Copy
Tech Inspiráció

STARTUP SZTORI
Megtanulni tanulni - avagy hogyan építettem a nulláról skálázható ajánlórendszereket egy startupnál

Pocsaji Zsolt, idio

A BME-n végeztem mérnök infósként, most pedig éppen az Idionál munkálkodok, ahol óránként több százezer requestet feldolgozó és analizáló ajánlórendszert írunk, load balancelünk és nyelvfeldolgozunk. Éppen ezért lehet, furcsa, ha az én hátteremmel kérdezem, hogy kell-e felsőfokú oktatás ahhoz, hogy az emberből igazán jó szoftverfejlesztő váljék? Főiskola? Egyetem? Bedroom coder?

Én azt vallom és látom, hogy a felsőfokú oktatás nem egy szükséges és elégséges feltétele egy jó programozó születésének, inkább csak egy elég hasznos jó. És akkor hasznos csak igazán, ha az adott egyén megfelelően használja az ott töltött időt.

Ezek az intézményrendszerek csak másodsorban szolgálnak arra, hogy az ember a szakmában először igazán elmélyüljön és megismerje a hogyanokat és a mikénteket. Az IT mérnöki életben való elnavigáláshoz az ott megkapott dolgok egy erős kezdethez elegendőek. Viszont a kulcsszerepe ezeknek a suliknak abban van, hogy az ember - végre! - megtanuljon tanulni.

CIKK TOVÁBB OLVASÁSA

INSPIRÁCIÓ

Zsolt a BME-n mérnök infón végzett, és onnan ugrott fejest a startupok világba. Most az idio-nál dolgozik, ahol egy hardcore ajánlórendszert fejleszt. És ami az igazán érdekes: a napi szintű munkájához se a programnyelvet, se a keretrendszereket nem az egyetemen szedte fel. Akkor mégis mi értelme volt az egyetemnek, ha volt egyáltalán?

Az egyetem egy jó lökés a való életbe, ahol egy sikeres informatikusnak folyamatosan új dolgokat kell tanulnia. A technológia, ami 5 év múlva az egyik legfelkapottabb lesz, ma még lehet, hogy nem is létezik. Az egyetemnél sokkal-sokkal fontosabb az, hogy az ember tudjon folyamatosan tanulni. Emellett egy segítő és jó hangulatú csapat rengeteget dobhat az egészen - nélkülük Zsolt is nehezen jutott volna el szakmailag olyan gyorsan oda, ahol most van.


SEGÍTS TERJESZTENI A TECH INSPIRÁCIÓT


Hogy még több ilyen inspiráló történetet írhassunk, kérünk, segíts eljutni több emberhez. Továbbítsd ezt az emailt az ismerőseidnek, vagy oszd meg a cikket a Facebookon, vagy Twitteren. Köszönjük!
Email megnyitása a böngészőben

Tech Inspiráció · Inspiráló sztorik a szoftverfejlesztésről · Hírlevélre feliratkozás · Leiratkozás

Tech Inspiráció Greater London London, Lnd EC4N 1 United Kingdom
 Email Marketing Powered by MailChimp