Copy
View this email in your browser

Heet van de Naald

Beste lezer, we hebben onze nieuwsbrief in een nieuw jasje gestoken. We veranderden de lay-out en werken met terugkerende rubrieken zodat je nog gemakkelijker en sneller je gading vindt.  
Bovendien hebben we nu een website www.wijsindiversiteit.be en een Facebook pagina.
We hopen je op deze manier nog meer te informeren over wat reilt en zeilt rond het thema diversiteit in de onderwijsmaatschappij.  Neem zeker een kijkje en laat ons weten wat je ervan vindt..

De Vlaamse overheid lanceerde 2 nieuwe e-mailadressen waar je terecht kan met al je vragen rond diversiteit in het onderwijs. Al dan niet gescheiden zwemmen, bidden op school, halal of koosjere voeding? Je kan nu mailen naar diversiteit.onderwijs@vlaanderen.be. Bezorgdheden rond radicalisering mail je naar deradicalisering.onderwijs@vlaanderen.be.

Topics

Vluchtelingen

Heb je vluchtelingen in je klas? Dan kunnen deze tips voor een veilig klasklimaat of omgaan met trauma op school je ondersteunen.
Wil je je graag bijscholen over dit onderwerp dan kan je bij de Augeo Academy hierover een online cursus volgen. 
 

Onderwijsmiddelen

Voor leerlingen met een functiebeperking in het gewoon basis- en secundair onderwijs kent de cel Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL) van AGODI hulpmiddelen toe. Ook studenten uit het hoger onderwijs en cursisten uit de basiseducatie en het volwassenenonderwijs met een functiebeperking komen hiervoor in aanmerking.
 

Schoolcultuur

Voor het eerste naar de basisschool of naar het secundair onderwijs?
Dat is een belangrijke stap in het leven van de jongere. Lees hier hoe je zorgt voor een zachte overstap.
Binnenkort is het weer oudercontact. Wil je dit eens anders aanpakken dit jaar? Lees dan de 3 alternatieven voor het klassieke oudercontact.
 

Armoede

De Koning Boudewijnstichting publiceerde een studie over armoede en deprivatie bij kinderen. In België ligt het percentage gedepriveerde kinderen hoger dan in de meeste buurlanden en een groot aandeel van de gedepriveerde kinderen leeft in een gezin zonder werk. Meer informatie op deze fact sheet.
 

LGBTQ+

Hoe ondersteun je ouders met een gendervariant kind? Is jouw kind gendervariant? De Universiteit Gent publiceerde een infobrochure rond dit onderwerp.  

Vormingen

Racisme begrijpen, racisme bestrijden
Als leerkracht of vormingswerker word je geregeld geconfronteerd met thema’s als vluchtelingen, migratie, racisme en discriminatie.
Gratis vormingsreeks in samenwerking met School zonder Racisme, UNIA, Minderhedenforum en Ella.
Inschrijven doe je hier.
 Kleur bekennen Inspiratiedag
Hoe brengen we de wereld op een toegankelijke en kritische manier tot in de klas? En hoe kan je op een kwalitatieve manier aan de slag gaan rond wereldburgerschapseducatie?

Op donderdag 02 mei 2019 helpt Kleur Bekennen leerkrachten (in spé), directies, schoolteams en medewerkers van educatieve organisaties graag verder tijdens een nieuwe inspiratiedag, ditmaal in het Provinciehuis te Leuven. En dit alles volledig gratis
 

Updates

Resultaat van de Geefme1minuut# videowedstrijd
‘Er komt een nieuwe editie van de videowedstrijd #GeefMe1Minuut,’ dat kondigde Unia-directeur Els Keytsman aan op de eerste prijsuitreiking van de scholenwedstrijd in de Kazerne Dossin.  ‘Met meer dan 100 inzendingen uit heel België was de wedstrijd een groot succes.’
Om meer te lezen klik hier.
Om de video-inzendingen te bekijken klik hier of hieronder.
 

#GeefMe1Minuut
Ga hier naar onze website!

Boekenhoekje

Leren omgaan met diversiteit in de klas
Inge Van de Putte & Elisabeth De Schauwer
Steeds meer klassen in Vlaamse scholen moeten leren omgaan met diversiteit in onderwijsbehoeften. Er wordt verwacht dat iedereen kan participeren binnen de klasgroep en dat de leraar de touwtjes in handen houdt. Het concept GOL(L)D geldt daarbij als activerende ondersteuning: Gericht Ondersteunen van Leraren in het Leren omgaan met Diversiteit.
 Divers gezin(d)
Isolde Buysse, Nana Mertens, Koen Matthys
Meer en meer jongeren groeien vandaag op in verschillende soorten gezinnen. Eén op drie Vlaamse jongeren ervaart minstens één gezinsverandering (scheiding van de ouders, het verlies van een gezinslid, een nieuwe partner bij een ouder, enz.) voor zijn of haar 18de verjaardag. Sommige jongeren ondervinden hier nauwelijks negatieve gevolgen van. Voor anderen betekenen deze veranderingen een grote uitdaging voor het fysisch en psychisch welbevinden, zowel thuis als op school.

Goed gezin(d) Toolbox

Het materiaal om in de klas te gebruiken bestaat uit twee delen: een klassikaal spel en een set van twintig uitgewerkte werkvormen.

Het educatief spel ‘Goed Gezin(d)’ kan je spelen in de verschillende graden en onderwijsvormen van het secundair onderwijs. Om te weten te komen of jouw klas (of groep jongeren) geschikt is om het spel te spelen, kan je een handige checklist met startcompetenties raadplegen. Het volledige spel en de bijhorende handleiding kan je op deze site downloaden, ter ondersteuning zijn er enkele demonstratiefilmpjes voorzien.
 9 mythes over onderwijs ontkracht
In zijn nieuwe boek World Class: How to build a 21st-century school system ontkracht Andreas Schleicher (OESO) op basis van een doorgedreven analyse van de PISA-data een aantal hardnekkige mythes over onderwijs.
https://duurzaamonderwijs.com/2018/11/10/9-mythes-over-onderwijs-ontkracht/

Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, VSOA onderwijs, KOOGO en GO! ouders. 

Ons adres:
Lop en diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 


                         


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp