Copy
Open de Koepel voor University College Haarlem!
Bekijk dit bericht in je browser
"Het gaat Haarlem toch niet gebeuren dat ze voor de derde keer een universiteit door de vingers laten glippen? En dat minister Blok, het Rijk dus en niet Haarlem, de hoogste prijs vangt? Want zo zijn de eisen en criteria die Rijk en gemeente zijn overeengekomen. Ons idee kost deze stad geen cent maar levert zeer veel extra’s op. De potentie van onze plannen: ‘Open de Koepel’ is groot, heel groot, dat weet u allemaal. We hebben het u het afgelopen jaar persoonlijk, en in alle openheid aan vele andere Haarlemmers, staan uitleggen. Dit idee is ijzersterk. Het is maatschappelijk én ruimtelijk uitstekend verankerd. Het brengt Haarlem 2040 als kennisstad versneld dichtbij!"

Prof. ir. Thijs Asselbergs, bestuurslid stichting Panopticon, in de raadscommissie van 23 juni 2016

Historische keuze

Donderdag a.s. staat de gemeenteraad voor een historische keuze. Zegt de raad ‘ja’ of ‘nee’ tegen de komst van University College Haarlem? Zo simpel is het. De universiteit in de koepel kan er alléén komen als de gemeenteraad kiest voor een bijzondere procedure. Met de kennis die zij inmiddels heeft van alle andere ideeën. Daar is de gemeenteraad voor: keuzen maken voor de toekomst van de stad. Lees hier hoe het werkt.

Hoe zit het financieel?

In juni 2015 sprak de gemeenteraad de wens uit dat Haarlem een University College zou krijgen. Het is ingewikkeld zo’n universiteit te maken. Het kost ook veel geld. Onze stichting is er met combinaties van functies in geslaagd een kostenneutrale begroting te maken. University College Haarlem kan niet zomaar op een andere plek; dat lukt financieel niet. Inholland en Universiteit van Amsterdam zijn bovendien specifiek ‘ingestapt’ op het multifunctionele concept op het koepelterrein en investeren niet. Lees hier over de financiële aspecten.

Waarom en waarom hier? 

Een universiteit hoort bij onze provinciehoofdstad. Ook in de discussies over Haarlem 2040 komt de roep om een universiteit en studenten steeds terug. Als je wilt dat de maatschappelijke betekenis groot is, moet je zorgen dat je de universiteit combineert met veel verschillende functies. En ook, dat de universiteit dichtbij het centrum is. Bovendien levert de universiteit in de koepel Haarlem een enorme uitstraling op. Haarlem is een geweldige woonstad, maar de werkgelegenheid staat al jaren onder druk. University College Haarlem met alle functies er omheen, waaronder een innovatiecentrum voor startups, levert honderden banen op en jaarlijks ten minste 15 miljoen euro aan uitgaven in de stad.
Kijk hier naar de betekenis voor Haarlem.

Definitief besluit najaar 2016, open in 2019

De eerste stap is dat de gemeente een drie maanden-onderzoeksperiode ingaat om risico’s voor de gemeente uit te sluiten. Dat betekent dat in oktober een definitief besluit kan vallen. Na afronding van het onderzoek kunnen de plannen worden uitgewerkt en de planologische procedures worden doorlopen. University College Haarlem kan dan in september 2019 de deuren openen. Uiteraard kunnen al eerder tijdelijke functies een plek vinden. Onze stichting blijft tot in lengte van jaren verantwoordelijk voor de zorg voor de monumenten en het terrein.

Blijf ons volgen
Op Facebook en Twitter (@Opendekoepel) houden wij u op de hoogte. Bekijk ook de site en laat u (nog eens) meenemen door de ideeën van Open de Koepel: www.opendekoepel.nl.

Samenwerking met:
Universiteit van Amsterdam, Inholland, HaarlemValley/Present Your Startup, De Bildung Academie, Teylers Museum, Frans Halsmuseum|De Hallen, Stichting Museum Enschedé.
 
Comité van Aanbeveling:
Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen: René van Rijckevorsel * Frans Hals Museum|De Hallen: Ann Demeester * Teylers Museum: Marjan Scharloo * IndustrieKring Haarlem: Eric Boonstra * Stedelijk Gymnasium Haarlem: Zoë Kwint


Namens Stichting Panopticon
Jacqueline van de Sande, voorzitter
Open de Koepel We doen het gewoon.
Met de stad. De buurt. Het onderwijs. Cultureel Haarlem. Het kan.
Copyright © 2016, Stichting Panopticon, Alle rechten voorbehouden. Illustratie: Arjan Karssen.

Stuur email aan: info@opendekoepel.nl

Deze berichten anders ontvangen?
Pas hier je instellingen aan of schrijf je uit.


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Panopticon · Staten Bolwerk · Haarlem, NH 2011MK · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp