Copy
View this email in your browser

Topics

Diversiteit in en voor de klas

Hoe zorgen we voor meer doorstroom en uitstroom van jongeren met een kwetsbare achtergrond? Vijf docenten diversiteit willen het probleem niet alleen benoemen, maar ook oprecht erkennen en pistes aanbieden om dit weg te werken. Hun strategieën lees je hier.
De Commissie Diversiteit bereidde een advies voor over de nood aan diversiteit vooraan in de klas. 
Gelukkig zijn er al enkele praktijkvoorbeelden. Joren Houtevels, student lager onderwijs, is verkozen tot Mister Gay Belgium 2020. Sahadi Daria belandde als niet begeleide minderjarig in België en is nu directeur van een Antwerpse school. 
 

Communiceren met ouders

Het Onderwijscentrum Brussel bundelde heel wat expertise over hoe communiceren met ouders op een overzichtelijke website. In eerste instantie gericht op kleuteronderwijs maar op termijn zal de site worden aangevuld met tips en materialen voor lager- en secundair onderwijs. Het materiaal is pasklaar en downloadbaar. 
 

Seksisme en stereotypen
Meer dan de helft (58 procent) van alle meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar oud wereldwijd is slachtoffer van online intimidatie. Die conclusie trekt hulporganisatie Plan International na onderzoek onder ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 31 landen.

22 oktober was Rokjesdag. Internationaal bestaat die dag al een tijdje en dit jaar gingen ook Vlaamse scholieren massaal rokken dragen om aandacht te vragen voor het probleem van seksime en om mensen bewust te maken van bepaalde stereotypen bij de verschillende geslachten.

 

Vacatures

LOP-deskundigen gezocht
Het Agentschap voor Onderwijsdiensten in Brussel zoekt LOP-deskundigen. Solliciteren kan tot 10 november 2020. Alle info vind je hier. 


LOP-vertegenwoordigers gezocht
Ben jij een leerkracht met oog voor diversiteit? Goesting om de schaar te zetten in kinderarmoede? In een 70-tal LOP-gebieden worden partners rond de tafel gebracht rond inschrijvings- en aanmeldingsbeleid en gelijke kansen.
Zin om het inschrijvings- en aanmeldingsbeleid op jouw school en de omliggende scholen van het LOP-gebied mee op te volgen en vorm te geven vanuit jouw engagement? Dan ben jij wellicht de geknipte persoon om de LOP-vergaderingen bij te wonen. Deze vinden, afhankelijk van het LOP meestal plaats tijdens de werkuren. Als vakbondsafgevaardigde word je vrijgesteld voor dit overlegorgaan.
Ben je aangesloten bij één van de vier erkende vakbonden, geef dan een seintje via
Wendy.thomas@cgspacod.beFilip.Vandenberghe@acv-csc.beChristof.demol@acv-csc.beondervoorzitter@vsoa-onderwijs.be.
 
Ook als ouder van een kind in het basis- of secundair kan je je inzetten voor gelijke onderwijskansen door de stem van de ouder te vertegenwoordigen in je regio, stad of gemeente. Voor meer informatie kan je contact opnemen met  de ouderkoepels: GO! ouders, KOOGO of VCOV

Boekenhoekje

Zonder wrijving, geen glans, Vlor publicatie
Hoe ga je om met verschillende achtergronden in de klas? In welke situaties is conflict juist nuttig om de dialoog aan te gaan? In het boek Zonder wrijving, geen glans komen experten aan het woord over superdiversiteit in het onderwijs. Het bevat tevens een praktijkwijzer voor leerkrachten en enkele realistische casussen waarop  die praktijkwijzer wordt toegepast.
 


Onderwijs in een gekleurde samenleving, Orhan Agirdag
Ongelijkheid, segregatie, lage verwachtingen, taalachterstand, racisme: ons onderwijs staat voor grote uitdagingen. Veel van de studieboeken en cursussen die de toekomstige generaties professionals klaar moeten stomen, schieten tekort. Orhan Agirdag doet daar iets aan. Laat je inspireren door gefundeerde praktijkvoorbeelden om het roer zelf om te gooien.

Wat is polarisatie en wat kun je er tegen doen?
Polarisatie kent verschillende oorzaken en verschijningsvormen. Wat is polarisatie, hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?

Vormingen

Nu veel vormingen niet meer fysiek kunnen plaatsvinden, kiezen veel organisaties voor een online alternatief. Dat was ook het geval met "Kleine kinderen, grote kansen" op 5 oktober jongstleden. Heel wat beeldmateriaal (inclusief sessies) van dit event is hier ook online beschikbaar voor persoonlijk gebruik (niet voor publieke vertoningen!). 

Naima Charkaoui

Hoe krijg je racismewijsheid in ons onderwijs? Hoe moet je als leerkracht reageren? En wat doet dat racisme echt met de slachtoffers? Luister naar deze podcast.                                         

Facebook
Copyright © 2019, Wijs in Diversiteit, All rights reserved.
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van:
ACOD onderwijs, COC, COV, GO! ouders, KOOGO, VCOV, VSK, en VSOA onderwijs 
Ons adres:
LOP & diversiteit
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
België

Graag aanpassen hoe je je mails ontvangt?
Hier kan je jouw voorkeuren updaten of je uitschrijven van onze lijst

 
                             

                                
         
                          


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lop en diversiteit · Willebroekkaai 36 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp