Copy
View this email in your browser
Een klas vandaag is een diverse klas en die diversiteit is breed: verschillen in gender, sociale afkomst,  taal, leervermogen, motivatie, beperkingen,...  Zoek je bruikbare instrumenten om individueel, met je team of in de lerarenopleiding mee aan de slag te gaan? Bekijk dan de materialen, inspiratie en werkvormen op dit platform en benut ze om samen krachtig les te geven in diversiteit.

 

LOP-vertegenwoordigers gezocht

Ben jij een leerkracht met oog voor diversiteit? Goesting om de schaar te zetten in kinderarmoede? In een 70-tal LOP-gebieden worden partners rond de tafel gebracht rond inschrijvings- en aanmeldingsbeleid en gelijke kansen.
Zin om het inschrijvings- en aanmeldingsbeleid op jouw school en de omliggende scholen van het LOP-gebied mee op te volgen en vorm te geven vanuit jouw engagement? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om de LOP-vergaderingen bij te wonen. Deze vinden, afhankelijk van het LOP meestal plaats tijdens de werkuren. Als vakbondsafgevaardigde word je vrijgesteld voor dit overlegorgaan.
Ben je aangesloten bij één van de vier erkende vakbonden, geef dan een seintje via
Wendy.thomas@cgspacod.beChristof.demol@acv-csc.beondervoorzitter@vsoa-onderwijs.be.
 
Ben jij ouder van een kind in het officieel onderwijs (GO! of scholen van steden en gemeenten). Ben je actief in de ouderwerking of de schoolraad en wil je je inzetten voor gelijke onderwijskansen? Dan ben jij misschien onze nieuwe LOP-ouder. Meer informatie vind je in de Gids voor ouders in LOP-werking. 
Bij interesse contacteer An (an.vanmalderen@ovsg.be) of Isabelle (isabelle.ceuppens@g-o.be).
Wil je meer weten over wat een ‘Samen tegen onbetaalde schoolfacturen’ (STOS) traject voor jouw school kan betekenen? Lees dan de infographic. Heeft jouw school interesse in een maatgericht begeleidingstraject voor het schooljaar 20-21? Dan vind je hier verdere info. 

Topics

Meertaligheid

Hana en Karen zijn twee zussen met Japanse roots. Hana is 12 jaar en gaat naar het Maria Boodschaplyceum in Brussel-Stad. Karen is 10 jaar en gaat naar de basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek. Ze delen hun ervaringen over meertaligheid met BRUZZ Ket.

Onderwijsbeleid

Werken aan diversiteit in het onderwijs is veelomvattend. Hoe word je als leraar competenter in het omgaan met diversiteit? Atlas Antwerpen maakte een digitaal dossier met veel handvatten en leermiddelen. 

Personeelsbeleid

De Vlor ging na hoe je alle medewerkers uit de hogeronderwijsinstellingen beter leert omgaan met diversiteit. Welke competenties hebben medewerkers nodig zodat alle studenten zich in de instelling thuis en gewaardeerd voelen? Welke competenties moeten er in de instelling aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat elke instelling kan uitgroeien tot een échte inclusieve leeromgeving, een leeromgeving die kansen faciliteert tot succes? Download hier het volledige advies.

Vormingen

Recht op liefde
De handleiding Recht op Liefde werd ontwikkeld door ella vzw & Merhaba vzw om op een laagdrempelige manier rond seksuele en genderdiversiteit te werken met mensen met migratieachtergrond. Via een kader en methodieken leren we trainers hoe ze met groepen in dialoog kunnen gaan over identiteit, uitsluiting, gender en seksuele diversiteit. Info docAtlas
Turnhout:
 dinsdag 11 februari 2020 van 10:00 tot 16:30 uur 
Antwerpen: donderdag 12 maart 2020 van 09:30 tot 16:00 uur.Ouderbetrokkenheid in een diverse school
Hoe pak je oudermomenten aan in een diverse school? Ontdek een aanpak op maat van jouw school en ga aan de slag met creatieve ideeën! Vrijdag 14 februari 2020 van 10 tot 16 uur in Leuven door het Agentschap Integratie en Inburgering.Vorming 'Spel zonder Grenzen'

Deze vorming toont hoe je als leerkracht rond diversiteit kunt werken met het 'Spel zonder grenzen'. De leerlingen leren tijdens dit spel op een interactieve manier over onderwerpen als burgerschap, cultuurverschillen, gender, radicalisering, religie en armoede. Geschikt voor leerlingen van 12 tot 16 jaar. Door provincie Oost-Vlaanderen in Gent op 12 februari en 29 april 2020.

 


De leerlingen van de basisschool Van Meyel in Sint-Lambrechts-Woluwe in België spelen een spel en denken na over onze houding en ons gedrag rond diversiteit. Een inspirerend filmpje op het kanaal van UNICEFbeKIDS

Boekenhoekje

Op zoek naar wat lectuur voor de winteravonden? We geven je hier wat inspiratie. Veel leesplezier.. 

Werk maken van gelijke kansen
In het boek 'Werk maken van gelijke kansen. Praktische inzichten uit onderzoek voor leraren basisonderwijs' zijn twintig wetenschappelijke kernartikelen vertaald naar de dagelijkse lespraktijk. Gratis te downloaden of te bestellen.

Hoeveel talen spreek jij? Wat je altijd al wilde weten over meertaligheid. Marinella Orioni.
In Hoeveel talen spreek jij?​ nemen kinderen van basisschool de Regenboog de lezer mee naar de magische wereld van meertaligheid Het boek richt zich uiteraard tot een- en meertalige kinderen in de basisschoolleeftijd en ouder. Maar de doelgroep is veel breder. Het is ook een absolute aanrader voor iedereen die zich met meertaligheid en kinderen bezighoudt.

Mindfulness in superdiversiteit, Reinhilde Pulinx 
Kunnen we ons via mindfulness ook verbinden met de ander, een universele verbinding tussen mensen en alles om ons heen? Mindfulness in superdiversiteit is een persoonlijke zoektocht naar antwoorden op deze belangrijke vragen.

 Buiten de lijntjes kleuren, daarvan wil niet iedereen in onderwijs horen. Rinke Vanhoeck doet het toch, met zijn Podcast ‘Buiten de krijtlijnen’. Een ongebruikelijke manier om de boodschap over te brengen, maar effectief. Van een debat over de eindtermen, een kijk op het lerarentekort tot directeurs die visie opbouwen op hun school: het komt allemaal aan bod. In aflevering 22 Over etnische ongelijkheid in ons onderwijs spreekt Orhan Agirdag, professor in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is socioloog van opleiding en houdt zich al jaren bezig met etnische ongelijkheid in de lage landen. 


 
De VRT bracht een divers panel uit het onderwijs samen - experten, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen - tijdens een debat met VRT Connect om te bekijken hoe de uitdagingen aangepakt moeten worden. Bekijk hier de debatten over de vier domeinen: lerarentekort, diversiteit, kwaliteit van onderwijs, technologie en innovatie.
FILM FESTIVAL
Van maandag 9 maart tot en met vrijdag 13 maart 2020 vindt de 10de editie van het Leuvense DisABILITY Filmfestival plaats. Dit jaar is De slogan “Ways of belonging”.
Facebook
Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, COV, VSOA onderwijs, KOOGO en GO! ouders. 

Ons adres:
LOP & diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 
                                                      

         


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp