Copy
Mei 2018
Lees de nieuwsbrief in je browser
BELANGRIJK: Wil je onze nieuwsbrief blijven ontvangen? 

Op 25 mei treedt de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) in werking en die vereist jouw uitdrukkelijke toestemming om jou te mogen contacteren.

Wil je de nieuwsbrief LOP en Diversiteit blijven ontvangen na 25 mei? Druk dan op onderstaande blauwe knop en vink onderaan het webformulier de extra afvinkbox aan. Je kan je uiteraard altijd uitschrijven via de link onderaan de nieuwsbrief of door een mail te sturen naar timothy.van.raemdonck@g-o.be
Blijf de nieuwsbrief LOP en diversiteit ontvangen
KLAAR: een klare kijk op actualiteit

Moeilijke begrippen uit de actualiteit verduidelijken voor je leerlingen is niet altijd even eenvoudig. In KLAAR leggen experten van VRT NWS actuele thema's kort en helder uit op maat van het secundair.

Intussen zijn er al 30 afleveringen mét aanvullende beeldcollecties beschikbaar op Het Archief voor Onderwijs: bijvoorbeeld over sexting en fake news, maar ook over veiligheid op het internet, wapens in de VS en radicalisering. En elke woensdag komen er twee nieuwe afleveringen bij!
Nieuws uit Nederland: 'Veel ongelijkheid in het onderwijs'

Kinderen met een migratieachtergrond hebben in Nederland nog steeds weinig kansen in het onderwijs. Ze belanden vaker op het vmbo en doen het daardoor minder goed op de arbeidsmarkt dan kinderen zonder migratieachtergrond. Nederland scoort op dit gebied net zo slecht als bijvoorbeeld België en Duitsland, maar slechter dan Zweden of Groot-Brittannië. Lees meer.
Nieuws van Klasse
Een volle bus is een hele klus

Waarom gaan niet alle leerlingen mee op schooluitstap? Wat doet thuisblijven met leerlingen, ouders en leraren? En hoe overtuig je ouders om hun kind toch mee te sturen? Dat onderzocht Lies Cokelaere in haar banaba-proef, opleiding Zorgverbreding en Remediërend leren. Ze won ermee de Klasseprijs voor beste onderwijsscriptie. 
Schoolfacturen innen: zo vermijd je incassobureaus

Schulden op school zijn een hap uit je werkingsbudget. Het Atheneum Alicebourg in Lanaken voorkomt dat schulden oplopen. Dankzij een duidelijke kostenraming, afbetalingsplannen en samenwerking met externe partners. Lees meer. 
Kinderblik op wonen
Diversiteitsbarometer Onderwijs (2018)

Onderwijs is een essentiële schakel en wellicht de belangrijkste voorwaarde om integratie te bevorderen, om uitsluiting te bestrijden en om burgerrechten te kunnen uitoefenen. Toch zijn er in het onderwijs in België ook grote ongelijkheden. Dat is zeker zo wanneer we de sociale afkomst, origine, handicap en seksuele oriëntatie van de leerlingen bekijken. Unia wilde daarom de huidige situatie onderzoeken en de mechanismen blootleggen die bijdragen tot ongelijkheden in de verschillende onderwijssystemen van het Belgische onderwijs.

Klik door naar de diversiteitsbarometer. 
DIVA: Diversiteit in actie

Diversiteit In Actie, of kortweg DIVA, wil lerarenopleiders en leraren (in opleiding) op een interactieve manier professionaliseren en inspireren om actief aan de slag te gaan met diversiteit. Diva benadert omgaan met diversiteit zowel vanuit een visie op diversiteit als vanuit concrete thema’s.

Zet diversiteit om in actie in de lerarenopleiding, in je (stage)klas of op school via de oefeningen, achtergrondinformatie, materialen en praktijkvoorbeelden die je op Diva vindt!
PeaceCraft

Waarom en hoe komen vluchtelingen naar België? Hoe bouwen ze een nieuwe toekomst uit? Welke rol kunnen Vlaamse jongeren hierin spelen? Dankzij PeaceCraft kan je op een creatieve en beklijvende manier met deze vragen aan de slag. 16 - 18 jarigen maken in de game de tocht van een vluchteling en ontmoeten tijdens het interactief theaterstuk vluchtelingen op de scène.
Studio Globo: Nieuw lespakket 'Achter de muur'

Zes kinderen uit de fictieve buurt ‘Bloemendal’ gaan samen met de leerlingen van jouw klas op onderzoek en maken de kansen in de buurt zichtbaar.

Samen met je leerlingen:

  • ontdek je wat armoede betekent.
  • krijg je tools om met een andere bril te kijken naar mensen die in armoede leven.
  • zie je welke acties jullie kunnen ondernemen om ervoor te zorgen dat mensen meer kansen krijgen.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van ACOD onderwijs, VSOA onderwijs, KOOGO en GO! ouders. 

            
Copyright © 2018 Lop en diversiteit, All rights reserved.