Copy
Open de Koepel voor University College Haarlem!
Bekijk dit bericht in je browser

Gemeenteraad geeft groen licht voor haalbaarheidsonderzoek

Op 14 juli 2016 heeft de gemeenteraad van Haarlem de verkoopprocedure van het Rijk on hold gezet. En wethouder Jeroen van Spijk opgedragen de haalbaarheid van de plannen van Stichting Panopticon voor het koepelterrein te laten onderzoeken. Een motie van GroenLinks, D66, Actiepartij en ChristenUnie behaalde een ruime meerderheid. Als onze plannen haalbaar blijken – en daar gaan we vanuit – neemt de gemeente in het najaar een definitief besluit. Blijken de plannen niet haalbaar, dan start het Rijk naar verwachting de voorgenomen verkoopprocedure.
Kijk hier voor meer achtergrond informatie

Hard werken in de zomerperiode

Wij werken aan de bewijsstukken voor het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Haarlem de komende maanden. Dat is een heel pakket. Het gaat over de zekerheid dat de universiteit er komt. Over de kwaliteit die we maken, ook in de openbare ruimte. Over de samenwerkingspartners. We moeten uiteraard financiële zekerheden bieden. En natuurlijk moeten we laten zien dat we voldoen aan de Nota van Ambities en Eisen die de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Kortom, we moeten laten zien wat we in huis hebben, dit garanderen. Andersom geldt natuurlijk ook dat we zekerheden nodig hebben over bijvoorbeeld zaken als asbest, archeologie en de bouwkundige staat. Een stevige klus. 

De langere termijn: de stichting blijft!

De gemeente legt vast waar onderwijs, wonen, horeca, groen, hotel en andere functies komen. Dat gebeurt in een bestemmingsplan (per 1 januari 2019 heet dat omgevingsplan, conform de nieuwe Omgevingswet). Stichting Panopticon blijft langdurig betrokken bij de exploitatie en het beheer van het gebied. Dat betekent dat we tot in lengte van jaren verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit, de samenhang tussen de verschillende onderdelen én aanspreekbaar. We maken duidelijke afspraken met de buurt over beheer, om overlast te voorkomen. 

Studeren en ondernemerschap

Stichting Panopticon houdt in de plannen rekening met de plannen van Melissa Oosterbroek en Valerie Vallenduuk van HaarlemValley/PresentYourStartup. We trekken hierin samen op. Het zou goed nieuws zijn als startups in en om Haarlem 'gekoesterd' worden met stevige begeleiding vanuit Innovatiecentrum Noord-Holland. Op het gebied van personeelsbeleid, marketing, financiën. De samenwerking op het koepelterrein gaat bijvoorbeeld over het cursusaanbod op University College Haarlem: met extra aandacht voor ondernemerschap. En het gaat over de uitwisseling van kennis en mensen tussen universiteit, innovatiecentrum en de startups die op het terrein zijn gevestigd. Klik hier en lees meer!

University College Haarlem: anders dan anders

Open de Koepel gaat over méér dan University College op het terrein van de koepelgevangenis in Haarlem. We maken een University College dat door zijn multifunctionaliteit veel doet voor de stad. Maar de universiteit vormt wél het hart. Waarin verschilt het University College van bijvoorbeeld de Universiteit van Leiden? Wat is het studieaanbod? University College Haarlem heeft een uniek programma, schaal en pedagogisch systeem. Studenten volgen een Engelstalig, driejarig, algemeen academisch vormend programma: liberal arts & sciences. Ze wonen op de campus of in de nabije omgeving, doen onderzoek en krijgen lessen in kleine groepen. Lees verder over de principes, de inhoud van het studieprogramma en de samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Inholland.

Zet in je agenda
11 september 2016: Oostwaarts! Manifestatie Spel om Oost
Onze samenwerkingspartner Atelier Oostwaarts organiseert een inspirerende dag op zondag 11 september. De bedoeling is om de oostkant van Haarlem een stevige impuls te geven. Met kleine ingrepen kan dit stuk van de stad zoveel mooier zijn! Deze dag is bedoeld voor ontwerpers, bewoners, ondernemers en iedereen die een bijdrage wil leveren. Kijk voor meer informatie hier: www.atelieroostwaarts.nl/het-spel-om-oost/


16 september 2016: Koepelcafé, 17.00 – 19.00 uur
Zoals je van ons gewend bent: een informele middag waarin we delen hoever we zijn. En graag horen waar we verder mee komen. Vermoedelijk kunnen we al de nieuwe schetsen tonen. Zorg dat je erbij bent! (Locatie volgt).
Blijf ons volgen
Op Facebook en Twitter (@Opendekoepel) houden wij je op de hoogte. Bekijk ook de site en laat je (nog eens) meenemen door de ideeën van Open de Koepel: www.opendekoepel.nl.

Samenwerking met:
Universiteit van Amsterdam, Inholland, HaarlemValley/Present Your Startup, De Bildung Academie, Teylers Museum, Frans Halsmuseum|De Hallen, Stichting Museum Enschedé.
 
Comité van Aanbeveling:
Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen: René van Rijckevorsel * Frans Hals Museum|De Hallen: Ann Demeester * Teylers Museum: Marjan Scharloo * IndustrieKring Haarlem: Eric Boonstra * Stedelijk Gymnasium Haarlem: Zoë Kwint


Namens Stichting Panopticon
Jacqueline van de Sande, voorzitter
Open de Koepel We doen het gewoon.
Met de stad. De buurt. Het onderwijs. Cultureel Haarlem. Het kan.
Copyright © 2016, Stichting Panopticon, Alle rechten voorbehouden. Illustratie: Arjan Karssen.

Stuur email aan: info@opendekoepel.nl

Deze berichten anders ontvangen?
Pas hier je instellingen aan of schrijf je uit.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Panopticon · Staten Bolwerk · Haarlem, NH 2011MK · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp