nederland-Noorwegen, All rights reserved.
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van de Vereniging Nederland-Noorwegen of omdat je interesse hebt in Noorwegen.

Samensteller nieuwsbrief: Jos Verpaalen

Mailadres:

nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl

Wit u onze nieuwsbrief ontvangen of wilt u zich uitschrijven? 
subscribe or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp