Copy
Odbacivanje slobode, dizel renesansa, lego beba, gramatički nacisti i asertivnost
Newsletter archive
View this email in your browser

Zdravo!


Stigli smo već do 25. mejla u okviru ovog newslettera, a računamo li i onaj nulti - to znači da se sa nekima "družim" već okruglo pola godine. HVALA na pažnji, poverenju i svakoj poruci podrške koju ste mi nesebično poslali.
Ovaj mejl prvenstveno sam posvetila mašti i hrabrosti, jer one zaista mogu svašta. U tom duhu izabrala sam i ovonedeljnu
muzičku preporuku.
Primetićete već da sam izdvojila više priča, nego inače, pa znam da ste sada na slatkim mukama šta pre pogledati :) Ako želite još nekoga da stavite na muke, prosledite mu ovaj mejl. Jer zašto samo vi da se mučite?!
Budite dobro!
@alex5rovski
VIDEO NEDELJE: Znate već, ukoliko ovaj mejl pregledate u nedelju, onda imate prednost da među prvima pogledate moj novi video iz serijala Izazovi radost. A ovonedeljne preporuke za slobodno vreme su... 
Koje je najprecenjenije, a koje najskuplje mesto na svetu, gde su najljubazniji ljudi, a gde je najgori WiFi... Momak je obišao više od 70 država i otrkiva koja su najbolja, a koja najgora mesta na planeti. 
Potpuno neverovatna transformacija! Više od 100 godina stara crkva u Španiji pretvorena je u skejt park oslikan jarkim bojama i danas izgleda ovako.  A obavezno pogledajte i video kako je preređena.
Možda ste gledali film "Die Welle“ (ako niste onda obavezno!), zasnovan na istinitom događaju, koji slikovito objašnjava kako se sloboda lako odbacuje u zamenu za disciplinu. U svakom slučaju, priča je pravi šamar za sve koji misle da se istorija ne može ponoviti, i da oni nikad ne mogu biti izmanipulisani...
Odlična priča o društvenom fenomenu dizel renesanse, pojašnjenju kome se obraća levica i zašto se dizelaštvo ne posmatra estetski, već ideološki. Usput obratite pažnju da je Kulturni dodatak Politike pokrenuo svoju Facebook stranicu.
 
TOP 3 knjige koje će vam pomoći da shvatite asertivnu komunikaciju izdvojila je već dobro vam poznata Tijana Turudić, master pedagog, psihoterapeut, hipnoterapeut trener asertivnosti i emocionalne pismenosti čije savete iz nedelje u nedelju čitate u ovom newsletteru.
1.
Veštine vladanja sobom - Jezdimir Zdravković
2.
Moć pozitivnog ne - Vilijam Juri
3.
Socijalne veštine
- Erik Adler
Svaka od ovih knjiga nas na jedan poseban način vodi do preuzimanja odgovornosti i uspostavljanja boljih međuljudskih odnosa. Najnovija istraživanja u psihologiji govore o tome da su za srećan život, upravo najvažniji odnosi koje uspostavljamo sa drugima. Zato sve što možemo da uradimo jeste upravo da gradimo zdravije odnose, kako bismo bili zadovoljniji, a asertivnost nam može značajno pomoći u tome - kaže Tijana.
Ni danas nije česta pojava da žena bude DJ, a zamislite kako je to bilo pre 50 godina. Delia Derbyshire ne samo da je utrla put devojkama, već je jedan od pionira savremene elektronske muzike uprkos tome što su joj najpre rekli da NE zapošljavaju žene u muzičkom studiju.
Događaji narednih dana na koje treba da obratite pažnju ako... živite u Beogradu su: Festival knjige ČitamČitaš i početak Filmstreeta, a ako živite u Nišu (i okolini) na javnu 4D projekciju Teslinog vremeplova od 18. do 20. juna uveče.
Kako da uštedite 400 funti i još budete originalni? Tako što čuveni Panini album popunite crtežima fudbalera! Ovaj par se toga dosetio, i mada priznaju dane znaju da crtaju postali svetska vest. 
Još jedan dokaz da mašta može svašta... Tog 1. juna 2016. na svet došla prva "Lego" beba. Kompanija koja proizvodi kockice baš igra na kartu najtananijih emocija.
Samopouzdanje sa sobom nosi slobodu da se ponašamo onako kako mi mislimo da treba u datom momentu.
Tijana Turudićpsihoterapeut, trener asertivnosti i emocionalne pismenosti 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.