Copy
View this email in your browser

Aanmelden en inschrijven

 
De inschrijvingen voor het schooljaar 2021-2022 zijn van start gegaan. De opendeurdagen gaan dit jaar uitzonderlijk digitaal door. Hoe je dit best aanpakt, lees je hier. Een handig overzicht per gemeente van wie kan inschrijven, wanneer en waar vind je hier.  

Topics

De samenleving in de klas


Een lange stoet van maatschappelijke verwachtingen klopt aan de poort van onderwijs. Het is erg verrijkend om te zoeken naar verbindingen of dwarsverbanden tussen deze maatschappelijke thema’s zonder daarbij thematische verdieping uit het oog te verliezen. De VLOR lanceerde deze maand een website vol inspiratie en praktijkvoorbeelden. 

Diversiteit, media en dubbele standaarden


Dichteres Amanda Gorman toonde tijdens de inauguratie van Joe Biden hoe diversiteit zichtbaar maken aan het grote publiek een enorme weerklank kan hebben. Ook bij ons is er in dat opzicht nog veel werk aan de winkel. Lisette Ma Neza, Riadh Bahri en Felicia Mukendi-Kalonji delen hun ideeën hierover in dit artikel. 

Nog te vaak worden er in onze maatschappij regels opgelegd of oordelen geveld op basis van gender. Dit gebeurt niet alleen in het onderwijs, maar ook in de sport of een andere professionele context. Iets waar we ons met zijn allen blijvend bewust moeten van zijn. 

Inclusief onderwijs

In heel Europa, ook in België, zetten landen de stap naar inclusief onderwijs. Op termijn moeten alle leerlingen kwalitatief onderwijs in hun eigen omgeving krijgen, samen met leeftijdsgenoten. Hoe realiseer je dat ambitieuze doel? Klasse vroeg het aan Cor Meijer, directeur van het European Agency for Special Needs and Inclusive Education.


Boekenhoekje

Iedereen wint - De Aanstokerij

Een handige gids met heel veel tips en handvatten over hoe je diverse groepen kan bereiken via spel. Gratis te downloaden bij De Aanstokerij en heel geschikt voor leerkrachten, studenten lerarenopleiding, jeugdwerkers en iedereen die werkt met diverse groepen. 


Oproep

School van de hoop

School van de hoop, een initiatief om de integratie van kansarme jongeren te bevorderen, geeft financiële ondersteuning en begeleiding aan scholen voor de ontwikkeling van vernieuwende projecten die tot doel hebben de integratie van leerlingen en hun gezin te bevorderen. De inschrijvingen voor de editie 2021 zijn nu geopend. Alle info en het inschrijvingsformulier vind je hier.  


Thomas More zoekt leerkrachten met meertalige leerlingen

Voor een onderzoek Meer Taal vraagt Thomas More de medewerking van klas- en zorgleerkrachten in het Nederlandstalig kleuteronderwijs en de eerste graad van het lager onderwijs met meertalige leerlingen. Dit zijn kinderen die van jongs af aan met minstens één gezinslid een andere taal spreken dan het Nederlands (geen dialect van het Nederlands). Je kan de vragenlijst online invullen.   


Vormingen


Wil je graag meer te leren over gender- en seksuele diversiteit? Dan is deze basisvorming ideaal. Meer info en inschrijven kan via deze link. 

Anderstalige nieuwkomers

Te veel jongeren verlaten het onderwijs zonder kwalificatie. Anderstalige nieuwkomers zijn een extra kwetsbare groep. Hoe help je hen richting een succesvolle schoolloopbaan? Deze podcast biedt 5 interessante inzichten om nieuwkomers maximaal te ondersteunen in hun onderwijsloopbaan.


                                         


Facebook
Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, COC, COV, GO! ouders, KOOGO, VCOV, VSK, en VSOA onderwijs 
Ons adres:
LOP & diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 
                             

                                
         
                          


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp