Copy
View this email in your browser

Beste wensen
 

2020 was een jaar met vele uitdagingen, ook op het gebied van gelijke onderwijskansen. We wensen iedereen een gezond, boeiend en leerrijk 2021 waarin we je blijven op de hoogte houden over alles wat reilt en zeilt in onderwijs en diversiteit.

Topics

Oostendse scholen omarmen diversiteit met DISCO


Omdat de scholen in Oostende steeds diverser worden investeert de stad de komende zes jaar fors in DISCO, een instrument van de Universiteit Gent. Waarom de stad Oostende dit doet, lees je hier. Wie meer informatie wil over het DISCO instrument kan dat hier vinden.  

Meer jongeren met migratieachtergrond in hoger onderwijs


Volgens een onderzoek van het Leuvense HIVA-instituut is het aandeel van jongeren met een migratieachtergrond van buiten de Europese Unie in het hoger onderwijs met 20% gestegen sinds 2003. Ides Nicaise en zijn team onderzochten de effecten van het GelijkeOnderwijsKansenbeleid (GOK-beleid). Ondanks deze vooruitgang blijft de ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs groot. De berichtgeving met wat cijfermateriaal vind je hier.

Scholieren vragen aandacht voor gelijke onderwijskansen 

Een mondmasker in de klas, je vrienden weinig zien, halftijds afstandsonderwijs,... zijn allemaal 'het nieuwe normaal'. Maar ze maken studeren en schoolwerk niet makkelijker. Bovendien heeft dit alles ook mogelijk gevolgen voor de gelijke onderwijskansen van onze scholieren. Louis, voorzitter van de Scholierenkoepel, deed een oproep aan scholen om leerlingen niet omwille van corona een andere studiekeuze te adviseren. Zijn brief kan je hier lezen. Wil je meer te weten komen over de regels rond herorientering, neem dan hier een kijkje

 

Boekenhoekje

Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo
Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Meisje, vrouw, anders volgt twaalf personages van kleur die op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid. ISBN 9789044543506.


Eén leven. Voetbalicoon en activist van Megan Rapinoe
Megan Rapinoe, één van de meest getalenteerde atleten ter wereld, is voorvechter van vrouwenrechten en drijvende kracht achter sociale veranderingen. Ze strijdt voor gelijke behandeling en betaling, en voor lhbti-rechten.Dit is een autobiografie voor iedereen die van sport houdt of een rechtvaardiger wereld nastreeft. Of allebei. ISBN 9789044220.

Waarom is dialoog belangrijk in onze superdiverse samenleving?

De ouderkoepelverenigingen KOOGO, GO! ouders en VCOV werkten een actie uit rond het thema Polarisering en VerbindingDe actie bestaat uit een reeks van filmpjes die informeren, inspireren en sensibiliseren. In elk filmpje komt één of meerdere expert(s) aan het woord over een subthema.

Momenteel is het eerste filmpje klaar. Het gaat over het belang van dialoog in onze superdiverse samenleving. 

 


Hoe reageer jij op mijn beperking?

Elke Emmers (KU Leuven) neemt je in deze video mee op een speeddate met een heuse plottwist. In haar onderzoek probeert ze de attitudes van leerkrachten, orthopedagogen en andere professionals ten aanzien van personen met een beperking bij te sturen. Dat doet ze onder meer via dit soort sensibiliseringsoefeningen. 

Vormingen

Hoe kunnen we in deze tijden contact en verbinding stimuleren binnen de ouderwerking? In de praktijksessie ‘online verbinden’ op 14 januari stellen de 3 ouderkoepels je graag allerlei methodieken en mogelijkheden voor om een online ouderactiviteit te organiseren. We experimenteren met online kennismakingsmethodieken, een digitaal stellingenspel, reflectieinstrumenten, ... Alle info en inschrijven kan via de websites van GO! ouders, KOOGO of VCOV

Armoede in België

Hoe komt het dat het armoedecijfer in België nog steeds zo hoog ligt? Waar faalt het Belgische beleid? Tijdens dit wetenschapscafé gingen Caroline Vandekinderen en Bart Van Bouchaute dieper in op de verschillende oorzaken en gevolgen van armoede en hadden ze het ook over het Belgische armoedebeleid.  Herbeluister het hier.


                                         

Facebook
Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, COC, COV, GO! ouders, KOOGO, VCOV, VSK, en VSOA onderwijs 
Ons adres:
LOP & diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 
                             

                                
         
                          


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp