Copy
NIEUWSBRIEF


VERENIGING NEDERLAND-NOORWEGEN
 09 januari 2021
 
Caroline Geldtmeijer
Nieuwsbrief nr. 1 /2021

Deze nieuwsbrief informeert u en wijst u zoveel mogelijk de weg naar wat voor u interessant kan zijn als Noorwegen liefhebber.
Van het bestuur

Van harte wensen wij alle lezers een goed en vooral gezond 2021 toe. Hopelijk is het nieuwe jaar voor jou/jullie goed begonnen. De Vereniging Nederland-Noorwegen ziet uit naar een jaar waarin hopelijk weer wat meer mogelijk zal zijn op het gebied van activiteiten en bijeenkomsten, al zijn wij realistisch genoeg om te beseffen dat dat de eerste tijd zeker nog niet aan de orde zal zijn. Maar hoop doet leven!

Een vereniging als de onze is altijd in beweging, zelfs als alles stil lijkt te staan. Lijkt het je leuk om mede vorm te geven aan ons motto ‘voor en door de leden’, dan ben je van harte welkom. We kunnen altijd helpende handen gebruiken. Concreet zijn we momenteel dringend op zoek naar iemand die de nieuwsbrief wil samenstellen en versturen en naar iemand die het webmasterschap op zich wil nemen. Voor aanmelding of meer informatie kun je contact opnemen met Hans Groen (voorzitter), via e-mail voorzitterVNN@gmail.com.

Muziek/Film/Boek/Blog e.d.

Blog:
Artsenstel emigreert naar  Noorwegen

‘We hebben gewoon zin in een nieuw avontuur’

 

Huisarts Arjan van den Akker en aios Marijn Radersma emigreren over drie maanden naar het Noorse Haugesund. “Misschien raar, maar we waren daar nog nooit geweest toen we het besluit namen om te gaan.”

Hoezo Noorwegen? Het tweetal kijkt elkaar aan en begint te lachen. Arjan, nu serieus: “Op de Emigratiebeurs die we in februari bezochten, bleken nogal wat Noorse ziekenhuizen op zoek naar medisch specialisten. Dat er zo’n sterke vraag is naar MDL-artsen, heeft een rol gespeeld in onze keuze voor dit land.” 

De twee artsen bekennen dat ze vooraf niet echt iets hadden met Noorwegen. “We zijn er welgeteld één keer eerder geweest: een skivakantie in Trysil, in het oosten van Zuid-Noorwegen”, vertelt Arjan. “Het belangrijkste was voor ons dat het een natuurland zou zijn. Als we straks een half uurtje naar het oosten rijden, zitten we midden in de wildernis.”

De coronapandemie heeft een flinke impact op de voorbereidingen, vertellen ze. “Als mensen emigreren, verwacht je misschien dat ze de plek waar ze heengaan, helemaal napluizen. Het klinkt misschien raar, maar op het moment dat wij besloten naar Haugesund te gaan, waren we daar nog nooit geweest. Het was gewoon niet mogelijk vanwege corona.”

Blog

Wilt u op de hoogte blijven van de belevenissen van Arjan van den Akker en Marijn Radersma?
Met ingang van januari 2021 gaan ze
op artsenauto.nl een blog bijhouden over hun emigratie naar Noorwegen.

 

 

T.V.: Het hoge noorden op Één

Een serie programma's op Één (Vlaamse tv) over het hoge noorden.

Een jaar lang trekt de Belgische journaliste Annemie Struyf door Noorwegen, op bezoek bij landgenoten die in het Hoge Noorden een nieuw leven willen beginnen.

Deze serie loopt vanaf  29 december en gaat door in het nieuwe jaar. Elke dinsdag om 20.40 uur.
Zie ook: het hoge noorden
 
Boek:   Rookgordijn
           (Jørn Lier Horst en Thomas Enger)


Het tweede deel in de razend spannende Noorse thrillertrilogie van Jørn Lier Horst & Thomas Enger is nu ook verschenen in Nederlandse vertaling.

Op oudjaarsavond wordt Oslo opgeschrikt door een explosie. Alles wijst in de richting van een terroristische aanslag. Onder de gewonden bevindt zich iemand die Alexander Blix goed kent. Ruth-Kristine Smeplass is de moeder van Patricia, die tien jaar geleden op tweejarige leeftijd werd ontvoerd. Blix was toen betrokken bij het onderzoek, maar er is nooit een spoor van het meisje gevonden.

Als de vermissing opnieuw in het nieuws komt, raakt verslaggever Emma Ramm geïntrigeerd door de nooit opgeloste zaak. Blix en Ramm bundelen opnieuw hun krachten in een poging het rookgordijn rond de verdwijning van Patricia te laten oplossen.

Zie Rookgordijn voor meer informatie


Zie ook deel 1 van deze thrillerreeks Nulpunt  

 Muziek: Festival Eurosonic

Het Europees Muziek Platform in de Noorderslag in Groningen
13-16 januari 2021 en deze keer volledig digitaal.
Er zijn 4 Noorse acts geboekt!

Kijk op esns.nl of musicnorway.no !!
 

Tijdschrift: DUIKEN

'De LOFOTEN' 
Maar dan de schoonheid onder water!

(door Hans Groen)

Voor ons als Noorwegen liefhebbers zijn de Lofoten niet onbekend. Wij genieten van het spectaculaire landschap dat met het uur verandert in kleur en vaak ook van temperatuur. 
Dat het niet alleen boven water verbluffend mooi is maar ook onder water zullen maar misschien enkelen van u weten of ervaring mee hebben. Als amateur duiker heb je vooral beelden van tropische wateren en aangename temperaturen met mooie koralen en vissen.
Dat ook in koudere streken er heel veel moois te zien en te beleven is wordt in het blad 'DUIKEN' uitgebreid geïllustreerd met een goed verhaal en vooral prachtige beelden.
 
Voor mij is het duidelijk, met een neopreen pakje ga je het niet redden. Een degelijke waterdichte uitrusting, ruime ervaring en onder goede begeleiding van Lofoten Diving maakt dat je ook onder water van deze eilandgroep een onvergetelijke ervaring mee naar huis kan nemen.

Bron:
DUIKENNL 12/2020
 

Agenda  (onder voorbehoud i.v.m. corona)

13 t/m 16 januari 2021

Festival Eurosonic in Noorderslag in Groningen
Digitaal op esns.nl of musicnorway.no 

Rond 20 maart 2021
Kontaktlinje nr 1/2021 verschijnt

4 en 7 april 2021
Thomas Dypdahl & Metropole Orkest in
Tivoli Vredenburg Utrecht en 013 Tilburg

Tickets verkrijgbaar bij Ticketmaster.


18 november 2021
Wadruna in Tivoli Vredenburg Utrecht
Tickets voor de show zijn verkrijgbaar (mits niet uitverkocht)
via de website van TivoliVredenburg.

 
Nog even dit ...
Lid worden?
Bent u enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Lid worden gaat heel eenvoudig via dit aanmeldingsformulier. U ontvangt dan elk kwartaal ons prachtig vormgegeven en zeer lezenswaardig ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard. Verder ontvangt u korting indien u onze activiteiten bezoekt. Velkommen! 
Vereniging Nederland-Noorwegen ook op Instagram!
Wist u dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram account heeft? Volg ons ook op Instagram !
Neem eens een kijkje op onze Facebookpagina
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met vrijwel dagelijks nieuwe berichten. De artikelen zijn zeer gevarieerd: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  Ook indien u zelf geen Facebook-account hebt, is de pagina te bezoeken. 
Nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen?
Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet in uw mailbox? Stuur een mail naar:
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl 
en u wordt toegevoegd aan de maillijst.
U kunt zichzelf ook inschrijven via de knop "subscribe" onderaan deze nieuwsbrief.
Website
Email
Facebook
Instagram
Twitter
Copyright © 2021 Vereniging Nederland-Noorwegen, All rights reserved.
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van de Vereniging Nederland-Noorwegen of omdat je interesse hebt in Noorwegen.

Samensteller nieuwsbrief: Jos Verpaalen

Mailadres:

nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl

Wit u onze nieuwsbrief ontvangen of wilt u zich uitschrijven? 
subscribe or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp