Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief 18 - februari 2022

Een ♥ voor leerkrachten 

Leerkrachten die het verschil maken zetten we graag in de kijker. 

Deze keer is het de beurt aan Joke Barra. Ze geeft wiskunde, fysica en chemie (dikwijls de moeilijke vakken genoemd) in onze hoofdstad, die ook niet altijd positief belicht wordt. Maar voor haar is het een droombestemming. De diversiteit aan culturen ziet ze als een pluspunt. Haar verhaal lees je hier. 

Aan de slag in je klas

 
Welbevindinges
Een lespakket voor leerkrachten die met hun middelbare klas spelenderwijs en participatief willen stilstaan rond het welbevinden op school. Nu meer dan ooit een heel belangrijk aandachtspunt voor onze jongeren. 
EduBox
De nieuwe EduBox maakt het thema identiteit bespreekbaar in de klas. Identiteit is een boeiend maar gevoelig thema. Met de tools uit de EduBox worden leerlingen uitgedaagd om na te denken over hun eigen deelidentiteiten en die van hun klasgenoten. Lopen de discussies hoog op? Dan krijg je tips in het opgenomen webinar van het Hannah Arendt Instituut over 'Omgaan met polarisatie en controverse in je klas'.  

Topics

 


Kinderarmoede

Armoede is voor velen onder ons vaak ver-van-ons-bed. Terwijl het vlakbij is: 1 op 4 kinderen zit met honger op de schoolbank. Dit is een belangrijke drempel voor gelijke onderwijskansen. Want leren, spelen en je concentreren lukt niet met een lege maag. Met het initiatief Brood(doos) nodig willen Let Us en Enchanté vzw, samen met hun netwerk van hartelijke scholen, deze acute nood niet meer onder stoelen of banken steken, maar vastpakken en bespreekbaar maken. Wat jij concreet kan doen, lees je hier. 

Coronateststrategie in onderwijs

Naar aanleiding van de versoepelingen van de quarantaineregels op school schreef de Gezinsbond een opiniestuk. Daarin vraagt de Gezinsbond aan de bevoegde ministers om, in het licht van de soepelere quarantaineregels, alsnog over de brug te komen met een financiële tegemoetkoming voor het gebruik van zelftesten en dit gekoppeld aan een duidelijke teststrategie. Zo niet zijn deze nieuwe quarantaineregels een maat voor niets.


Racisme 

Psychologe Birsen Taspinar begeleidt mensen met trauma’s. Veel patiënten vertellen haar over de diepe wonden van racisme. Die wonden ziet ze ook als onderzoeker wanneer ze ouders met migratieroots bevraagt over racisme en discriminatie. Bijna 1 op de 3 Vlamingen vindt dat er te veel mensen met een verschillende herkomst in hun gemeente wonen. Benieuwd hoe dat in jouw gemeente zit? Klik dan hier

Onderzoek & Projecten

 


DiverCity - HoGent

In de ondersteuning van gezinnen met een migratieachtergrond blijken sleutelfiguren een belangrijke rol te vervullen. Het zijn vertrouwenspersonen, vaak met ervaringskennis, die een belangrijk aanspreekpunt vormen. Er is echter weinig gedocumenteerd over deze ondersteuning. Het DiverCity onderzoek van HoGent brengt daar nu verandering in. Kijk hier naar de video van Sofie Vindevogel over dit onderzoek. Je kan zelf nog deelnemen aan het onderzoek door het invullen van de vragenlijst over gezinsondersteuning.  

Genderpro(o)f! - Arteveldehogeschool

Genderpro(o)f! is een tweejarig PWO project dat genderbewust denken en handelen wil stimuleren in schoolteams, teams binnen de opvang van baby's en peuters en teams in de buitenschoolse opvang. Daartoe werden er twee ondersteuningsprojecten opgezet. Op de website vind je o.a. naast een filmpje, ook boekentips en een overzicht van hun projecten. 


BSI Brussels 

Met de goedkeuring van het nieuwe inschrijvingsdecreet verwijzen we hier naar een studie van het BSI Brussels over de rol van het leerling-school toewijzingsmechanisme in het produceren van segregatie en het ondersteunen van de vrije schoolkeuze. 

Oproep


 

Gratis traject School I.D.
School zonder Racisme vzw zoekt Vlaamse en Brusselse scholen om gratis mee te stappen in een boeiend éénjarig traject (januari-december 2022) rond diversiteit. Met School I.D. bieden ze scholen in Vlaanderen en Brussel een veranderingstraject aan. De inschrijvingen lopen nog. Verdere informatie en je school inschrijven kan hier.

Podcast

 


Onderwijscentrum Gent - Operatie geslaagd
Een reeks over en met jongeren met als thema vroegtijdig schoolverlaten. Aflevering 6 gaat over jongeren inspraak geven. 


Nerdland special - autisme 
Nerdland is een Podcast met wetenschap en technologienieuws. In deze aflevering gaat het over autisme. Dit onderwerp komt o.a. ook aan bod in de nieuwe afleveringen van Taboe, de reeks van Philippe Geubels op Eén. Praktijkvoorbeelden

Heilige familie in Ieper organiseerde een kunstveiling voor leerlingen met financiële problemen. Hiermee vonden ze een andere manier om fondsen te werven dan de traditionele wafelverkoop.                                 

Odisee Hogeschool Aalst schildert de toegangstrap tot de campus in regenboogkleuren. Een duidelijk inclusief welkomstgebaar aan iedereen die de hogeschool bezoekt.   
Facebook
Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, COC, COV, GO! ouders, KOOGO, VCOV, VSK, en VSOA onderwijs 
Ons adres:
LOP & diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 
                             

                                
         
                          


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp