Copy
Januari 2018
Lees de nieuwsbrief in je browser
Gelijke onderwijskansen: 4 intelligente stappen om effectiever te werken

Een opiniestuk van Frederic Vanhauwaert (Netwerk tegen armoede) en Landry Mawungu (Minderhedenforum).

Je wist het of je wist het niet maar Vlaanderen heeft een gelijkekansenbeleid rond onderwijs (GOK).  Ondertussen bestaat dat beleid al meer dan vijftien jaar, maar uit onderzoek van het Rekenhof blijkt dat de kansen van kansarme leerlingen in vergelijking met kansrijke leerlingen nauwelijks verbeteren of zelfs slechter worden. Hoe moet het nu verder? Het gelijkekansenbeleid kan verder ingevuld en geëvalueerd worden waar nodig. Maar laat al één ding duidelijk zijn: een IQ-test hoort daar niet bij.
Verder lezen.
Peter Adriaenssens over kinderarmoede in Vlaanderen
Gratis voorleessoftware voor kinderen met een lees- en/of schrijfbeperking
 

Vanaf 15 november 2017 kunnen kinderen met een lees- en/of schrijfbeperking beroep doen op gratis voorleessoftware. Je kan er alles over terugvinden op www.leesvoor.vlaanderen

"Ondersteuning die we krijgen voor kinderen met een beperking is een druppel op de hete plaat"

Kinderen met een beperking die in het gewone onderwijs terechtkomen, krijgen te weinig ondersteuning. Dat zegt de Kinderrechtencommissaris in zijn jaarrapport en het wordt bevestigd door het verhaal van de directrice van een school in Borgerhout en van een ouder.
M-decreet: 12 vragen over het nieuwe ondersteunings-model

Scholen voor gewoon onderwijs worden sinds 1 september 2017 op een andere manier ondersteund voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Welke vragen over de omzendbrieven krijgt het Ministerie van Onderwijs en Vorming het vaakst? Klasse zet ze op een rijtje.
Nieuws van Klasse 
Hoe verloopt de schoolstart van een anderstalige kleuter? 

Omdat mama Ola Bogdanowicz en haar dochter thuis geen Nederlands, maar Pools spreken, levert de schoolstart van Amelia nog wat extra kriebels op. Hoe pak je voor het eerst naar school gaan aan als je anderstalig bent?

'Echte' gesprekken helpen anderstalige kleuters

Welk soort gesprekken moet je voeren om anderstalige kleuters zo goed mogelijk te helpen Nederlands leren? Dat onderzocht Carolien Frijns (KU Leuven) in haar doctoraat. “Kleuters boeken meer vooruitgang met echte, authentieke gesprekken in de klas dan met ‘schoolse’ gesprekken", stelt ze vast.
Je mag altijd bij me komen
 
Op basisschool De Toverberg te Gent zitten veel leerlingen uit de achterstandswijk. In het belang van de kinderen bemiddelt Nazyiha tussen school en thuis. Een reportage van de Nederlandse omroep NPO. De volledige reportage kan je terugvinden via deze link. 
OKANS-onderzoek 2014-2016

Gedurende twee jaar (van september 2014 tot en met augustus 2016) werden de concrete praktijken van OKAN in kaart gebracht:

  • hoe wordt OKAN georganiseerd?
  • op welke manier worden de toegekende middelen ingezet?
  • wat is het profiel van leraren OKAN?
  • welke andere actoren zijn betrokken bij de organisatie van OKAN en welke taken nemen deze actoren op?
  • hoe verlopen de schoolloopbanen van OKAN-leerlingen?

Het beantwoorden van deze vragen gebeurt op basis van een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethodes. De resultaten kan je hier terugvinden. 

Overal witte aula's, behalve bij de rechten
 
De populairste opleidingen onder studenten met een migratieachtergrond? Rechten en bedrijfsmanagement. In die opleidingen blijkt de democratisering een succes. ‘Het prestige en de mogelijkheid van een carrière spreken aan’ 
Studiedagen en navormingen

 

Diversiteitsbarometer Onderwijs - 5 februari
Unia stelt in de Koninklijke Bibliotheek (Brussel) een vernieuwend onderzoek in de 3 gemeenschappen voor: ‘Ongelijkheid op school: een analyse van diversiteitspraktijken en oriëntering. 
Je kan je hier inschrijven.

NT2020
NT2020 is een internetten professionaliseringsinitiatief dat elke NT2-docent wil bereiken, van de Westhoek tot Haspengouw, van de Kempen tot de Vlaamse Ardennen. NT2020 zal via de vier netten en VOCVO aangeboden worden en is er voor elke lesgever NT2 van elk net. Er zullen tal van nascholingsinitiatieven worden aangeboden. Ontdek NT2020 snel! 


Permanente vorming Armoede en participatie 2017-2018 - Ugent
Bekijk
hier de lessenreeks en inschrijvingsvoorwaarden. 

Ouderavond 'Hier wordt alles gesproken' - Positief omgaan met meertaligheid van ouders
Dinsdag 6 maart 2018 van 19u30 tot 22 uur in ontmoetingscentrum Sint-Maartensdal Leuven. Gratis inschrijven kan via
an.vanmalderen@ovsg.be, karin.lemmens@vcov.be of eva.de.blieck@g-o.be
 
De nieuwsbrief LOP en Diversiteit is een initiatief van ACOD onderwijs, VSOA onderwijs, KOOGO en GO! ouders. 

            
Copyright © 2018 Lop en diversiteit, All rights reserved.