Copy
Nieuwsbrief 1  -  11 februari 2023
Over de nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief informeert je en wijst je zoveel mogelijk de weg naar wat voor jou interessant kan zijn als Noorwegenliefhebber!

De eerstvolgende nieuwsbrief zal op 15 april 2023 verschijnen (onder voorbehoud). 
Heb je nieuws te melden of iets anders dat interessant kan zijn? Mail je bericht dan naar nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl
Van de redactie
Met veel plezier stel ik elke twee maanden deze nieuwsbrief samen.
Regelmatig ontvang ik een reactie op een artikel, een vraag of een bijdrage van lezers: leuk, dat maakt het voor mij wat minder 'eenrichtingsverkeer'!
Een kleine update qua lay-out is doorgevoerd, maar verder blijft deze nieuwsbrief ook in 2023 in deze vorm verschijnen.

Laetitia Hage-Kock
Uit het nieuws en interessante items
Rectificatie
Weet je het nog? In de vorige nieuwsbrief vermeldden we dat onbekend was wie dit heeft gemaakt. Een reactie van een van de lezers bracht meer duidelijkheid: het stond destijds zelfs in de krant >>lees meer
Ingvild Hauso heeft dus samen met een paar vriendinnen het 'veimønsteret med Hardangersøm' op de weg geschilderd. Waarvan akte!
Nederlandse artsen in Noorwegen
Artsen doen het al eeuwenlang: werken in het buitenland. Cijfers over hoeveel Nederlandse artsen er over de grens werkzaam zijn, waar precies of waarom zij deze keuze maakten zijn niet direct paraat.
Medisch Contact hield een enquête onder haar lezers. 
De beweegredenen voor vertrek verschillen, soms vanwege de (op het moment van vertrek) belabberde werkgelegenheid in Nederland, soms vanwege de liefde, sommigen geven aan altruïstische motieven te hebben: zij werken vaak in Sub-Sahara-Afrika of in Zuidoost-Azië.
Ook Noorwegen doet het goed: als belangrijkste reden wordt vermeld dat in Noorwegen de arbeidsvoorwaarden erg goed zijn. Ook is Noorwegen het enige land ter wereld waarvan enkele artsen aangaven dat ze er vanwege klimaatverandering naartoe zijn verhuisd.
Het Noorse zorgsysteem lijkt in grote lijnen op dat van Nederland. De huisarts heeft in Noorwegen dezelfde poortwachtersfunctie als in Nederland. Patiënten komen in Noorwegen met vergelijkbare klachten naar de huisarts.

Bron: o.a. Medisch Contact
Sørlandet naar verwachting eind april/begin mei in Nederland
De Sørlandet (opleidingsschip) is een tallship van Noorse afkomst en één van de weinige volledig opgetuigde schepen ter wereld. Ze is de oudste van de bestaande in Noorwegen gebouwde vierkante riggers en gedurende meer dan 50 jaar bekleedde ze een centrale positie in de opleiding en training van jonge mensen. Ze is de op een na oudste van drie Noorse tallships, het "Grote Trio van Noorwegen", waartoe naast haar ook Statsraad Lehmkuhl en Christian Radich behoren.
Op weg naar de thuishaven Kristiansand zal zij haar opwachting maken in de haven van Scheveningen.
Muziek - Film - Boek - Blog e.d.
Aurora Aksnes (1996), bekend onder de artiestennaam AURORA, is een Noorse singer-songwriter. Haar debuutsingle Running with the Wolves werd in mei 2015 uitgebracht en genoot veel aandacht in online muziekblogs en in de Noorse pers. Inmiddels heeft ze diverse prijzen gewonnen en prachtige albums gemaakt.
Boek: Meisje, 1983
(auteur: Linn Ullmann, vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen)

Parijs, een winternacht in 1983. Het zestienjarige meisje is de weg naar haar hotel kwijt en dwaalt door onbekende straten. Ze heeft een papiertje bij zich met daarop het adres van de dertig jaar oudere fotograaf A. Hij zal van haar een foto maken die gepubliceerd wordt in een modeblad. Een meisje met lange oorbellen kijkt in de camera.
Bijna veertig jaar later raakt het meisje op de foto, een nu drieënvijftigjarige Noorse schrijfster, in een depressie. Van haar periode in Parijs herinnert ze zich weinig. Terwijl haar eigen wereld en die om haar heen barsten vertoont, probeert de volwassen vrouw het jonge meisje te begrijpen dat ze ooit was.

Meisje, 1983 speelt zich af in Oslo, New York en Parijs. Linn Ullmann daalt af in haar geheugen en vertelt een rauw, onverhuld en bij vlagen nietsontziend verhaal over macht en onmacht, lust en schaamte, schoonheid en vergetelheid.

Kinderboek: Als ik de baas van het land was
(auteur: Trygve Skaug, vertaald uit het Noors door Lammie Post-Oostenbrink)

Als ik de BAAS VAN HET LAND was, zou iedereen die EEN HOND WILDE, EEN HOND KRIJGEN. Iedereen die een FIETS wilde, zou een FIETS krijgen. En iedereen die een VRIENDJE wilde, krijgt er minstens TWEE.

Boek: Het boek van de galg
(auteur: Thomas Enger, vertaald uit het Noors door Bianca Cornelissen)

De huiveringwekkende, steengoede nieuwe solothriller van Thomas Enger, de helft van het Noorse bestsellerduo Horst & Enger.
Een aanslag: Eva overleeft een moordaanslag in haar eigen huiskamer. Op de grond naast haar ligt een dode man die ze niet kent. In de gang zit een doodsbang meisje van 8 jaar dat niet kan praten. 
Een verdwijning: Peter, een stille, depressieve man, betaalt zijn hypotheek af en neemt grote geldbedragen op. Dan verdwijnt hij zonder enig spoor achter te laten. Anderhalf jaar later geeft hij een teken van leven, door een e-mail te sturen die een kettingreactie veroorzaakt van gebeurtenissen die verschrikkelijke gevolgen zullen hebben voor zijn naasten. En voor hemzelf… 
Een moordenaar: Chris groeit op in een ontwricht gezin dat getekend is door een verdrinkingsongeluk net na zijn geboorte. Hij ontwikkelt een ongezonde levenshouding ten aanzien van de dood en een verstoorde verstandhouding met andere mensen. Maar hij leert zichzelf aan om zich net zo normaal voor te doen als anderen, zodat hij kan doen wat hij het liefste doet: moorden.
Het boek van de galg is een huiveringwekkend en bij vlagen sardonische thriller over hoe iemand kan uitgroeien tot een seriemoordenaar. 

Film: Narvik, oorlogsdrama uit Noorwegen uit Noorwegen te zien op Netflix
De film draait om de slag bij het Noorse kustplaatsje Narvik, die Hitler zijn eerste nederlaag toe zou brengen.

De nieuwe oorlogsfilm Narvik is in Nederland vanaf 23 januari te zien op Netflix. De film werd gemaakt in Noorwegen, waar hij afgelopen december in de bioscoop verscheen. Het verhaal van de film speelt zich af gedurende twee maanden in de lente van 1940, toen 50.000 soldaten uit meerdere landen zij aan zij vochten tegen de Duitsers, in en nabij de Noorse kustplaats Narvik. Het stadje kwam aan het begin van de oorlog onder vuur te liggen, vanwege de aanwezigheid van uit Zweden afkomstige ijzererts die Hitler nodig had om zijn oorlogsmachine draaiende te houden. De regie was in handen van Erik Skjoldbjærg. Ook acteur Henrik Mestad is in de oorlogsfilm te zien.

Film: Munch
Het Rotterdams filmfestival (IFFR) opende afgelopen maand o.a. met de film Munch van Henrik Martin Dahlsbakken.
Deze film is een portret van de kunstenaar Edvard Munch. Hij was een van de belangrijkste kunstenaars in de 19de en 20ste eeuw. Zijn motief Skrik (De schreeuw), dat hij in verschillende technieken herhaalde, nestelde zich in het onderbewustzijn van de 20ste-eeuwse wereld – een beeld van angst en eenzaamheid dat de meeste mensen kennen, of ze nu weten wie de maker is of niet. De film concentreert zich op vier belangrijke momenten uit Munch leven en springt daartussen in de tijd heen en weer.

Muziek: 'Drifting' van Mette Henriette Martedatter Rølvåg
Mette is een uitvoerend artiest, saxofonist en componist uit Noorwegen.
Mette Henriette groeide op in Trondheim, omringd door een levendige muziekscene en ze raakte op jonge leeftijd betrokken bij podiumkunsten, richtte haar eigen ensembles op en toerde met muzikanten van jazzconservatoria in Noorwegen en New York, voordat ze haar geboorteplaats verliet om aan internationale opdrachten en projecten te werken. Sindsdien woont en werkt Mette Henriette in New York, Londen, Parijs, Spitsbergen en Oslo.

In 2015 bracht Mette Henriette als eerste artiest een dubbeldebuutalbum uit op het gerenommeerde jazzplatenlabel ECM Records. Het album bevat 90 minuten muziek die ze gedurende 10 jaar componeerde voor haar trio en groot ensemble, bestaande uit jazz-, klassieke en tangomuzikanten.
Begin 2023 verscheen haar tweede album 'Drifting':
Activiteiten door de VNN
(regio Noord-Holland noord) georganiseerd
10 maart 2023 - "Hout in Noorwegen" (Ronald Hage)
Zie info bij de activiteiten van regio Zuid.

14 april 2023 - "Langs de koele kusten van Spitsbergen" (Otte Zijlstra)
In juni 2019 zag Otte Zijlstra een jongensdroom in vervulling gaan: een reis naar het hoge noorden en wel naar Spitsbergen. Een landcruiser voor op de wal en een boot met zodiacs voor op het water. Rond Longyearbyen, de Adventfjord, het vliegveld en langs de autoweg was veel te zien. Rosse en grauwe franjepoten, koningseider, alpensneeuwhoen, kleine rietgans, sneeuwgors, poolvos, inheems rendier, kleine jager, noordse stern, ijseend en honderden broedende eiders dicht bij hondenkennels, omdat daar de poolvos niet durft te komen. Een boottocht van een week langs niet te beschrijven landschappen, zo mooi en adembenemend! IJsberen met in hun buurt vaak ivoormeeuwen die hun restjes en ook wel hun fecaliën opruimen. Walrus, baardrob en ringelrob kruisten hun pad, broedende kleine alken, zwarte zeekoet, Noordse stormvogel, (vaak donkere fase) dikbekzeekoet, papegaaiduiker en grote burgemeester, te veel om op te noemen. In woord en beeld zal hij de bezoekers meenemen op zijn reis.

Alle activiteiten van regio Noord-Holland vinden plaats in
  Wijkcentrum ‘Thuis in Overdie’
  Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00.
Activiteiten door de VNN
(regio Zuid-Nederland) georganiseerd
19 maart 2023 - “Hout in Noorwegen” (Ronald Hage)
Als regelmatige bezoeker van Noorwegen wandelt Ronald Hage graag in de natuur. Lopend over de fjell of door het bos valt zijn oog keer op keer op de diversiteit aan begroeiing variërend van dwergberkje tot reuzenzilverspar. Twijgjes hout die maar net in staat zijn hun kruin enkele centimeters boven de grond uit te steken tot robuuste boomstammen die een recordhoogte van bijna 54 meter bereiken. In deze natuur ligt de basis van het hout. De mens heeft al eeuwenlang de bruikbaarheid van dit hout ingezien en het benut in ontelbare toepassingen. Van brandhout voor de kachel, bouwmateriaal voor het Vikingschip en de Staafkerk tot constructiepanelen bij de bouw van het hoogste houten hotel in de wereld dat in Brumunddal staat. Ronald neemt je in beeld en verhaal mee vanaf de zaailing in de bodem van het bos tot op het 85 meter hoge dak van het Wood Hotel.

25 juni 2023 - "Ibsen" (Rixt Bilker)
Rixt Bilker (24 jaar) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. In juni 2021 heeft hij de bachelor Theaterwetenschap afgerond en in september van hetzelfde jaar is hij begonnen met de master International Dramaturgy. In zijn studie leerde hij over de wetenschap van het theater: theorieën, plotstructuren, analyses, geschiedenis, context, etc.
Hij heeft een grote liefde voor het repertoiretheater - theaterteksten die gedurende de eeuwen altijd weer terugkomen - zoals de teksten van de Griekse schrijvers, Shakespeare, Tsjechov en de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906). Deze schrijver heeft zijn speciale aandacht, en in september 2023 zal hij dan ook beginnen aan de Master Ibsen Studies aan de Universiteit van Oslo.
Na Shakespeare is Ibsen de meest opgevoerde theaterschrijver van Europa. En toch hebben maar heel weinig mensen van hem gehoord. Misschien kent iemand zijn stuk 'Peer Gynt' of 'Een Poppenhuis' (ook bekend als 'Nora'), maar verder gaat het meestal niet. En dat is onterecht en zonde, want Ibsen is een belangrijk en groot figuur, niet alleen in de Theaterwetenschap, maar ook daarbuiten. Hij blijft een belangrijk inspiratiebron voor huidige theatermakers, theaterwetenschappers en theaterbezoekers. Voor Rixt toont Ibsen de kracht van het repertoire: hoe bepaalde stukken zo goed geschreven zijn dat we ze voor altijd kunnen begrijpen, gebruiken en ervan genieten.
In de presentatie zal hij daarom ingaan op deze kracht van Ibsen: wie was hij, waarom zijn zijn theaterteksten zo belangrijk, wat betekende hij voor zijn tijd, en wat betekent hij voor ons. Ook zal hij ingaan op historische opvoeringen, de recente opvoeringsgeschiedenis, Ibsen in Nederland, en toekomstige adaptaties. 

24 september 2023 - "Verdens verste mennesker" (film)
Informatie volgt in een van de volgende nieuwsbrieven!

26 november 2023 - lezing (Myra de Rooy)
Informatie volgt in een van de volgende nieuwsbrieven!

Alle activiteiten van regio Zuid-Nederland vinden plaats in
  Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c,
  5243 VV Rosmalen, www.kattenbosch.nl 
  (vanaf station Rosmalen 4 minuten lopen).

Aanvang: 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).
Entree: leden € 3,00; niet-leden € 6,00. Introducés zijn welkom!


Versgebakken Noorse wafels maken de middag compleet om in Noorse sferen te komen. 

Agenda
10 maart 2023
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

18 maart 2023
Verschijningsdatum Kontaktlinjen 1 / 2023

19 maart 2023
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief

1 en 2 april 2023
Emigratiebeurs (Expo te Houten)

14 april 2023
Activiteit regio Noord-Holland noord, zie elders in deze nieuwsbrief

15 april 2023
Algemene ledenvergadering Vereniging Nederland-Noorwegen
(Noorse kerk, Rotterdam)

6 en 7 mei 2023
Scandinavië Markt (Schokland)

25 juni 2023
Activiteit regio Zuid-Nederland, zie elders in deze nieuwsbrief
Nog even dit ...
Foto's
We zijn altijd op zoek naar mooie foto's m.b.t. Noorwegen voor de website van de vereniging (en daarnaast ook voor de nieuwsbrief). Je kunt je foto's, bij voorkeur via WeTransfer, sturen aan webmaster@nederland-noorwegen.nl.
Wil je lid worden?
Ben je enthousiast over onze vereniging, maar nog geen lid? Wordt dan lid via het aanmeldingsformulier op de website. Je ontvangt elk kwartaal ons ledenblad Kontaktlinjen. Alleen dat is het geld al waard! Verder ontvang je korting bij bezoek of deelname aan onze activiteiten. Velkommen! 
Neem een kijkje op Facebook en Instagram en volg ons!
Onze Facebook-pagina is erg leuk en informatief met zeer regelmatig nieuwe berichten. De gepubliceerde items zijn divers: cultuur, natuur, sport, historie, boeken, filmpjes, foto's enz.  
En wist je dat de Vereniging Nederland-Noorwegen ook een Instagram-account heeft? Volg ons ook op Instagram!
De inhoud van beide kanalen is ook te vinden op onze website: zonder een Facebook- of Instragram-account altijd makkelijk leesbaar >>lees verder
Nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?
Regel het op onze website.
Website
Email
Facebook
Instagram
© 2023 Vereniging Nederland-Noorwegen
Samensteller nieuwsbrief: Laetitia Hage-Kock
Per e-mail bereikbaar via: 
nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Nederland-Noorwegen · nieuwsbrief@nederland-noorwegen.nl · Breda, 4800 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp